Honda píše:Rád bych navázal na svůj červnový dotaz, na případné rozšíření vybavení. Koukat chodím pořád, zejména DSO, planety dle situace na obloze....To ostatní, až podle potřeby. Má smysl pořizovat ještě nějaký filtr na mlhoviny?Děkuji za vaše názory.
Ahoj, chodíš pozorovat a máš docela širokou řadu okulárů - už sis to všechno jak se říká ošahal a vyzkoušel .. tak si říkám, kdo jiný by měl vědět líp než ty jaké zvětšení bys chtěl, nebo nechtěl ? A nebo jakou kvalitu zvolit, jaké zorné pole atd .. Mě třeba připadá zbytečné mít 10mm i 8mm a škoda nemít 4-5mm v kombinaci s 250/1200. Když jsem měl 250/1200 dobsona tak jsem si hodně užíval 8mm/ zv150x ale pak jsem taky dost užil i 4,7mm ES (Měsíc, planety) Pokud budeš pořizovat 32mm tak obraz bude v běžných podmínkách špatné tmy dost světlý, navíc už tam bude centrální zástin sekundáru rušit atd - což ovšem neznamená, že se s tím nedá pozorovat, takže doporučení je jedna věc a vlastní zkušenost zase věc druhá

Pokud bys uvažoval o filtru, tak se určitě neztratí UHC.
Někdo si vystačí bohatě se dvěma okuláry, někdo pořídí úplnou řadu, a do toho se pak ještě míchají zorná pole, značky .. kombinovat se dá hodně a každý má své zkušenosti, často nepřenositelné. Občas se taky stává, že si někdo místo řady levnějších okulárů pořídí jeden nebo dva okuláry top kvalit ..
Nejlepší by bylo si při společném pozorování si půjčit do svého dalekohledu a vyzkoušet..