Zdravím,
meno môjho účtu hovorí za všetko

. Mám 21 rokov, študujem na Technickej univerzite v Košiciach a pozorujem cca. už 2 roky s mojím "SW Plnotubus Dobson 8". Áno, už 2 roky a ešte sa len predstavujem
Moje pozorovacie stanovisko je cca. 23 km od Košíc (48°44'56.5"N 21°00'06.7"E). Myslím si, že oblohu tu mám celkom kvalitnú, predsa celá dedina sa nachádza v údolí, takže ma kryjú vysoké kopce. Odbornejšie nebudem hodnotiť svetelné znečistenie, nakoľko si netrúfam.

Za tie roky, som veľa nestihol popri škole a "výbornému" seeningu.

ale predsa mi neušiel Saturn, Mars, Venuša, Veľká hmlovina v Orióne a krvavý spln Mesiaca.
Z astronómie som veľmi nadšený, aj keď ma čaká ešte veľa pozorovaní a študovania, už teraz robím prvé kroky v astrofotografií s Canon EOS 70D (nemodifikovaný) obj. 50mm f1.8.
Keďže som sa od skúsených kolegov poučil, že astrofoto s vhodným tubusom a montážou (a tie ďalšie hrozne drahé komponenty) je drahé, preto budem robiť širokouhlú fotografiu s pomocou montáže SkyWatcher Star Adventurer a objektívmi od Canonu (28mm f1.8 a 85mm f1.8), snáď na mňa Ježiško bude myslieť.
Teším sa na ohlasy a kritiku, keď tu zverejním svoju prvú poriadnu astrofotografiu.
PS: môžete si pozrieť moje video na youtube: "Spln Mesiaca za oblakmi"
https://www.youtube.com/watch?v=0llLhvE59LM
Majte sa páni/dámy a prajem vynikajúci seening.