Jaký koupit okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Dansemacabre

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Dansemacabre »

Honda: zkus mrknout po Baader Hyperionech, jsou to dobré širokáče za relativně málo peněz a ještě mají výhodu modulárního ohniska (občas se objeví i v bazaru za cca 2000/ks)
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
Alnitak
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Alnitak »

Ahoj chci si koupit okular Celestron Ultima Duo 5mm nema tady nekdo s nim zkusenost? Chtel bych ho na foceni a pozorovani Planet a Mesice. Okular jsem nasel na strankach Astroshop. eu za 164 eur. Diky predem za info
masina

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od masina »

Ahoj poraďte mi prosím jaký okulár si mám pořídit pro menší zvětšení pro pozorování OH apod. Mám zatím dva Plossl (1,25") f=25 a f=10 a 2x Barlow. zvětšení tedy 80, 160, 200 a 400.
Regulus

Re: Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Regulus »

masina píše:Ahoj poraďte mi prosím jaký okulár si mám pořídit pro menší zvětšení pro pozorování OH apod. Mám zatím dva Plossl (1,25") f=25 a f=10 a 2x Barlow. zvětšení tedy 80, 160, 200 a 400.
Doplň pro jaký dalekohled...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
laco_11
Kontaktovat uživatele:

Okulare: Celestron Luminos, Explore Scientific 82stupnov, Skywatcher SkyPanorama... Ktorý?

Příspěvek od laco_11 »

Prosim poraďte mi. Neviem sa rozhodnut ktory okular mam kupit. Na vyber mam tieto:
1) Celestron Luminos 82-stupnov
2) Explore Scientific 82-stupnov
3) Skywatcher SkyPanorama tiež 82-stupnov
Na ohniskovej vzdialenosti teraz nezaleži, chcem len vediet, že ktory z nich je asi tak najlepší? Lebo všetky maju približne rovnakú cenu. :)
Teleskopy: Skywatcher 300/1500 Dobson , Bresser Skylux El 70/900 Kamery: Sony DSC-W570, Nikon Coolpix P500
Odkaz pre moj kanál na Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCj6HFt ... wPinJf3oCg
Alnitak
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnitak »

Ahoj nema zde nekdo okular AtC es 13 mm nebo ATC Kelner 20mm ? Zvazuji jejich b koupi pro Newton 150/1200 pripadne pokud ho nekdo vlastni bylo by mozne ho vyzkouset na mem Newtonu? Okoli Prahy muzu dojet. Predem diky
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Ahoj, ATC20mm Kellner v 0.965" provedeni mam. Muzu pujcit, pripadne prodat. Vic kdyz tak pres SZ.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Raďas

Příspěvek od Raďas »

Zdravím chlapi, můžete mi poradit? Rád bych si udělal radost nějakým "univerzálním" okulárem. Mám MAKa 127 a Dobsona 8", vybírám mezi hyperionem 13 a Explore Scientific 11 nebo 14 82°, u nich mám ale malinko problém s cenou:). A s tím souvisí můj další dotaz, nevíte někdo, jestli a kdy bude nějaký sale na jejich eshopu? díky...
SW dobson 8"; SW MAK127; SW 102/500; AZ4; ES 82°8.8; hyperion 13,24
4Brunco

Příspěvek od 4Brunco »

Lacnejsich okularov so sirokym polom je na trhu naozaj vela niektore su horsie ine lepsie ale vacsinou plati ze v systeme F5(a menej) vsetky lacnejsie okulare kreslia horsie a nad F8 je to uz celkom OK.

Nedavno som skusal BST dual ED okular a velmi prijemne ma prekvapil. Za dobru cenu je to naozaj univerzalny okular so slusne korigovanym polom a dobrou transmisiou. 60 stupnov sice nieje najviac a je to fajn a najviac sa mi pacilo ze nieje nachylny na polohu oka a teda komfort pozorovania je pomerne vysoky. Celkom zaujimavy moze byt aj do binohlavy.

maju ho napriklad tu, ale mozno zozenes aj lacnejsie :
http://www.ebay.co.uk/itm/1-25-12mm-BST ... SwmtJXWTq-

V Maku127 velmi rad pouzivam aj tieto cinske 80 stupnove okulare (relane maju tak 75). Vyhoda ze su velmi ostre na ose ale korekcia pola je uz na okrajoch horsia (v Maku je to fajn, ale vo svetelnych systemoch je tam trochu astigmatizmu), naprik tomu su male a lahke a prijemne sa do nich pozera. Kedze to pole je velke tak horsi okraj velmi nevadi.
Co je ich slabost ze sa pomerne lahko zaprasia vnutri., Ten 16mm mi pride o chlp lespi ako ten 11mm, ale mozno sa mi to iba zda.

http://www.ebay.com/itm/1-25-F16mm-Tele ... 2cab666a29
http://www.ebay.com/itm/1-25-F11mm-80-T ... 488cb527d1
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
FrantaB

Příspěvek od FrantaB »

Univerzální okulár=drahý okulár. Dobrý okulár=drahý okulár.

Mám taky Maka 127, udělal jsem si radost Hyperionem 13 mm. A jsem tak nějak otrávený. Pokud jsou podmínky dobré a pohybuju se na vnitřní třetině průměru, je to OK a měkká kresba ve zbytku, daná kombinací konstrukce okuláru i zklenutím pole Maka tak nevadí. Ale když podmínky nejsou ideální (seeing, mirage při pozemním pozorování, ...) tak je občas problém vůbec slušně zaostřit. Extrém je takový, že v půjčeném Ethosu 13mm byly i za objektivně horšího seeingu hvězdy bodové, to samé v Radianu 10 mm, při přehození za Hyperiona jsem hledal jestli jsem nerozhodil kolimaci nebo tak něco... Na mlžinkách to tolik nevadí, ale kulovky, dvojhvězdy, planety, mlžinky s kresbou-darmo povídat

Za sebe bych řekl, že "levný" univerzál fakt neexistuje. Pro dobsona potřebuješ slušný okulár kvůli světelnosti, pro Maka proto aby dokázal ukázat to, co dokáže. A kolik toho ta maličká trubka umí mě nepřestává překvapovat. Levným okulárem se připravíš o část ostrosti a výhodu prakticky naprosto neexistující barevné vady
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
Raďas

Příspěvek od Raďas »

díky za reakce !! ....

4brunco: Asi jsem malinko konzervativní, ale tyhle noname čínské okuláry ve mě teda moc důvěru nebudí:) .. Nicméně nikdy jsem je nevyzkoušel, tak nemůžu moc soudit. Ale podle toho co píšeš, by to stálo minimálně za zkoušku, cena je víc než příznivá ...

FrantaB: S tou špatnou zkušeností s hyperionem na MAKu si mě překvapil, byl to můj favorit ... je mi jasné, že za kvalitu budu muset zaplatit. Ale vzhledem k tomu, že hvězdářství je jen jeden z mých okrajových koníčků, tak je mi zkrátka líto dát z rodinného rozpočtu 10+k za nagler a nebo dokonce 20k za ethos :)
Co teda říkáte na ES 82° ? (11 nebo 14) a jejich použitelnost na MAKu a zároveň na světelném Dobsonu. A má někdo zkušenost s okuláry ES 70°? Nikde jsem o nich nic nenašel ....
SW dobson 8"; SW MAK127; SW 102/500; AZ4; ES 82°8.8; hyperion 13,24
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nebál bych se okulárů ES 68°, zrovna tak jako standardních okulárů typu Erfle 70° ( třeba od TS ). Typ Erfle není už vhodný ale potom na světelný Newton - i když jej mnozí používají pod všemožným označením a modifikacemi od různých výrobců např. jak UWA a pod.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
4Brunco

Příspěvek od 4Brunco »

Hyperiony co som mal boli velmi rozne, napriklad 24mm bol vylozene dobry ostry a kontrastny okular, narozdiel od 21tky ta mi prisla dost mizerna (nizsi kontrast a male pole). Potom napriklad 13mm mal viac menej cele pole nejake maksie a menej ostre ale zas 8mm mi prisiel velmi slusny, ostrost a velkost pola bola snad najlepsia s Hyperionov co som mal ( a mal tamker 80 stupnov AFOV). Celkovo ako rada ma velmi nenadchla ale niektore su dobre kusky, ine horsie.

Klasicke Erfle vedia byt velmi prijemne ale ako pise Milan v ruchlich systemoch trpia neostrostou niekedy az do polovice pola. Potom su snad az desiatky ich modifikacii, ktore sa pridanim nejaky optickych clenov snazia pole korigovat, niekedy uspesne a niekedy menej.

Tie cinske 80ky som odporucil preto ze s nimi mam uz napozorovane celkom vela a robia mi radost. Pravda je ze ich pouzivam hlavne v pomalsich systemoch alebo s korektorom v binohlave a pisem o nich len preto ze su to za tie peniaze nozaj vyhodna kupa. Samorejme necakajte Nagler :).

Tie ES 82 okulare, ktore som skusal 8,8mm a 6,7mm (zial nevlastim) kreslili veslmi slusne a podstatne lepsie ako Hyperiony ale Nagler mi prisiel komfortnejsi. Cital som nieco o 14mm lebo som ich chcel som do binohlavy ale vraj su najhorsie z celej sady, a pre rychle sytemy co maju menej ako F5 sa vylozene nehodia. Ale ten 11mm je vraj dobry a pomerne univerzalny (neskusal som). Moj favorit je jendoznacne ES 100, je sto sice handgranat, ale kresli krasne a hviezdy su bodove az po okraj aj v refraku 102/500.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
FrantaB

Příspěvek od FrantaB »

Nenazval bych to špatnou zkušeností s Hyperiony. V SW 254/1200 mi to vůbec nepřišlo špatné, trošku měkčí, ale fajn a za ty peníze super. Jenže Maka jsem si bral kvůli inherentní ostrosti kresby a tomu co dokáže prostě Hyperion nestačí. Možná jsem chytil obzvlášť špatný kus, protože abych s Radianem při cca. 160x v klidu zaostřil trochu plovoucí, ale bodovou hvězdu, v Trapézu poblikávala složka E a F a v Hyperionu při cca. 125x byl tamtéž jenom zmítající se chrchel, kdy přelévající se okraj složky C pohlcoval složku F, kterou bych nevnímal kdybych nevěděl že tam je a složka E ani neblikla, protože ten blik byl rozmytý...
Přitom výměna za Radian a byl klid. Ostatně i v setovém 28mm 2" byl obraz klidnější a složka F problikávala. Když tak koukám na ten popis, asi jsem fakt chytitl špatný kus. Pravda, v dalekohledu jsem ho měl teď v úterý počtvrté, z toho pod oblohou podruhé...
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
QXI
Věk: 36

Ortho a širokouhlý okulár

Příspěvek od QXI »

Zdarvím.

Ku Dobsonu 150/1200 mám (budem mať) setovky 10 a 25 mm. Premýšľam, že si rovno zakúpim ešte jeden trochu lepší, ale stále lacný (do 2000) okulár pre väčšie zvetšenie. Premýšľal som o orthoskopickom okuláry alebo o širokouhlom okuláry s ohniskovou vzdáleností asi 6 mm. Ktorý z týchto dvoch typov by ste mi doporučili pre lepší zážitok/ kvalitu pozorovania. Prípadne nejaký iný typ? Je ohnisková vzdálenost 6 mm v poriadku, alebo mám radšej vybrať 7 mm, lebo 6 mm využijem oveľa menej? Alebo tá 6-tka nie je ešte taká hraničká kvôli seeingu?

Alebo je lepšia kombinácia/ kompromis - širokouhlý okulár a nějaký univerzálny napr. zelený filter pre lepší kontrast?

Predbežne uvažujem o tomto:

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 1&idp=2553
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 4&idp=2160

Vopred díky.
Odpovědět