Včera mi celkem vyšlo počasí na takové to domácí vesnické pozorování - 15 minut autem výjezd za Klučov (jihovýchod od Třebíče) - otestovat tamní lokální podmínky. Horizont je tady celkově ztracenej, ale jinak na tak krátký výjezd podmínky uspokojivé.
Neměl jsem žádnou přípravu, takže jsem pak na místě vyhledával namátkově ze zalaminovaných A3 map nebo si pomáhal aplikací v mobilu.
Dobson 400/1650, Paracorr, nejpoužívanější okuláry byly Nagler 13mm, ES 20mm a Delos 10mm, větší zvětšení jsem neužil - (nepříznivý seeing a temperace)
Měsíc na nějakých 39% zapadal ve 21:34 - než se tak stalo zakreslil jsem si Nějaký ten kráter u terminátoru.
Pak namířil na souhvězdí Persea a okolí a dlouho se trápil s NGC 1465 poblíž Atiku, nebylo ještě ztemperováno, lehce nasvicující Měsíc a moje nezkušenost - zkrátka se mi nedařilo, galaxie je docela štíhlá tak jsem nejspíš viděl jen její "stelární" jádro.
Podobně jsem dopadnul se skupinou Abel 426 - rozostřené hvězdy
Posunul jsem se na Lentikulární galaxii NGC 1023 - ta má nějakých 9,4mag je snadná a moc pěkná. Poblíž pak NGC 1167.
Už začala být tma - Pozoroval jsem v okolí Trojúhelníku a Berana
NGC 678, 680, 691
Pak si vzpomněl že je tam nějaká hodně obrovitá galaxie - no a samozřejmě ano M33 - ta pokrývala v 13mm Nagleru celé zorné pole, ta mi udělala radost, spirální ramena i nějaký satelit i když nevím který.
Začal foukat vítr a Dobson se začal chvět, už nemělo cenu hledat slabší objekty, a to teprve nyní se mi zdálo, že už celkem sedí temperace (někdy kolem půlnoci)
Prohlédnul jsem si ještě po paměti některé hezké objekty M31, v triedru byla na této na naše poměry docela tmavé obloze moc hezká, koneckonců dobře viditelná i pouhým okem. (ze zahrady ji pouhým okem nevidím)
Pak nějaké ty Mesiery na konec, kdy se člověku nechce balit, ale je už zima, fouká vítr a začala také oblačnost.
Moc jsem toho sice nestihnul, ale i tak to byl po dlouhé době hezký zážitek.