CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
FunTomas

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od FunTomas »

Písal som o fyzickom ustavení montáže (to kam mieri os ďalekohľadu) a o následnej kalibrácii. Je tie veci považujem sa súčasť celkového polárneho ustavenia.
Je mi jasné, že ak bude fyzicky mieriť polárna os úplne mimo, tak kalibráciou na 3 hviezdy systém dokáže vypočítať transformačné vzťahy a nabehnúť presne na zvolený objekt. Rozdiel je len v tom, že toto celé považujem za ustavenú montáž. T.j nestačí len namieriť čo najpresnejšie na pól, ale aj určiť ako nepresné to fyzické namierenie je.

O.K. Budem nazývať polárne ustavenie len to fyzické namierenie. Potom to sedí. Kalibráciu do toho nebudem zapájať.

mail to:fun2mas(at)gmail.com
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

O.K. Tomáši, takhle si rozumíme a píšeme o tom samém.
Ta diskuse vznikla při zdůvodňování chyby v pointaci a v argumentaci, že  montáž je dobře ustavena  - viz :
pavelseb píše: Jinak co se týče ustavení tak to ještě překontroluju. Každopádně když ustavím na tři hvězdy tak goto nabíhalo velmi dobře .
Jenže  to, že  funguje  dobře GoTo, není důkaz dobrého ustavení polární montáže.
Takže teď  si rozumíme a já, ty i Karell píšeme  to samé ( i když to v jeden moment tak nevypadalo  :) )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bill

Příspěvek od Bill »

pavelseb píše:Každopádně když ustavím na tři hvězdy tak goto nabíhalo velmi dobře
No pokud máš problém s pointací v DEC, tak zkus raději dobře ustavit montáž na Polárku a GoTo nakalibrovat naopak pouze na jednu hvězdu. Tím zaručíš, že montáž při normálním chodu DEC osu nebude vůbec používat a použije se pouze při pointaci. Pokud by jsi měl problém s přesností, tak můžeš u CG5 po nalezení objektu vyměnit objekt za kalibrační hvězdu (pokud třeba potřebuješ odjet na ostření jinam).
M:736 750 113
pavelseb
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Bill píše:Pokud by jsi měl problém s přesností, tak můžeš u CG5 po nalezení objektu vyměnit objekt za kalibrační hvězdu (pokud třeba potřebuješ odjet na ostření jinam).
Omlouvám se ale toto fakt nechápu.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Bill

Příspěvek od Bill »

pavelseb píše:Omlouvám se ale toto fakt nechápu.  
Ono to asi není důležité - ale když najedeš na objekt a máš ho na kraji nebo mimo, tak když do dostaneš pomocí šipek do středu pole, tak můžeš dát znovu kalibraci a vyměnit původní kalibrační hvězdu za aktuální objekt. Takže když odjedeš mimo a dáš znovu ten objekt, tak bude uprostřed.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Bill píše:No pokud máš problém s pointací v DEC, tak zkus raději dobře ustavit montáž na Polárku a GoTo nakalibrovat naopak pouze na jednu hvězdu. Tím zaručíš, že montáž při normálním chodu DEC osu nebude vůbec používat a použije se pouze při pointaci.
Bille, je mi to líto, ale je to blbost a vypadá to, že vůbec nečteš předchozí příspěvky.. Tyhle dvě věci spolu vůbec nesouvisí.Kalibrace je potřebná pouze na  správnou funci GoTo, , ustavení montáže  na pól pouze na  chod montáže.
Jestli budeš ustavenou montáž  kalibrovat na 1, 2 nebo 3 hvězdy, nebo nebudeš kalibrovat vůbec, přesnost chodu montáže bude stejná , zrovna tak jako pointace. Montáž jede naprosto stejně, nic neposouvá  sama v deklinace  podle  kalibrace . A naopak, pokud neustavíš montáž na pól,  a nakalibruješ na 2 nebo 2 hvězdy , GoTo bude vždy fungovat správně.A opět, montáž jede naprosto stejně, při chodu nedělá nic v deklinaci  
S deklinací hýbe pouze pointace
Bill

Příspěvek od Bill »

MilAN píše: nic neposouvásama v deklinacepodlekalibrace .
No to je pro mě nová informace - předpokládal jsem, že když mám blbě ustaveno, tak montáž přepočítá souřadnice a používá obě osy. Něco jako bych ji provozoval v AZ režimu. Takže když mám blbě ustaveno, tak mi objekt po nějaké době ujede ze zorného pole? Ono ta rada není autorsky moje, myslím, že tohle radil před několik roky někdo mi. Pokud jsi si tím jistý, tak to trošku promaž, ať to zbytečně nemate.

Bill
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Bille, já to chápu tak že když máš blbě ustaveno a pointuješ tak nic neuteče protože pointuješ. Pokud ustavíš na 2,3 hvězdy tak montáž si pro GOTO přepočítá souřadnice aby dobře najela, ale chápu to to tak že jen pro GOTO. Když to ovládáš s PC nebo autoguideru, tak tyto přepočítané souřadnice se neberou v potaz vše řídí pointační SW. A zde se projeví dobré/špatné ustavení (jak moc musí pointační SW korigovat chod).
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Bill

Příspěvek od Bill »

Je to možné/pravděpodobné. Mi někdo říkal, že když se ustaví na 3 hvězdy, tak montáž dělá nějaké DEC korekce sama, aby objekt neutekl i při vizuálu bez pointování. Ale nikdy jsem to neověřoval. Na druhé straně - když uděláš ustavení na 1 hvězdu, tak máš jistotu. Můžeš udělat ustavení na hvězdu poblíž objektu, nebo po nalezení objektu zaměnit původní hvězdu za ten objekt, případně je tam ještě volbe precise goto(nebo tak nějak), kdy montáž najede na blízkou hvězdu a po vystředění najede na finální objekt.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Toto môže platiť len pre AZ montáž. Nie paralaktiku.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
viator

Příspěvek od viator »

Však ona každá EQ montáž ktorej RA os nie je presne zosúladená so zemskou rotačnou osou je vlastne AZ montáž, ideálne vtedy keď RA os smeruje k Zenitu :)
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
MilAN

Příspěvek od MilAN »

pavelseb píše:. Pokud ustavíš na 2,3 hvězdy tak montáž si pro GOTO přepočítá souřadnice aby dobře najela, ale chápu to to tak že jen pro GOTO. Když to ovládáš s PC nebo autoguideru, tak tyto přepočítané souřadnice se neberou v potaz vše řídí pointační SW.
funkce GoTo funguje tak, že v okamžiku, kdy dám příkaz GoTo - objekt, je spočítána poloha  a montáž na něj najede. Je jedno, jsestli je tato fumnkce v ručce nebo v PC.  Okamžikem najetí skončila  tato operace. Montáž dál pohání motory a funguje jako hodinový stroj  ,pohání RA osu. Opět je jedno, je-li frekvence řízena z ručky nebo PC, a je jedno, jaká frekvence je generována ( proto může jet montáž siderickou, lunární nebo solární rychlostí, eventuelně i  jinou.) A třetí, opět nezávislý systém  pointace . vydává pokyn  k posuvu v RA nebo DEC na základě  povelů pointeru - a to buď autonomního, nebo   z PC.
Takže tu jsou 3 na sobě  nezávislé systémy. Do základního systému s funkcí hodinového stroje zasahuje jak funkce GoTo pro najetí na objekt ( obě osy), tak  pointer pro korekce základního pohybu (obě osy). Není žádný rozdíl, je -li k ovládání montáže použita ručka nebo PC. Obojí má svá + i - při ovládání montáže.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

viator píše:Však ona každá EQ montáž ktorej RA os nie je presne zosúladená so zemskou rotačnou osou je vlastne AZ montáž, ideálne vtedy keď RA os smeruje k Zenitu :)
Není. Pokud  u paralaktiky  není osa paralelní se zemskou osou, není  z toho azimutální montáž, ale jen neustavená paralaktika. AZ montáž  má  zrovna jako paralaktlika definovanou orientaci
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

MilAn: Děkuji za vysvětlení opravdu pro tupouny jako jsem jsem já - díky za trpělivost.
Jen bych trochu osvětlil svůj příspěvek. Já jsem ve svém příspěvku ovládání z PC myslel jen v režimu pointace.

Ještě se zeptám na jednu věc: v "režimu hodinového stroje" se tedy opravené souřadnice z kalibrace na x hvězd NEBEROU v potaz a správnost  chodu je přímo úměrná správnému ustavení na pól?
A pokud generuji vstup z PC například z planetária (vlastně režim GOTO) předpokládám že se tyto opravené souřadnice BEROU v potaz, protože ovladač jen řekne najeď na tuto souřadnici. Chápu to správně? Nebo zase ne... :'(
Bill

Příspěvek od Bill »

pavelseb píše:správnostchodu je přímo úměrná správnému ustavení na pól?
U paraktiky RA osa běží siderickou rychlostí bez ohledu na to, kam dalekohled míří. Takže pokud SW nedělá korekce podle ustavení (což jsme se shodli že asi nedělá), tak je to jedno - jenom pokud je špatně ustaveno, tak objekt bez pointace odjede se zorného pole a pokud to pointace bude udržovat, tak dochází ke stáčení pole.

Odpovědět