refraktor z Lidlu
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
refraktor z Lidlu
Pokud tam máš zrcátko, která tam nepatří, může to být tím. Okulár nedostaneš dost k ohnisku a pak prostě nezaostříš. Je to tak, že už nejde lépe zaostřit, protože jsi nadoraz, nebo je nejlepší zaostření mimo doraz a na obě strany se to horší ? Odpověď na tohle je důležitá, umožňuje určit důvod té závady.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
refraktor z Lidlu
Andy napsal:
Je mezi objektivem a okulárem nějaká další optický člen?????? Pořád mluvíš o nějaké zrcátku, to přece v dalekohledu není. Lidlak ma pred okularem zenitove zrcatko.
Je mezi objektivem a okulárem nějaká další optický člen?????? Pořád mluvíš o nějaké zrcátku, to přece v dalekohledu není. Lidlak ma pred okularem zenitove zrcatko.
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
refraktor z Lidlu
Jde objektiv rozebrat? Mě se totiž stalo, že když jsem kdysi vybalil svůj refraktor (dublet se vzduchovou mezerou), tak mi taky nešlo nic pořádně zaostřit, až jsem zjistil, že tam byla jedna z čoček posazená obráceně 

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
refraktor z Lidlu
Takže zaostřoavním myslím, když okulátorový výtah hýbe okulárem a přitom se z rozmanzaného obrazu stává ostřejší až by mě přejít do ostrého a opět se zněj stát flek. Však v tomle případě obraz nejde prostě nastavit tak aby byl bez viditelného rozmazání. Na dorazu nic není. Okulárový výtah je cca 1/2 své dráhy při ostření.. Jinak zrcátko sloužík k pohodlnějšímu pozorování, okulár je pak kolmo k tubusu. Jinak nepozoruji rozdíl v kvalité zobrazení bez a se zrcátkem.
refraktor z Lidlu
Radek napsal:
Lidlak ma pred okularem zenitove zrcatko.
To zrcatko dej pryč, protože to může být ten důvod.
Shodame teď vidíš jak by byl chat výborný !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lidlak ma pred okularem zenitove zrcatko.
To zrcatko dej pryč, protože to může být ten důvod.
Shodame teď vidíš jak by byl chat výborný !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
refraktor z Lidlu
alenzo napsal: Takže zaostřoavním myslím, když okulátorový výtah hýbe okulárem a přitom se z rozmanzaného obrazu stává ostřejší až by mě přejít do ostrého a opět se zněj stát flek. Však v tomle případě obraz nejde prostě nastavit tak aby byl bez viditelného rozmazání. Na dorazu nic není. Okulárový výtah je cca 1/2 své dráhy při ostření.. Jinak zrcátko sloužík k pohodlnějšímu pozorování, okulár je pak kolmo k tubusu. Jinak nepozoruji rozdíl v kvalité zobrazení bez a se zrcátkem.
Tak to nechápu, to vypadá jako by byl objektiv z umělé hmoty, něbo přelepen igelitovou ochranou ovšem zevnitř.
Tak to nechápu, to vypadá jako by byl objektiv z umělé hmoty, něbo přelepen igelitovou ochranou ovšem zevnitř.
Re: refraktor z Lidlu
Zrcátko jsem zkoušel dát přyč a bez úspěchu.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
refraktor z Lidlu
alenzo napsal: No teď jsem ho naštvaný zabalil právě do krabice. Ale měl jsem ho rozdělaný komplet. tj. zkoušel jsem i hýbat s čočkami objektivu...
Odpověz už prosím na otázku, jestli jsi ROZEBÍRAL ten objektiv, jinak to řešíme zbytečně !!!!!!
Odpověz už prosím na otázku, jestli jsi ROZEBÍRAL ten objektiv, jinak to řešíme zbytečně !!!!!!
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
refraktor z Lidlu
Ano. Byla to poslední možnost jak zjistit proč to nefunguje. Upozorňuji, že rozostření je stejné jak před demontáží tak montáží. Předtím než jsem to udělal jsem samozřejmě projel mraky webu ohledně modifikací a úprav tohohle prcka, kde byly fota demotáže apod. Optika je uchycena velmi triviálně a na doraz. Už uchycení je patrné, že výrobce se správný uložením čoček hlavu nedělá. Prostě za tu cenu to tam nafláká a buď to funguje nebo ne.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
refraktor z Lidlu
Pokud jsi si jistý, že jsi členy objektivu neprohodil či neotočil, a kreslí to pořád blbě, jdi to prostě vrátit. Všechny možné banální důvody jsme už asi vyloučili.
refraktor z Lidlu
alenzo napsal: Ano. Byla to poslední možnost jak zjistit proč to nefunguje. Upozorňuji, že rozostření je stejné jak před demontáží tak montáží. Předtím než jsem to udělal jsem samozřejmě projel mraky webu ohledně modifikací a úprav tohohle prcka, kde byly fota demotáže apod. Optika je uchycena velmi triviálně a na doraz. Už uchycení je patrné, že výrobce se správný uložením čoček hlavu nedělá. Prostě za tu cenu to tam nafláká a buď to funguje nebo ne.
Pak je to jasné - do krabice rychle zpátky do Lidlu. Je to zřejmě opravdu špatný kus. Ostatní uživatelé jsou spokojení - za tu cenu to jde.
Pak je to jasné - do krabice rychle zpátky do Lidlu. Je to zřejmě opravdu špatný kus. Ostatní uživatelé jsou spokojení - za tu cenu to jde.
refraktor z Lidlu
Zítra to jdu vrátit snad mi to vymění. Díky za rady a strávený čas nad mou maličkostí.
refraktor z Lidlu
alenzo napsal: Ano. Byla to poslední možnost jak zjistit proč to nefunguje. Upozorňuji, že rozostření je stejné jak před demontáží tak montáží. Předtím než jsem to udělal jsem samozřejmě projel mraky webu ohledně modifikací a úprav tohohle prcka, kde byly fota demotáže apod. Optika je uchycena velmi triviálně a na doraz. Už uchycení je patrné, že výrobce se správný uložením čoček hlavu nedělá. Prostě za tu cenu to tam nafláká a buď to funguje nebo ne.
Taky je možné, že je to tam špatně složený už od výroby. Přesně to se stalo i mě, jedna čočka byla obráceně. Jestli máš chuť si trochu pohrát s optikou, tak můžeš zkusit ten objektiv složit jiným způsobem (zas tak moc těch kombinací neni). Jestli se ti s tim nechce párat tak to vrať, oni to zkoumat nebudou
Taky je možné, že je to tam špatně složený už od výroby. Přesně to se stalo i mě, jedna čočka byla obráceně. Jestli máš chuť si trochu pohrát s optikou, tak můžeš zkusit ten objektiv složit jiným způsobem (zas tak moc těch kombinací neni). Jestli se ti s tim nechce párat tak to vrať, oni to zkoumat nebudou
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
refraktor z Lidlu
Byl bych radši po tý diskuzi tady, kdyby se majitel onoho Lídlu opravdu vyjadřoval přesně a odpovídal na otázky. Krom toho mám pocit, že jestli to půjde vrátit a dají mu jiný, někdo další dostane tento zmetek. Pochybuju, že ho budou vracet výrobci.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
refraktor z Lidlu
Takže dnes jsem byl v Lídlu. Dalekohled jsem s vedoucím vyzkoušel a uznal že je to vada. Bohužel žádný na výměnu široko daleko nemají. Takže vrátili peníze. A ještě jsem zaslech, že říkal tak to máme třetí z 10-ti. Jinak už nevím jak podle MaG přesběji odpovídat na dotazy.