..něco obdobnýho jako lidlteleskop?
dá se do 5000Kč koupit slušnej dalekohled pro začátečníka? jsem amatér, mám jen malej triedr. teď se rozhlížím po něčem větším. chtěl sem si koupit ten lidlteleskop, ale už ho nemaj. něco obdobnýho? poraďte..
crsguk napsal: dá se do 5000Kč koupit slušnej dalekohled pro začátečníka? jsem amatér, mám jen malej triedr. teď se rozhlížím po něčem větším. chtěl sem si koupit ten lidlteleskop, ale už ho nemaj. něco obdobnýho? poraďte..
Řešil jsem ten samý problém - bohužel řešit nejde. Do 5000 se nic slušného (kromě triedru) koupit asi nedá. Když se podíváte na stránky prodejců ( www.celestron.cz, www.dalekohledy.cz atd), tak uvidíte, že ceny jsou úplně někde jinde. Já jsem v Carrefouru koupil 60/700 za 1000 korun. Dívat se s tím dá, ten dalekohled není zase tak hrozný, ale ta montáž >:(. Nemá to jemné pohyby a při větším zvětšení se objekt téměř nedá udržet v zorném poli. Já jsem sice koupil, ale teď už uvažuji o něčem lepším a hlavně stabilnějším a lépe ovladatelným. A závěr? 5000 je asi příliš málo.
Řešil jsem ten samý problém - bohužel řešit nejde. Do 5000 se nic slušného (kromě triedru) koupit asi nedá. Když se podíváte na stránky prodejců ( www.celestron.cz, www.dalekohledy.cz atd), tak uvidíte, že ceny jsou úplně někde jinde. Já jsem v Carrefouru koupil 60/700 za 1000 korun. Dívat se s tím dá, ten dalekohled není zase tak hrozný, ale ta montáž >:(. Nemá to jemné pohyby a při větším zvětšení se objekt téměř nedá udržet v zorném poli. Já jsem sice koupil, ale teď už uvažuji o něčem lepším a hlavně stabilnějším a lépe ovladatelným. A závěr? 5000 je asi příliš málo.
triedr? měl jsem jeden za 5700,- údajně nejvyšší třída - kategorie exklusive. po jednom dni jsem ho musel vrátit, protože byl asi tak 100x horší a 5x dražší než ten můj obyčejnej malej FOMEI. chci říct, že někdy málo znamená více... jsem opravdu začátečník a vím, že ten dalekohled vytáhnu párkrát do roka, proto nebudu investovat 10 - 15tisíc
crsguk napsal: triedr? měl jsem jeden za 5700,- údajně nejvyšší třída - kategorie exklusive. po jednom dni jsem ho musel vrátit, protože byl asi tak 100x horší a 5x dražší než ten můj obyčejnej malej FOMEI. chci říct, že někdy málo znamená více... jsem opravdu začátečník a vím, že ten dalekohled vytáhnu párkrát do roka, proto nebudu investovat 10 - 15tisíc
Kolem 7-8 tisíc se dá už cosi koupit. Osobně uvažuji taky o něčem takovém. Na např. www.benefitm.cz se zkuste podívat. Jsou tam cenově dostupné přístroje v této kategorii a pro amatéry jako jsem já, kteří se chtějí jen podívat, to nejspíš bude stačit.
Kolem 7-8 tisíc se dá už cosi koupit. Osobně uvažuji taky o něčem takovém. Na např. www.benefitm.cz se zkuste podívat. Jsou tam cenově dostupné přístroje v této kategorii a pro amatéry jako jsem já, kteří se chtějí jen podívat, to nejspíš bude stačit.
Re: ..něco obdobnýho jako lidlteleskop?
A i na www.celestron.cz či http://web.quick.cz/atc-astro naleznete dalekohledy v této cenové relaci. Nejsou to profi teleskopy, ale já nevím, proč by nám neměly stačit. Dokonce i na naší hvězdárně mi bylo řečeno, že pro amatérské pozorování jsou dalekohledy 130-150mm zcela dostačující. Třeba na celestron.cz je 130/900 označován jako vhodný přístroj pro začátečníky. Navíc jsou ještě v pohodě přenosné.
crsguk napsal: dá se do 5000Kč koupit slušnej dalekohled pro začátečníka? jsem amatér, mám jen malej triedr. teď se rozhlížím po něčem větším. chtěl sem si koupit ten lidlteleskop, ale už ho nemaj. něco obdobnýho? poraďte..Ahoj :hi:
O jaký triedr se jedná?
Jestli ti můžu poradit, tak výrobou/koupí stativu(pokud ho tedy už nemáš) ti přibude nová dimenze pozorování "obyčejným triedrem"...
Ty chceš "slušnej dalekohled pro začátečníka",tak tím je podle mě právě solidní triedr.
O jaký triedr se jedná?
Jestli ti můžu poradit, tak výrobou/koupí stativu(pokud ho tedy už nemáš) ti přibude nová dimenze pozorování "obyčejným triedrem"...
Ty chceš "slušnej dalekohled pro začátečníka",tak tím je podle mě právě solidní triedr.
no odporučujem nakupovať v špecializovaných obchodoch
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Pánové bohužel tady se asi nic nezměnilo. Chcete-li kupovat dalekohled typu liedlteleskop a začít s tím pozorovat, je to vaše mínus. Nakonec stejně to budou vyhozené peníze. Až teda možná na toho jednoho výjmečného člověka ze sta.
Dříve se dost dobře nedal sehnat teleskop pod 10 tisíc a ani dnes se nedá za cenu kolem 5000 hovořit o solidním dalekohledu. O trochu dražší už by se možná našlo něco.
Také já bych koupil triedr a víc bych to zatím neřešil. Za půl roku za rok by dotyčný sám usoudil, zda ještě furt chce lídlteleskop. Minimálně by ale po jeho koupi už věděl, jak a kam ho namířit.
A že vám známí a kamarádi řeknou že nejste astronom, když nemáte pořádný dalekohled? Mám si koupit dalekohled s naváděním za 100 tis. aby soused viděl, že na tom mám, nebo triedr a pozorovat jako ti největší nadšenci nejen z tohoto fóra?
Dříve se dost dobře nedal sehnat teleskop pod 10 tisíc a ani dnes se nedá za cenu kolem 5000 hovořit o solidním dalekohledu. O trochu dražší už by se možná našlo něco.
Také já bych koupil triedr a víc bych to zatím neřešil. Za půl roku za rok by dotyčný sám usoudil, zda ještě furt chce lídlteleskop. Minimálně by ale po jeho koupi už věděl, jak a kam ho namířit.
A že vám známí a kamarádi řeknou že nejste astronom, když nemáte pořádný dalekohled? Mám si koupit dalekohled s naváděním za 100 tis. aby soused viděl, že na tom mám, nebo triedr a pozorovat jako ti největší nadšenci nejen z tohoto fóra?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
http://denik.hvezdarna.cz/2004/12/tried ... -prvn.html
http://denik.hvezdarna.cz/2004/12/tried ... -druh.html
http://denik.hvezdarna.cz/2004/12/tried ... -druh.html
Martin Gembec, Astronomické události