Zkušenosti s montáží EMG-1

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Morebundus

Příspěvek od Morebundus »

Na webu je tato montáž, pamatuju si že před časem jsem o ní četl že je vývoji a koukám že už jí dodělali.
http://web.telecom.cz/elektro-metal/nab ... b_tp_c.htm

Má někdo s ní zkušenosti ?
K jaké montáži by se dala přirovnat (ne papírové parametry ale opravdové vyzkoušené parametry). Hlavně použitelnost na vizuální pozorování, případně fotografii.
Teď mě tak napadá, nebylo by špatné poskytnout na testování tenhle kousek nějakému velmi zkušenému nestranému pozorovateli na otestování, třeba MM. ::)
Děkuji za příspěvky
Jan

Příspěvek od Jan »

To > MOREBUNDUS
(ne papírové parametry ale opravdové vyzkoušené parametry).  Prosím o informaci, který parametr montáže EMG-1 vyvolal Tvou nedůvěru do té míry, že ho považuješ za "papírový"? (Domnívám se přitom, že za papírový parametr považuješ takový, který existuje pouze na papíře

Pokud jde o parametry P.E. a FFT:
tyto parametry jsem měřil osobně a tudíž vím, že pro mou montáž EMG-1 bezpečně platí:

PAPÍROVÉ PARAMETRY = OPRAVDOVÉ VYZKOUŠENÉ PARAMETRY.
Přitom samozřejmě vím, že i když tyto parametry byly naměřeny objektivně, měly by ještě být potvrzeny proměřením dalších kusů montáží a s přičtením rezervy by teprve mohly být publikovány jako závané a garantované. Poznamenávám, že právě parametr P.E. je nanejvýš důležitý pro fotografování o kterém se zmiňuješ.

V této souvislosti stojí za povšimnutí, že např. renomovaný výrobce montáží EQ-6 zřejmě nemá dostatečnou jistotu, že v jejich sériové výrobě dosahuje výtečné parametry P.E., a patrně proto tyto parametry raději neuvádí a negarantuje..  

Za správnost dalších zveřejněných parametrů montáže EMG-1 odpovídají ti kolegové amatéři, kteří montáž vyvinuli, vyrobili, otestovali a parametry zveřejnili i se svým jménem a s jistotou, že všechny uvedené etapy jsou na vysoké profesionální úrovni a bez lukrativních zájmů.. No a to bych považoval za hlavní záruku objektivity parametrů, solidnosti práce i výsledků.

Při porovnávání různých typů montáží různých výrobců je ale nutno dbát zvýšené opatrnosti, aby (ani nechtěně) nebylo nikomu ani přidáno ani ubráno.

Několik let jsem v cizích časopisech sledoval srovnávací studie na různé i konkurenční astro výrobky a často jsem byl ve velkých rozpacích. Jisté ale je, že závěry těchto testů byly formulovány nanejvýš opatrně, neboť je to m.j. i otázka
- formulace kritérií pro srovnávání a
- výběru srovnávaných výrobků.

A pak - u porovnávaných profesionálně a sériově vyráběných výrobků lze pozorovat a snadno rozeznat skrytou inzerci a propagandu. To už se ale montáže EMG-1 netýká :-)

Zdraví
Jan

Morebundus

Možná jsem to napsal trochu nešikovně, ty papírové parametry jsem nevztahoval k montáži EMG-1, ale právě k "velkovýrobcům" povětšinou ChinaTchajwanské velkoprodukce, kteří uvadějí pouze "papírové parametry" které skutečnosti moc neodpovídají. Ve snu mě nenapadlo že zmínku o "papírových parametrech" někdo vztáhne k montáži EMG-1 :-/
Samozřejmě vím že projekt (EMG-1) neni nijak komerční a nesleduje komerční cíle, a že nemá nikdo důvod tuto montáž "tlačit" zákazníkům, je to pouze chválihodný projekt astronomů amaterů (konstruktérů) umožnit méně zručným astro amaterům získat kvalitní a přitom levnou montáž. Nebo se mýlím ?A proto parametry které jsou na webu považuji za skutečné. To jenom na upřesnění.

Sledoval jsem pouze to aby někdo jenom nevyšťoural na webu papírové parametry k třeba k EQ6 (které se od skutečných a vyzkoušených parametrů většinou lišší) a porovnal je se skutečníma parametrama EMGéčka. Takové poronání by bylo k ničemu, no ne ? :mad2:
Jinak zmínka o testování byla myšlena tak, aby montáž někdo komplexně zhodnotil, ne pouze její parametry. To jenom předbíhám, aby to někdo nebral zase jako provokaci a pochybování o tomto výrobku. ;D
Jednié co jsem na stránkách neobjevil (což neznamená že tam nejni ;D ) je nosnost pro vizualní a pro foto.
Jan

Příspěvek od Jan »

To Morebundus:

Vše v pořádku - nedorozumění je vysvětleno.
Potěšující zkušeností je, že šest prvních montáží EMG-1 již slouží svým majitelům a doufáme, že tito sdělí své provozní zkušenosti návštěvníkům Astrofora. Aktuální novinkou je, že již byly zahájeny práce na další sérii montáží.

Na URL

http://www.grecner.cz/astro/emg_1_def_c.htm

v odstavci:
2.  PARAMETRY PARALAKTICKÉ MONTÁŽE EMG-1
je uvedeno:
"Projektovaná a otestovaná jmenovitá zátěž montáže je do 8 kg"

Jinými slovy je tím zodpovězen dotaz na "nosnost pro vizualní a pro foto".
Do zátěže samozřejmě počítáme vše co montáž nese:
kompletní dalekohled, hledáček, fotoaparát nebo WEBCAM a pod.

Námět na otestování montáže EMG-1 nezávislým a zkušeným astronomem sledujeme jako záměr už delší dobu. Doufáme, že se nám již brzy podaří uskutečnit testování EMG-1, které bude mít vysoký stupeň technické hodnověrnosti a odborné autority..

Zdraví
Jan

vla

Příspěvek od vla »

Prosím jen drobné upřesnění termínu vše co montáž nese, těch 8 kg je myšlena hmotnost přístrojů bez protiváhy, nebo je to celková nosnost kříže?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Morebundus

Děkuji za příspěvek, jj už jsem tam tu váhu objevil ;)
Jan

Příspěvek od Jan »

To Morebundus:

V souvislosti s dotazem na možnost použít montáž EMG-1 i pro fotografování a snímání CCD kamerou jsem opoměl uvést odkaz na URL:

http://www.grecner.cz/astro/pe_fft.htm

Zdraví
Jan
Morebundus

Re: Zkušenosti s montáží EMG-1

Prosím jen drobné upřesnění termínu vše co montáž nese, těch 8 kg je myšlena hmotnost přístrojů bez protiváhy, nebo je to celková nosnost kříže?
To je dobrá otázka, předpokládám že je to hmotnost pouze přístroje bez protizávaží ...
Jan

Příspěvek od Jan »

To: vla

Omlouvám se za nejednoznačnost a uvádím vše na "pravou míru":

Celková garantovaná nosnost montáže EMG-1 je 16 kg ("nosnost kříže")
a představuje součet:

Jmenovitá (užitečná) zatěž [hmotnost 8 kg] + Protiváha [hmotnost 8 kg]

Zkušenosti potvrzují, že uvedená čísla nejsou nepřekročitelným limitem a jsou uvedena s rezervou aby nebyla ohrožena stabilita montáže. I při jmenovité zátěži 8 kg a při úmyslném posunutí protiváhy z vyvážené polohy byly pořád snímány relativně malé odchylky periodických chyb P.E. a stabilita montáže zůstala zachována.

Zdraví
Jan

Odpovědět