Jakou azimutální montáž?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
PaF

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od PaF »

Za 2000,- je azimutální AZ3, ne EQ3 (škoda... :-/)

Jak vidím tak doporučujete paral. montáž. Fajn, taky bych byl radši, ale jak proboha ustavím montáž když nevidím na polárku? ??? Mám na chatě hezký pozorvací místo, ale na zahradě mi sever zakrývá barák - o to líp je vidět jižní obloha. Pokud nebude to ustavení bez polárky moc složité tak vezmu paralaktickou mont. :nod:
PaF - kousek za Prahou
SW MAK 127 na montáži GSO s pohonem RA, Oberwerk 11x70
vla

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od vla »

Na vizuální pozorování ti stačí skutečně ustavit montáž pouze přibližně přibližně na sever. Lepší přesnosti dosáhneš driftovou metodou, to je pak i na focení, je popsána různě v literatuře, nebo např. MMys ji má na svých stránkách. Pokud máš pozorovací stanoviště na vlastním pozemku můžeš provést ustavení jednou a označit si místa kde stojí nohy montáže, potom vždy postavit na označené /nejlépe zpevněné / body a bude hotovo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
T.o.m

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od T.o.m »

A nebo můžeš vyzkoušet i kompas. Na vizuální pozorování občas na Polárku ani neustavuji kvůli pohodlné pozorovací poloze. ;D
Tom
PaF

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od PaF »

No jak vidím, tak jsem si s tím asi zbytečně lámal hlavu ;D

díky za rady :hi:
PaF - kousek za Prahou
SW MAK 127 na montáži GSO s pohonem RA, Oberwerk 11x70
A.K.

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od A.K. »

vla napsal: ....Solidní azimutální montáž nabízí jak p. Matoušek tak p. Zahajský, ovšem zejména ta druhá je dost drahá, nicméně má i jemné pohyby v obou osách a dokonce protizávaží pro vyrovnání váhy dalekohledu při pozorování v okolí zenitu, takže jemné pohyby jdou velmi lehce.....Ten rozdíl v ceně je cca 3000,- Pokud jsem teda koukal na ty správný az. mont. (p. Matoušek GS a Supra pak Meopta US 2.1). Je to způsobený tím, že ta ze Supry má zmiňovaný protizávaží? Jinak se totiž jeví stejně.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Kometar

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od Kometar »

Ahoj , ahoj.
Jeste nemam dalekohled (achro 131/f.5.3) dadelany a uz se koukam po nake vhodne alt/az montazi.Dalekohled vazi neco malo prez 6kg.
Na netu jsem se dival na celestronu.cz na US.2.1 ale 7000 se mi zda moc.Nevite kde se da po bazarech sehnat podobna nebo stejna montaz.
Dik moc
nosim si hvezdarnu na zadech
MilAN
Věk: 77

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od MilAN »

Na stránkách Sky-Watcheru je stále uváděna AZ -3. Zkus se doptat u dovozců :
http://www.celestron.cz/
nebo
http://web.quick.cz/atc-astro/

Těch 7.000 je opravdu dost

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vla

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od vla »

norslav napsal: Ahoj , ahoj.
Jeste nemam dalekohled (achro 131/f.5.3) dadelany a uz se koukam po nake vhodne alt/az montazi.Dalekohled vazi neco malo prez 6kg.
Na netu jsem se dival na celestronu.cz na US.2.1 ale 7000 se mi zda moc.Nevite kde se da po bazarech sehnat podobna nebo stejna montaz.
Dik moc
Ten dalekohled je už docela velký a těžký, na montážích podobným té, o které uvažuješ se trochu dostaneš do problémů s pohybem těžiště dalekohledu, při změně pozorování od horizontu k nadhlavníku se Ti bude těžiště výrazně přesouvat k na stranu dalekohledu a díky tomuto nevyvážení komfort pozorování značně klesne. Osobně bych volil EQ3 s tuhým stativem nebo montáž velmi podobnou dobsonu (vidlici), kde nedochází se změnou sklonu dalekohledu ke změně vyvážení a tudíž jsou dobře realizovatelné jemné pohyby při sledování objektu.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět