Istar 150 F12 R35

Otázky, rady, tipy, návody...
TH

Istar 150 F12 R35

Příspěvek od TH »

Založil jsem toto vlákno, abych podal pár informací o stavbě dalekohledu s objektivem Istar 150/1800 R35, který je v Česku asi zatím jediný. Většího brášku Istar 204/1800 mají v Mladé Boleslavi. Pokud bude mít někdo z adminů dojem, že by mělo být spíše v kategorii Dalekohledy pak jej prosím přesuňte. Děkuji.

V létě 2014 jsem se konečně rozhodl, že si pořídím trochu větší refraktor, než je SW ED 100/900. Od pana Křivánka jsem si nejprve objednal objektiv - anastigmatický dublet 150/1800 mm vyráběný jeho firmou Istar-Optical v USA. Shodou okolností mi nabídl i kompletní tubus s okulárovým výtahem, clonami, objektivovou objímkou a lištou s upínacími kruhy. Byl sice původně určen pro dalekohled s objektivem 160/1920, ale objektivová objímka byla tak předimenzovaná, že se snesla i úpravu pro objektiv o průměru 150 mm.

Původní tubus:
Obrázek

Celková hmotnost kompletu tubusu s kruhy (bez objektivu) byla 20,75 kg, protože to byl v podstatě prototypový kus se stěnou o síle 4mm.

Na podzim 2015 jsem konečně s radostí poprve držel objektiv v rukou. Jeho hmotnost s objímkou jsou 3 kg.

Objektiv Istar 150 F12 R35:
Obrázek

Ke konci roku 2015 byl dalekohled kompletní. Původní kovovou rosnici nahradila plastová, vylepená černou sametkou - rozdíl ve hmotnosti: 3kg. Objektivová objímka po úpravě byla lehčí o 1,5 kg. Tubus je kratší asi o 5 cm. Příruba pro uchycení okulárového výtahu "zhubla" o 0,4 kg. Takže s rosnicí, objektivem, upínacími kruhy a hledáčkem se dostala výsledná hmotnost dalekohledu na 16,5 kg.

Istar 150/1800 na montáži AZ EQ6 GT spolu se SW ED 100/900:
Obrázek

Po "ročním provozu" jsem začal uvažovat o možnosti, jak ještě snížit stávající hmotnost. Samozřejmě bez vlivu na kvalitu zobrazení. Dalekohled mám uložen v prvním patře hospodářské části domu a tak jej musím na pozorování nosit ze schodů. Protože je to dlouhý tubus, tak mám nohy trojnožky vysunuty na maximum a upevňování dalekohledu do rybiny montáže ve výšce očí je hodně náročné. V úvahu připadaly dvě možnosti. Nový tubus s tenčí stěnou, nebo nějaký způsob redukce hmotnosti původního 7kg tubusu se stěnou 4mm. Zvolil jsem cestu úpravy původního tubusu vyřezáním segmentů.

A není cesty zpět:
Obrázek

Odlehčený tubus:
Obrázek

Nové clony z 0,8 mm Al plechu:
Obrázek

Rozmístění clon potažených černou sametkou:
Obrázek

Pro snížení možnosti orosení objektivu je směrem do vnitřku tubusu cca 20 cm od objektivové objímky rosná část. Uvnitř potažená černou sametkou a z vnějšku hladkou fólií. Není to příliš esteticky vyřešeno a možná, že ještě tuto část doladím. Vyříznuté segmenty jsou pod vnější fólií celkem patrné.
Obrázek

Pohled zepředu do objektivu:
Obrázek

A je to komplet. Výsledná hmotnost je 13,0 kg:
Obrázek

A "rodinné foto": Istar 150/1800, SW ED 100/900, SW N200/1000, a AZ EQ6 GT:
Obrázek

Pro lepší manipulaci a ochranu dalekohledu při přenášení a skladování jsem použil vak na 180cm lyže, který má naprosto ideální rozměry i pro dalekohled:
Obrázek

A je zabaleno:
Obrázek

Zatím má dalekohled v nové podobě za sebou první delší pozorování 24. září. Na montáži jsem jej měl celou dobu spolu s ED 100/900 cca od 22:30 do 03:30 a přestože z obou dalekohledů téměř kapala voda, tak ani jeden z objektivů se neorosil. U Equinoxu ED 100 jsem měl vyzkoušeno, že vydrží bez orosení dlouho. Istar mě mile překvapil, že se ani z jedné strany po pěti hodinách venku neorosil. Ta sametka je na vnitřky rosnic perfektní.

Tuhost odlehčeného tubusu se mi zdá bez změn oproti plné trubce.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Istar 150 F12 R35

Příspěvek od Psion »

Pěkná práce, mě se moc líbil ten nápad Istar s otevřeným tubusem, velmi praktická věc, kterou ale zákazníci kupodivu neocenili a Istar trochu předběhl dobu, to se stává. Tahle úprava byla asi náročná, protože to je předpokládám dle fotografií děláno ručně. Škoda, že Istar už vyrábí minimum dalekohledů a objektivů, ale trh sám rozhodnul, co ho zajímá a bohužel i jeden z lidí v Istar.
Artaban
Věk: 60

Příspěvek od Artaban »

TH: Vypadá to moc pěkně a snad bude někdy příležitost se s R150/1800 podívat.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
TH

Příspěvek od TH »

Psion píše:...Tahle úprava byla asi náročná, protože to je předpokládám dle fotografií děláno ručně...
Ano, tu úpravu tubusu jsem dělal ručně - vrtačkou, rozbrušovačkou a pilníkem. Clony jsou ale vyrobeny strojně kvůli dodržení kruhovitosti. Ty otevřené TCR tubusy Istaru mi byly velkou inspirací.
TH

Příspěvek od TH »

Artaban píše:TH: Vypadá to moc pěkně a snad bude někdy příležitost se s R150/1800 podívat.
Já doufám, že se najde příležitost abychom mohli ty naše roury postavit vedle sebe a trochu pokoukat...
Janek
Věk: 62

Příspěvek od Janek »

Jeden ISTAR 204mm F12 je na Ondřejově v centrální kopuli v historickém tubusu místo původního R&H, funkční bude na příští návštěvní sezónu.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

To se určitě přijdu podívat, byla by škoda, kdyby tyhle objektivy na zakázku zmizely z trhu.

TH: Jedna fotka TCR, docela mě mrzí, že jsem ten dalekohled nekoupil, naprosto jedinečná konstrukce, za 50 let se o něj budou v nějaké aukci rvát!
Přílohy
test_tcr_200_F8-2.jpg
test_tcr_200_F8-2.jpg (92.99 KiB) Zobrazeno 4486 x
TH

Příspěvek od TH »

Psion píše: TH: Jedna fotka TCR...
Tak na tuto fotku jsem se také mnohokrát a dlouze díval, když jsem uvažoval o nákupu mého objektivu...
re
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od re »

Zajímavá konstrukce, škoda jen, že konkrétně tento typ objektivu zmizel z nabídky.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Je to fakt krásnej kousek. Docela by mě zajímalo, jak se v takto otevřeném tubusu projevují turbulence a jak to ovlivňuje seeing. Předpokládám, že i na planety bude použitelný. Častokrát se totiž jako výhoda pro tento druh pozorování skloňuje právě uzavřený tubus.
Lectorem iustus...
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Tak nějak se obecně podezřele často zmiňují turbulence v spojitosti s otevřeným tubusem. Zdá se mi to z fyzikálního hlediska jako nesmysl. Pokud je tubus vytemperovaný a není velký gradient teplot vzduchu v něm a v jeho okolí (a není pod ním nebo před ním rozdělaný oheň :-D) tak nevidím ani možnost vzniku turbulencí tak rozílných hustot vzduchu a by vzniklý index lomu opticky přestoupil míru schopnosti dalekohledu na tak krátké vzdálenosti. To s těmi turbulencemi (u vytemerovaných tubusu) je realita, kterou jste na vlastní oči viděli, nebo urban story, která se chytla z domněnky nějakého polovzdělance i v prostředí tech exaktněji uvažujících?
(tak nějak si myslím, že vliv i toho nejlepšího seingu bude o řád přesahovat to co může vzniknout v tubusu za korektních podmínek ať už otevřeného, či uzavřeného)
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak to se ale dost pleteš. Mě stačí, když si v chladnějším počasí stoupnu k trubkovému dobsonu tak, že mi slabý vítr fouká do zad a teplo ze mne nažene do cesty svazku. Zhoršení obrazu je jasně vidět. Strč si někdy před rozostřený dalekohled ruku a dívej se, jak z ní stupá teplý vzduch.

U dobsona pomůže stupnout si obrácně, nebo nasunout látkový pytel.

U toho refraktoru asi takový problém nebude, kouká se zezadu. Ale v přízemní vrstvě vzduchu jsou za určitých podmínek různé vrstvy vzduchu, ta nejchladnější u země, a když do ní z bezvětří foukne slabý větřík, začne se to míchat. Jednou jsme zkoušeli test optiky na zahradě na umělé hvězdě asi 20m daleko, a turbulence v přízemní vrstvě byla jasně vidět. Pokud se různé hustoty vzduchu budou prohánět i skrz otevřený tubus, poznáš to. Byť asi ne tak výrazně.

V nevytemperovaném tubusu zase dochází k cirkulaci. Teplý vzuch vyklouzává po horní straně šikmo vzhůru, ochlazuje se a zase padá spodem zpět, dokud není vytemperováno. Krásně to je vidět na rozostřené hvězdě. A u větších dalekohledů a větších tepelných rozdílů může temperace trvat až do rána. Já letos v léte začal strkat 400-ku do sklepa, tam je kolem 17 stupňů.

Prostě obě řešení mají za určité sitace nějaké plusy a mínusy. Nic ideálního asi neexistuje (leda vakuum uvnitř - to třeba mají některé věžové sluneční dalekohledy, tam je z prostoru dráhy paprsků vyčerpaný vzduch, při ohniscích v desítkách metrů by turbulence nadělala už moc škody)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Hmm. Tak vliv tělesné teploty bych chápal a věřím, že by byl poznat na obraze (i když pokus s tím rozostřením extrémně zviditelňuje, co by na obraze až tak nemuselo být postřehnutelné), ale to že se tubusem bude "prohánět vír" různých hustot na pár metrech když před ním se prohání na kilometrech (a v nejbližším okolí dalekohledu i srovnatelně nízko u země - a i před uzavřeným tubusem bude putovat "sfouknuté tělesné teplo" v optické cestě na delší dráze, než uvnitř otevřeného) jsem předpokládal už takového vlivu mít nebude (samozřejmě za korektních podmínek, jak říkám, ne třeba jako jsem jednou já pozoroval uprostřed rozpáleného betonového parkoviště a pak se nestačil divit :-D)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

To , že se otevřený tubus s optikou rychleji vytemperuje - o tom asi nemá cenu se přít. Ale opět , podobně jaku v tématu kopule vs. odsuvná střecha, zde řešíme důsledek, nikoliv příčinu. Prvotní je, nenechat ten přístroj ohřát. A k tomu taky zrovna moc nepřispívá černá barva tubusu, zrovna tak, jako přeprava v automobilu, kde si přitopíme.
Měl jsem vždy jen malé refraktory, takže nemohu posoudit (a ani jsem neviděl v nich turbulenc)i.Co ale mohu posoudit, je otevřený (trubkový) tubus vs. uzavřený u Dobsonu. A tady je rozdíl opravdu markantní a na první pohled viditelný. Otevřený tubus v přírodě v blízkosti země a při přítomnosti člověka opravdu výrazně poškozuje obraz. A to nemusí jít vůbec o nějaká extrémní zvětšení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stratus
Věk: 74

Příspěvek od Stratus »

MMys píše:U dobsona pomůže stupnout si obrácně, nebo nasunout látkový pytel.
Tady by také šlo nasunout látkový pytel, že?
Odpovědět