Jinými slovy chtěl bych mít k dispozici takovou plochu pro kreslení DSO - takže co nejslabší intenzitu světla. A další využití například pro hledání v mapách atd.
Z hlediska spotřeby energie, svítivosti a dalších parametrů uvažuji zvolit cestu LED pásků dnes celkem bezproblémově dostupných.
moje představa:
vlnová délka barvy: 620-630 (červená)
osvětlení ze dvou stran po obdelníku, respektive nad plochou obdélníku(plochy)
vychází cirka 440x320mm
dostupné jsou LED pásky s počtem 30 led na 1m - výkon vychází 2,4W na 1m pásku, světelný tok 150lm.
Napájení 12V.
Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s takovým postupem a jestli je vůbec možné dosáhnout rozumného výsledku - uvážíme-li jak velká plocha má být osvětlena (efektivní osvětlení bude dostačovat na ploše cirka A5)
pásek bude v liště - vyzařovací úhel se uvádí 120° a pod páskem difuzor - tedy nějaké matné sklíčko pro rozptýlení bodového světla..
Nikde jsem se nedočetl na jak slabou intenzitu lze regulovat světlo diody/LED pásku - to je pro mě podstatná informace -
Bude to totož svítit děsně silně to je jasné - to se taky hodí, ale potřebuji vědět, jestli to jde zregulovat na dostatečné minimum ..
je tedy možné dostatečně zregulovat jas na minimum ? (zařadit stmívač)
Napájet pohodlně z nějakého akumulátoru ?
Bílé světlo s nějakým červeným sklíčkem jako filtr považuju za málo spolehlivé stran filtrace nežádoucích vlnových délek.
Jako alternativu jsem uvažoval jednobodový zdroj červeného světla řekněme lampičky, která bude v kuželu osvětlovat z větší dálky plochu a intenzita bude tím pádem díky vzdálenosti velmi slabá.
Než se do toho pustím - kritika založená na zkušenostech je velmi vítána