Včerejší Saturn. Seeing opět celkem slušný i když se postupně horšil. Občas nějaká řasa. Napadlo mě zkusit udělat snímek i bez ADC. Pro srovnání přidávám snímek i před. Musel jsem jej z důvodu změny ohniskové vzdálenosti zmenšit tak, aby měl stejné rozměry jako snímek bez ADC.
C11, ZWO ADC, 2xBarlow, ASI224MC, Praha balkón.
Jeden snímek s (jedno video) s ADC složeno 750snímků z celkových 5000. Doostřeno. Snímek v pravo je po zarovnání RGB v Registaxu.
Jeden snímek s (jedno video) bez ADC složeno 750snímků z celkových 5000. Doostřeno. Snímek v pravo je po zarovnání RGB v Registaxu.
Luďku to finále je skládané z dvanácti videí. Každé video má 5000 snímků a z toho je výběr 750 snímků. Následně jsem těch dvanáct snímků složil derotací ve WinJupos. Takže finální snímek je složen pokud se to tak dá počítat z 9000 snímků.
Krásná ukázka funkčnosti ADC. Spodní snímek by šel vylepšit o vzájemný posun R, G, B, ale k dosažení kvality snímku přes korektor by to nestačilo. Opět velmi pěkný Saturn!
Pro srovnání přidávám snímek i před. Musel jsem jej z důvodu změny ohniskové vzdálenosti zmenšit tak, aby měl stejné rozměry jako snímek bez ADC.Škoda že jen z gifu - pak se zvýraznil šum noire, ale z originálu bych to udělal lépe. Ale i tak pro ukázku mého "digitálního ADC"
Photoshop - svislé zostření 90° pro červenou 10b a 500%, pro zelenou 15b a 500% a pro modrou 20b a 500%.
Dnes kolem jedné hodiny jsem zkusil snímat Saturn přes refraktor Istar 150/1800. Nasekal jsem několik videosekvencí při zkoušení různých způsobů prodloužení ohniskové vzdálenosti. Bohužel jsem ztratil popisky jednotlivých videí a tak nevím, jestli je to natočeno pomocí okulárové projekce, nebo přes telekonvertor 2x. Rozhodně je znát větší barevná vada daná asi méně vhodnou kombinací (součtem) barevné vady objektivu a prodlužovače ohniska. Na displeji foťáku tolik znát nebyla. Neklid vzduchu byl docela velký.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Teprve později jsem si všiml v příspěvku č. 79 obrázku složeného pouze z jednoho videa bez ADC a překvapilo mě, co se dá následným zpracováním vydolovat z nasnímaných dat. Vliv ADC je zcela evidentní.
Když dám vedle sebe ten obrázek z C11 a můj z R6, tak ten rozdíl není až tak propastný, jak bych čekal. Jen mít zmáknuté to následné zpracování jako kolega PROKY... To je hora, kterou nepřelezu...
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...