Optika p.Drbohlava-dotaz
Optika p.Drbohlava-dotaz
Jak vidím tak neudělám špatně ať už se rozhodnu pro GSO,Drbohlava nebo VOD Turnov.Zatím mírně preferuju GSO.Zdá se mi,že jde o nejlepší poměr kvality a ceny.Drbohlava ale zkusím, jen musím být připravený na to,že možná bude "jiný",musím přesně vědět co chci a nenechat si vnutit něco co nechci.Budu chtít jen optiku,protože kdybych po něm chtěl ať to dělá z hliníku a ještě s 2"okulárovým výtahem,tak bych se nejspíše cenově dostal nad GSO a to se mi nezdá rozumné.Bude to zajímavé,zatím jsem s každým vyšel dobře,takže jsem optimista.O svou zkušenost se pak podělím.VOD Turnov by asi byla nejlepší volbou ale po shlédnutí ceníku přesahuje moje možnosti.Už tak budu muset prodat nějaké svoje nádobíčko a začnu ještě dnes.Je tady ještě možnost o které jsem neměl tušení a sice koupit něco od Elbiho.Astrokrak taky vypadá cenově zajímavě ale o kvalitě nemám tušení.Elbi ale nakousl něco,co mi už delší dobu hlodá v hlavě.Elbi se snaží o lambdu kolem 1:9,Drbohlav udává lepší než 1:8,GSO 1:12 a VOD která by měla být nejlepší jen 1:6 ! Jak to vlastně s tou rovinností je? Jsou dvě stupnice podle kterých se porovnává?Něco jako byly třeba normy SAE a DIN ?
Radousi jestli můžeš,napiš mi na mail lrosinaj@novahut.cz ale na netu budu až v ponděli 28.2.Chtěl bych se zeptat na tvoje GS980,kamarád má vážný zájem do něj jít.
P.S. Mám vážné obavy,že skončím jako Pavuk a po nějaké době se mi i ta 300ka bude zdát jako takový malý obyšejný dalekohled.
Radousi jestli můžeš,napiš mi na mail lrosinaj@novahut.cz ale na netu budu až v ponděli 28.2.Chtěl bych se zeptat na tvoje GS980,kamarád má vážný zájem do něj jít.
P.S. Mám vážné obavy,že skončím jako Pavuk a po nějaké době se mi i ta 300ka bude zdát jako takový malý obyšejný dalekohled.
Orion Optics UK 500/2000
Optika p.Drbohlava-dotaz
nechcem ti prilis rozoberat, bolo by to dost dlhe, ale hlavne ide o to kto co rozumie pod chybou, tzv. tzv Pvt (peak to valley-znamena vzdialenost navacsej "vyvyseniny" od navvacsieho "udolia" na zrkadle v zlomkoch lambdy), zrkadla 1:6 pvt uz su velmi dobre alebo pri spickovych asi lambda/8 pvt, to maju napriklad APO objektivy alebo MC sustavy od INTES ( a to uz nie je ziadny brak). ak niekto pise ze zrkadlo ma od idealnej plochy odchylku PLUS, MINUS lambda/8 to je skutocnosti lambda /4 Pvt, a je to minimalny kriterium na splnenie raleyho kriteria. fakticky VOD pise o Pvt lamda/6 teda dokaze to co spickove firmy na svete.
Optika p.Drbohlava-dotaz
Nooo dám ti ještě jednoho výrobce který ti možná trošku rozhodí tvoje plány ;D :
http://www.quasarpj.teleskopy.pl/
Na polském fóru jsem četl na jeho optiku jen chválu a prodá ti bez problémů samotnou optiku a cena je myslím taky velice příjemná
http://www.quasarpj.teleskopy.pl/
Na polském fóru jsem četl na jeho optiku jen chválu a prodá ti bez problémů samotnou optiku a cena je myslím taky velice příjemná

Optika p.Drbohlava-dotaz
Bob napsal: Jak vidím tak neudělám špatně ať už se rozhodnu pro GSO,Drbohlava nebo VOD Turnov.Zatím mírně preferuju GSO.Zdá se mi,že jde o nejlepší poměr kvality a ceny.Drbohlava ale zkusím, jen musím být připravený na to,že možná bude "jiný",musím přesně vědět co chci a nenechat si vnutit něco co nechci.Budu chtít jen optiku,protože kdybych po něm chtěl ať to dělá z hliníku a ještě s 2"okulárovým výtahem,tak bych se nejspíše cenově dostal nad GSO a to se mi nezdá rozumné.Bude to zajímavé,zatím jsem s každým vyšel dobře,takže jsem optimista.O svou zkušenost se pak podělím.VOD Turnov by asi byla nejlepší volbou ale po shlédnutí ceníku přesahuje moje možnosti.Už tak budu muset prodat nějaké svoje nádobíčko a začnu ještě dnes.Je tady ještě možnost o které jsem neměl tušení a sice koupit něco od Elbiho.Astrokrak taky vypadá cenově zajímavě ale o kvalitě nemám tušení.Elbi ale nakousl něco,co mi už delší dobu hlodá v hlavě.Elbi se snaží o lambdu kolem 1:9,Drbohlav udává lepší než 1:8,GSO 1:12 a VOD která by měla být nejlepší jen 1:6 ! Jak to vlastně s tou rovinností je? Jsou dvě stupnice podle kterých se porovnává?Něco jako byly třeba normy SAE a DIN ?
P.S. Mám vážné obavy,že skončím jako Pavuk a po nějaké době se mi i ta 300ka bude zdát jako takový malý obyšejný dalekohled.Najskor chcem povedat, ze mne sa nezda 350 a 400 ako maly dalekohlad, ale vnimam ho teraz ako taky standard a pod 300 bysom uz za nic nasvete nesiel. Skratka som si zvykol na ten look co mozem vidiet a ako to vidim a nechcem menej. Je to ako ked ochutnas lepsi zakusok tak potom uz nebudes jest tie stare kremese chapes ?
Chcem reagovat na tvoje kriterium lambda.
Pokial je vyrobna presnost nie horsia ako lambda/6 uz niet co riesit. V praxi je ti to jedno ti mas lambda/8 alebo 9 , skratka to nezistis- JE TO JEDNO.
Su aj ine kriteria ako iba lambda, napriklad material.
Pokial viem tak GSO vyraba z BK-7 co je z hladiska roztaznosti nic moc. Bral by som Pyrex a ine odvodeniny (Symax a ine borosilikaty - dnes uz nie je problem zohnat taky material).
To co chcem povedat, by som zhrnul asi takto:
pokial ti niekto ponukne zrkadlo s pyrexu s lambdou lepsou ako 6tina vlnovej dlzky tak ber najlacnejsiu ponuku. Ten poliak (linka v predoslom prispevku) ma dobre ceny, presnost aj sklo ALE 300vku 1:6 cize 1800mm dlzka?! To je priserne dlhe. Take sa robia 400vky.
Este takto: cim ma zrkadlo vacsiu svetelnost tak tym je problematickejsie ho vyrobit v danej tolerancii. Vyroba 350mm f/4.2 je uz na hranici ludskych moznosti
)))
Tam treba vediet kedy prestat lestit lebo to moze byt este horsie tak to funguje v praxi.
Skratka ked mas dve zrkadla 300mm vybrusene rovnako poctivo ale jedno ma svetelnost 1:6 a druhe 1:4 tak to druhe bude mat urcite horsiu lambdu.
Takze ak ti niekto bude tvrdit ze ma pre teba super svetelne zrkadlo s lambdou/8 ta pozor na neho, radsej to daj otestovat pred tym ako to kupis.
chcel som len povedat aby si sa prilis neupinal na ten magicky parameter lambda, nie je jedniny. Podstatna je aj konstrukcia dalekohladu, hmotnost, tvar pavuka, zatienenie sekundarom, aky vytah tam je (napr tym gso hrebenom urcite nezaostris f/4 lebo nema taky jemny chod) kvalita mechanickeho prevedenia, a vobec kopec inych parametrov ktore treba brat pri kupe do uvahy ... to je aj dovod preco si dalekohlad vyrabam sam, nakupil som si jednotlive komponenty presne podla mojich predstav a teraz to skladam dokopy presne na mieru... a este je pri tom aj kopec srandy.To len tak naokraj.
JAJ este som zabudol na kvalitu naparenia, lebo ak ti to zleze po dvoch rokoch alebo sa dokonca odlupi vrstva tak potom je neskoro plakat
P.S. Mám vážné obavy,že skončím jako Pavuk a po nějaké době se mi i ta 300ka bude zdát jako takový malý obyšejný dalekohled.Najskor chcem povedat, ze mne sa nezda 350 a 400 ako maly dalekohlad, ale vnimam ho teraz ako taky standard a pod 300 bysom uz za nic nasvete nesiel. Skratka som si zvykol na ten look co mozem vidiet a ako to vidim a nechcem menej. Je to ako ked ochutnas lepsi zakusok tak potom uz nebudes jest tie stare kremese chapes ?
Chcem reagovat na tvoje kriterium lambda.
Pokial je vyrobna presnost nie horsia ako lambda/6 uz niet co riesit. V praxi je ti to jedno ti mas lambda/8 alebo 9 , skratka to nezistis- JE TO JEDNO.
Su aj ine kriteria ako iba lambda, napriklad material.
Pokial viem tak GSO vyraba z BK-7 co je z hladiska roztaznosti nic moc. Bral by som Pyrex a ine odvodeniny (Symax a ine borosilikaty - dnes uz nie je problem zohnat taky material).
To co chcem povedat, by som zhrnul asi takto:
pokial ti niekto ponukne zrkadlo s pyrexu s lambdou lepsou ako 6tina vlnovej dlzky tak ber najlacnejsiu ponuku. Ten poliak (linka v predoslom prispevku) ma dobre ceny, presnost aj sklo ALE 300vku 1:6 cize 1800mm dlzka?! To je priserne dlhe. Take sa robia 400vky.
Este takto: cim ma zrkadlo vacsiu svetelnost tak tym je problematickejsie ho vyrobit v danej tolerancii. Vyroba 350mm f/4.2 je uz na hranici ludskych moznosti

Tam treba vediet kedy prestat lestit lebo to moze byt este horsie tak to funguje v praxi.
Skratka ked mas dve zrkadla 300mm vybrusene rovnako poctivo ale jedno ma svetelnost 1:6 a druhe 1:4 tak to druhe bude mat urcite horsiu lambdu.
Takze ak ti niekto bude tvrdit ze ma pre teba super svetelne zrkadlo s lambdou/8 ta pozor na neho, radsej to daj otestovat pred tym ako to kupis.
chcel som len povedat aby si sa prilis neupinal na ten magicky parameter lambda, nie je jedniny. Podstatna je aj konstrukcia dalekohladu, hmotnost, tvar pavuka, zatienenie sekundarom, aky vytah tam je (napr tym gso hrebenom urcite nezaostris f/4 lebo nema taky jemny chod) kvalita mechanickeho prevedenia, a vobec kopec inych parametrov ktore treba brat pri kupe do uvahy ... to je aj dovod preco si dalekohlad vyrabam sam, nakupil som si jednotlive komponenty presne podla mojich predstav a teraz to skladam dokopy presne na mieru... a este je pri tom aj kopec srandy.To len tak naokraj.
JAJ este som zabudol na kvalitu naparenia, lebo ak ti to zleze po dvoch rokoch alebo sa dokonca odlupi vrstva tak potom je neskoro plakat

Optika p.Drbohlava-dotaz
musim ta opravit.GSO vyraba aj z pyrexu aj z bk7
dalekohlady so zrkadlom z pyrexu su drahsie.a co sa tyka skla z astrotechu trva mu velmi dlho nez sa prisposobi uplne teplote.este raz by som nechcel z takeho skla robit zrkadlo.
dalekohlady so zrkadlom z pyrexu su drahsie.a co sa tyka skla z astrotechu trva mu velmi dlho nez sa prisposobi uplne teplote.este raz by som nechcel z takeho skla robit zrkadlo.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Optika p.Drbohlava-dotaz
Pavuk_ napsal:
Podstatna je aj konstrukcia dalekohladu, hmotnost, tvar pavuka, zatienenie sekundarom, aky vytah tam je (napr tym gso hrebenom urcite nezaostris f/4 lebo nema taky jemny chod) Ten výtah od GSO to zvládá v pohodě, klasické řešení OV je takové, že na otočku ostření by se měl OV posunout o 1/2" - 1". Platí to i u šroubovacích OV i okulárů s vlastním ostřením - otáčením. pokud je jemnější chod, je to při vizuálním pozorování problém ( např. při pozorování planet člověk stále přeostřuje ). Naopak, pro fotografii je nutno jemnější chod, s možností odečtu polohy a její fixace.
Podstatna je aj konstrukcia dalekohladu, hmotnost, tvar pavuka, zatienenie sekundarom, aky vytah tam je (napr tym gso hrebenom urcite nezaostris f/4 lebo nema taky jemny chod) Ten výtah od GSO to zvládá v pohodě, klasické řešení OV je takové, že na otočku ostření by se měl OV posunout o 1/2" - 1". Platí to i u šroubovacích OV i okulárů s vlastním ostřením - otáčením. pokud je jemnější chod, je to při vizuálním pozorování problém ( např. při pozorování planet člověk stále přeostřuje ). Naopak, pro fotografii je nutno jemnější chod, s možností odečtu polohy a její fixace.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Optika p.Drbohlava-dotaz
Gazstone a Pavuku,ten problém s lambdama je asi složitější a jít do detailů by zabralo spoustu času a psaní.Takže obecně můžu předpokládat,že když někdo udává 1:6 ptv,tak je to vlastně klasicky udávaná lambda 1:12.Dám na radu vás zkušených a budu se řídit tím,že když někdo udává lambdu 1:8 nebudu si s tím příliš zatěžovat hlavu,protože optiku je tím pádem kvalitní.Omlouvám se za ten malý dalekohled,napsal jsem to blbě.Myslel jsem tím přesně to,jak jsi to napsal.300kou uvidím "něco" a budu chtít vidět ještě víc.To znamená,že pod 300ku už nepůjdu.Máš taky pravdu,že pokud by měl být tubus dlouhý 1800mm,tak jedině u průměru 400-450mm.
Lubomíre,vím že GSO vyrábí i z pyrexu,ale 8-9 tisíc navíc se mi zdá dost drsné.Je mezi těmi dvěma skly opravdu tak obrovský rozdíl aby odpovídal ceně?
Pro P.D.-člověče to budu muset důkladněji prozkoumat včetně astrokraku.Ty jsi z Karviné?Já z Ostravy,tak to budeme muset toho poláka přemluvit ať raději dělá 300/1500.
MilANe,s tím okulárovým výtahem od GSO jsi mě potěšil.Ještě to budu muset vyzkoušet v praxi.
Díky všem.Bob.
Lubomíre,vím že GSO vyrábí i z pyrexu,ale 8-9 tisíc navíc se mi zdá dost drsné.Je mezi těmi dvěma skly opravdu tak obrovský rozdíl aby odpovídal ceně?
Pro P.D.-člověče to budu muset důkladněji prozkoumat včetně astrokraku.Ty jsi z Karviné?Já z Ostravy,tak to budeme muset toho poláka přemluvit ať raději dělá 300/1500.
MilANe,s tím okulárovým výtahem od GSO jsi mě potěšil.Ještě to budu muset vyzkoušet v praxi.
Díky všem.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Optika p.Drbohlava-dotaz
Bob napsal: Pro P.D.-člověče to budu muset důkladněji prozkoumat včetně astrokraku.Ty jsi z Karviné?Já z Ostravy,tak to budeme muset toho poláka přemluvit ať raději dělá 300/1500.
To nebude problém, on ti udělá co chceš, jen je třeba se s ním domluvit
To nebude problém, on ti udělá co chceš, jen je třeba se s ním domluvit

Optika p.Drbohlava-dotaz
Bob napsal: Gazstone a Pavuku,ten problém s lambdama je asi složitější a jít do detailů by zabralo spoustu času a psaní.Takže obecně můžu předpokládat,že když někdo udává 1:6 ptv,tak je to vlastně klasicky udávaná lambda 1:12.Dám na radu vás zkušených a budu se řídit tím,že když někdo udává lambdu 1:8 nebudu si s tím příliš zatěžovat hlavu,protože optiku je tím pádem kvalitní.Omlouvám se za ten malý dalekohled,napsal jsem to blbě.Myslel jsem tím přesně to,jak jsi to napsal.300kou uvidím "něco" a budu chtít vidět ještě víc.To znamená,že pod 300ku už nepůjdu.Máš taky pravdu,že pokud by měl být tubus dlouhý 1800mm,tak jedině u průměru 400-450mm.
Díky všem.Bob.Rozdíl je v kvalitě materiálu zrcadla, roztažnost, tepelná setrvačnost atd., pokud necháš i levnější dalekohled dostatečně teplotně vyrovnat bude zobrazení prakticky stejné. V praxi to znamená DS objekty při malém zvětšení lze pozorovat cca za 15 až 20 minut, jakmile se uklidní vzduch v tubusu, planety a velká zvětšení u mé 355-tky tak za 1 až 2 hodiny, záleží na rozdílu teplot. Zrcadlo mám od ATC a z jakého materiálu jsem ani nezjišťoval, výrobce toto nesděluje, dalekohled zobrazuje dle mých představ a tak ani nevidím zvláštní důvod po tom pátrat
Díky všem.Bob.Rozdíl je v kvalitě materiálu zrcadla, roztažnost, tepelná setrvačnost atd., pokud necháš i levnější dalekohled dostatečně teplotně vyrovnat bude zobrazení prakticky stejné. V praxi to znamená DS objekty při malém zvětšení lze pozorovat cca za 15 až 20 minut, jakmile se uklidní vzduch v tubusu, planety a velká zvětšení u mé 355-tky tak za 1 až 2 hodiny, záleží na rozdílu teplot. Zrcadlo mám od ATC a z jakého materiálu jsem ani nezjišťoval, výrobce toto nesděluje, dalekohled zobrazuje dle mých představ a tak ani nevidím zvláštní důvod po tom pátrat
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Optika p.Drbohlava-dotaz
uplne suhlasim s tym predchadzajucim prispevkom, ale naozaj je pravda ze tych 8-9000 kc je ako cenovy rozdiel dost velky len kvoli materialu.
ten problem s teplotnym vyrovnanim je dost velky problem. pametam si velmi dobre ako po zdlhavom experimentovani urobil som prve zrkadlo 120/1000 z BK7 a po skompletizovani hned som to vyniesoldo -15 C° zimy tal skoro som dostal infarkt z toho co som videl. hviezdy sa dali zaostrit asi na 1/3 priemeru zorneho pola, chvalabohu mi to napadlo ze musim nechat zrkadlo vytemperovat. cakal som s tym asi 30 minut, a verte mi bolo to zatracene dlhych 30 minut. ale potom to bolo vsetko OK, takze potom od radosti som nevedel spat v tej noci....
ten problem s teplotnym vyrovnanim je dost velky problem. pametam si velmi dobre ako po zdlhavom experimentovani urobil som prve zrkadlo 120/1000 z BK7 a po skompletizovani hned som to vyniesoldo -15 C° zimy tal skoro som dostal infarkt z toho co som videl. hviezdy sa dali zaostrit asi na 1/3 priemeru zorneho pola, chvalabohu mi to napadlo ze musim nechat zrkadlo vytemperovat. cakal som s tym asi 30 minut, a verte mi bolo to zatracene dlhych 30 minut. ale potom to bolo vsetko OK, takze potom od radosti som nevedel spat v tej noci....
Optika p.Drbohlava-dotaz
Amaterska astronomie ma jednu velkou nevyhodu a jednu velkou vyhodu (krome dalsich dilcich vyhod a nevyhod).
Nevyhodou je to, ze optika - a kvalitni optika tim spise - je velice draha vec.
Na druhou stranu ovsem - a to je ta vyhoda - je to jednorazova investice jednou pro vzdy.
To ovsem samozrejme plati tehdy, ma-li clovek jiz nejake zkusenosti a hlavne v zasade ujasnene, co a jak chce pozorovat a pozadavky na svuj dalekohled tomu uzpusobuje a podle nich si jej pak konecne poridi. Neni- li to tedy nejake tapani ("ted bych rad nejakou dvacitku, tricitku, no a casem nejakej pulmetr, nebo se uvidi"), je podle me nejlepsi koupit hned to nejkvalitnejsi, i za cenu vyssich nakladu. Budes-li pozorovat pozorne a pilne, budes si mnohokrat blahorecit za takove rozhodnuti, octnes-li se na hrane moznosti daneho prumeru.
Tolik v zasade k tomu, proc jsem se rozhodl k optice z Turnova. Zvlast je pak tohle hledisko patrne u refraktoru, kde se projevi nejen zbytkova barevna vada, ale i takove, makove, nebo vubec zadne AR vrstvy jakoz i jine dostatky a nedostatky. U tech velikych zrcadel si clovek muze dovolit nejakou drobnou nedokonalost, jde tam hlavne o prumer a tu hromadu svetla na DSO. Ovsem u cocky, kde si clovek sotva muze dovolit vetsi prumer nez 15cm, je nutne mit jistotu, ze lze takove disposice vyuzit beze zbytku az na hranu. Ze to snese velke zvetseni na planety a ze mi z toho svetla, ktere tech par centimetru pobere, zmizi ve vadach, rozptylu a odrazech jen tolik, kolik je fysikalne nezbytne.
Nevyhodou je to, ze optika - a kvalitni optika tim spise - je velice draha vec.
Na druhou stranu ovsem - a to je ta vyhoda - je to jednorazova investice jednou pro vzdy.
To ovsem samozrejme plati tehdy, ma-li clovek jiz nejake zkusenosti a hlavne v zasade ujasnene, co a jak chce pozorovat a pozadavky na svuj dalekohled tomu uzpusobuje a podle nich si jej pak konecne poridi. Neni- li to tedy nejake tapani ("ted bych rad nejakou dvacitku, tricitku, no a casem nejakej pulmetr, nebo se uvidi"), je podle me nejlepsi koupit hned to nejkvalitnejsi, i za cenu vyssich nakladu. Budes-li pozorovat pozorne a pilne, budes si mnohokrat blahorecit za takove rozhodnuti, octnes-li se na hrane moznosti daneho prumeru.
Tolik v zasade k tomu, proc jsem se rozhodl k optice z Turnova. Zvlast je pak tohle hledisko patrne u refraktoru, kde se projevi nejen zbytkova barevna vada, ale i takove, makove, nebo vubec zadne AR vrstvy jakoz i jine dostatky a nedostatky. U tech velikych zrcadel si clovek muze dovolit nejakou drobnou nedokonalost, jde tam hlavne o prumer a tu hromadu svetla na DSO. Ovsem u cocky, kde si clovek sotva muze dovolit vetsi prumer nez 15cm, je nutne mit jistotu, ze lze takove disposice vyuzit beze zbytku az na hranu. Ze to snese velke zvetseni na planety a ze mi z toho svetla, ktere tech par centimetru pobere, zmizi ve vadach, rozptylu a odrazech jen tolik, kolik je fysikalne nezbytne.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Optika p.Drbohlava-dotaz
To All, specially Achernar:
To je rozumný názor. Totéž jsem slyšel od profesora universitní hvězdárny v Leidenu v Nizozemí v září 1995. (jméno toho profesora si bohužel nepamatuji) (Jedná se o poměrně slavnou hvězdárnu: Herrmann Hertzsprung objevil "svoji polovinu" Hertzsprungova-Russelova diagramu právě v Leidenu.)
V. K.
To je rozumný názor. Totéž jsem slyšel od profesora universitní hvězdárny v Leidenu v Nizozemí v září 1995. (jméno toho profesora si bohužel nepamatuji) (Jedná se o poměrně slavnou hvězdárnu: Herrmann Hertzsprung objevil "svoji polovinu" Hertzsprungova-Russelova diagramu právě v Leidenu.)
V. K.
Optika p.Drbohlava-dotaz
;D Jsem rád za všechny vaše příspěvky do fóra.Velice mi pomohly orientovat se a poznat věci,o kterých jsem zatím měl jen mlhavou představu.Pomohly mi také se rozhodnout.Jak správně píše Achernar,amatérská astronomie je hlavně o kvalitě a finančních prostředcích,kterých zpravidla není nazbyt.Alespoň zatím u mne.A protože pyrex se mi v současné době jeví neúměrně drahý a časem bych stejně chtěl přejít na průměr alespoň 400mm,rozhodl jsem se pro BK7.Budu muset být zkrátka trpělivější při temperování,anebo mu pomůžu ventilátorem.Z dalekohledů nejspíše zvítězí GS980 mimo jiné taky proto,že pokud jej budu chtít v budoucnu prodat a získat tím finance na pořízení většího průměru,tk většina zájemců raději koupí firemní výrobek.Takové mám zatím zkušenosti.Fajnšmekři,kteří ocení hlavně optické kvality si většinou staví dalekohledy sami.Za takové dva,tři roky už půjdu jen po kvalitě,protože to bude dalekohled,který budu mít definitivně napořád.
Pro P.D.- až přejde ten svrab a neštovice co jsou teď venku,tak se za ním určitě vypravím.Pak se ozvu.
Pro P.D.- až přejde ten svrab a neštovice co jsou teď venku,tak se za ním určitě vypravím.Pak se ozvu.
Orion Optics UK 500/2000
Optika p.Drbohlava-dotaz
Oživiju tohle téma se stejnou otázkou. Jak se změnila kvalita optiky z dílny p. Drbohlava za posledních 8 let. A další otázka: máte někdo zkušenosti s tímto skládacím dobsonem? Mám zálusk na 350ku. Zatím jsem se informoval na cenu a dobu dodání, cena platí a doba výroby je 2-3 měsíce (pro další případné zájemce).
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
Optika p.Drbohlava-dotaz
. Jak se změnila kvalita optiky z dílny p. Drbohlava za posledních 8 let.Co čekáš za odpověď? Ty máš nějaké měření jeho optiky z doby před 8 lety? A na jakou úroveň by se měla tedy dostat dnes - je -li tedy ta otázka ?
lepší rada žádná než špatná