BARLOW OMEGON 1.5x PŘEVRACECÍ 1.25”
-
To si nerozumime,ja potrebuju koukat rovne,ne pres 45stupnu hranol,cili nic jinyho nez vzpimujici 1,5x barlow nepripadav uvahu,a nebo mate kouzlo?barlow 2,0 uz obraz nenarovna je tam stranove otoceny vzdy podle me.
Existují hranoly (jak 45°, tak 90°) - amici hranoly - , které dávají správně orientovaný obraz.
A otázka byla, proč a na co Barlow ? Na co, do téhle pidisestavy cpát tohle. Co chceš tím získat ?
A otázka byla, proč a na co Barlow ? Na co, do téhle pidisestavy cpát tohle. Co chceš tím získat ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-
chci se divat rovne,ne kolmo,jak jiste tusis na pozorovani treba sportovnich letadel je to praktictejsi daleko nez pod uhlem 45,o 90 ani nemluve...
Jen nevím, jestli ti na tenhle účel bude vyhovovat soustava, kde nejmenší zvětšení je 40x a největší zorné pole bude cca 3/4°.
Právě na tyhle účely jsou pozorovací dalekohledy, kde si lze vybrat jestli lomené nebo přímé, a se zoom okulárem, kde lze pro hledání využít menší zvětšení s výrazně větším zorným polem - a to i při větších zvětšeních
Právě na tyhle účely jsou pozorovací dalekohledy, kde si lze vybrat jestli lomené nebo přímé, a se zoom okulárem, kde lze pro hledání využít menší zvětšení s výrazně větším zorným polem - a to i při větších zvětšeních
-
zvetseni 40x je dosti male,stim se na letadla koukat neda..je potreba minimalne 90x lepe nad 110x...zoom okular je za patnact set..jinak matsutov me prekvapil peknymi barvamy a lepsim ostrosti obrazu nez levne cockove dalekohledy!(nejlevnejsi sortiment celestronu napriklad,ale za 1500kc je to akceptovatelny) 

pavel_malok:A už jsi někdy zkoušel pozorovat letící objekt zvětšením 90-110x? 

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Tohle vlákno má charakteristický vývoj pro většinu nováčků.
Nejdříve se na něco ptá, když se mu to někdo snaží vymluvit nebo vysvětlit, tak stejně zakoupí to, co si už vyhlídl na začátku než se optal a nakonec, ještě než se tím podívá, se nás snaží přesvědčit o správnost svého výběru
Ale ve skutečnosti je to spíš tak, že se snaží přesvědčit sám sebe, že to udělal právně.
Nejdříve se na něco ptá, když se mu to někdo snaží vymluvit nebo vysvětlit, tak stejně zakoupí to, co si už vyhlídl na začátku než se optal a nakonec, ještě než se tím podívá, se nás snaží přesvědčit o správnost svého výběru
Ale ve skutečnosti je to spíš tak, že se snaží přesvědčit sám sebe, že to udělal právně.

- wizard_Kysi
Rád bych tuto diskusi vrátil k podstatě tohoto vlákna. Uvedený Barlow Omegon jsem nakonec zakoupil u pana Zahajského (tímto mu děkuji i za zaslání zde na foru diskutované knize p. Řehoře o astro optice).
Převracecí člen mám jako alternativu k astro pozorování - pro příležitostná pozemní pozorování nebo pro sledování východu / západu měsíce či slunce se správně orientovanou krajinou. Pak také na Měsíc.
Prvotně mě překvapilo že se jedná o pořádný kus železa (nikde ve specifikaci na Internetu jsem přesnou váhu nenašel). Ve spojení s krátkoohniskovými okuláry (např. HR planetary 5 mm v mém případě) toto již může být limitující a těžko si představit na to ještě navěsit fotoaparát pro afokální foto...
Dnešní zkouška v mlhavém počasí na vzdálený pozemní objekt (vrchol Milešovky cca. 20 km) - zaostření s okuláry s ohnisky 6.5 - 25 mm v pořádku, 5 mm HR se mi zdál již dost na hraně. Ale chce to jasnější suché počasí, ne ten dnešní vlhký hnus.
U 5 mm HR se mi zdál patrný úbytek světelnosti i při porovnání se standartním GSO 2x Barlow.
Časem sem dám info z nočního pozorování (Měsíc + Jupiter), nic jiného s tímto Barlowem v noci neplánuji.
Pro ty, co mají newton a výhodnou domácí pozorovací polohu (daleký výhled) je tento Barlow řešením pro výše zmíněné použití.. vlastně ani nemá žádnou podobně dostupnou alternativu.
(kdybych věděl jak, tak sem vložím foto)
Převracecí člen mám jako alternativu k astro pozorování - pro příležitostná pozemní pozorování nebo pro sledování východu / západu měsíce či slunce se správně orientovanou krajinou. Pak také na Měsíc.
Prvotně mě překvapilo že se jedná o pořádný kus železa (nikde ve specifikaci na Internetu jsem přesnou váhu nenašel). Ve spojení s krátkoohniskovými okuláry (např. HR planetary 5 mm v mém případě) toto již může být limitující a těžko si představit na to ještě navěsit fotoaparát pro afokální foto...
Dnešní zkouška v mlhavém počasí na vzdálený pozemní objekt (vrchol Milešovky cca. 20 km) - zaostření s okuláry s ohnisky 6.5 - 25 mm v pořádku, 5 mm HR se mi zdál již dost na hraně. Ale chce to jasnější suché počasí, ne ten dnešní vlhký hnus.
U 5 mm HR se mi zdál patrný úbytek světelnosti i při porovnání se standartním GSO 2x Barlow.
Časem sem dám info z nočního pozorování (Měsíc + Jupiter), nic jiného s tímto Barlowem v noci neplánuji.
Pro ty, co mají newton a výhodnou domácí pozorovací polohu (daleký výhled) je tento Barlow řešením pro výše zmíněné použití.. vlastně ani nemá žádnou podobně dostupnou alternativu.
(kdybych věděl jak, tak sem vložím foto)
NWT 150/750 EQ3, sovětské bino Tento 10x50
- wizard_Kysi
NWT 150/750 EQ3, sovětské bino Tento 10x50
-
Arbatan,jiste...pozoruju okolo 133x a zda se my to malo...bez barlow...mam ten maksutov s hranolem(jako muj nejnovejsi dalekohled,par dni stary),ale na letadla to neni...chce to rovny vystup,ne zasikmeny..
jiste...pozoruju okolo 133x a zda se my to malo
Tak jestli s tímhle zvětšením pozoruješ sportovní letadla, tak to musí vypadat, jako když od obličeje dalekohledem odháníš otravný hmyz
Tak jestli s tímhle zvětšením pozoruješ sportovní letadla, tak to musí vypadat, jako když od obličeje dalekohledem odháníš otravný hmyz
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
-
Maksutovy maji zda se my az prekvapive ostry obraz pri vetsim zvetseni..kdyz tam nasadis naky hyperion(je to drazsi mnohdy nez cely dalekohled) muzes pozorovat pres 250x peknym obrazkem
pavel_malok : Prosím, mohl bys napsat kolik je ti let, jak dlouho pozoruješ a čím? Už jsi se někdy zvětšením přes 100x se zorným polem kolem 1/2° díval na letící objekt? Snažíš se tu přesvědčit zkušené pozorovatele, kteří pozorují mnoho let, o svých názorech na různé dalekohledy, bohužel pro mnohé to je spíš úsměvné čtení a proto ti ani neodporují. Samozřejmě, na MAKa 80mm můžeš pomocí vhodné optiky nasadit i zvětšení 500x, a můžeš to sem i napsat, ale výsledek si ti zkušení umí představit a budeš tím jen pro smích. Piš, prosím, jen fakta, ne výmysly A hlavně už začni něco pozorovat, zkušenosti jsou k nezaplacení !
A pokus se psát s diakritikou a pokud možno respektuj, alespoň podle možností, jazyková pravidla .
A pokus se psát s diakritikou a pokud možno respektuj, alespoň podle možností, jazyková pravidla .