Bláznova úvaha - jsme sami?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Neprokazatelny

Příspěvek od Neprokazatelny »

:rotflmao:
JJ, je to tak. A neupozorňoval jsem na to na samotném začátku? No ale to je fuk. BTW Matrix jsem neviděl, hollywood mě nezajímá. Kreacionalistickou stránku ve vědecký teorii vzniku života možná strádám, ale připadá mi, že strádáš smysl pro humor a nadsázku, Kulhousi.

Vsadim se, že jsi ateista :)
Ministerstvo zdravotnictví varuje: Tyto příspěvky mohou rozladit a podráždit Vaší nervovou soustavu a vyvolat střevní potíže či problémy se spaním. Nečtěte, trpíte-li záchvaty epilepsie.
kulhous

Příspěvek od kulhous »

To Neprokazatelny: Kdybys mě znal, tak bys věděl, že mám smysl pro humor někdy až příliš velkej(btw. můj nejoblíbenější seriál je Červenej Trpaslík:). To jsme my, hoši z Trpaslíka! L. K. a K.!). Nejdřív ale musí bejt něco vtipnýho, abych v tom, začal hledat humor... Hyperbola je dobrá věc, ale její užití musí mít smysl nebo aspoň má něco zvýraznit... No už mě ten rozbor nebaví, zkus to dát ozmámkovat ve škole o slohu:).(oprav si ale nejdřív fYlozofický)

Ateista jsem, ale nemůžu říct, že jsem nevěřící... Myslím, že věda a víra si jsou v mnohém podobné. Základní rozdíl je na co se ptají. Věčina teologických otázek začíná Proč(Proč jsem tu?=z jakého důvodu,smyslu), věda se zaobírá spíše Jak(Jak jsme tu?=z jaké příčiny). Někomu stačí zaobírat se první částí, někomu druhá, někomu obě nebo ani jedna... Ale to už je jen tlachání o ničem, když se snažíte spojit víru a vědu. Pak se dostanete za hranice Star Treku a to už je pro mě neprobádáná oblast:)
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
sussudio

Příspěvek od sussudio »

pokud vás problematika černých děr atd. vážně zajímá a hledáte odpovědi (i když třeba ne zaručené), mrkněte na mou stránku s literaturou, pár knížek které jsou k věci tam mám uvedeno. mimochodem, jaký je váš názor na vznik a existenci singularit? je tady někdo, kdo se považuje za alespoň trochu znalého ve věcech OTR, kvantové mechaniky?
mimochodem, vivat star trek:)
nedoporučuji obchodování s DUKem
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Víš Kulhousi, můj zcela bezkonkurenčně nejoblíbenější seriál je taky RED DWARF  :D což je jistě zřejmé již z mého loga, ale svým pohledem na svět jsem blíž Neprokazatelnému. Myslím že tu vědu bereš příliš suše  :book:. Možná hodně čteš a věříš všemu co se tváří vědecky a co nemá nálepku vědy tomu prostě odmítáš věřit. Dnes si možná lehce dotčený a vnímáš to jako kritiku, není tomu tak, ale věřím že si dost chytrý že časem příjdeš sám na to, že je vždycky všechno drobátko jinak.  Trochu mně pobavilo když jsi mi doporučil tu literaturu, ale pak mi došlo, že máš pravdu, protože když jsem četl Stručnou historii času tak tys ještě nejspíš nosil plenky a to uznávám je už hodně dávno a tak bych si to po těch čtrnácti letech mohl přečíst znovu. Samozřejmě jsem četl drtivou většinu knížek na toto téma co se objevilo na trhu od Tušení stínů (dnes možná trochu Off ale před dvaceti lety super) až po Teorii strun a superstrun ( ten Souček byl srozumitelnější  ;D).  Pokud se teda neurazíš rád bych Ti taky doporučil knížku sice na toto tema, ale není to jenom a jenom věda a to „Jak vidím svět“ od Alberta Einsteina, pokud to zvládneš („psychicky“ jakože to není jenom strohá věda) tak ještě „Soukromí život Alberta Einsteina“ a „ Z mých pozdějších let“ stejného autora.
Že jsi ateista již víme, ještě by mně zajímalo jestli věříš že svět je poznatelný?
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Tak máš pravdu, Listy, že asi těžko rozliším na střední škole to, co je "vědecky seriózní" a "vědecky se tvářicí". Čtu jen to populární a vzorce a matematika těchto teorií mi zůstává skryta. Ale myslím si, že fyzici-spisovatelé jako Stephen Hawking, Brian Green(teorie superstrun) a spousta dalších dokážou moderní poznatky vědy natolik ořezat, že to pochopím a můžu říct "rozumím tomu".
Naopak nějaké metafyzické teorie, které se tváří vědecky, můžou být nahony vzdálené tomu, jaký vesmír skutečně je.

Tou strohostí, se zaobírat nebudu...

Kdybych měl víc času, tak bych rozhodně četl další knížky o fyzice (+ čtu knížky o matematice - Velká Fermatova věta atd.)...

No a s poznatelností vesmíru odpovím citátem, se kteráým plně souhlasím: "Nejnepochopitelnější na vesmíru je to, že je pochopitelný." Nemusím říkat, kdo je autorem, ne:)?
sussudio

Příspěvek od sussudio »

to kulhous
nenech se rozhodit. na tvém zájmu a názorech nevidim vůbec nic špatnýho. ono je to všechno stejně jen teorie, alespoň teď. hodně z toho, o čem nejen hawking píše je těžko prokazatelné... takže na vlastní názor má každý právo. až bude konečně jasno - nebude se o tom diskutovat. stejně jako dnes nikdo nezpochybňuje např. "kulatost" země. takže hodně kvalitních knížek přeju:)
nedoporučuji obchodování s DUKem
Neprokazatelny

Příspěvek od Neprokazatelny »

no...takže abych to shrnul.. Nemůžu se zbavit pocitu, že tu vznikla taková divná pře. To nebyl účel. V první řadě je třeba mít na paměti, že za svoje názory a myšlenky se nemusí nikdo stydět. Rád si vyslechnu názor někoho jiného, rád ho doplním nebo se nechám doplnit. Rád si poslechnu kritiku, která je psaná tak, aby "něco" dala, aby měla hlavu a patu a byla k věci. Viz MP. To byla kritika, vyvracející spoustu mých myšlenek, ale já jsem rád, protože mi to rozšiřuje obzory a MOTIVUJE v poznání spousty dalších věcí... na oplátku moje věci mohou motivovat někoho jiného, o tom tohle fórum přeci je :)
No a potom je tu taková ta omáčka, kdy lidi rádi vmetávaj do tváře jiným lidem to, jak jsou ve věci neznalí, jak oni sami vědí co je dobré, jak prokoukli toho a toho... tohle přeci nikoho nemotivuje, to má přeci naprosto opačný efekt :'( Psát příspěvky způsobem, který ostatní zesměšňuje a ponižuje za účelem lepšího pocitu nebo předvedení vlastního ega v jistém světle, to je přeci škoda tohohle fóra. O vědcích se říká, že jsou ješitní, ale já tomu nevěřím. Třeba MP - je to fyzik, mohl mi to nandat na všech frontách, ale neudělal to, protože ví, že odradit někoho od takových věcí jen proto, aby sám zachoval premiantství v daném oboru je zbytečné, hloupé. Jsme lidi, kteří se vyvýjejíí v různých sférách, zabýváme se různými věcmi, všichni nemůžem být dokonalý v jednom jediném oboru, to by tenhle svět byl hrozně nudnej :hi:
Ministerstvo zdravotnictví varuje: Tyto příspěvky mohou rozladit a podráždit Vaší nervovou soustavu a vyvolat střevní potíže či problémy se spaním. Nečtěte, trpíte-li záchvaty epilepsie.
QQ

Příspěvek od QQ »

Když se tato dikuze rozvinula tímto směrem a Listy tady doporučoval knihy (a dle mého názoru pěkné) od A.Einsteina, tak přidám jeden jeho citát (Einsteina, ne Listyho :)):
Žádné množství pokusů nikdy nemůže dokázat, že jsem měl pravdu; jediný pokus však kdykoli může dokázat, že jsem se mýlil.

A trochu ironická poznámka k vědeckým pravdám: všimli jste si, jak během několika posledních desetiletí se kupříkladu Hubblova konstanta stala proměnnou ?
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

To Neprokazatelny:

k Tvé úvaze - nejsi jediný kdo je vnímavý k okolnímu světu, přemýšlí o něm a klade spoustu otázek. A právě tento moment, ta věčná touha člověka odhalovat tajemství a věci kolem pochopit je hybnou silou naší civilizace ve své obecné rovině. Pokud mohu vyjádřit svůj názor na Tebou popisovanou problematiku, tak fyzika a matematika (atd.) jsou "vlastnostmi" vesmíru, které odhalujeme a které jsou jakýmsi "vesmírným softwarem" (nikoli podstatou vesmíru), pomocí jehož naše rácio chápe takové věci jako příčiny a důsledky (kauzalita), rostoucí entropie apod. a tento "software" má do jisté míry prediktivní schopnosti (které se ovšem musíme taktéž učit odhalovat a správně interpretovat). V této souvislosti jistě stojí za zmínku, že v oblasti teoretické fyziky resp. v jejím špičkovém poznání některých skutečností, nám dochází matematický aparát, který se za tím účelem musí dovyvíjet. Těmito vědami (matematika, teoretická fyzika, kosmologie) poznaná fakta jsou dnes již opravdu na velmi vysokém stupni poznání - vznik vesmíru, existence počátečních podmínek, různé kosmologické modely vysvětlující to či ono a lidstvo se vlastní schopností klást nové a nové otázky dostalo do pomyslné inflační spirály otázek, na které, vzhledem k charakteru otázek, existují odpovědi převážně v teoretické rovině, neboť náročnost takových otázek na pravdivou odpověď exponenciálně vzrostla. Je to daň za naše poznání. A v tomto ohledu bude hůře - těžko se někdy dozvíme, proč (ne jak - to velice pravděpodobně vědět budeme) vznikl vesmír a stále tady bude nějaký prostor pro spekulace. A to je dobře, protože by člověk ztratil to nejcenější co má - touhu po poznání.

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
kulhous

Příspěvek od kulhous »

to mkcz: díky za velmi kvalitní příspěvek. Jestli je to z Tvý hlavy klobouk dolů:)...
Mesuge

Příspěvek od Mesuge »

Muj osobni pocit je ze klicem ke vsemu je relativita v sirsim slova smyslu - lide jako biologicky druh maji mozna nejaky limit zivota s par soucasnyma technologickyma figlema kolem 150let. Nasi symbionti tj. vsechny ty ruzne bakterie co mame v organech apod. ziji treba jen nekolik hodin. Na nizsi urovni atomu a kvarku apod jsou ty stavy jeste kratsi. Cili z druheho konce spektra jsou pak zase miliardy let dlouhe procesy jako vytvareni galactickych clusteru ci vznik celeho vesmiru celkem pochopitelne rozmery casu.

Takze pokud budu tvrdit ze tento nas vesmir je jen 5minutovym laboratornim cvicenim zaka 3B Zlabavy z jineho "nad-vesmiru" a dark matter se kterou si my tady nevime rady je vlastne jeho obycejnych 12V kterym to zaka Zlabava cele napaji -> je to velice prijatelna teorie.. :vampire:
Zefram_Cochrane

Příspěvek od Zefram_Cochrane »

mkcz napsal:
Těmito vědami (matematika, teoretická fyzika, kosmologie) poznaná fakta jsou dnes již opravdu na velmi vysokém stupni poznání - vznik vesmíru, existence počátečních podmínek, různé kosmologické modely vysvětlující to či ono    

To jsi mně pobavil, málem jsem se potrhal smíchy. Ale na druhou stranu „velmi vysokém“ je slovní obrat na tolik relativní že to určitě tvrdit lze, klidně i mravenci mravenec může totéž tvrdit. Vždy záleží na měřítku jakým se to poměřuje.
A tohle je pouze můj názor a Ty máš na svůj taky právo, ale tuto poznámku jsem si odpustit nedokázal.
Mesuge

Příspěvek od Mesuge »

No na polo opici co vylezla pred xyz-k lety z dzungle na plane Africke savany to neni spatny progres. Modely co popisuji vznik vesmiru par tisic svetelnych let po jeho zrodu se osvedcili viz. soucasna pozorovani dark matter & energy coz umoznuje se vydat zpet po ose casu jeste mnohem dal..

Problem je spis trosku jinde, ze tehlech 5-10mld polo opic si mysli ze muze mit kazda auto, PC a jidlo ze supermarketu a to jaksi globalni ekosystem neutahne cili bud se uskromnime - nerealne - nebo si populaci zredukujeme sami coz bude nepopularni/neticke pripadne si to udela priroda sama behem par let nakym brutalnim kmenem bezneho viru a bude razem po ftakach i po astronomii..

Kdysi jsem videl takovy psycho pavedecky clanek ze inteligentni vetev dinosauru nejdrive znicila svuj ekosystem (velke vymirani druhu v te dobe) a pak se nakonec pred 65mld let vyhubili v atomove valce - podle pozorovani podezreleho rozpadu radionuklidu v tech dobovych vrstvach -> skoda ze se nenaslo neco z te doby vic hmatatelneho jako TV nebo kus poce apod.. ;D

Treba to po nas dotahne dal nasledujici civilizace psi, delfini nebo potkani.. :P
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Docela by mne zajímalo co si o tom našem dnešním „pokroku“ budou myslet lidi tak za 100 000let, asi si děti školou povinné budou říkat " jak si mohli myslet že vesmír takový a onaký a jak je vůbec napadlo že vznikl tak a tak, když je přeci úplně jasné že je to úplně jinak."

To Mesuge: myslím, že to co se tu bude po nás pokoušet dostat dál nebude savec, protože podmínky, které tu pro nás zbudou, nebudou pro savce nic moc. Sázím na něco co se vyvine z hmyzu.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Listy napsal: Docela by mne zajímalo co si o tom našem dnešním „pokroku“ budou myslet lidi tak za 100 000let, asi si děti školou povinné budou říkat " jak si mohli myslet že vesmír takový a onaký a jak je vůbec napadlo že vznikl tak a tak, když je přeci úplně jasné že je to úplně jinak."

Proč 100 000 let? Stačí jít 1000 let zpět a už by se na tebe dívali pomalu jako na boha :). současná rychlost vývoje lidstva opisuje exponenciální křivku. (viz teorém o výkonu počítačů - v období 1-2 roky se výkon počítače pravidelně zdvojnásobuje). Uvědom si, že před 10 lety nebyl téměř nikdo, kdo by měl mobil. Co bude za deset let v roce 2015?... Předpokládám, že to bude věší skok než 1995-2005...
Největší riziko je ovšem schopnost lidské adaptace. Nová technologie nese s sebou nové prostředí, možnosti i problémy. Člověk (jako nejadpabilnější tvor na Zemi- doufám, že mám pravdu??) má šanci to podle mě utáhnout. I když byl už párkrát na "hranici" únosnosti. Čas od času se k ní přibližuje, někdy zas vzdaluje... Ale toto mi přijde, že má téměř nepředvídatelný průběh.
Nejvíc se těším na schopnost adaptace na život ve vesmíru:). Ovšem obávám se že ta exponenciála bude na úrovni Star Treku (nebo Červenýho Trpaslíka, Futuramy) až po mé smrti >:( ;D
Odpovědět