pomožte začátečníkovi Saturn

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
poul

Příspěvek od poul »

Včera a dnes ráno se mi podařilo poprvé podívat přes můj nový refraktor SkyWatcher 90/900, okul. 25 a 10mm, barlow 2x.
Saturn mi dost rychle utekl z dohledu.
Při pohledu na Jupiter (asi 30° nad obzorem měsíc pod ním asi na 20°) jsem čekal, že uvidím alespoň dva oblačné pásy, ale uviděl jsem pouze světlý kotouček bez detailů a jeho 4 měsíce.
S okulárem 25mm byly měsíce vidět lépe a celý obraz ostřeji s 10mm to bylo už mázlé i měsíce hůře vidět-přece jen už neprojde tolik světla. (opět bez detailů).
25mm + barlow opět bez detailů, 10mm + Barlow k nepoužití zatím nevím zda vlivem seeingu nebo nekvalitní barlow tento kus byl jako příslušenství dalekohledu.

1))) Kde může být zakopaný pes pozoroval jsem přes vakuové plastové okno okraj Jihlavy (přes obyčejné okno zaostřit nejde, ale přes tyhle vakuové bych řekl, že to vypadá celkem v pohodě) při otevření okna vlivem seeingu jsem neviděl nic.

2))) Nebo snad i pro pozorování Jupiterových pásů musí být ideální pozorovací podmínky a je možné, že nejsou vidět vždy? měl bych je vidět při jakém zvětšení? nebo je možné, že Jupiter byl moc jasný? a proto nebyly pásy vidět co by, ale potom bylo vidět ve velkých světelných reflektorech.

3))) Měsíc s okulárem 25mm O.K. -obraz poměrně ostrý, až moc jasný, oproti mému binokuláru 16x50 je obraz méně kontrastní, moře jsou daleko světlejší (možná je ten nižší kontrast moří daň za větší zvětšení nebo je to dáno tím průměrem 90mm??)

4))) ( když dám oko od okuláru a potom se podívám na sousední dům tímto okem je to jako pohled přes tmavé sluneční brýle možná to trvá i nějakou minutu než se oko srovná - doufám že si tímto nezahrávám se svým zrakem (zkusil jsem zaclonit objektiv na 50mm -z krytky objektivu se dá vyndat střední část a zbytek jsem nechal nasazen na objektivu-že by toto bylo takto uděláno z nějakého důvodu záměrně?), ale řekl bych, že se obraz moc nezměnil-šroubovat měsíční filtr při každé výměně okuláru se mi moc nechce- zatím jsem zkusil pro ztmavení položit na okulár slun. brýle) co by potom ale dělali majitelé velkých světelných reflektorů.

měsíc s okulárem 10mm mázlé, s okulárem 25mm + barlow 2x o něco lepší, ale taky obraz nejde zdaleka zaostřit jako se samotným 25mm.

Jak Měsíc tak i Jupiter s měsíci bylo lepší z důvodu zaostření pozorovat s 25mm s 10mm nešlo pořádně zaostřit.
Mockrát dík!!! :D
vla

Příspěvek od vla »

Aspoň jsi se na vlastní oči přesvědčil, že to takhle nejde. Prostě přes jakékoli okno se můžeš dívat maximálně ve dne , řekněme na přírodu při malých zvětšeních. Vezmi dalekohled ven aspoň kousek od domu a taky si počkej až bude pozorovaný objekt trochu výše 30 stupňů je dost nízko na detaily na planetách  a vše bude OK, budeš moci použít i ten barlov, i když s okulárem 10 mm už to bude na hranici možností daného dalekohledu. Otevřeným oknem proudí z místnosti kvanta teplého vzduchu a to Ti obraz úplně zkazí, takže to taky nejde. Myslím, že není třeba se vyadřovat k jednotlivým bodům, hlavní problém znamé prostě vylézt do zimy a uvidíš výrazné zlepšení kvality zobrazení. Optika bude určitě vpořádku.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

poul napsal:
4))) ( když dám oko od okuláru a potom se podívám na sousední dům tímto okem je to jako pohled přes tmavé sluneční brýle možná to trvá i nějakou minutu než se oko srovná - doufám že si tímto nezahrávám se svým zrakem (zkusil jsem zaclonit objektiv na 50mm -z krytky objektivu se dá vyndat střední část a zbytek jsem nechal nasazen na objektivu-že by toto bylo takto uděláno z nějakého důvodu záměrně?),
Ahoj. Jak už bylo řečeno pozorovat přes okno - no řekněme, že každý to asi zkusil To prostě nejde. Rozhodně ne Jupiterovy detaily v atmosféře.

Zrak si koukáním na Měsíc neničíš. Oko se prostě snaží přizpůsobit zvýšenému toku jasu a pak vidí chvíli hůř. Na Slunce je to něco jiného. Je zde obrovský rozdíl v jasu! (tuším - li správně pak rozdíl 6 mag je 100x v jasu, tudíž mezi -12 mag u Měsíce a -26 mag u Slnce to dělá víc než desettisíckrát)
Ta krytka je tak opravdu udělána záměrně. Měsíc se běžně cloní, neb je to v žargonu "vypalovačka".

Heleď vynes dalekohled ven i když je mráz. Ono o tom ta astronomie prostě je
;D

Bude se ti třeba zas rosit okulár ale vo tom to taky je :D
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Predosle dva prispevky povazujem za spravne a myslim, ze sa nimi treba riadit, napriek tomu sem pridam svoju skusenost. :)

Z izby mam cez balkonove dvere, pripadne 2 okna s dvojitym sklom vyhlad na vychod, v tom smere lezi pohorie Povazsky Inovec a ziadny viditelny priamy zdroj svetla.

Starym refraktorom Fomei 80/900 som z vnutra /cez zavrete okno!/ bez problemov pozoroval dva oblacne pasy Jupitera, i Saturnov prstenec. Ostrost nebola taka ako vonku, ale na tieto detaily to evidentne stacilo. Asi tie okna boli dobre vycistene - optika robi svoje. ;D
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
poul

Příspěvek od poul »

mockrát díky za odpověď :D, na prochazku ven počkám, až se alespoň lehce oteplí. Z jara a v létě vyjedu na chalupu pod mimo Jihlavu a to snad bude o něčem jiném. :o
I když stále doufám, že alespoň v létě budu něco vidět i z toho otevřeného okna - nebo je to i v létě z okna jen idea detaily na planetách????. ???

Měsíc se dal i přes to vakuove okno zaostřit celkem dobre s tím 25mm okul. i kdyz jsem čekal že bude trošku kontrastnější. V tom binokuláru 16x50 jsou moře temnější!!!! :)

Díky!
vla

Příspěvek od vla »

poul napsal: mockrát díky za odpověď  :D, na prochazku ven počkám, až se alespoň lehce oteplí. Z jara a v létě vyjedu na chalupu pod mimo Jihlavu a to snad bude o něčem jiném. :o
I když stále doufám, že alespoň v létě budu něco vidět i z toho otevřeného okna - nebo je to i v létě z okna jen idea detaily na planetách????. ???

Měsíc se dal i přes to vakuove okno zaostřit celkem dobre s tím 25mm okul. i kdyz jsem čekal že bude trošku kontrastnější. V tom binokuláru 16x50 jsou moře temnější!!!! :)

Díky!Taky už jsem zažil perfektní obraz při pozorování z otevřeného okna, ale chce to minimální rozdíl teploty v místnosti, teploty venku a teploty budovy. Považoval bych to spíše za ojedinělou shodu náhod, pokud toto není splněno bude vždy obraz více či méně znehodnocen.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Radous

Příspěvek od Radous »

Krz okno jsem zkoušel s GSO980 M42 a Saturn a byla to docela dobrá sranda . Když jsem po dlouhým hledání konečně něco našel, Saturn vypadal jen jako rozplizlej oválek a M42 takovej flek o ničem... Po týhle zkušenosti jsem pozorování zkrz okno ať otevřený nebo zavřený nechal a radši mrznu s dalekohledem venku. Za ten rozdíl to rozhodně stojí ;D
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Radous napsal: Krz okno jsem zkoušel s GSO980 M42 a Saturn a byla to docela dobrá sranda . Když jsem po dlouhým hledání konečně něco našel, Saturn vypadal jen jako rozplizlej oválek a M42 takovej flek o ničem... Po týhle zkušenosti jsem pozorování zkrz okno ať otevřený nebo zavřený nechal a radši mrznu s dalekohledem venku. Za ten rozdíl to rozhodně stojí ;D
Za ten rozdiel to urcite stoji, ale ruku na srdce, s mojim SW-250 som cez okno videl na Saturne Cassiniho delenie a ziadny "rozplizlej ovalek" ako pises. Ani o M42 by som nepovedal, ze to bol len "flek o nicem", ale pekne som rozoznal tvar hmloviny i hviezdy Trapezu a s UHC to bolo myslim si tiez v pohode. Mozno by nebolo odveci vnutri zhasnut svetlo. ;)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Radous

Příspěvek od Radous »

Myzer napsal:

Mozno by nebolo odveci vnutri zhasnut svetlo. ;)
Nebo taky umejt okna ;D ;D ;D
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Sic jsem zacatecnik. Sledovani skrze otevrene okno mam jiz za sebou. Pozorovani/foceni zavrenym oknem jsem vyloucil jiz davno pri fotografovani beznym aparatem. Doporucuji dopravit dalekohled nekam mimo mesto. Ver tomu, ze zazitek stoji za to. Jen bych doporucil pod bezne obleceni navleci moirove spodni pradlo (teplaky a rolak). Taktez doporucuji deku, nebo dekovy spacak na zem - na kleceni, sezeni/lezeni. Timto zpusobem jsem pred 14 dny sedel/lezel u dalekohledu cca 4 hodiny pri teplote -10'C bez jakekoli psychicke a zdravotni ujmy. Mozna bych rekl, ze sezeni u dalekohledu je mozna nejpohodnlnejsi zpusob pozorovani, takze by mozna stalo za zvazeni nejaka rybarska stolicka.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Okin

Příspěvek od Okin »

Zdravím všechny na foru. Dnes venku trochu zima,ale stálo to za to.Saturn v mém refraktoru byl perfektní.I při zvětšení 200krát.Akorát mi tam trochu vadí ta záře okolo planety.Nešlo by to potlačit nějakým filtrem?A jakým?
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Okin:
Tebou popisovany jev 'zare kolem planety' muze byt zpusobena nekolika faktory.
1) ve meste nebo v udoli to muze zpusobovat prizemni smog.
2) vysoka oblacnost, slabe 'cirry'
3) vzdusna vlhkost
4) orosena/namrzla opticka soustava
5) barevna vada achromatu (v mem pripade je pri cistem ovzdusi kolem saturnu pri cca 150x zvetseni jasny naznak v obrysech barvy do modra o sirce asi 1/20 prumeru planety)

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Okin

Příspěvek od Okin »

Pravděpodobně to bude způsobeno tou barevnou vadou dalekohledu,ale podle mého názoru není zas tak alarmující.Dá se filtr KONTRAST BOOSTR nebo jemu podobný kombinovat s barevnýmy filtry?
Okuláry mám slušné,možná to bude tím nekvalitním barlowem.
poul

Příspěvek od poul »

Myzer napsal: Predosle dva prispevky povazujem za spravne a myslim, ze sa nimi treba riadit, napriek tomu sem pridam svoju skusenost. :)
Starym refraktorom Fomei 80/900 som z vnutra /cez zavrete okno!/ bez problemov pozoroval dva oblacne pasy Jupitera, i Saturnov prstenec. Ostrost nebola taka ako vonku, ale na tieto detaily to evidentne stacilo. Asi tie okna boli dobre vycistene - optika robi svoje. ;D
Ven se mi zatím v tom mrazu nechtělo ???, tak když se večer 28 vyjasnilo ;)23.30-0.30 tak jsem ještě jednou zkusil mrknout přes to okno. S 25mm jsem zaostřil úplně v pohodě ( Měsíc, Jupiter se svými měsíci, Plejády,M42-ok.10mm), s 10mm a 25mm + barlow 2x jsem viděl na jupiteru dva oblačné pásy s 10mm + barlow 2x to bylo opravdu naprd !!! Když uvážím že venku bylo -15° a doma jsem byl hezky v teploučku 22° tak to pozorování bylo docela úspěšné. ;D
Můžu potvrdit že přes obyčejné okno (nevakuované) se nedá dívat ani binokulárem 16x :-[ :'(natož teleskopem před Vánocemi jsem měl možnost kouknout Lidlskopem přes obyčejné okno (navíc ve dne) a dalekohled nebylo vůbec možné zaostřit po otevření okna úplně v pohodě. ::)
Ještě bych chtěl napsat, že toho 27-tého než mi Saturn utekl to taky nebyl "rozplizlej oválek" prstenec byl vidět úplně v pohodě.(asi není okno jako okno)
Okno jsem měl samozřejmě skvěle naleštěné a topení umístěné vedle toho okna vypnuté navíc mám to štěstí, že okna mám na jiho-východ a severo-západ, veřejné osvětlení taky jakž takž spíš bokem k tomu oknu (okraj města). :D

MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pánové, nechci Vám do toho mluvit, ale zimní obloha je krásná, tak se kčertu oblíkněte a jděte ven do tmy za město. Není to zase takový problém, já tam jsem schopný vydržet i 3-4 hodiny, když jdu fotit ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět