Saturn mi dost rychle utekl z dohledu.
Při pohledu na Jupiter (asi 30° nad obzorem měsíc pod ním asi na 20°) jsem čekal, že uvidím alespoň dva oblačné pásy, ale uviděl jsem pouze světlý kotouček bez detailů a jeho 4 měsíce.
S okulárem 25mm byly měsíce vidět lépe a celý obraz ostřeji s 10mm to bylo už mázlé i měsíce hůře vidět-přece jen už neprojde tolik světla. (opět bez detailů).
25mm + barlow opět bez detailů, 10mm + Barlow k nepoužití zatím nevím zda vlivem seeingu nebo nekvalitní barlow tento kus byl jako příslušenství dalekohledu.
1))) Kde může být zakopaný pes pozoroval jsem přes vakuové plastové okno okraj Jihlavy (přes obyčejné okno zaostřit nejde, ale přes tyhle vakuové bych řekl, že to vypadá celkem v pohodě) při otevření okna vlivem seeingu jsem neviděl nic.
2))) Nebo snad i pro pozorování Jupiterových pásů musí být ideální pozorovací podmínky a je možné, že nejsou vidět vždy? měl bych je vidět při jakém zvětšení? nebo je možné, že Jupiter byl moc jasný? a proto nebyly pásy vidět co by, ale potom bylo vidět ve velkých světelných reflektorech.
3))) Měsíc s okulárem 25mm O.K. -obraz poměrně ostrý, až moc jasný, oproti mému binokuláru 16x50 je obraz méně kontrastní, moře jsou daleko světlejší (možná je ten nižší kontrast moří daň za větší zvětšení nebo je to dáno tím průměrem 90mm??)
4))) ( když dám oko od okuláru a potom se podívám na sousední dům tímto okem je to jako pohled přes tmavé sluneční brýle možná to trvá i nějakou minutu než se oko srovná - doufám že si tímto nezahrávám se svým zrakem (zkusil jsem zaclonit objektiv na 50mm -z krytky objektivu se dá vyndat střední část a zbytek jsem nechal nasazen na objektivu-že by toto bylo takto uděláno z nějakého důvodu záměrně?), ale řekl bych, že se obraz moc nezměnil-šroubovat měsíční filtr při každé výměně okuláru se mi moc nechce- zatím jsem zkusil pro ztmavení položit na okulár slun. brýle) co by potom ale dělali majitelé velkých světelných reflektorů.
měsíc s okulárem 10mm mázlé, s okulárem 25mm + barlow 2x o něco lepší, ale taky obraz nejde zdaleka zaostřit jako se samotným 25mm.
Jak Měsíc tak i Jupiter s měsíci bylo lepší z důvodu zaostření pozorovat s 25mm s 10mm nešlo pořádně zaostřit.
Mockrát dík!!!