Karle s tím trefoilem se potýkám taky a na snímcích je to znát.. (jen jsem doteď nevěděl jak se to jmenuje ). Měl jsem taky podezření na špatnou kolimaci.
Momentálně jsem se nějak zasekl a je to spíš o kvantitě než kvalitě. Snad by mohla pomoct nová citlivější kamera. Jen na ní teď nějak nejsou finance..
U mě to dopadlo takhle, kompaktem a byl jsem jen opřený o teleskop, takže jsem to držel pouhýma rukama ;D Žádná spešl technika, jen trpělivost asi tří hodin ;D Jeden snímek a neupravovaný Patrný je tam i náznak Cassiniho dělení . Doufám že na to jakým způsobem to fotím je to dobré.
Dobson 200/1200 Rád pozoruji galaxie, mlhoviny, kulové hvězdokupy a planety . Můj byvalý teleskop Firstscope 76/300
Jelikož mi momentálně nepřejí podmínky ke snímání, vrátil jsem se ke snímkům z 12.6. (měl jsem zatím nejlepší seeing) a zkusil je zpracovat trochu jinak. V Autostakkertu jsem nechal z každého videa vybrat 25% nejlepších snímků a použil jsem funkci drizzle 1,5x. Následně jsem po zpracování v Registaxu provedl složení derotací všech snímků ve Winjupos. Snímek je tedy složeninou 21750 snímků.
Máš ty snímky poslední dobou opravdu moc vydařené.. Obdiv a klobouk dolů...Tenhle bych malinko zesvětlal a trochu zmenšil, okolo přidal trochu prostoru..
Siriusi: máš recht, že na tu zmenšenou verzi se kouká líp.. a měl jsem dokonce i takovou verzi připravenou. Ani nevím proč jsem sem dal tu větší variantu..
Martine měl jsem štěstí na seeing a tento způsob zpracovaní mi vzhledem k výsledku případá zatím asi nejlepší.
Ještě jsem si hrál s nastavením RGB kanálů a v zelém kanálu je vidět narušení v jednom z pásů. Mohlo by se jednat o oblast 64N o které tady v příspěvku http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 73/100#100 psal Karel.. Také to ale může být způsobeno právě zpracováním.
Pavle, vrátit se k nejlepším videím sezóny stálo zato. Rozhodnout o reálnosti detailů lze dvěma způsoby. Jedním z nich je rozdělit snímky do dvou skupin, derotovat každou zvlášť a vytvořit animaci. Jistější je porovnání s jinými snímky z té doby (plus mínus pár dnů, PVOL, ALPO). Nejprve změřit ve WinJupos planetografické souřadnice detailu. Oblast 64N má v délce velký drift, takže délku změřenou na jiných snímcích bude třeba interpolovat na čas vlastního snímku.
V utorok okolo 21:00 som mal dobrý seeing, ale na modrú a zelenú farbu až tak dobrý nebol.
ASI224MC bez filtra (gain 350, exp 5ms), 3x barlow, 12'' SW Dobson na eq plošine
Ari, seeing byl dobrý a nemůže za to, jak dopadly G a B. Ta kamera má potenciál, ale bez filtru, který ořízne IR, to nepůjde. Zvláště ne tak nízko nad obzorem. Důvod je vidět nejlépe na B. Saturn je tu dvakrát. Jednou v B a potom až v IR. Oba obrazy jsou v důsledku atmosférické disperze v různé výšce nad obzorem. Takže filtr, nebo ADC.
Ďakujem za radu, myslel som si že je to len seeingom alebo atmosférou. Filter plánujem kúpiť do konca mesiaca a neskôr aj ADC, bez neho to v ďalších rokoch nepôjde.