Nová ASI 174

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Dobycz1

Nová ASI 174

Příspěvek od Dobycz1 »

Nové snímky, Slunce a animace Jupitera.

https://www.facebook.com/ZwoDesignAstronomyCameras
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
MilAN
Věk: 77

Nová ASI 174

Příspěvek od MilAN »

Škoda ty animace. Je to nějak velká móda a ztrácí se tam detaily, podle kterých by bylo možno posoudit skutečnou kvalitu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od Cztwerec »

Moje řeč. Taková surová data, která by poslali ven by byla nejlepší. Ale to chci možná moc. :)
Lectorem iustus...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od MMys »

Já mám obavy, že tady bude nějaké posouzení rozdílu v kvalitě obrazu mezi oběma kamerami už velmi obtížné. Výsledek je stejně z největší části dán seeingem. Myslím, že jediná použitelná metoda bude beamsplitter na větším přístroji, 2x barlow nebo okulárová projekce a nastavení stejné velikosti kotoučku v pixelech na obou kamerách. A nebo aspoň dva identické dalekohledy vedle sebe. Dokud tohle někdo neudělá, budou všechny závěry vycházet jen podle toho, kdo si vybere jak natočenou a zpracovanou dvojici snímků.

Rozdíly budou možná patrné na jednom snímku, trošku horší poměr S/N v neprospěch 174-ky. Ale tenhle rozdíl se strašně rychle smaže, jakmile se skládá hodně snímků. A pak už zbydou jen výhody 174-ky (vyšší rychlost a větší senzor, použitelný lépe i na Měsíc a Sluníčko bez nutnosti dělat mozaiku nebo nějak redukovat ohnisko přístroje)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od Cztwerec »

Tak, přijel pán z DHL a nechal mi balíček v catch shopu. A mám novou ASI 174 doma.

První dojem je dobrej, hlavně když si to člověk vezme do ruky a podívá se na ten, na kamery pro planety nezvykle "velký" čip.

Druhý dojem je horší, tahle kamera je taková raketa, že si musím koupit nové PC. Ne že by to nestíhal můj 7200 rpm HDD, ale spíš 4 GB RAM. Ale víceméně jsem s tím při plném rozlišení počítal.

Každopádně, je to o dost rychlejší při stejném rozlišení než DMK 51 co jsem měl a pokud k tomu připočtu i rozhraní USB 3, vyšší dynamický rozsah a charakteristiku šumu - myslím, že to bude velký krok kupředu.

Hned jak bude možnost pustím do toho světlo ze Slunce, nebo Měsíce. Proto jsem to chtěl mít doma...

Více bude na mých stránkách.

Martin
Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od Cztwerec »

Zkoušel jsem kamerku v programu Firecapture. Po instalaci ovladačů funguje bez problému.

Kamerka ovšem potřebuje takřka určitě processor intel i7, 8GB ram a pořádný buffer, nejlépe disk 7200 rpm s rychlým zápisem nebo SSD - na těchto parametrech jsem to zkoušel.

S mým notebookem je to na štíru. O polovinu menší ramky a pomalejší zápis je zárukou, že kamerka jede cca. 30 vteřin v plném fps a pak jen hltá z mezipaměti protože nestíhá HDD. Čili při optimální expozici a při plném rozlišení dává cca. 30 fps. Což je zbytečné nevyužití vlastností kamerky.
Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od Cztwerec »

Dnes jsem si zkusil v naprosto nevhodných podmínkách (focení z okna, za větru, na stativu...) natočit sekvenci 1000 snímků, mezi jedním okamžikem, kdy mi Měsíc vyšel mezi větvemi stromů před mým domem a zrovna nebyly mraky. Dalo by se říct FL za mnou.

Nelze zaostřit s objektivem 400 5,6L, budu si muset udělat redukci, která bude kratší. Tohle jsem jen tak držel za objektivem...

Složených 100 snímků (75% velikosti).

Už se těším až si vezmu svůj triplet a na ohnisku 900 mm dle propočtů vyjde o fous celý disk, na úplněk to ale asi nebude  ;)
Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od Cztwerec »

První snímek s dalekohledem. Mám tušení že na Měsíc nebo Slunce to bude vynikající. Bude dost světla i na prodloužení ohniska :)

Zkusil jsem 140% velikost

Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od Cztwerec »

Dnes jsem zkoušel upravovat videa ve 100% rozlišení v Autostakkert, v poslední verzi. Z této kamerky videa otevřít nejdou, nahlásí se chyba indexování. Je nutné je upravovat v Registaxu po přejetí ve Virtualdub. Jinak se neotevře ani tam. Velké objemy dat jsou také celkem slušný nápor i pro nadupaný počítač.
Lectorem iustus...
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od KpS »

To bude jen nějakým nedopatřením. Plné rozlišení, tedy 1936x1216 jsem testoval pouze směrem k městské zástavbě v osmi i šestnácti bitech. FireCapture 2.4.09, AutoStakkert 2.5.1.7, ZWO driver 1.0.0.0 a všechno funguje. Skládal jsem vždy tisíc snímků, povrchová stabilizace, asi 650 bodů. Dalo se čekat, že tohle nijak rychlé nebude ani na i7 s osmi jádry a 16GB RAM.
Karel
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od Cztwerec »

Nevím, kromě 16 gb Ram mám vše z podmínek splněno a zatím to tak je... bude to u mě předmětem dalších testů, proč se to tak chová.

EDIT: tak je to asi prkotina, špatná verze 32 bit programu AS. Teď jsem to přeinstaloval a jede to, takže se omlouvám za svůj rychlý závěr...

EDIT 2: video se otevře zpracování ovšem zamrzne na bodu Reference image. Out of memory. Přitom se automaticky objeví switch to no buffering, tomu opravdu nerozumím. Že by 8 gb ram bylo i na tohle málo? Asi ano. Video má totiž cca. 15 tisíc snímků :D
Lectorem iustus...
Kyblik

Nová ASI 174

Příspěvek od Kyblik »

mohl by me nekdo prozradit, jaky maximalni fps si necha kamera libit pri minimalnim ROI, nabo-umi vycitat napr. 50x50 pix a jakou rychlosti ?
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od Cztwerec »

Můžu to zkusit. V praxi mě to ještě nenapadlo. Používám většinou max. 100 fps na plnej záběr. Asi taky bude záležet na zdroji světla a expozici.
Lectorem iustus...
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Nová ASI 174

Příspěvek od KpS »

mohl by me nekdo prozradit, jaky maximalni fps si necha kamera libit pri minimalnim ROINastavil jsem ROI 96x96 a expozici 0,5 ms. V osmi i šestnácti bitech (12 bit ADC) byl výsledek stejný: 1200 fps. Natáčel jsem přes hledáček 60/280 jakási světla 10 sekund a výsledek zpomalil na 24 fps, tedy 50x. Tady je původně půlsekundový úsek (5,5 MB) protažený na 25 sekund. Na jedné z lamp jsou dobře vidět ta dvě maxima za sekundu, odpovídající střídavým 50 Hz. Myslím si však, že na nějaké přesné měření rychlých dějů to zamýšleno není.

Víc jsem nezkoušel, nechtěl bych kamerku, ještě tak mladou, zavařit.
Karel
Kyblik

Nová ASI 174

Příspěvek od Kyblik »

Karle, dekuji, presne toto jsem potreboval znat, Petr.
Odpovědět