Antireflexní vrstvy

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
Listy3

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od Listy3 »

Zdravím, z toho co jsem se zde dočetl jsem pochopil že antireflexní vrstvy mají velky vliv na výsledný obraz, zvlášť když je víc optických ploch. Zajímalo by mně jestli se někde dá udělat a kolik zhruba stojí antireflexsní vrstva na optiku kterou už mám doma. Konkrétně se jedná o okulár vis obrázek.
Taky by mně zajímalo jestli někdo pozná z obrázků o jakou konstrukci se jedná a názor jestli tu antireflexní vrstvu má cenu řešit.

Pokusil jsem se řez nakreslit v CADu, jak vypatá profil čožek uvnitř těch slepených čoček netušim.

Ohnisková vzdálenost okuláru je pravděpodobně 12mm, výstupní čočka, tím myslím tu do která se přímo dívám má průměr 18mm zatím co originál který jsem dostal k dalekohledu má při takové ohniskové vzdálenosti 4mm. Nevím jestli to má nějaký větší význam, ale mně se s tím pohodlněji pozoruje a hlavně fotí digikompaktem.
Dík za každou radu či názor.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
FunTomas

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od FunTomas »

K tomu okularu. Mam presne taky isty a nevedel som z coho pochadza. Mal by to byt Erfle - dost sirokouhly okular ale Zdnek by ti vedel povedat viac. Je v tomto macher. Okular v kazdom pripade kresli perfektne, dufam, ze aj ten tvoj...
Antireflexne vrstvy urcite ma. Je to komercne vyrobeny okular. Sam som sa pytal na vyrobu AR vrstiev. Je to celkom problem. Ak mas tmelene sosovky tak sa to asi ani neda. Po naneseni vrstvy sa tato este "zapeka" pri niekolko sto stupnovej teplote a to by sa tmelene cleny urcite roztmelili. Nestoji to za to, ale ty to aj tak nebudes potrebovat. Podla vsetkeho tam vrstvy su. Ako si napokon prisiel na to, ze tam nie su? Nemusia byt totiz take ako si predstavujes na triedroch (fialove, zelene, cervene, oranzove - vsetko velmi syte farby) Pri pohlade na samostatnu sosovku skor neuvidis nijaky odtien.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Listy3

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od Listy3 »

Když jsem získal zařízení ze kterého mám tyto okuláry (asi před dvanácti lety, puvodně jsem zařízení používal jako celek) tak v něm byly kapky vody (ne přímo uvnitř okuláru ale spíš na optických plochách mimo okulár), zřejmě leželo dlouho ve velmi vlhkém prostředí. Rozhodnul jsem se to vyčistit čištěním co mám na fotooptiku (při té příležitosti sem já hlupák rozebral i ty okuláry a vyčistil je taky astroforum ještě nebylo abych se dočetl že čistot se nic nemá dokud to není bezprostředně nutné) a mám strach že jsem tyto vrstvy nějak setřel. Už je to hrozně dávno, ale mám pocit, že tehdy na povrchu těch čoček byl takový zlatavý povlak. Mohl by jsi mi FunTomasi prosím popsat jak vypadá povrch těch tvých čoček. Případně někdo poradit jak zjistit jestli jsem ty vrstvy nepoškodil, pokud nemám s čím srovnat tak těžko poznám jestli by mohl být obraz ještě lepší ???. Může případně někdo odhadnout jak jsem mohl poškodit tyto vrstvy pokud jsem to čistil originálním čištěním na fotooptiku to je štěteček s ofukováním a mikrovlákno, nevzpomínám si jestli jsem tehdy použil nějakou kapalinu, pokud ano byl to technický líh a nebo možná což je asi horší (protože nevím co to přesně je) kapalinu ze sady na čistění disketové mechaniky.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
abarta

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od abarta »

Čo sa týka čistenia a "odstránenia antireflaxných vrstev, je to dost problem! Antireflexne vrstvy sú zväčša oxidy a rôzne komplexné zlúčeniny kremíka - niesú rozpustné v čistiacich kvapalinách. Dajú sa spolahlivo rozpustiť len kyselinami alebo niektoré silnými lúhmi. Takže asi si ich neodstránil, ak tam boli. Skôr sa dajú poškodiť mechanicky - poškriabaním. To ale vidno pri pohlade zboku na povrch šošoviek ako "škriabance" s iným leskom ako okolitá plocha skla.
Čistiaca tekutina na disketovku je 99,8 - 99,9% izopropylalkohol( používajú elektrotechnici v sprayi, aj handričky na monitor). Teda omnoho čistejší a lepší ako ten tvoj technický! Nerobil ti flaky? Je nebezbpečný pre jemné materiály, ide o lieh syntetický, dosť špinavý a navyše obsahuje kyseliny z výroby - nepoužívať!
Kedysi sa používal na čistenie optiky dietyléter - dá sa lacno kúpiť v špec. obchodoch s chemikáliami, príp. v zmesi s etanolom chemicky čistým. Zároveň je samozrejmosť použiť odmastené (aspoň čerstvo oprané bez aviváže!!!!) handričky a čo najčastejšie ich meniť, aby si nerozmazával už raz utretú špinu. Toto platí a treba použiť iba naozaj ak ide o veľké znečistenie a "mastnú špinu" Na ostatné len balónik a šteteček - aj ten radšej nie, časom robí mastné šmuhy a zle sa čistí.
Mimochodom izopropanol je fantastickým prostriedkom na čistenie zaschnutých vazelín a tukov, ako aj iných nečistôt vďaka ideálnej polarite. Nepoškodzuje väčšinu náterov a toto bezpečne odstráni. 1l v čistote pre analýzu, stojí cca 90 SK. Dá sa kúpit aj v rádioamatérovi ako spray, je drahší, ale nastriekaná dávka je vždy čistá - vo flaši hrozí znečistenie.
Čau, Andrej.
abarta

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od abarta »

Ešte drobnosť: Vidím, že tvoje šošovky, ako aj väčšina ostatných v staršej optike je lepená kanadským balzamom (živica s kanadskej jedle). Tá je v liehu rozpustná, aj vo väčšine ostatných rozpúštadiel, takže po bokoch zlepenca moc alkoholom nejazdiť. nak roky čistím optiku mikroskopov vatovými tyčkami Fa. BELL. Sú vinuté strojom s čistej a jemnej vaty a nezanechávajú mastné šmuhy ani vlákna vaty. Stále ale platí, tyčinku pootočiť po každom ťahu(každý ťah po ploche čistou plôškou tyčinky) a často vymienať!!!
Tomkk

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od Tomkk »

Nevíte někdo, jak odstranit (nebo raději ztenčit) antireflexní vstvy u optiky triedru od vitnamských trhovců? Jsou to takové žlutooranžové šílené vstvy, co propouštějí jen cca 60% světla. Neúspěšně jsem zkoušel ředidla i kys. sírovou..
HonzaS

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od HonzaS »

Tomkk napsal: Nevíte někdo, jak odstranit (nebo raději ztenčit) antireflexní vstvy u optiky triedru od vitnamských trhovců? Jsou to takové žlutooranžové šílené vstvy, co propouštějí jen cca 60% světla. Neúspěšně jsem zkoušel ředidla i kys. sírovou..

Zkus je obrousit lapovaci pastou, podle toho jak jsi sikovny bude i vysledek - ja bych se bal, ze spis horsi. Tim nechci rict, ze jsi nesikovny, ale naznacit, ze rovnomerne obrouseni je to dost pracne.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
MilAN
Věk: 76

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od MilAN »

Tomkk napsal: Nevíte někdo, jak odstranit (nebo raději ztenčit) antireflexní vstvy u optiky triedru od vitnamských trhovců? Jsou to takové žlutooranžové šílené vstvy, co propouštějí jen cca 60% světla. Neúspěšně jsem zkoušel ředidla i kys. sírovou..Pokud Ti to žere světlo, tak to nejsou antireflexní vrstvy. Pak by to byla dekorace, asi jako celý dalekohled.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od MMys »

Nedělej si iluze, že si tím pomůžeš. Ty vrstvy se tam dávají hlavně jako filtr, který odřízne okrajové části spektra (modrou a červenou) pro kterou není optika vykorigovaná (kolikrát je objektiv dokonce jen jednočočkový !!!) a pokud je sundáš, objeví se ohromná barevná vada.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
SKYMASTER

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od SKYMASTER »

MMys napsal: Nedělej si iluze, že si tím pomůžeš. Ty vrstvy se tam dávají hlavně jako filtr, který odřízne okrajové části spektra (modrou a červenou) pro kterou není optika vykorigovaná (kolikrát je objektiv dokonce jen jednočočkový !!!) a pokud je sundáš, objeví se ohromná barevná vada.
Vezmes spatnou cocku, odflitrujes vse co je spatne v barvach, pak zaclonis okraje aby to nemelo chybu na okrajich a mas supertriedr za supercenu nejlepe 120x380 Proste se musime smirit, ze na nas utoci na kazde trznici superlevna optika kvality primerene cene Dnes uz se prodavaji triedry i za 200,- Kc a podle toho proste vypadaji. Myslim, ze jim skutecne moc nepomuze. Pro myslivce a deti je to fajn, na astronomii moc ne.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od MMys »

Presne tak, koupil jsem memu 4-letemu klukovi jeden takovy na hrani, za dve stovky, misto detskeho v hrackach za 150,- s plastovou cockou Takze vim, co tam je a proste na to zapomen a kup si poradny triedr.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tomkk

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od Tomkk »

Tak já to ještě doplním. Mám to na součástky na optické pokusy a byl jsem si velmi dobře vědom co za 150kč kupuji. Jen od té doby co jsem měl podobný rozdělaný naposledy posílili cca 2x ty vrstvy a přidali je i di okulárů. Na koukání mám poctivý 7x50 sdelano v CCCP.

To HonzaS ( Zkus je obrousit lapovaci pastou, podle toho jak jsi sikovny bude i vysledek - ja bych se bal, ze spis horsi. Tim nechci rict, ze jsi nesikovny, ale naznacit, ze rovnomerne obrouseni je to dost pracne. )

Zkusil jsem to Tempem (pasta na staré autolaky - předpokládám, že kromě směsice ředidel obsahuje i jemný smirk). Ředidlová složka nefungovala, ale mechanicky by to po čase zřejmě šlo, ale bál jsem se, abych neoškrábal tu kvalitní ;D optiku.

To Milan (Pokud Ti to žere světlo, tak to nejsou antireflexní vrstvy. Pak by to byla dekorace, asi jako celý dalekohled. ) S tím samozřejmě souhlasím.

To MMys ( Nedělej si iluze, že si tím pomůžeš. Ty vrstvy se tam dávají hlavně jako filtr, který odřízne okrajové části spektra (modrou a červenou) pro kterou není optika vykorigovaná (kolikrát je objektiv dokonce jen jednočočkový !!!) a pokud je sundáš, objeví se ohromná barevná vada.)
Objektivem je lepený dublet . Výsledný obraz je silně do modra.
gaszton

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od gaszton »

aj mne doniesli pave pred tyzdnom na "ohodnotenie" podobny zazrak. mal hrdy popis "Made in Russia" a "20x50" (skutocne zvacsenie cca 6X- vystupny kuzel cca 8mm priemeru) a naozaj bol zlepeny z dvoch kusov, neviem preco sa nerobi naozaj achromaticky ak uz sa s brusenim dvoch sosoviek a zlepenim tolko namahaju- pravda neviem ake su tam skla, mozno su vnutri zlepene len dva rovinne plochy???
poslednom case podobne kusky mi dovazaju s tym aby som im "opravil" a su dost zklamany ak im vysvetlim nemoznost takeho zelania....
Tomkk

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od Tomkk »

Já myslím, že jakž takž achromatický je , skutečně se jedná o slepenou spojku a rozptylku.
No, zdá se že žádnou zázračnou kapalinu mi tu nikdo nedoporučí, tak asi zkusím pokračovat tou pastou.
JZ

Antireflexní vrstvy

Příspěvek od JZ »

Místo Tempa by jsem spíše použil zubní pastu. Zubní pasta je taky vlastně jemná brusná pasta a pro leštění se používá.
Odpovědět