C/2014 Q2 (Lovejoy)
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Kratky report z pozorovania 6.2.2015 http://www.astrofoto.sk/pozorovania/kom ... %9C-622015
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Včera večer som sa vybral na moju pozorovateľňu, že skúsim kométu v N 175/860 mm. Celý deň,bolo pekne, tak som dúfal,že to vydrží aspoň do desiatej večer. Nevydržalo. Nastúpil opar, ktorý plával hore dolu.Dám aspoň jeden obrázok cez Sigmu f-190 mm. Dúfam,že možno dnes. A ešte prespracovaný v BW.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Včera večer som sa vybral na moju pozorovateľňu, že skúsim kométu v N 175/860 mm. Celý deň,bolo pekne, tak som dúfal,že to vydrží aspoň do desiatej večer. Nevydržalo. Nastúpil opar, ktorý plával hore dolu.Dám aspoň jeden obrázok cez Sigmu f-190 mm.Škoda, kometa měla v ohonu výrazné vlnité struktury a trochu je tam i máš. Nedá se nic dělat...
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Tak jak jsem slíbil pokusil jsem se spáchat něco ke kometě i na svůj blog: http://teholagr.blogspot.cz/
V rámci boje s daty jsem i trochu přepracoval již dříve uveřejněné snímky z ledna.
V animaci z minuláho pátku jako by byl i náznak nějaké dynamiky ve vzdálené části ohonu. Tedy pokud si něco nenamlouvám:
V rámci boje s daty jsem i trochu přepracoval již dříve uveřejněné snímky z ledna.
V animaci z minuláho pátku jako by byl i náznak nějaké dynamiky ve vzdálené části ohonu. Tedy pokud si něco nenamlouvám:
Pavel Vabrousek
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Je to tam Pavle! :)
Tak to je bomba. Gratuluju, ta animace je naprosto paradni! Dynamicke zmeny tam jsou jasne patrne (mj. odklon casti ohonu od "dvojhvezdicky").
Tak to je bomba. Gratuluju, ta animace je naprosto paradni! Dynamicke zmeny tam jsou jasne patrne (mj. odklon casti ohonu od "dvojhvezdicky").

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
C/2014 Q2 (Lovejoy)
No to už je pořádný ohon - paráda.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Znovu som ten snímok spracoval a zatlačil na pilu. A naozaj sa to tam ukázalo, myslím tú vlnitú štruktúru.
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Tak nevím, jestli byste měli radši jezdit na o +2 mag lepší oblohu, nebo využívat vozíček na 3+ mag obloze Ale jinak dobrý. Líbí se mi nové verze na hvězdy, ale nelíbí se mi, že musíte dělat spíš ČB záběry.To vies, kazdy robime to co mozeme. Makat v praci cely den, potom sa transportovat niekde za tmou trebars nejakych 50km, rozlozit techniku, snimkovat, zlozit techniku, transportovat sa domov a ist hned do prace a nieco rozumne v nej aj vyprodukovat (robime to co nas zivi), to uz je niekedy vykon, na ktory ja osobne uz nemam silu...
a tie podmienky? niekedy su samozrejme lepsie. tentokrat to bolo tak, ze ber alebo nechaj tak. a tak sme brali, co bolo...
a čb snimky? ved "farbickarov" je tu dost, tak naco nosit vodu do mora... ;D
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Líbí se mi nové verze na hvězdy, ale nelíbí se mi, že musíte dělat spíš ČB záběry.
Černobílé fotografie /nemyslím teď astro/ jsou mezi fotografy velmi ceněné. Jednak mají možnost oslovit, pokud se povedou, větším zážitkem. Považují se za materiál, se kterým se dá pracovat opravdu jako s uměleckým dílem. V barvě to trochu zavání kýčem, protože tam se umění řeší utíkáním od reality. A né vždy to dopadne. Tedy jak u koho a platí to oboustraně /ten kdo fotí i ten kdo se na to dívá/. Nejde sa zavděčit všem.
Já osobně vidím čb snímky u astra víc profi. Hodně to je i u normální fotografie. Světlo, hloubka stínů, pak zaleží i na provedení ostrost a šum. To co zvládne čb barva už nestíhá.
Tady zase jedna ochutnávka ze světa :
http://hardcity.perso.sfr.fr/hardcity/a ... y_full.jpg
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Ono to není u astrofotek ani tak o umělecké hodnotě ale spíš o vnímání detailů. Tam ta ČB má jasně navrch. Ale na druhou stranu bez barev by ten vjem nebyl kompletní. Prostě takováhle kometa si vysloveně koleduje o nejrůznější způsoby zpracování. Včetně animace - pěkně Vabro - pohyb je patrný v zadní i přední části.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
-
Castor 98
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Kometa zeslábla na 5 mag, ale pořád je skvěle viditelná, a to i se skoro stupeň dlouhým ohonem. Včera večer pozorování trochu komplikovala hvězda o jasnosti 7,2 mag v komě, to vytvořilo dojem druhé, falešné kondenzace. Zajímavá podívaná. 
2015 Feb. 12.90 UT: m1=5.0, Dia.=14', DC=5/, Tail: 0.9 deg. in PA 80 deg., 20x80 binoculars (20x)
2015 Feb. 12.90 UT: m1=5.0, Dia.=14', DC=5/, Tail: 0.9 deg. in PA 80 deg., 20x80 binoculars (20x)
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Včera večer jsem ji pozoroval z frýdlanska i pouhým okem přímým viděním jako rozmázlou hvězdičku. Dnes ji omrknu 300kilem pro změnu 8-)

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
C/2014 Q2 (Lovejoy)
taky se na ní dneska chystam se svou popelnicí a když to dopadne tak si ji konecne blejsknu na památkui když těch fotek je všude dost vlastní je vlastní 
Dobson GSO 300/1500, , VOD 152/1218 montáž paralaktické vidlicová, Bresser 102/600, Bresse 102/1000, EQ-5
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
C/2014 Q2 (Lovejoy)
Tak jsem otevřel kopuli, mrknul kamerou na kometu, a vidím, že v ohonu je nějaká porucha, přeteržení a jakýsi "chuchvalec" za ním, zatím je to jen první náhledový minutový snímek. Až toho bude víc, ukážu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM