GSO Newton a znacka uprostred PZ

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MTau

Příspěvek od MTau »

Zdravim vsetkych na fore!
Pred par dnami som sa stal hrdym majitelom GSO 880 (newton 254/1250 na dobsonovej montazi) :uch:
Po pociatocnej radosti pre mna teraz nastava prva starost s kolimaciou. Kedze by som si ju chcel, pokial mozno, co najviac ulahcit, rad by som si urobil odporucanu znacku uprostred primarneho zrkadla. Mam vsak trochu strach, resp. respekt pred demontazou zrkadla (tubusu).
Chcel by som preto poziadat o radu niekoho, kto takyto dalekohlad ma alebo pozna:
Ako sa dostat co najjednoduchsie k primarnemu zrkadlu bez toho, aby som nieco neznicil a ako nan umiestnit znacku?

V pripade, ze tu uz bol tento problem diskutovany (ja som ho nenasiel), tak sa vopred ospravedlnujem!
MP

Příspěvek od MP »

Mam mensi GS600, ale technologie snad bude stejna. Pro demontaz zrcadla je treba vysunout dozadu celou objimku. Ta drzi na sroubech po obvodu tubusu. Tedy nejprve z vnejsi strany odsroubovat vsechny srouby po obvodu kolem zrcadla, pak opatrne vysunout celou zadni objimku/prirubu ( jde to trochu ztuha ) a zrcadlo je volne pristupne. Pokud budes nekdy vyndavat zrcadlo i z objimky ( treba kvuli cisteni ), tak je k ni upevneno po obvodu gumovymi bloky, pritazenymi srouby. Demontaz je pomerne rychla a jednoducha.

Pozor pri zpetne montazi objimky se zrcadlem - nejen, ze na sebe musi pasovat zavity pro srouby a otvory v plasti tubusu, ale v objimce je take vybrani na sev trubky. Takze se to musi davat zpet natocene presne stejne, jako to bylo pred rozebranim. A opet - jde to trochu ztuha, objimka je presne na miru.

Po demontazi a zpetne montazi je samoztejme nutne dalekohled znovu zkolimovat.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Mam presne tento typ dalekohledu, tak mohu jen potvrdit co je napsano vyse. Opravdu jen pozor na spravne natoceni vybrani v objimce zrcadla s sevem na trubce. Jinak zadna zrada v tom neni. Chce to jen trosku opatrnosti a hlavne nespechat.
MTau

Příspěvek od MTau »

Velka vdaka za radu.
Uz sa tesim na jasny a ostry obraz po kolimacii.
Pri uplne prvom testovani som totiz namiesto hviezd v trapeze videl pri vacsom zvacseni nez 100x len svetlu skvrnu.
Vasek III.

Příspěvek od Vasek III. »

Ahojky všichni,
Můžu mít drobný dotaz? Docela uvažuji o koupi výše zmiňovaného GS880, ale mám velké obavy právě s koliminace. Byl by to můj první dalekohled a přiznám se, že nejsem zrovna manuálně zručný. ???
Chtěl by jsem vědět jestli je u toho dalekohledu přiložený nějaký postup a jestli mi přitom může nějak pomoci laserový koliminátor GS nebo jestli je to zbytečnost. Někde jsem četl, že s ním mohou nastat nějaké problémy.
Omlouvám se, že s tím otravuju, ale při představě, že demontuji primární zrcadlo a ono mi nějakým nedopatřením upadne a nebudu mít nic, tak to mě opravdu děsí.
Díky za odpověď Vašek III.
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Z kolimace mit strach urcite nemusis. Je to v podstate velmi snadne. Nejlepe kdyz to 1x udelas s nekym zkusenejsim a pak to uz urcite zvladnes sam kdykoliv.
 Postupu kolimace najdes vsude pomerne hodne (at jiz z laser. kolimatorem ci bez nej). Stejne tak jak oddelit/zpet nasadit objimku primaru u GSO (dokonce i tady na Astroforu bylo nedavno toto tema "proprano"), stejne tak jak oznacit stred zrcadla (na to je nejlepsi asi vystrizeny kruh odpovidajiciho prumeru s vyznacenym stredem a pouze prilicovat k zrcadlu).
Radous

Příspěvek od Radous »

GSO980 už střed zrcadla označený má, takže s kolimací žádný problém...

Mějte se :)
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Odpovědět