Váhal jsem, jestli toto téma vložit do sekce montáže nebo ATM, nakonec jsem to vložil do ATM tak snad je to správně

V posledních letech jsem lehce uvažoval o stavbě větší montáže pro astrofoto, která by svou nosností eliminovala nutnost přechodu na větší montáž. Narovinu zmíním, že jsem v astrofotu začátečník, a uvědomuju si, že bych měl začít zcela odlišným způsobem (s komerční montáží) pěkně postupně. Kvůli tomu jsem se taky v posledních měsících rozhodoval mezi vlastní výrobou montáže a koupí NEQ6, a do poslední chvíle jsem chtěl kupovat spíše tu EQ6. Pak ale převážila zvědavost, zda to dokážu a touha využít zkušenosti a možnosti obrábění, které jsem poslední roky sbíral, v kombinaci s posledním volným obdobím v životě (čeká mě poslední rok na VŠ). Je to výzva a proto jsem tuto ''vhozenou rukavici'' přijal. Rozhodl jsem se proto, že zde založím něco na způsob deníku a budu sem průběžně házet foto + postřehy z výroby.
Asi před měsícem jsem začal navrhovat a modelovat montáž v inventoru. Moje představa je taková - vyrobit paralaktiku ve stylu Astro-Physics 1600 nebo 10 micron 3000, samozřejmě vzhledově, a s rozpočtem kolem 30000 Kč (těch 600000 na kupnou fak nikdy nebudu mít ;D a ikdybych je měl tak bych je za něco tak konstrukčně jednoduchého nedal). Montáž (rozměry i všechny mechanismy a konstrukční prvky) jsem si navrhl sám, při návrhu jsem se pouze inspiroval vzhledem zmíněných výrobců. Uvažuju nosnost montáže kolem 100 až 150 kg na kříži. Kromě RA a DEC hřídelů budou všechny zbylé součásti hlavy montáže z vysokopevnostní slitiny hliníku EN AW-7075 (vesměs se jedná o kulatiny) s tím, že se snažím součásti hlavy navrhnout tak, aby byla rozložitelná na DEC a RA část kvůli přenosnosti (uvidím zda se mi to podaří splnit :) ). Jako pohony pro šneková soukolí použiju Upgrade kit EQ6, který má v sobě všechno potřebné, a šneková kola se pokusím vyrobit odvalovacím způsobem. Níže zkusím vložit prozatimní návrh z inventoru, na kterém zatím chybí pohony + další součásti, které zatím nemusím řešit a jsou pouze na papíře. Další foto pak budu vkládat foto podle potřeby.
V montáži bude průchod pro možnost použití polárního hledáčku, který bude jako u komerčních namontovaný v RA hřídeli. Nejspíš tam pak namontuju hledáček z EQ5, který je levný.
Nejprve jsem se pustil do výroby DEC a RA hřídelů, které jsem soustružil z kruhových dutých tyčí (11 523). Hřídele budou na svých koncích radiálně i axiálně uložené v kuželíkových ložiskách pomocí osazení na straně jedné a závitu se svěrnou KM maticí na straně druhé. Vnitřní průměry ložisek jsou od 70 do 80 mm. Vnější funkční plochy jsou už skoro hotové, zbývá jen dosoustružit vnitřek, čelní plochy a u RA hřídele vnitřní uložení pro polární hledáček.
Další foto zkusím vložit večer.