Jakožto začínající amatér jsem si pořídil tento dalekohled. Přikoupil jsem ještě 2xBarlow APO, a 6mm okulár 66st. Zatím pozoruji za barákem ve městě. Takže pozorování se soustředí na planety a jasnější objekty. Chci se zeptat pozoroval jsem Saturn nejdříve přes 2xbarlow a 10mm. Cassiniho dělení bylo vidět mlhavě a přerušovaně. Po výměně za 6mm už bylo vidět zcela zřetelně a byly vidět i pásy na povrchu. Jen přeci jenom při pohledu přes okulár je saturn ještě dost malý.Při 1200mm tubusu by to bylo asi jiné kafe. Zvládne optika 150mm ještě případně 2-4mm okulár zatím mám max.zvětšení 250x pak by to bylo 375x.
Jinak montáž je EQ3-2 a řekl bych že při zvěrš. 250x je to vše ještě bez vibrací.
Díky Alenzo
Sky watcher 150/750
Sky watcher 150/750
myslim si ze nema zmysel prilis zvysit zvacsenie, aj vyrobca aj astronomicka literatura uvedie pri zrkadlovych newtonoch ako rozumny maximum dvojnasobok priemeru optiky v mm teda asi 300x, ale samozrejme takisto ako pozorovacie podmienky su vzdy ine, ani pozorovatelia nemaju rovnake oci, mam taku skusenost ze skuseny pozorovatelia uvidie tie iste detaily uz s mensimi zvacseniami, ale s casom kazdy moze stat tym skusenym, takze nie je dovod hladat chybu v optike alebo v sebe, s casom aj ty uvidis viac detailov.
samozrejme skusit to mozes s tym vacsim zvacsenim, ale moj nazor je taky ze trenink a vyhladanie lepsich lokalit na pozorovanie pomoze viacej.
samozrejme skusit to mozes s tym vacsim zvacsenim, ale moj nazor je taky ze trenink a vyhladanie lepsich lokalit na pozorovanie pomoze viacej.
Sky watcher 150/750
Při pozorování planet nejvíc záleží na seeingu - někdy prostě i 120x zvětšení je už moc, někdy by se dalo jít i do těch 375 - ovšem počítej s tím, že oněch 375x použiješ tak dvakrát třikrát do roka...takže je otázka, zda se to vyplatí. Já používám na svém 153/750 max. 250 a lze jej s úspěchem pužít jen někdy.
Tom
Tom
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz