MTO 1000 seřízení
MTO 1000 seřízení
Kdysi před léty jsem na netu našel návod jak pomocí mřížky (síťky) seřídit ruský Maksutov MTO 1000 (MTO 11C), ale jak to tak bývá odkaz už není platný
. Na netu jsem jen našel jen poznámku, že je třeba pružně podložit zrcadlo a točit meniskem. Pokud by někdo věděl jak na to (jakoukoli metodou), předem díky.
MTO 1000 seřízení
Možná by stálo za to napsat, co chceš seřizovat a také důvod. o je špatně, co už kdy bylo rozebráno a podobně. S tímhle typem není moc co dělat.
Pokud nebyl demontován meniskus, je jediné možné seřízení náklonem primáru. Protože ale nemá justážní šrouby, lze pouze zrcadlo zkusmo vypodkládat a potom zajistit .
Pokud nebyl demontován meniskus, je jediné možné seřízení náklonem primáru. Protože ale nemá justážní šrouby, lze pouze zrcadlo zkusmo vypodkládat a potom zajistit .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MTO 1000 seřízení
Potřeboval jsem přišroubovat hledáček, proto jsem odšrouboval přední část s sekundárním zrcátkem, aby mi nenapadaly špony na zrcadla. Při tom jsem odšrouboval i zadní část, jelikož primární zrcadlo bylo volné a v teleobjektivu byl slyšet jeho pohyb, lehce jsem jej zadním kroužkem přitáhl. Při přitahování se zrcadlo pootočilo. Po smontování již obraz nebyl takový jako byl, hvězdy nebyly bodové a při rozostření nebyl Airyho disk kruhový jako byl před demontáží. Předpokládám, že se primární zrcadlo při přitáhnutí zdeformovalo. Na netu jsem kdysi našel návod jak vyřešit u MTO-čka uložení primárního zrcadla a jak jej přesně seřídit k nejlepšímu obrazu pomocí mřížky před objektivem. Jak jsem psal, bohužel tento návod už nemůžu najít.
- SIRIUS_758
MTO 1000 seřízení
Tam stačí opětovně povolit to primární zrcadlo..Ta drobná vůle tam musí být, protože duralový tubus má velkou smrštivost a při nízkých teplotách se primár zkroutí, stejně jako bude zkroucený teď. Když jsem měl poslední MTO 1000A, tak tam to bylo vyřešeno navíc tak, že to mírně hrkající zrcadlo pod maticí bylo k ní ještě přilepeno silikonovým tmelem.
MTO 1000 seřízení
Vyřešeno dle návodu http://www.harpoint-observatory.com/deu ... ntonne.pdf