objav novej c/2004Q2 Machholz
Tomkk napsal: Tak jsem ji včera konečně taky viděl. Škoda jen, že když už k půlnoci začal zapadat Měsíc, tak se zatáhlo a bylo po ftákách. Ale lepší než nic. V triedru vypadala takhle:
http://www.volny.cz/tom.home/ostatni/ma ... 30x330.jpg " alt="" />
23:00 19.12.04 Foceno Canon A40 + udělátko z triedru, 15 snímků 15s/ISO400 registax.
Celý snímek: http://www.volny.cz/tom.home/ostatni/macholz2.jpg
Najde ji někdo i tady? http://www.volny.cz/tom.home/ostatni/machholz3.jpgJá ji tam našel bez problémů, ty ne?
http://www.volny.cz/tom.home/ostatni/ma ... 30x330.jpg " alt="" />
23:00 19.12.04 Foceno Canon A40 + udělátko z triedru, 15 snímků 15s/ISO400 registax.
Celý snímek: http://www.volny.cz/tom.home/ostatni/macholz2.jpg
Najde ji někdo i tady? http://www.volny.cz/tom.home/ostatni/machholz3.jpgJá ji tam našel bez problémů, ty ne?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem to pochopil teda asi takhle - na snímku označeném "machholz2" je vidět parádně mlhavá nazelenalá skvrnka.
Na snímku "machholz3" je vidět ještě snáze - našel jsem ji na první pohled. Co mně ale zaráží je, že se ti neshoduje hvězdné pole, resp. marně hledám shodu se snímkem 2.
Ještě se v tom pohrabu. Tu celkovou fotku (resp. i tu triedrem) by šlo použít na webu (IAN nebo Udalosti..)? Kdyžtak mi mailni.
-----------------------
Dobrý, tak už jsem na to přišel. Stačilo snímek triedrem zarotovat o 180°.
http://udalosti.astro.cz/sdileni/forum/ ... -tomkk.jpg
Na snímku "machholz3" je vidět ještě snáze - našel jsem ji na první pohled. Co mně ale zaráží je, že se ti neshoduje hvězdné pole, resp. marně hledám shodu se snímkem 2.
Ještě se v tom pohrabu. Tu celkovou fotku (resp. i tu triedrem) by šlo použít na webu (IAN nebo Udalosti..)? Kdyžtak mi mailni.
-----------------------
Dobrý, tak už jsem na to přišel. Stačilo snímek triedrem zarotovat o 180°.
http://udalosti.astro.cz/sdileni/forum/ ... -tomkk.jpg
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Omlouvám se, zapoměl jsem flipnout obrázky machholz2.
To udělátko je objektiv z triedrtu + okulár, bez hranolů ,tedy otočené. Snad už je to v pořádku. Pokud ne, tak napiš, já už musím valit štípat dříví.
S fotkami si dělej co chceš, ale na to aby se to někde objevilo je to přece dost hrůza.
To udělátko je objektiv z triedrtu + okulár, bez hranolů ,tedy otočené. Snad už je to v pořádku. Pokud ne, tak napiš, já už musím valit štípat dříví.
S fotkami si dělej co chceš, ale na to aby se to někde objevilo je to přece dost hrůza.
Byls rychlejší...
Mimochodem měl jsem dost zajímavé podmínky. Fotil jsem to před barákem, kam zasahuje sousedovo IR čidlo osvětlení. Tak jsem se celou dobu v té kose jen v teplákách nesměl ani pohnout ;D.
Mimochodem měl jsem dost zajímavé podmínky. Fotil jsem to před barákem, kam zasahuje sousedovo IR čidlo osvětlení. Tak jsem se celou dobu v té kose jen v teplákách nesměl ani pohnout ;D.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Naopak. Je to krásně názorné - máš tam krásně celý Orion a na snímku velmi dobře patrnou kometku a jak jsem si všiml, ten snímek přes triedr je vlastně famózní na použitou techniku. Doporučuji to rozhodně použít vzhledem k úspěšnosti výsledku. Jistě to zaujme a možná podnítí i další, jak lze kometu vyfotit.
Díky ke svolení. MaG
Díky ke svolení. MaG
MaG napsal: Naopak. Je to krásně názorné - máš tam krásně celý Orion a na snímku velmi dobře patrnou kometku a jak jsem si všiml, ten snímek přes triedr je vlastně famózní na použitou techniku. Doporučuji to rozhodně použít vzhledem k úspěšnosti výsledku. Jistě to zaujme a možná podnítí i další, jak lze kometu vyfotit.
Díky ke svolení. MaG
Jestli to někde použiješ, tak mi dej vědět, ať se můžu chlubit . ;D
Díky ke svolení. MaG
Jestli to někde použiješ, tak mi dej vědět, ať se můžu chlubit . ;D
Včera 18.12. ve 22:20 SEČ jsem ji konečně spatřil v triedru 10x50.
Kometa má vzhled spíše difúzní, odhadl jsem 4.stupeň kondenzace =
difúzní s postupným zjasňováním ke středu komy.
Ohon jsem neviděl, možná snad jen prodloužená koma směrem nahoru
kolmo k obzoru. Okem jsem jí neviděl. Otravné mraky mi nedovolily
odhadnout přesněji jasnost komety. Určitě je však slabší než M 42
v Orionu. Řekl bych, že má tak 5 mag.
Jinak krásně vyniká v triedru.
Kometa má vzhled spíše difúzní, odhadl jsem 4.stupeň kondenzace =
difúzní s postupným zjasňováním ke středu komy.
Ohon jsem neviděl, možná snad jen prodloužená koma směrem nahoru
kolmo k obzoru. Okem jsem jí neviděl. Otravné mraky mi nedovolily
odhadnout přesněji jasnost komety. Určitě je však slabší než M 42
v Orionu. Řekl bych, že má tak 5 mag.
Jinak krásně vyniká v triedru.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Co mne na ni zaujalo je to jasne jadro, skoro se nabizi rict stelarni, ovsem ve velkem difuznim obalu. Koukal sem na to tim Lidlackym RR 70/700, ale v triedru to vypada urcite lip.
Ta fotka kde je videt i Orion je docela verna vizualnimu pohledu nakym divadelnim kukatkem
Ta fotka kde je videt i Orion je docela verna vizualnimu pohledu nakym divadelnim kukatkem
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
No koukám, že hon na kometu se pěkně rozjíždí :rotflmao:
Taky přidám další "pozorování".
V sobotu večer se vyjasnilo a tak jsem vyrazil ven. Vše bylo načasované tak, abych se západem Měsíce(půlnoc) měl vše připravené k focení a tak se stalo. Jenže se západem M. přišly náhle mraky a po hodině čekání na poli ve vichru... a když navíc před jednou začalo sněžit, nebyl důvod déle setrvávat-> fotka žádná a hurá do tepla domů...
Ovšem od 23-24 během skládání dalekohledu, když bylo ještě jasno, jsem na ni občas koukl okem, našel jsem ji poměrně brzy a i přes svit Měsíce(naštěstí v mraku) byla zřetelně vidět! Asi tak jako má Tomkk na své fotce s Orionem. Jen tak mimochodem, na triedr fakt hodně pěkné foto :nod:
Taky přidám další "pozorování".
V sobotu večer se vyjasnilo a tak jsem vyrazil ven. Vše bylo načasované tak, abych se západem Měsíce(půlnoc) měl vše připravené k focení a tak se stalo. Jenže se západem M. přišly náhle mraky a po hodině čekání na poli ve vichru... a když navíc před jednou začalo sněžit, nebyl důvod déle setrvávat-> fotka žádná a hurá do tepla domů...
Ovšem od 23-24 během skládání dalekohledu, když bylo ještě jasno, jsem na ni občas koukl okem, našel jsem ji poměrně brzy a i přes svit Měsíce(naštěstí v mraku) byla zřetelně vidět! Asi tak jako má Tomkk na své fotce s Orionem. Jen tak mimochodem, na triedr fakt hodně pěkné foto :nod:
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Možná si řeknete, že sem cvok, ale nejdřív jsem nemohl v 11 usnout a když jsem viděl, že se možná vyjasní, ještě nespím.
Je to vlastně poslední možnost vidět kometu bez Měsíce a jsem rád, že jsem vydržel.
Páni já jsem poprvé zřetelně viděl cosi jako ohon, ale zcela jinde - když bych si komu představil jak ciferník, pak na 4až5 hod vybíhal zašpičatělý ohon asi 2 x delší než koma. To co popisuju se mi nezdálo, bylo to tam bočním viděním. Ješě čekám, zda má cenu jít na kopec, přechází moc mraků.
----------
Jsem prý blázen jen ...
Jo tak toto stálo za to. Měl jsem na kopci již zcela jasno a slušně tmavo. Hvězdy byly i v okolí komety slušné, v triedru MV kolem 8,5 (blízká hvězda 8 mag vis ještě stále viditelná)
Takže, kometa byla úchvatná. Po rozkoukání víc než to. Viděl jsem dva ohony.
Koma 20´. Jen nepatrné téměř stelární zjasnění v oblasti jádra, zbytek také slušně jasný, DC tak 6.
Ohony popíšu ve směrech dle rovníkových souřadnic. 0° je tedy směr severní nebeský pól. 90° východ.
1. ohon směřoval v úhlu 255° a nebyl příliš dlouhý. Přibližně 20´. Zajímavý byl tím, čeho jsem si všiml již z okna z baráku, a sice že se zašpičaťoval ale kolem této jasnější špičatice ještě cosi slabého bylo.
2. ohon směřoval v úhlu 35° a byl nápdný spíše bočním viděním. Jeho počáteční část stejně snadno viditelná jako slabší partie prvního. Zbytek co jsem viděl ke konci pozorování již poměrně jistě vypadal asi podobně, jako duchařina z jara (viz. kometa Q4 NEAT - pozn. pro Milana ). Původně jsem myslel, že míří v úhlu 65° ale po rozkoukání jsem zjistil svůj omyl, protože o 30° více doprava mířil zcela jasně. Délka tedy byla zřetelně 30´ a pravděpodobně se mi jej ke konci dařilo vysledovat až do vzdálenosti 1°, ale myslím, že mně tu nikdo neuvěří, tak jen tak pro zajímavost Ohon se mi zdál reltivně širší, hlavně ve srovnání s tím zapičatělým směrem dolů.
Jasnost komety. Odhad podle blízké hvězdy 4,87 mag (ta byla lehce slabší než kometa) - jasnost komy jsem odhadl na 4,6 mag. Je otázkou nakolik je to nyní zatíženo chybou danou tím, že koma je poměrně rozsáhlá (nicméně dvě třetiny komy mají již poměrně vyrovnaný jas).
Překvapilo mně
- že i v tak nízké výšce je vidět kometa snadno a s ohony (výška 13°).
- že vidím nakonec i ohon iontový (nahoru) a že je zřetelně docela dlouhý
- že koma nedosahuje 30´, ale max. 22´. (Měřil jsem ji na 18 - 22)
- že ohony jsou tak rozevřené (asi geometrie v prostoru, ale čekal jsem jejich postupné svírání)
- že se tak nádherně na chvíli vyjasnilo
- že jsem měl chuť vylézt na kopec
- že je tam tolik sněhu (10 - 40 cm podle místa)
Co mně nepřekvapí? Že nebudu moci vstát a pořádně existovat. Ještě že se blíží Vánoce
---------
P.S. pro Vasek
ohon opravdu musel směřovat na západ jak si spekuloval - to ten kratší zašpičatělý (asi prachový - bývají lépe vidět). Iontový bude ten nahoru - je delší a hůře rozpoznatelný.
Ta kometa asi bude na nový rok hezká. V lednu nemluvě - tipuju ohon viditelný sice slabě ale skrz Plejády. ;D
Je to vlastně poslední možnost vidět kometu bez Měsíce a jsem rád, že jsem vydržel.
Páni já jsem poprvé zřetelně viděl cosi jako ohon, ale zcela jinde - když bych si komu představil jak ciferník, pak na 4až5 hod vybíhal zašpičatělý ohon asi 2 x delší než koma. To co popisuju se mi nezdálo, bylo to tam bočním viděním. Ješě čekám, zda má cenu jít na kopec, přechází moc mraků.
----------
Jsem prý blázen jen ...
Jo tak toto stálo za to. Měl jsem na kopci již zcela jasno a slušně tmavo. Hvězdy byly i v okolí komety slušné, v triedru MV kolem 8,5 (blízká hvězda 8 mag vis ještě stále viditelná)
Takže, kometa byla úchvatná. Po rozkoukání víc než to. Viděl jsem dva ohony.
Koma 20´. Jen nepatrné téměř stelární zjasnění v oblasti jádra, zbytek také slušně jasný, DC tak 6.
Ohony popíšu ve směrech dle rovníkových souřadnic. 0° je tedy směr severní nebeský pól. 90° východ.
1. ohon směřoval v úhlu 255° a nebyl příliš dlouhý. Přibližně 20´. Zajímavý byl tím, čeho jsem si všiml již z okna z baráku, a sice že se zašpičaťoval ale kolem této jasnější špičatice ještě cosi slabého bylo.
2. ohon směřoval v úhlu 35° a byl nápdný spíše bočním viděním. Jeho počáteční část stejně snadno viditelná jako slabší partie prvního. Zbytek co jsem viděl ke konci pozorování již poměrně jistě vypadal asi podobně, jako duchařina z jara (viz. kometa Q4 NEAT - pozn. pro Milana ). Původně jsem myslel, že míří v úhlu 65° ale po rozkoukání jsem zjistil svůj omyl, protože o 30° více doprava mířil zcela jasně. Délka tedy byla zřetelně 30´ a pravděpodobně se mi jej ke konci dařilo vysledovat až do vzdálenosti 1°, ale myslím, že mně tu nikdo neuvěří, tak jen tak pro zajímavost Ohon se mi zdál reltivně širší, hlavně ve srovnání s tím zapičatělým směrem dolů.
Jasnost komety. Odhad podle blízké hvězdy 4,87 mag (ta byla lehce slabší než kometa) - jasnost komy jsem odhadl na 4,6 mag. Je otázkou nakolik je to nyní zatíženo chybou danou tím, že koma je poměrně rozsáhlá (nicméně dvě třetiny komy mají již poměrně vyrovnaný jas).
Překvapilo mně
- že i v tak nízké výšce je vidět kometa snadno a s ohony (výška 13°).
- že vidím nakonec i ohon iontový (nahoru) a že je zřetelně docela dlouhý
- že koma nedosahuje 30´, ale max. 22´. (Měřil jsem ji na 18 - 22)
- že ohony jsou tak rozevřené (asi geometrie v prostoru, ale čekal jsem jejich postupné svírání)
- že se tak nádherně na chvíli vyjasnilo
- že jsem měl chuť vylézt na kopec
- že je tam tolik sněhu (10 - 40 cm podle místa)
Co mně nepřekvapí? Že nebudu moci vstát a pořádně existovat. Ještě že se blíží Vánoce
---------
P.S. pro Vasek
ohon opravdu musel směřovat na západ jak si spekuloval - to ten kratší zašpičatělý (asi prachový - bývají lépe vidět). Iontový bude ten nahoru - je delší a hůře rozpoznatelný.
Ta kometa asi bude na nový rok hezká. V lednu nemluvě - tipuju ohon viditelný sice slabě ale skrz Plejády. ;D
23:00 - štart z BA - jasno
23:15 - míňame Malacky - jasno
23:30 - schádzame z D2, blížime sa k cieľu - jasno
23:35 - sme v cieli, obloha je z polovice zatiahnutá ;D
Napokon sme pomedzi diery porobili niekoľko fotografií. Tá najlepšia je tu:
Viac info na http://atm.zaciatok.sk
23:15 - míňame Malacky - jasno
23:30 - schádzame z D2, blížime sa k cieľu - jasno
23:35 - sme v cieli, obloha je z polovice zatiahnutá ;D
Napokon sme pomedzi diery porobili niekoľko fotografií. Tá najlepšia je tu:
Viac info na http://atm.zaciatok.sk
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem se konečně dočkal i tady v HK. Večer se vyjasnilo, tak jsem nejprve vytáhl triedr (ten nový 15x70). Kometu jsem našel i na Měsícem přesvícené obloze takřka okamžitě. Kometa má jsené stelární jádro, komu o něco menší (tak 2/3) úhlového průměru měsíce. Bočním viděním tuším cosi jako inotvý ohon směrem vzhůru, ovšem s jistotou bych to netvrdil. Uvidíme, co fotky.
Vzhledem k tomu, že často přecházely mraky, rozhodl jsem se nakonec fotit přímo ze sídliště. Příspěvek Měsíce k nasvícení oblohy viditelně několikanásobně přesahoval nasvícení oblohy městem, takže prakticky nemělo význam někam jezdit. Ať jsem se ale při focení snažil, jak chtěl, ohon jsem prostě z fotek nevymáčkl. Zřejmě byl slabší, než jas oblohy v pozadí, který nedovolil expozice delší ne 4minuty.
Snímky budou někde večer, až je zpracuji.
Vzhledem k tomu, že často přecházely mraky, rozhodl jsem se nakonec fotit přímo ze sídliště. Příspěvek Měsíce k nasvícení oblohy viditelně několikanásobně přesahoval nasvícení oblohy městem, takže prakticky nemělo význam někam jezdit. Ať jsem se ale při focení snažil, jak chtěl, ohon jsem prostě z fotek nevymáčkl. Zřejmě byl slabší, než jas oblohy v pozadí, který nedovolil expozice delší ne 4minuty.
Snímky budou někde večer, až je zpracuji.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kometu jsem našel triedrem 8x40 z Prahy a tak jsem vyrazil ven. Značně difusní objekt v jednom směru mírně protáhlý, ale žádný pořádný chvost ... Pár mraků sice přešlo, ale jinak bylo stále jasno, nejlepší to bylo po půl druhé a nebýt taková kosa, asi bych vydržel až do rána. Takhle mě to zahnalo o půl páté. Nemáte někdo zkušenosti s těmi vytápěnými vložkami do bot?
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
MaG napsal: P.S. pro Vasek
ohon opravdu musel směřovat na západ jak si spekuloval - to ten kratší zašpičatělý (asi prachový - bývají lépe vidět). Iontový bude ten nahoru - je delší a hůře rozpoznatelný.Přesně na totéž jsem pomyslel během čtení tvého příspěvku. Škoda, že jsem se ji v Newtonu nevěnoval a nesnažil se ohon taky uvidět...
Jinak moc pěkný popis pozorování, škoda že jsem se nepřiměl jít ven taky, když bylo v jednu tak jasno, holt zkouška...
Už teď se těším na 2.-8.ledna, obodbí kdyt budu moci fotit každou noc
ohon opravdu musel směřovat na západ jak si spekuloval - to ten kratší zašpičatělý (asi prachový - bývají lépe vidět). Iontový bude ten nahoru - je delší a hůře rozpoznatelný.Přesně na totéž jsem pomyslel během čtení tvého příspěvku. Škoda, že jsem se ji v Newtonu nevěnoval a nesnažil se ohon taky uvidět...
Jinak moc pěkný popis pozorování, škoda že jsem se nepřiměl jít ven taky, když bylo v jednu tak jasno, holt zkouška...
Už teď se těším na 2.-8.ledna, obodbí kdyt budu moci fotit každou noc
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zpracoval snímky komety. Dalo docela velkou práci vybrat z nafocené sekvence řadu, kdy byly snímky foceny pravidelně ihned po sobě, chodily totiž mraky. Nakonec jsem vybral 5 snímků po 4 minutách a složil je na kometu. Díky jejímu vlastnímu pohybu se hvězdy projevily jako čárky. Vykousnutí stop hvězd je způsobeno tím, že jeden snímek je poznamenán přechodem mraku.
Kometa má (na snímku jen slabě viditelné, díky přezáření Měsícem) dva ohony. Jeden míří na snímku přímo vzhůru, ve skutečnosti to je pod úhlem asi 25o (severo-severovýchod), druhý pod úhlem asi 260o (západ)
Fotografováno bylo přes refraktor Borg 77ED f/5.5 (tedy s reduktorem) pomocí digitálního fotoaparátu Canon EOS 300D na citlivost 400ASA. Pointace pomocí N210/1000mm autopointerem z citlivé TV kamery.
Snímek ve vyšším rozlišení je zde:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/Hi_res/Machholz01.jpg
Kometa má (na snímku jen slabě viditelné, díky přezáření Měsícem) dva ohony. Jeden míří na snímku přímo vzhůru, ve skutečnosti to je pod úhlem asi 25o (severo-severovýchod), druhý pod úhlem asi 260o (západ)
Fotografováno bylo přes refraktor Borg 77ED f/5.5 (tedy s reduktorem) pomocí digitálního fotoaparátu Canon EOS 300D na citlivost 400ASA. Pointace pomocí N210/1000mm autopointerem z citlivé TV kamery.
Snímek ve vyšším rozlišení je zde:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/Hi_res/Machholz01.jpg
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM