Moje úspěchy v pozorování Deepsky
Je to moc pěkné, už jsem o něčem podobném několikrát uvažoval a vždy jsem to nakonec zavrhl, protože jsem si říkal, kdyby to šlo už by to dávno někdo vymyslel přede mnou.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Zdenku,
to je fakt síla, to je to opravdu vidět tak, jako na té fotce? JAký to má rastr (myslím jestli to není nějak kostičkované, jako třeba elektronický hledáček v kameře)
A na závěr, kolik prosímtě ta sranda stojí
to je fakt síla, to je to opravdu vidět tak, jako na té fotce? JAký to má rastr (myslím jestli to není nějak kostičkované, jako třeba elektronický hledáček v kameře)
A na závěr, kolik prosímtě ta sranda stojí

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tak tohle je na samostatne tema v technice. Take prosim o dalsi info o tom fotonasobici, moc se mi to libi. Kdyz to vrazime pred tu citlivou kameru, tak nebude foton, ktery bychom nechytili At zije astrofotografie nejen bez pointace, ale i bez montaze ! Jdu si poridit 60cm Dobsona.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MP napsal: Tak tohle je na samostatne tema v technice. Take prosim o dalsi info o tom fotonasobici, moc se mi to libi. Kdyz to vrazime pred tu citlivou kameru, tak nebude foton, ktery bychom nechytili :D At zije astrofotografie nejen bez pointace, ale i bez montaze ! Jdu si poridit 60cm Dobsona.
A není to při takovéhle technice zbytečně velké?
A není to při takovéhle technice zbytečně velké?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
zdenek napsal: V mé fotogalerii se můžete kouknout na poslední experiment - fotografování deepsky v sestavě
Dobson+254mm Newton+KLARA (noční pozorovací přístroj s mikrokanálkovou destičkou a ziskem cca 10^5). Delka jedne expozice byla 1/30s. ;D
Navic uplne stejne to vypadalo i pri vizualnim pozorovani :).
to by bolo nieco pre moju nastavajucu, ktora odmieta so mnou pozorovat, lebo su to vsetko iba rozmane fliaciky. Takto by to videla ako na CCD fotke ? Please more info :ears:
Dobson+254mm Newton+KLARA (noční pozorovací přístroj s mikrokanálkovou destičkou a ziskem cca 10^5). Delka jedne expozice byla 1/30s. ;D
Navic uplne stejne to vypadalo i pri vizualnim pozorovani :).

Tady mas konkretnejsi link :
http://www.meopta.cz/products/military/ ... l.cs#Klara
Ale par technickych podrobnosti by se jeste hodilo, hlavne o te trubici, co je uvnitr ( rozliseni, sum/teplota atd. ) a take cena. A neni mozno sehnat tu trubici s destickou samostatne, bez optiky ? Pri prumeru 18mm by se tak akorat hodila do ohniska dalekohledu. Kdo to vubec dela - predpokladam, ze Meopta vyrabi optiku a mechanickou konstrukci a ty aktivni prvky nekde kupuje ?
Tak jsem jeste nasel par podrobnejsich informaci o zesilovacich obrazu, porovnani jednotlivych generaci apod. : http://www.princetoninstruments.com/pdf ... ifiers.pdf
Problemy budou se spektralni citlivosti : GEN II neni moc citliva na cervenou, GEN III zase hlavne na cervenou a IR. Idealni by byla "GEN III HQ Blue", jen to nekde sehnat.
http://www.meopta.cz/products/military/ ... l.cs#Klara

Ale par technickych podrobnosti by se jeste hodilo, hlavne o te trubici, co je uvnitr ( rozliseni, sum/teplota atd. ) a take cena. A neni mozno sehnat tu trubici s destickou samostatne, bez optiky ? Pri prumeru 18mm by se tak akorat hodila do ohniska dalekohledu. Kdo to vubec dela - predpokladam, ze Meopta vyrabi optiku a mechanickou konstrukci a ty aktivni prvky nekde kupuje ?
Tak jsem jeste nasel par podrobnejsich informaci o zesilovacich obrazu, porovnani jednotlivych generaci apod. : http://www.princetoninstruments.com/pdf ... ifiers.pdf
Problemy budou se spektralni citlivosti : GEN II neni moc citliva na cervenou, GEN III zase hlavne na cervenou a IR. Idealni by byla "GEN III HQ Blue", jen to nekde sehnat.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys napsal: ... to je to opravdu vidět tak, jako na té fotce? Presne tak. Oproti obrazku to jen trochu zrni (neco jako trochu zazrneny TV obraz).
MMys napsal: ... JAký to má rastr (myslím jestli to není nějak kostičkované, jako třeba elektronický hledáček v kameře)
Rastr je klasicka mozaika ala vceli plastev. Existuji ale i mikrokanalkove desticky s klasickym pravouhl. usporadanim jednotlivych kanalku.
MMys napsal: ... kolik prosímtě ta sranda stojí :-)To je asi nejvetsi sila. :( Vic, nez je mi milo (proto pisi vypujceno na experiment v praci).
Samotna mikrokanal desticka stoji cca 60-80 tisic. :(. Klara pak cca dvojnasobek az trojnasobek teto hodnoty (podle konkretni vybavy a pouzite mikrokan. desticky).
Dalsi info pokracuji v sekci Astrotechnika.
MMys napsal: ... JAký to má rastr (myslím jestli to není nějak kostičkované, jako třeba elektronický hledáček v kameře)
Rastr je klasicka mozaika ala vceli plastev. Existuji ale i mikrokanalkove desticky s klasickym pravouhl. usporadanim jednotlivych kanalku.
MMys napsal: ... kolik prosímtě ta sranda stojí :-)To je asi nejvetsi sila. :( Vic, nez je mi milo (proto pisi vypujceno na experiment v praci).
Samotna mikrokanal desticka stoji cca 60-80 tisic. :(. Klara pak cca dvojnasobek az trojnasobek teto hodnoty (podle konkretni vybavy a pouzite mikrokan. desticky).
Dalsi info pokracuji v sekci Astrotechnika.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
MP napsal: Tak tohle je na samostatne tema v technice. Take prosim o dalsi info o tom fotonasobici, moc se mi to libi. Kdyz to vrazime pred tu citlivou kameru, tak nebude foton, ktery bychom nechytili :D At zije astrofotografie nejen bez pointace, ale i bez montaze ! Jdu si poridit 60cm Dobsona.
U takového průměru doporučuji ve spojení s Klarou sluneční filtr, protože M31 by mohla vypálit sítnici ;D
U takového průměru doporučuji ve spojení s Klarou sluneční filtr, protože M31 by mohla vypálit sítnici ;D
- Jan_Babovec
Tak jsem se po dlouhé době dostal pod jasnou oblohu.No a stálo to zato.Vyšel jsem si asi 3km za město.Za jednu hodinu jsem napozoroval všechny jasnější objekty(M13,M92,M42,43,M57,M78,M45,M44,M35,Chía h,M34,M31,M51,M101,M97,M110,M37,36,38,NGC 752,...............) a začala mě být zima.Chtěl jsem si počkat na již jasnou Q2 macholz ale začaly mi mrznout ruce(bez rukavic jsem ovládal kovopvý dalekohled v -5) a tak jsem to urychleně zabalil již necitlivými prsty spěchal se rozmrazit(už prsty zase cítím) ;D
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
Mam-li se chlubit nejakym svym uspechem v pozorovani objektu dalneho vesmiru(proc tomu vsichni rikaji anglicky, proboha?), pochlubim se tim nejnovejsim. Pozoruji pravidelne uz od roku 89. Pred nedavnem jsem testoval svuj novy vysneny cockovy objektiv 140mm/1200mm a podival jsem se na Velkou mlhovinu v Orionu. Za ty roky jsem se na ni dival uz mockrat a parkrat jsem mel prilezitost se podivat i vetsim pristrojem, nez mam nyni sam k disposici, ale to, co tentokrat jsem nikdy drive nevidel. Sirokouhlym okularem 42mm a posleze i okularem 25mm (cili 28x a 48x) jsem poprve v zivote videl v mlhovine celkem zretelnou vlaknitou strukturu, ne jen nejasny dychanec. Podotykam, ze jsem nepozoroval zadnym nelidskym dobsonem ś pulmetrovym zrcadlem, ale cockou 14cm a v Radotine, tedy na okraji Prahy.
.
.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
tohle muzu potvrdit. Pozoroval jsem dlouha leta s binarem, ktery jsme si s kamaradem postavili ze dvou cocek AD 800. Mlhovinu M 57 jim vidim bezne, ackoli je dost mala. Pri velkem zvetseni (133x) ovsem krouzek vidim zcela bezpecne.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Niekedy je zaujimave si citat po sebe tak rok stare prispevky. Obycajne s odstupom casu zistite, ake blbosti ste kedysi pisali. A toto je fakt ukazkove:
Myzer napsal: Co sa tyka O-III tam nejako nevidim velke uplatnenie pri mojom 250 mm. Planetarky potrebuju velke zvacsenie a teda pozadie stmavne, navyse mam UHC. Detailnych zbytkov supernov je pre 250 mm malo, navyse ani pri Riasach alebo M1 nemam v dosahu velke detaily ako ty pri 400 mm. Pri nich sa dokonca zaobidem i bez UHC ked su vyssie nad obzorom.
Myzer napsal: Co sa tyka O-III tam nejako nevidim velke uplatnenie pri mojom 250 mm. Planetarky potrebuju velke zvacsenie a teda pozadie stmavne, navyse mam UHC. Detailnych zbytkov supernov je pre 250 mm malo, navyse ani pri Riasach alebo M1 nemam v dosahu velke detaily ako ty pri 400 mm. Pri nich sa dokonca zaobidem i bez UHC ked su vyssie nad obzorom.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Konečně v noci jasno. Před chvilkou se mi podařilo nalézt v triedru 10x50 z Lídlu planetárku M27. Vím, že je dost jasná a pro většinu z vás není jednoduššího úkolu, než ji najít, ale já ji dneska viděl poprvé a to ještě z okna paneláku asi 2 metry nad pouliční lampou. V CdC jsem ten mlhavý obláček identifikoval a byla to ona. Prostě jen malý "úspěch v pozorování DSO" ;D
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim vas vsechny z dovolene. Dnes v noci jsem vyjel v Tenerife 30 km za mesto do vysky kolem 2000 metru. Ten pohled na oblohu se proste neda popsat. Antares byl ve vysce kolem 30 stupnu, takze mlecna draha v oblasti M8 a M20 vypadala jako chuchvalce mlhy s tmavymi oblastmi, ktere jsou takto videt pouze na fotkach. MHV byla kolem 7 mag takze jsem mel zajimavy problem, neco rychle najit, protoze byla spousta hvezd na obloze a nektera souhvezdi doslova utopena v Mlecne draze. Skoda ze tady nemam "nadobicko", to by se to fotilo. Rada objektu byla videt malinkym dalekohledem 8x21, nektere pouze okem vcetne M13, NGC7000 atd.. Malym dalekohledem bylo videt dokonce jasne jadro M51. Verim, ze v Tatrach bude obdoby pohled na oblohu.
Mejte jasnou oblohu.
Mejte jasnou oblohu.