Zdravím, mám problém s příkladem pro výpočet efemeridy, který zní následovně: Spočítejte efemeridu na půlnoc 31.3.2013/1.4.2013 SELČ pro objekt, jehož dráhové elementy jsou: excentricita- 0,22267, hlavní poloosa- 1,45784 AU, sklon k rovině ekliptiky-10,82873
, doba oběhu-642,9275 dní, délka vzestupného uzlu 304,33802
°, argument šířky pericentra-178,79123°
. Jaké by to mohlo být těleso a kde na obloze
se bude nacházet? Bude pozorovatelné? Pomocí googlu jsme přišel na to, že to je planetka Eros a že se bude nacházet na 27 stupni a 2 minutě, ale to co potřebuji a proč se na vás obracím je, jak k tomuhle výsledku dojít, jak to vypočítat z kterých vzorců a podobně, díky za odpovědi s pozdravem Filip
Výpočet efemerid
Výpočet efemerid
V podstate staci numericky vyresit Keplerovu rovnici - ta definuje polohu na elipse. Zbytek uz jsou jenom rotacni transformace (taky, aby jsi popsal natoceni prislusne elipsy v souradnem systemu, kdy rovina eklipltiky definuje rovinu souradnic x a y, osa x ukazuje do jarniho bodu). Je potreba stejne tak spocitat i polohu Zeme a pak uz dostanes smer, ve kterem objekt uvidis a ten prevedes na rektasenci a deklinaci.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
- Honza Ebr (honza42)
Výpočet efemerid
Akorát sehnat všechny ty vzorce v konzistentní notaci je trochu namáhavý (a vymyslet je je sice možný, ale neni to úplně triviální). Kompletní a ucelený postup je určitě jak v Astronomických algoritmech pro kalkulátory (takový A4 bílo-zelený sešit) tak v knize Hlad-Pavlousek: Přehled astronomie (tam si nejsem úplně jistý, jestli je i postup pro finální přechod ke geocentrické poloze, ale asi je, protože si matně pomatuju, že jsem to podle toho počítal).
No a nebo pokud bys chtěl jenom umět z elementů spočítat polohu ale nepotřeboval vědět, jak se to stalo, tak lze použít nějaké počítačové planetárium - alespoň do SkyMapu, který používám já, jde přidat vlastní těleso (minimálně jako kometu, ale to je úplně jedno, co si to o tom bude myslet, že to je) pomocí elementů a pak už na tebe jenom vybafne bod v mapě.
No a nebo pokud bys chtěl jenom umět z elementů spočítat polohu ale nepotřeboval vědět, jak se to stalo, tak lze použít nějaké počítačové planetárium - alespoň do SkyMapu, který používám já, jde přidat vlastní těleso (minimálně jako kometu, ale to je úplně jedno, co si to o tom bude myslet, že to je) pomocí elementů a pak už na tebe jenom vybafne bod v mapě.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S