TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#1

Příspěvek od SIRIUS_758 »







Uživatelský avatar
g
Příspěvky: 1832
Registrován: 05. 12. 2008, 14:13
Bydliště: Neratovice
Věk: 62

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#2

Příspěvek od g »

...tak prosím napínat jen nezbytně nejnutnější dobu, těším se!
Bino SD 82/470mm; triedry 25x100, 8x30; kukátko 2x54. Berlebach UNI19c a Report 322K; hlava Berlebach 553
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#3

Příspěvek od SIRIUS_758 »

    Tato sada se za cenu 8 tis. Kč dodává v pohledné plechové krabičce, viz. odkaz :

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... arlow.html

   Po rozbalení krabičky  a prvotního zhlédnutí obsahu jsem se dočkal prvního, spíše negativního, překvapení - s napětím očekávaný okulárový revolver "Q-Turret" je plastový..Tedy až na aretační šroubky a 1,25" výstup vespod, který je duralový a obvyklého provedení, jak jej známe ze stavebnice Baader, včetně filtrového závitu, kam se šroubuje i optický člen v sadě dodávaného Barlowa 2,25x ( viz. odkaz výše ). Příznivá cena - 1840,-Kč - tohoto okukárového "měniče" se ocitá rázem v jiném pohledu..Aretační šroubky okulárů jdou "natvrdo", tedy nikoli přes mosazné pero, a toto platí i pro dodávaný Barlow. Ale nespornou výhodou tohoto plastového odstřiku je jeho velmi nízká hmotnost - všemi okuláry nabitý měnič je pořád  lehčí než leckteré 2" poctivé "granáty". Jak se záhy ukázalo, plastový odstřik je to velmi přesný a kvalitní, včetně aretačního mechanismu při výměně okuláru otočením těla měniče. Protože k "vyskočení" ze zvolené polohy je potřeba určitá síla, resp.moment, je důležité, aby uchycení měniče v zrcátku, či hranolu, bylo velmi pevné - levná setová zrcátka zde rozhodně neobstojí - chce to aretaci přes pero a ještě lépe dvěma šroubky. Mě se dnes osvědčila tato T2 1,25" upínací šachta ( na T2 hranolu ) :

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ionen.html

Baaderovský hranol s T2 závity zde přišel vhod, protože s klasickým 2" zrcátkem nešlo s tímto měničem v ED100 zaostřit. Přeci jen se optická délka s měničem zvětší, takže refraktoristi buďte raději obezřetní a pokud to jde, před koupí raději vyzkoušejte. V praxi je práce s měničem okulárů velmi pohodlná, člověk si na to rychle zvykne..Takže i přes počáteční nedůvěru v plastové provedení, jsem byl nakonec spokojen. Včetně souososti obou dílů měniče. Akorát pár hodin na slunci v létě bych to radši nenechával..

    Čtvrtým okulárem k trojici novým ortho okulárů " Baader Classic ", které jsem právě recenzoval ve vedlejším vlákně, je " Classic Plössl " s ohniskem 32mm. Samozřejmě i tento okulár jsem podrobil řádnému testu a porovnání s důstojným soupeřem - TV Plösslem 32mm. Baaderovský Plössl má viditelně menší pole, než TV Plössl, je také o dost subtilnější a podstatně lehčí..V přímém porovnání si kromě rozdílu ve velikosti pole všimnete okamžitě také toho, že do TV Plösslu se dívá o třídu lépěji. Při druhém pohledu si všimnete, že zatímco TV Plösll má velmi vyrovnanou kresbu v poli, tedy velmi dobrou ostrost i na kraji pole, Baader ke kraji vadne.. Platí pro něj to samé, o čem píši ve vedlej.vlákně k ortho okulárům z této sady. I tento okulár má skvělé zobrazovací vlastnosti ve středu pole - je dokonce ostřejší a brilantnější, než porovnávaný "soupeř" od Tele Vue. Ale na kraji pole, navíc ne moc velkého, už zaostává, a to spíš o dvě, než o třídu. Na druhou stranu - chcete-li si pořídit 32mm Plössl za něco málo přes tisíc korun, je to určitě lepší volba, než běžný Plössl, jakým je např.i Omni Plössl od Celestronu. I tento okulár má ony výborné AR vrstvy, nulový rozptyl světla..Rovněž výborný do binohlavy - ale musí to být ta velká - Mark V, Bino Vue...

   Zbývá pojednat o posledním členu této sady - Barlowu 2,25x. Vlastní optika jde z těla vyšroubovat a umístit zespodu do 1,25" barelu měniče.  Optika je velmi kvalitní, zatím jsem neshledal žádné nedostatky, i zde je znát velmi přínosný vliv AR vrstev. Ovšem po mechanické stránce je barlow dost nedomyšlený - je totiž málo hluboký na vstupu, takže okuláry s delším 1,25" barelem, jako jsou např. T6 Naglery, nejdou zasunout na doraz.. Řeknete si dobře, je to dělané speciálně pro okuláry v této sadě. Ovšem pak s údivem zjistíte, že delší ohniska v něm dost vinětují..Čili bez problému v něm chodí jen 10 a 6mm ortha. Prostě barlow by měl být poněkud delší.. Zatím jsem neověřil, jak je to s uváděnou variabilitou prodluž.faktoru - těch 2,25 by mělo platit v případě, že optika barlowa je našroubovaná zespodu měniče, kdy by pak vzdálenost i okulárů s delším ohniskem měla být dostatečná, aby nevinětovaly.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#4

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Tak jsem dále zkoušel a zkoumal vlastnosti a možná použití toho Q-Turret Barlowa ( dá se koupit i samostatně za 1.200 Kč ). Když se našroubuje zespodu do měniče okulárů, tak se optická délka k okulárům zvětší jen o pár mm, než když zasunete okulár přímo do těla barlowa. Ani toto bohužel nestačí k tomu, aby okuláry Ortho 18 a Plössl 32 nevinětovaly. Zkoušel jsem i jiné okuláry - TV Plössly vinětují i na krátkých ohniscích - pro ně je tedy tento Barlow nevhodný. Takže závěrem mohu konstatovat, že tento barlow je značně nekompatibilní a nevhodně řešený. Když jsem podrobněji prohlédl jeho optickou podstatu, tak se rychle ukázalo, že je úplně stejné koncepce, jako násobiče-korektory pro Baader binohlavy, jen má jinou optickou mohutnost. Zákonitě pak je nutné, aby okuláry byly od něj dále, máme-li zamezit případné vinětaci. Prostě bez výhrad, a tedy i bez vinětace, je vhodný pro okuláry "Classic Ortho" 6 a 10mm a z řady "Genuine " od 9mm níže. Budou v něm fungovat okuláry s minibarlowy na vstupu, ovšem nesmí mít moc dlouhý 1,25" barel. Q-Turret barlow není náchylný na přesnou vzdálenost okulárů, takže částečně si můžeme od vinětace pomoci prodlužovacím 1,25" tubuskem, ovšem za cenu většího faktoru prodloužení ohniska.

Jinak s těmi "Classic Ortho" 10 a 6mm se jedná o výbornou kombinaci, která šlape na paty TV Powermatu 2,5x, neboť se opravdu chová neviditelně. V ED100 dává Q-Turret barlow s 6mm ortho zvětšení cca 340x a obraz je bez přidaných aberací - včera na Jupiteru bez problému použitelný.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#5

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Pokud by někdo uvažoval o lepším okulárovém měniči - revolveru, pak má v současné době dvě možnosti - drahý GEOPTIK a levnou LACERTU. Geoptik je precizní a celokovový, rovněž pro 4ks 1,25" okulárů, daní za to není jen vyšší cena 159 €, ale i větší hmotnost 330g.

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ieces.html

LACERTA od rakouského prodejce je parametrů neznámých, čili není jisté, zda rovněž není plastová, aspoň má aretaci okulárů přes pero. Je pouze "třímístná", za to velmi levná - 42 €

http://www.teleskop-austria.at/shop/ind ... g=de&tab=1
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24315
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#6

Příspěvek od MilAN »

Jak ti při pozorování překážejí ty ostatní okuláry ?
Na prastarých měničích bývaly jen 3 malé okuláry a byly osazeny na kulové ploše s malým rádiusem - přesto to někdy trochu vadilo. Tady to je skoro na rovné desce a jsou tam 4.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#7

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Zpočátku je to trochu o zvyku a laborování - podle toho, kterým okem člověk kouká..promyslet, aby se tam s čelem vešel, nedýchal si na okuláry.. Větší problém je dostupnost aretačních šroubků na šachtě zrcátka-hranolu, kterými se musí pevně uchytit barel 1,25" odspodu revolveru - tam to často koliduje a revolver nejde pak natočit do požadované polohy, nebo jen za cenu, že ho musíme trochu povysunout..a to lze opravdu jen trochu, protože 1,25" barel je dost krátký..

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... olver.html

Revolver jsem měl jen během testování, rychle jsem si zvykl..Mně osobně by stačil a asi i víc vyhovoval měnič pro tři okuláry.
Uživatelský avatar
Peťa
Příspěvky: 464
Registrován: 03. 03. 2012, 12:25

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#8

Příspěvek od Peťa »

Pokud by někdo uvažoval o lepším okulárovém měniči - revolveru, pakmá v současné době dvě možnosti - drahý GEOPTIK a levnou LACERTU. Geoptik je precizní a celokovový, rovněž pro 4ks 1,25" okulárů, daní za to není jen vyšší cena 159 €, ale i větší hmotnost 330g.
Z toho Geoptiku jsem nebyl zrovna nadšený, nejen že je těžký, ale jde ztuha otáčet, zcela nepochopitelně nemá filtrový závit na barlow-člen. Vzhledem ke hmotnosti a velké ovládací síle bych ho s klidným svědomím doporučil jen na velký katadioptr s uchycením přes 2" zrcátko, eventuelně na solidní Newton pokud se podaří zaostřit, ale nikoliv na dobson nebo refraktor nebo cokoliv menšího. Čistě subjektivně mi ve srovnání s Geoptikem připadá ten od revolver Baaderů lepší i přestože že je plastový a levnější. Moc precizní mi Geoptik taky nepřišel, spíš takový humpolácký, nezaskočí do přesně definované polohy ale má kolem ní lehký vakl.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#9

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Geoptik, který jsem viděl já, sice nebyl vrchol preciznosti, ale zacvakával jednoznačně, jinak by to bylo při velkém zvětšení až nepoužitelné.. Ale souhlasím s tím, že vzhledem k hmotnosti 330g + 4ks okulárů, je z toho už pěkné těžítko, vhodnější spíše pro velké SCT a pod.

Pokud by plast Q-Turretu dlouhodobě držel tvar a neopotřeboval se "revolverováním", tak mi ale stále bude vadit, že si šroubkama ryju do okulárů..
Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3531
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#10

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

 
 Pokud by plast Q-Turretu dlouhodobě držel tvar a neopotřeboval se "revolverováním", tak mi ale stále bude vadit, že si šroubkama ryju do okulárů..
Docela mě překvapuje, že i takový odborník na optiku jako vy podlehl mýtu nepoškrábaných tubusků. Moje zkušenost je, že - pomineme-li nějaké sofistikované centrovací systémy upnutí s opravdovým symetrickým svírání - systém "šroubek na barel" je nakonec to nejlepší, co člověk může mít z hlediska zachování kolmosti okuláru výtahu. Alespoň tedy v mém okulárovém výtahu jsou páskové upnutí, ze kterých jsem měl původně radost jenom k zlosti - okuláry sice nejsou poškrávané, ale při upínání laserového kolimátoru je jasně vidět, že po dotažení se to trochu hne - protože ten pásek se prostě zkroutí.

Možná to má někdo udělané lépe, ale celkově mi přijde, že na upnutí šroubkem toho je méně co zkazit (jde jenom o to, aby byl závit kolmo a šroubek měl rovnou dosedací plochu) než u nějakého "luxusnějšího" upnutí, jehož jediným smyslem je nepoškrábat zcela bezvýznamnou plochu okuláru. Takže bych volbu upínacího systému viděl spíš jako pozitivum :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Uživatelský avatar
brz
Příspěvky: 229
Registrován: 19. 07. 2010, 00:18

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#11

Příspěvek od brz »

Ked za hovori o alternativach, pozna niekto tuto revolverovu hlavu TEC?
http://tavcso.hu/index.php?o=termek&id=238&n=en

Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#12

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Ano, v SUPRA Praha bývala k vidění předchozí verze :

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ulare.html

Myslím, že p.Zahajský ji používá.. Prodával se k ní i mahagonový kufřík.. ;D Asi nic lepšího se koupit nedá, ale 600 € je hodně. A je to opravdu pro větší dalekohledy.

Možná, že stále ještě vyrábí takovéto hlavice firma ATC - měla v nabídce 4 a 6ti polohovou..

http://www.atc-astro.eu/extra/

...zdá se , že ano..
Uživatelský avatar
Stepan123
Příspěvky: 35
Registrován: 30. 03. 2013, 10:56

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#13

Příspěvek od Stepan123 »

Eee ta cena 575 Euro je jen za hlavici bez okularu?
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24315
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

TEST : Baader Q-Turret + sada okulárů

#15

Příspěvek od MilAN »

Je to tak.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět