Moje úspěchy v pozorování Deepsky

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
Luky

Příspěvek od Luky »

No jo, jsem prostě asi nadšenec ;D. Ale když ten triedr mám, tak je škoda s ním nepozorovat ;).

Na Q4 se už taky hodně těším. Předpovědi vypadají slibně.
Už se těším, až si někdy v budoucnu pořídím nějaký větší dalekohled :). Do té doby Vás tady asi pořád budu "otravovat" s mými pozorováními triedrem, širokoúhlými fotkami přes Ľubitel a mým webem, na kterém to všechno shromažďuju. ::) :hi:
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Myslím že asi každý si prešiel obdobím keď začal najprv pozorovať najjasnejšie hviezdy, potom vyhľadávať súhvezdia a planéty. Ďalej nasledoval triéder alebo malý ďalekohlad a s ním pozorovanie najjasnejších deepsky. Určite každý si z toho uchoval dosť spomienok a zážitkov. Ale zlaté časy onedlho pominú /môj prípad/ a človek raz víde pod oblohu a zistí, že už vlastne tým svojim prístrojom nemá ani čo pozorovať. A už to pozorovanie potom nieje také úchvatné, poskytne menej zážitkov. Tak nastane ďalšia kapitola - väčší ďalekohlad s ktorým to pod oblohou zasa začne byť to pravé orechové. /aspoň dúfam/
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

no kedy ho konečne budeš mať?? Už to je moc napínavé aj na mňa... :-/
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Myzer

Příspěvek od Myzer »

:) V maile bolo uvedené že dodávka dojde 3. alebo 4. týžden v septembri, tak teoreticky aj na budúci týžden. A potom hneď ten týžden budem pozorovať, v BA sa asi tak skoro neukážem. 8)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Jirka86

Příspěvek od Jirka86 »

Nasel jsem super stranku o pozorovani Messierovych objektu ruzne velkymi triedry. http://www.astroleague.org/al/obsclubs/ ... omess.html. Je zde napsano, jak velky triedr je pro urcity objekt potreba (prilohy A,B). Snad to pomuze hlavne uplnym zacatecnikum, aby se nesnazili marne.
Lovu zdar  :hi:
Jan_Babovec

Příspěvek od Jan_Babovec »

Lukáš Turek:Skutečně se těšíš na Q4? A já si myslel,že je to Q2?

A abych se vrátil k orlí mlhovině,tak je vidět z valašska bez problémů Sometem binar. Nebojte se,nepletu si jí s nedalenou M17.I v mem mininewtonu ji mimo město vidím.Jinak už sháním vhodný filtr.Nevím ale,od které firmy si mám případný OIII nebo UHC filtr shánět,abych mohl očekávat jakš takš jakousi kvalitu. :book:
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jan_Babovec napsal: Jinak už sháním vhodný filtr.Nevím ale,od které firmy si mám případný OIII nebo UHC filtr shánět,abych mohl očekávat jakš takš jakousi kvalitu. :book:
Nejlépe asi od Lumiconu, nebo od Astronomiku. A na tak malý dalekohled asi jenom UHC, nebo ještě širokopásmovější deep-sky filtr (CLS u astronomiku). Nic úzkopásmovějšího jako OIII a H-beta, to chce tak minimálně dvacítku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Jan_Babovec napsal: Lukáš Turek:Skutečně se těšíš na Q4? A já si myslel,že je to Q2?Předpokládejme, že Lukáš to opravdu psal loni v září a těšil se opravdu na Q4-ku

Jinak ano, nyní se těšme na Q2.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Cassi

Příspěvek od Cassi »

Jak vidím, je to na téma: Moje úspěchy v pozorování Deepsky a ono se tu diskutuje i o kometách či jiných věcech.
No jinak mám vykoušeno, že z balkonu v Liberci při MHV cca. 3-4 najdu triedrem 10x50 na stativu M11, M13, M27, M2, M42, M5, M15 a jiné.
Zdraví Cassi :hi:
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Jan_Babovec

Evidentně máte kvalitní triedr,protože s tím hvězdárenským 10*50vidím tyto objekty sice všechny,ale velmi nevýrazně a při MHV 6,1. :banghead:
Luky

Příspěvek od Luky »

Po delsi absenci opet zdravim :)

Forum jsem opravdu zakladal pred rokem, takze v tu dobu byla aktualni kometa Q4, nikoli Q2. Potvrzuji, ze objekty, ktere psal Cassi se daji bez vetsich obtizi triedrem nalezt... Samozrejme jsou pozorovatelne bez nejakych detailu...

Jinak jsem rad, ze je tohle tema opet aktualni... Mejte se fajn, Lukas ;)
Jan_Babovec

Tak jsem se v pondělí po delší době dostal na hvězdárnu. MHV 6,2 a jasno,bezvětří.
Cca ve 21:20 vytahuji binar 20-40*100.
A jak už to bývá,tak jsem si vzal špatný stativ.
Na pozorování to nevadilo,a tak jsem shlédl M81 a M82,M13,M34,M31,M110,M32,M101,M97,M52,M103,M11,NGC 6709,M51+NGC 5195,NGC 752,Chí a h Persei a M15.To všechno za půl hodiny a v klídku.Jakmile se zhoršily podmínky,šel jsem schovat binar.Ten jak napotvoru držel na binaru jak přibitý(vinou špatného stativu)po pěti minutách zápolení jsem ho přece jen odtrhl a šel jsem ho schovat a všíml jsem si,že kus tativu je zarvaného do úchopu binaru. Na to jsem se vykašlal a šel jem domů po dalším zápolení se zámkem optiky.

Na druhý den večer jsem se odhodlal na hvězdárnu zase a se 200mm refraktorem jsem se zaměřil na kulovky.Jen ty oči kamarádů z hvězdárny byly nějaké starostlivé(že by strach o vybavení).Bez problémů jsem napozoroval M13,M92,M15 i se spoustou jednotlivých hvězd,Epsilon Lyr atd... Schoval jsem kopuli a šel dovnitř.Po otázce jestli jsem zklidil kopuli a nic nezničil se šli všichni společně podívat a neshledali nic podivného. A ten kus stativu byl pouze kus binaru povytažený z úchytu :bounce:
Jan_Babovec

Mlhovina Kočičí Oko.
Zní to podivně ,ale za těch 7let,co pozoruji jsem tuhle jasnou planetární mlhovinu nevidě nehledě na to,že je cirkumpolární.tak jsem se v pátek 10.9. odhodlal.Nečekal jsem ale,že budou takové problémy.Nejdříve jsem musel vyřešit problém s montáží hvězdárenského refraktoru(200mm)a tahal jsem ho 20minut přes montáž až do polohy,kde se asi už 30let nedostal,protože kladl neuvěřitelný odpor.S takovým heblam nemělo smysl zametat,když jsem s tím dalekohledem sotva pohnul.Přikročil jsem tedy ke souřadnicím a po prohlédnutí montáže jsem došel k závěru že musím zpátky a tak jsem tahal a tahal.Mezitím mi to několikrát ujelo,ale podařilo se.Po zorientování mezi hvězdičkama v okuláru jsem zjistil,že to kočičí oko je ta rozmazaná hvězdička napravo a že oblohou táhnou cirry.Ale důležitý byl výsledek.Povedlo se!!! :uch:
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Koukám, že je tu vlastně téma úspěchů v pozorování deepsky. Moje zásluha to sice nebude, ale říkal jsem Milanovi, že vás vyprovokuju :-)

Byli jsme ted v noci na Jizerce (mezi Jizer. h. a Krkonosemi) a byla tam chvili dost paradni obloha. Nakonec jsme namirili dalekohled i na Ameriku a tak prisel na radu Pelikan. Verte nebo ne, ale byl tam i s temi jasne ohranicenymi detaily, jako ho znam z fotek, tedy nejen ta jasna oblast za hlavou, ale hlavne jeho oko, ostre ohraniceny zobak a to vse nebyla zadna ducharina, ale pohled na Mlhovinu jasnou asi jako Mlecna draha okem (ne ty nejjasnejsi oblaky ale tak ta ostatni)..

Tezko se to popisuje, ale necekal jsem, ze ma cenu mirit velky teleskop na takoveto objekty. Ted jiz vim ze ma. Nemylim-li se, pomohli jsme si v teto chvili deepsky filtrem.

Videl sem i dalsi neuveritelne veci, napr. neskutecne detaily a rozlehlost M31 ci M33 okem (i mym trochu kratkozrakym), ale tohle jasne vede :-)

MHV byla okem bez bryli 5,7 mag v Cassiopei nebo 5,9 mag v Pegasu (me predchozi zkusenosti s timto odhadovanim tedy hovori, ze dobrym zrakem by mela byt asi 6,2 - 6,5 mag). Triedrem 10x50 jsem videl bez obtizi hvezdy 9,9 mag v polarni sekvenci, coz normalne z okoli mesta nevidim. Dalekohled 40 cm tam bez obtizi ukzoval 15,6 mag (podle mapky kterou mi Milan ukazal) a shodli jsme se na tom, ze vedle takove hvezdy je jeste viditelna jedna hvezda - Koukam ze USNO katalog uvadi u te 15,6tky jasnosti 14,4 v R a 15,2 v B (bar. index 0,4) a u te rel. nejslabsi uvadi 15,1 R, 15,7 B a index 0,3.

Kdo by to byl rekl, ze nekdy uvidim hvezdy slabe jako nejjasnejsi planetky focene se CCD na Kleti :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
T.o.m

Příspěvek od T.o.m »

K té mlhovině Kočičí oko - NGC 6543 (jestli se nepletu). Včera jsem si s ní taky lámal záda, ale stojí za to -jen vyžaduje trošku trpělivosti, po chvilce snažení lze spatřit, že to není jen plný kotouček.
Tom :hi:

to Mag: když se člověk dostane do pořádné tmy, je z toho zážitek na který se nezapomíná, pamatuji před rokem na Šumavě...to byla přehlídka -tak rozsáhlou M31 a tak jasnou Sev.Ameriku a řasy jsem nikdy tak jasně neviděl.
Tom :hi:
Odpovědět