Koukám, že je tu vlastně téma úspěchů v pozorování deepsky. Moje zásluha to sice nebude, ale říkal jsem Milanovi, že vás vyprovokuju
Byli jsme ted v noci na Jizerce (mezi Jizer. h. a Krkonosemi) a byla tam chvili dost paradni obloha. Nakonec jsme namirili dalekohled i na Ameriku a tak prisel na radu Pelikan. Verte nebo ne, ale byl tam i s temi jasne ohranicenymi detaily, jako ho znam z fotek, tedy nejen ta jasna oblast za hlavou, ale hlavne jeho oko, ostre ohraniceny zobak a to vse nebyla zadna ducharina, ale pohled na Mlhovinu jasnou asi jako Mlecna draha okem (ne ty nejjasnejsi oblaky ale tak ta ostatni)..
Tezko se to popisuje, ale necekal jsem, ze ma cenu mirit velky teleskop na takoveto objekty. Ted jiz vim ze ma. Nemylim-li se, pomohli jsme si v teto chvili deepsky filtrem.
Videl sem i dalsi neuveritelne veci, napr. neskutecne detaily a rozlehlost M31 ci M33 okem (i mym trochu kratkozrakym), ale tohle jasne vede
MHV byla okem bez bryli 5,7 mag v Cassiopei nebo 5,9 mag v Pegasu (me predchozi zkusenosti s timto odhadovanim tedy hovori, ze dobrym zrakem by mela byt asi 6,2 - 6,5 mag). Triedrem 10x50 jsem videl bez obtizi hvezdy 9,9 mag v polarni sekvenci, coz normalne z okoli mesta nevidim. Dalekohled 40 cm tam bez obtizi ukzoval 15,6 mag (podle mapky kterou mi Milan ukazal) a shodli jsme se na tom, ze vedle takove hvezdy je jeste viditelna jedna hvezda - Koukam ze USNO katalog uvadi u te 15,6tky jasnosti 14,4 v R a 15,2 v B (bar. index 0,4) a u te rel. nejslabsi uvadi 15,1 R, 15,7 B a index 0,3.
Kdo by to byl rekl, ze nekdy uvidim hvezdy slabe jako nejjasnejsi planetky focene se CCD na Kleti