Astrografie - Diplomová práce

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Rudohor

Příspěvek od Rudohor »

Terajsi, nie len byvaly absolvent, diplom mi zatial este neodobrali. Ak chces vediet konkretne, inteligentne systemy. Bakalarka z rozpoznavania pisma neuronovou sietou. Na diplomku som porovnaval efektivitu roznych numerickych simulacii nestabilnych obycajnych diferencialnych rovnic s viacnasobnou presnostou (viacnasobnou v zmysle mnohonasobne viac ako standardnych 53 bitov dnesnych pocitacov). Krasna tema. Analyticke riesenia na vacsinu otazok nie su zname a preto vysledky takmer nenapadnutelne, objav niecoho zaujimaveho takmer isty. Mohol som sa vyhrat do chuti akymkolvek smerom. Na zaciatku som netusil, co nameriam, ale to nevadi. Vedel som, ze nameriam "nieco", a az to budem mat, tak to nejak interpolujem a dostanem empiricky navod pre podobne problemy. Od zaciatku bolo jasne, ze to nebude univerzalne riesenie (velki matematici nevyriesili a ja nie som Einstein). O to v technike casto ani nejde. Treba vyriesit konkretny opakujuci sa problem uspokojivo, nie vseobecny problem naprosto najlepsie. Stastie chcelo, ze som zvolil sikovne a naozaj som riesenie zefektivnil. Ale aj keby nie, nejde o to. (Nikto z komisie nad mojim objavom neprejavil viditelny zaujem. Figu borovu teme rozumeli, boli to vacsinou databazisti a hardverari. Asi ani neodhadli, ci to ma vyznam alebo je to totalna blbost. Asi sa ani nesnazili.) Ak sa uloha neda nejakym sposobom riesit, to je tiez plnohodnotny vysledok. Potom musis zdovodnit, ako a preco si postupoval. Ak presvedcis, ze to vyzeralo nadejne a ze to nebola jasna blbost hned od zaciatku, mas titul v suchu Netreba objav na nobelovku, treba ukazat postupy hodne absolventa.
Stale s napatim cakam, ci sa vytasis s tou hlbsou myslienkou svojho fotenia a simulovania. S nou to moze tiez byt krasna tema.
BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

A co třeba napsat vlastní program na určování dráhových parametrů? Pak by se nemusel používat žádný placený matlab atp. Možná se mi jenom zdá, ale žádný takový program jsem ještě nenašel... Bylo by to hezké, zadat souřadnice z pozorování a program by spočítal dráhové parametry (nejlépe i s odhadem chyby) a třeba vymaloval trajektorii. Takové řešení se dá udělat v jakémkoliv programovacím jazyce, který Vás učili...

Je to jenom nápad, co na to publikum?
Rudohor

Příspěvek od Rudohor »

Rychla modlitbicka ku Googlu ->
http://www.projectpluto.com/find_orb.htm#Others
Ziaden vyhovujuci?
BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Rychla modlitbicka ku Googlu ->
http://www.projectpluto.com/find_orb.htm#Others
Ziaden vyhovujuci?
Pokud se ptáte, tak žádný opravdu vyhovující není. Blíže klidně v SZ.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
karas

Příspěvek od karas »

Vím, že by to usnadnilo komunikaci, kdybych napsal jaký mám další záměr v diplomce, ale nechci to momentálně zveřejňovat, tak se omlouvám.
Ještě k té diplomce. Jako bakalářku jsem měl téma Dopplerův jev a měření rychlosti. Tento jev je všeobecně známý a zase tak nic složitého to není, samozřejmě myšleno u zvuku. V podstatě jsem měřil rychlost bycyklu, kde jsem projížděl kolem mikrofonu s generátorem zvuku a prováděla analýzu zvuku pomocí FFT. Tento postup jsem aplikoval na měření rychlosti modelu letadla. Provedl jsem výpočet korekce, jelikož zde je nutné uvažovat vzdálenost zdroje a mikrofonu. Zjednodušeně řečeno že model letí vysoko, tak je rychlo vůči mikrofonu trochu jiná než ve skutečnosti letí. Nic převratného jsem neobjevil, pouze jsem Dopplerův jev využil k praktické ukázce a přinesl trochu jiný pohled. Asi tak. ;)
triedr 7x50,triedr CEL 12x60, Měsíční filtr, zoom okulár sky 7-21mm
vla

Příspěvek od vla »

Nedávno tady byl jeden co chtěl pomoct prosadit se svými tajnými geniálními nápady. Tvůj přístup mi přijde nápadně podobný a vůbec ho nechápu. Poraďte mi, ale nejdřív musíte uhodnout s čím.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Podle mě tady pro komunikaci není vůbec podstatné, co bude v diplomce. Ty jsi sem přišel a chtěl položit nějakou otázku. Výsledkem je, že tu sice všichni píší o nějaké diplomce, otázka, co vlastně chceš od zdejší komunity, tu zatím vůbec nezazněla. Pokud jde o focení čehokoliv pohyblivého i o focení planet, je tu dost členů s bohatými zkušenostmi a určitě by jejich odpovědi mohly být pro tebe nějak přínosné. Bohužel, bez otázek není odpovědí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět