1/ Ja rikal, ze do te diskuze vstupuju nerad. Ted jsem za vola, kterej to videl moc jednoduse No ale aspon je vyvolana diskuse slusna a jeste nepadlo "Hitler"
2/ Dekuju Hozovi Ebrovi, od nej to konecne chapu o neco lepe nez pred tim.
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
deneb:
bez ohleduna tvůj text: zkus se zviditelnit, a ten pokus se skleničkoua kuličkou si zkus. A až se ti to povede, přijďnám o tom podat zprávu.
MilAN: You made my day! ;D
MilAN - Původně to bylo ve vlákně "Zviditelnění" , které použili někteří ke svému zviditelnění (netvrdím že já jsem vyjímkou). Teď to je vytržené z kontextu.
:) Děkuji že můžu přijít dříve, hned večer jsem to zkoušel, ale nějak mi to vyletávalo (samozřejmě vada materiálu, rukou NE!! :) ). Ale jak vidíš Leonard je šikovnější. Nicméně uznávám že můj popis měl být preciznější.
Add zdánlivá (fiktivní) síla - Reálná síla je schopná vykonávat práci, zdánlivá nikoli. Pokud si připomeneme kuličku v autě tak ta nevykonává práci na základě odstředivé síly, pokud na základě této kuličky postavíme motor tak jeho práce půjde na úkor síly působící zatáčení (dostředivé síly).
Add dostředivá síla kolmá na vektor rychlosti tělesa - dostředivá síla samozřejmě JE kolmá na vektor pohybu. To že Měsíc se kolem Země pohybuje po elipse na tom nic nemění. Dostředivá síla je právě ta část sil působící na těleso, která mění pouze jeho DRÁHU nikoli rychlost. Při eliptickém pohybu gravitace působí nejen dostředivou silou, ale také do jisté míry urychluje/zpomaluje pohyb těles. Jako dostředivá síla působí pouze ta složka gravitační síly, která je kolmá na vektor pohybu. Je to hezky vidět na pohybu komet - v periheliu a apoheliu, kdy je vektor rychlosti kolmý na gravitační sílu, působí tato síla pouze dostředivé zrychlení (rychlost komety se nemění), naopak v místě kde je úhem mezi dráhou komety a gravitační silou nejmenší je podstatná část gravitace "použita" na změnu rychlosti a dostředivé zrychlení je nejmenší.
Add vztažné soustavy - četl jsem ale úmyslně jsem se tomu chtěl vyhnout... Napíšu k tomu snad během dne, protože to není na pět minut.
...to se nemusi zkouset: http://www.youtube.com/watch?v=X2mtao0deTk
cas cca 2:40
Tohle se opravdu nemusí zkoušet. Už vůbec se ale nebudu vyjadřovat k té DOstředivé síle, která tu kuličku drží. Ta kulička tam samozřejmě drží pouze svým třením,- takže jakákoliv "lepivá" nebo ovoce tam bude držet skoro bez té rotace - to dokáže každý chromajz. Ale s hladší se vám to určitě nepovede, ať je ta sííla podle vás dostředivá jakkoliv.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ale s hladší se vám to určitě nepovedeV tom máš pravdu, malou kuličku nezvednu, z důvodu omezení mechanických možností ruky. Není schopna vyvinout takovou rotaci.
Ale no tak, to už se dostáváme do základů fyziky- 1.ročníku střední školy.
Tření, jako síla působícící proti pohybu se rovná součinu součinitele tření a tlakové složky - zde odstředivé síly. A pokud je tento součin (= tření) větší než gravitační síla, těleso - zde kulička nesjede směrem dolů .
A protože součinitel tření např sklo/sklo je daleko menší než např sklo/guma, je pro skleněnou kuličku potřeba ( při stejných hmotnostech kuliček) použít značně větší odstředivou sílu, což lze při zachování ostatních parametrů pouze zvýšením úhlové rychlosti. To, co lze provést s měkkou gumovou kuličkou bez výrazného úsilí se ti zřejmě z ruky s ocelovou nebo skleněnou kuličkou asi nepodaří
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ale no tak, to už se dostáváme do základů fyziky- 1.ročníku střední školy.
samozřejmě, já měl na mysly ZDROJ energie, a tou je daná sklenička + ruka, proto jsem toho názoru, že to je síla dostředivá.
Jinak jsi to definoval perfektně.
Já si to vysvětluji takhle. Na kuličku působí odstředivá síla a ta ji tlačí ke skleničce. A sklenička vytváří dostředivou sílu jako reakci a tlačí kuličku ke středu.
Zaujimava uloha, citat uvahy a na zaklade nich si domyslat vyznam pojmov. Nemalo by to byt nahodou naopak? Definicie a axiomy robia matematika.
Kazde vysvetlenie, ktore konzistentne popisuje realitu, je "spravne". Nezalezi, na akych definiciach je postavene.
<wink target="Honza Ebr"> Ked niekto dokaze svoje definicie jasnejsie vysvetlit, este to neznamena, ze ma viac pravdy. Ale znamena to, ze sa s nim lahsie komunikuje a jeho teoria sa da potvrdit/vyvratit.</wink>
S tou kozmickou loďou a guličkou uprostred - ak sa loď pohybuje piamočiarim rovnomerným pohybom a gulička tak isto v strede kabíny tak v prípade že loď začne zatáčať tak gulička bude zotrvávať v priamočiarom rovnomernom pohybe vzhľadom k priestoru v ktorom sa loď pohybuje ,vzhľadom k vnútrajšku lode sa bude pohybovať až do chvíle keď sa dotkne steny - ale do tejto chvíle na ňu nebude pôsobiť odstredivá sila, ale od okamihu dotknutia steny áno až do chvíle keď loď ukončí zatáčanie.
K tej guličke v pohári - na tú budú pôsobiť tri sily - odstredivá dostredivá a gravitačná. Ak bude pohár valcový a zanedbáme pohyb pohárom tak gulička pohybujúca sa rovnomernou rýchlosťou bude vykonávať pohyb po skrutkovnici až nakoniec s pohára vypadne. Gravitačnú silu to prekoná úplne iba v prípade že pohár bude mať kuželový tvar.
na tú budú pôsobiť tri sily - odstredivá dostredivá a gravitačnáSamozřejmě, taky platí Newtonovy pohybové zákony. Popis je přesný, stejně jako popis MilANa.
Začalo to nevině laickým popisem dostředivé síly užité v praxi. Aspoň je to můj názor. Zazněly tu definice za které celý systém může fungovat. Mě šlo o prvotní sílu, který tento systém rozpohyboval a udržuje v činnosti - rotace dané olivy ve skleničce.