Astrografie - Diplomová práce

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
karas

Příspěvek od karas »

Zdravím,
po dlouhé době jsem se opět přihlásil na zdejší fórum. Je tomu spoustu let, co jsem se také okrajově zajímal o astronomii, ale osud tomu tenkrát chtěl jinak a až dnes se opět obracím s možná nelehkou otázkou.
Jsem studentem Univerzity Hradec Králové a mám za sebou úspěšné studium Bc. oboru Fyziky.... Nyní se pokouším o Mgr. a přemýšlím o tématu Diplomové práce. Napadla mě jedna myšlenka. Jelikož se zajímám o fotografování a již jsem zkoušel fotit hvězdnou oblohu pomocí digitální zrcadlovky, tak jsem přemýšlel, že bych zkusil nafotit sérii fotografii nějaké planety a poté se zabývat jednak modelací pohybu a také odečtením a výpočtem parametrů pohybu z těch fotografií. Dostal jsem tip, že to zde již někdo řešil, ovšem je to zřejmě nějaká doba a vyhledávání zrovna moc nefunguje.
Moje myšlenka na diplomku má hlubší ideu, ale tu si zatím ponechám pro sebe, jen by mě zajímal váš názor.
Dříve jsem vlastnil jednoduchý zrcadlový dalekohled, nyní mám pouze triedr a tak mě napadlo, že bych zkusil koupit obyčejný "lidskop" a pomocí zrcadlovky zkusit nafotit detailnější fotografie, ale nevím, zda je to realizovatelné.
Děkuji za konstruktivní odpovědi. :)
triedr 7x50,triedr CEL 12x60, Měsíční filtr, zoom okulár sky 7-21mm
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

K tomu snímaniu detailov na planétach len toľko - skoč si na astrofotky.cz, daj si tam vyhľadať snímky planét a sám zistíš aká technika je na to vhodná ...
karas

Příspěvek od karas »

K tomu snímaniu detailov na planétach len toľko - skoč si na astrofotky.cz, daj si tam vyhľadať snímky planét a sám zistíš aká technika je na to vhodná ...Já nepotřebuju detaily na planetách. V podstatě mi stačí tečka na obloze a série snímků, kde bude vidět změna polohy planety na obloze. Zbytek se dopočítá. S dalekohledem jsem myslel, že bych měl detailnější část oblohy, tím i přesnější odečet polohy atd. ;)
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Z kontextu som mal za to, že myslíš pohyb - rotáciu planéty. Na kotúčik bez nejakých nárokov na detaily ti postačí aj ten lídlák, prípadne zrkadlovka a teleobjektív ...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jakou přesnost polohy pro odečet předpokládáš /požaduješ ? Od toho se bude odvíjet další - např. požadovky na dalekohled, kameru ...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
karas

Příspěvek od karas »

Z kontextu som mal za to, že myslíš pohyb - rotáciu planéty. Na kotúčik bez nejakých nárokov na detaily ti postačí aj ten lídlák, prípadne zrkadlovka a teleobjektív ...Aha, tak to se omluvám za špatné popsání problému. Telák samozřejmě mám, otázkou je, zda dokážu i při max. světelnosti objektivu zajistit kvalitní snímek aby se dala odečíst poloha. Přeci jenom, už tam je nutné počítat s pohybem Země (oblohy) tudíž nějaké dlouhé expozice nejsou moc vhodné. Mě spíš zajímá váš názor, zda je to realizovatelné, využít astrografii k takovým účelům a zda nevíte, kde to zde bylo popsáno. ;)
karas

Příspěvek od karas »

Jakou přesnost polohy pro odečet  předpokládáš /požaduješ ?  Od toho se bude  odvíjet další - např. požadovky na dalekohled, kameru ...To nelze tak jednoznačně říci. Samozřějmě, že zde je spousta vlivů, které budou výsledný výpočet zkreslovat a je potřeba brát v úvahu několik proměnných. Přesnost je už čistě na rozlišení fotografie a hlavně na schopnosti to přesně odměřit rozdíl v poloze planety mezi jednotlivými expozicemi.
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

Co se zkusit kvůli snímkům stavit rovnou na hvězdárně v Hradci Králové a zkusit se domluvit, zda by jsi si toto nemohl nasnímat přes jejich techniku?
karas

Příspěvek od karas »

Co se zkusit kvůli snímkům stavit rovnou na hvězdárně v Hradci Králové a zkusit se domluvit, zda by jsi si toto nemohl nasnímat přes jejich techniku?Tato varianta je v jednání, respektive ji mám v plánu.  :) Chtěl jsem nejdříve zjistit názor fundované veřejnosti. Samozřejmě pro mě je schůdnější varianta si to vše nafotit sám, ale i této variantě se nebráním.  ;)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Bez toho údaje to je problém. Chceš planetu. Dobrý je Jupiter, posune se o svůj průměr za cca 6 - 10 hodin bude-li to tečka, moc toho nenaměříš. Vyfotit - celkem libovolným ohniskem to není problém- expoziční časy ve zlomku sekundy. Problém bude, že bys ta měření měl na něco navázat - zřejmě na hvězdné pozadí. Rozdíl v jasech hvězdy v poli X Jupiter je velmi značný a bude sw to velmi špatně vyhodnocovat. Za schůdnější bych viděl nějaký asteroid přiměřené jasnosti - srovnatelné z hvězdami, které budou v poli. Tohle ale vyžaduje už slušnější dalekohled a foto vybavení. Ale není problém s rychlým pohybem a navázáním na hvězdné pozadí pro proměřování. Za jednu noc je nafocena spousta materiálu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Bylo tady celé téma o určování dráhových parametrů tuším planetek z pozorování (fitovala se tam parabola na napozorovaná data, celé to bylo počítané v Excelu), ale teď ho nějak nemůžu najít... Neporadí někdo?
Vabra

Příspěvek od Vabra »

IMHO, pro delsi radu v case by mohla byt dostacujici metoda snimani svetelnejsim teleobjektivem 200-300mm. Mozna by to mohlo jit i bez montaze skladanim vetsi serie 1-2s kratkych snimku.

Pri rozumne metode statistickeho zpracovani lze dosahnout pri vypoctu centroidu subpixelove presnosti jak pro hvezdu tak pro planetu...

Zajimavejsi by to bylo s pomoci jednoduche montaze treba astrotracu (asi bych jej mohl na par tydnu ci mesicu zapujcit)... ;)
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Bylo tady celé téma o určování dráhových parametrů tuším planetek z pozorování (fitovala se tam parabola na napozorovaná data, celé to bylo počítané v Excelu), ale teď ho nějak nemůžu najít...Asi slo o tohle vlakno:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1223296123

Obvykle pomaha strycek google:

hledany text site:astro-forum.cz
Pavel Vabrousek
BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Asi slo o tohle vlakno:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1223296123

Obvykle pomaha strycek google:

hledany text site:astro-forum.cz
Ano, to je přesně ono, myslím, že to pan karas ocení. Hledal jsem to přes zdejší vyhledávání a našel jsem kulové, ale jsem rád, že to ještě existuje a je k nalezení, někdy bych si to také rád zkusil...
Rudohor

Příspěvek od Rudohor »

Nie som fyzik a nepoznam standardy na tej konkretnej vysokej skole, tak budem iba tipovat na zaklade inych skol a inych odborov, ale snad to nebude uplne od veci:
Prvy bod kazdej diplomky je prieskum sucasneho stavu riesenej problematiky. Druhy bod je ukazat na otvorene problemy a navrhnut vylepsenie. Ing/magister musi ukazat schopnost riesit problemy, na ktore este nie je zname hotove riesenie.
Znamou technikou nieco nafotit a znamymi vzorcekmi z toho nieco spocitat je prinajlepsom priemerna bakalarka. Ak z toho chces diplomku, musis vymysliet nieco viac. Nieco, co sa neda ziskat z existujucich fotiek. Fotenie nesmie byt samoucelne. A existujucich fotiek je skutocne mnoho.
Ak vyslovene chces fotit, mozes ist do optiky a optimalizovat techniku fotenia za nejakych okolnosti, na nejaky ucel a podobne.
Alebo mas genialnu myslienku hodnu Newtona ci Galileiho a musis si urobit vsetko sam od poskladania aparatury cez experimentovanie cez statisticku analyzu dat az po vybudovanie teorie, pretoze nic z toho nikto pred tebou neurobil (Takto som pochopil tvoju uvodnu otazku. Ak som pochopil zle tak sa ospravedlnujem). Na to potrebujes viac nez jednu hmlistu vyzvu na astro forum.
Odpovědět