Dalekohled pro začátečníka
Zdravím všechny. Pořídil jsem si přes zdejší bazar dobsona SW 8", je to pěkný macek a musím říct, že přenášení Dobsonovy bedýnky v jedné a tubusu v druhé ruce, je jen pro trénované jedince. Největší svízel vidím v tom, že pokud chce člověk obě části odnést naráz, tak nejdříve musí vzít tubus a potom jednou rukou zvednout bedýnku. Rukojeť je ale ve spodní části, takže bedýnka se při zvedání převažuje a na tvrdém povrchu dře hranou točny o zem, čímž se tato poškozuje. Řešením je samozřejmě brát to po částech, pokud je to možné. Ty šroubovací rukojeti mi taky nepřijdou jako bůhví jak vychytané řešení. Je sice pravda, že za ně lze celý dalekohled na krátké vzdálenosti přenášet, ale já osobně bych víc než deset metrů nedal. Mě osobně tam spíš překážejí a nejednou jsem se o ně při prvním zkoušení dalekohledu praštil do kolena. Myslím, že špatným řešením by nebyly šrouby s velkou plastovou hlavou, které by se snad v daném průměru závitu daly sehnat. Jinak je to myslím vcelku povedený "lauf", teď už jenom zkompletuji "Denver chair" a hurá pod tmavou oblohu!
Berkut 10x50
Neviem, či tie šrobovacie "rukoväte", nie sú iba na nastavenie prítlaku v horizontalnej osi. Ja osobne to za ne nezdvíham, keďže tie skrutky končia v prírube na tubuse.
SW Dobson 200/1200, Zeiss 50/540, TS Plössl 32, SW Magellan 20 , Hyperion 13, TMB Planetary 9,7,4,2.5, SW Planetary 5, Trieder 20x50.
- Dansemacabre
Za šroubovací rukojeti se to dá normálně bez rizika přenášet a pokud trochu dobastlíš bedýnku - seřízneš zadní část spodní kruhové podstavy, která je tam pro stabilitu zbytečná a při přenosu akorát drcá do nohou - tak se to bude dát jednomužně nosit i docela snadno (nebudeš muset držet dalkohled tak daleko od těžiště těla. Nehledě na ušetřené místo v autě při převozu na ležato)
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
No, v bedničke je len priechodný otvor bez závitu, takže tú váhu nesú skrutky v tubuse, a asi tam pôsobí sila v strihu, keď sa to zdvihne za predĺženú páku..Možno je to bezpečné, ale ja to radšej nosiť nebudem 
SW Dobson 200/1200, Zeiss 50/540, TS Plössl 32, SW Magellan 20 , Hyperion 13, TMB Planetary 9,7,4,2.5, SW Planetary 5, Trieder 20x50.
Přenositelnost by se určitě taky zlepšila, kdyby se na boky bedýnky přišroubovaly vodorovně dvě rukojeti a sundal se držák na okuláry. Potom si dovedu představit to nést o kus dál. 
Berkut 10x50
Nemôžeš to nosiť rozobrané? Ja to nosím z auta na tri krát, a nejak mi to nevadí. A pomohol by aj futrál s popruhmi, na tubus.
Já jsem měl na tubus měkký obal na transport:
http://www.telescope.com/Accessories/Ca ... 43/e/5.uts
Takže jsem si trubku hodil přes rameno a ruce měl volné...
http://www.telescope.com/Accessories/Ca ... 43/e/5.uts
Takže jsem si trubku hodil přes rameno a ruce měl volné...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Jasné. Prípadne lacnejšia varianta - brašnár. Mne ušil za 45€.
Nemôžeš to nosiť rozobrané? Ja to nosím z auta na tri krát, a nejak mi to nevadí. A pomohol by aj futrál s popruhmi, na tubus.
Nosit to rozebrané je určitě nejlepší varianta, ale jsou situace kdy to nejde. Občas chodím do takového dvora, který je společný pro tři paneláky. Musím to vyndat z garáže, odnést to tam, potom se vrátit zpátky do garáže která je na druhé straně těch paneláků a zase to donést na místo. Přitom se vystavuji riziku, že mi to tam někdo než se stačím vrátit štípne, nebo to nějaké všetečné děti poškodí. Samozřejmě už mám vyhlídnutá místa relativně mimo civilizaci kam bych jezdil autem, a potom bych to samozřejmě nosil po částech.
Nosit to rozebrané je určitě nejlepší varianta, ale jsou situace kdy to nejde. Občas chodím do takového dvora, který je společný pro tři paneláky. Musím to vyndat z garáže, odnést to tam, potom se vrátit zpátky do garáže která je na druhé straně těch paneláků a zase to donést na místo. Přitom se vystavuji riziku, že mi to tam někdo než se stačím vrátit štípne, nebo to nějaké všetečné děti poškodí. Samozřejmě už mám vyhlídnutá místa relativně mimo civilizaci kam bych jezdil autem, a potom bych to samozřejmě nosil po částech.
Berkut 10x50
Ještě by mě zajímalo, jak řešíte při případném přenášení tubusu ve futrálu překážející hledáček. Vždycky ho sundaváte? Nerozhodí se pokaždé nastavení hledáčku, když se sundává a nandává zpátky?
Berkut 10x50
Ja ho dávam dolu, nosím ho tiež v tom futrále. Nastavenie sa rozhodí, ale len mierne, nevadí to. Keď treba, zošteluješ to za pár sekúnd.
Zdravím všechny. Včera jsem si nedopatřením rozšteloval hledáček na mém SW 8". Poté jsem netušíc na jakou stranu, začal šroubovat objektiv. Nejprve jsem ho povoloval, ale to bylo čím dál tím horší. Tak jsem ho začal utahovat spoječně s tím plastovým pojistným prstencem, který se mi ale zdá, že je pořád na místě. Nakonec se mi to podařilo celé utáhnout "na brutál" úplně nadoraz a je to sice ostré, ale už tam není žádná rezerva. Přitom pozoruji pravým okem, na kterém nemám zatím snad žádnou vadu. Je to normální, nebo něco dělám špatně?
Berkut 10x50
Pozri sa, či si nedal ten poistný krúžok opačne. Je tam závit len do polovice. Keď to zložíš, a zaostríš, zostáva normálne ešte asi ešte 5 mm závitu.
Dobrý den
Jsem nováček a hledám první teleskop (mám zapůjčený teleskop z Lidlu).
Našel jsem nabídku na následující teleskop:
Celestron C6N 150/750, na EQ3-2, plossl 20mm, 3x použitý v záruce za 7000
Je to výhodná nabídka?
(Po pročtení zdejšího fóra jsem se díval spíš po dobsonu 6"-8", ale ty jsou hned prodané)
Jsem nováček a hledám první teleskop (mám zapůjčený teleskop z Lidlu).
Našel jsem nabídku na následující teleskop:
Celestron C6N 150/750, na EQ3-2, plossl 20mm, 3x použitý v záruce za 7000
Je to výhodná nabídka?
(Po pročtení zdejšího fóra jsem se díval spíš po dobsonu 6"-8", ale ty jsou hned prodané)
Začátečník, lajk a amatér ve 120vkilovém balení s chlupy
Pojistný kroužek je na tom samém závitu, takže pokud podržíš objektiv, musí jít prstenec povolit.Uděláš si vůli, kam budeš šroubovat s objektivem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz