Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Děkuji za alternativy :), ale právě šetřit na nic nechci, protože nevím, jestli mě to chytne tolik, že budu chtít utrácet 20 tis za teleskop. To je asi ten důvod, proč se všichni, co chceme poprvé koupit teleskop tady snažíme najít odpověď :)

A když ji dostanete, tak se vám to nelíbí. Zkušenosti jsou nepřenosné, a každý si radši natluče hubu............
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bill

Příspěvek od Bill »

dobson 6 nedal nahradit např. teleskopem Bresser Messier 130 / 1000mm. Nebo i toto je špatná alternativa?
Měl jsem tuhle kombinaci a není to vyloženě špatné. Ale cena je 12 tis. Kč

http://dalekohledy.heureka.cz/bresser-m ... 00-exos-1/

Kupoval jsem to starší zhruba za poloviční cenu. Už tady je vidět, jak to ztrácí cenu. EQ montáž má smysl jedině s pohonem a tenhle je úplně tupý pro jednu osu a extrémně předražený. A samozřejmě není v té ceně 12 kKč.

Samotný motor stojí přes 4 litry:
http://www.moty.cz/hvezdarske-dalekohle ... on-1/889/3

Prostě utratíš 16 tis. Kč a budeš mít dalekohled o průměru 13 cm. Když ho budeš chtít prodat, tak o polovinu peněz přijdeš.
M:736 750 113
Bill

Příspěvek od Bill »

právě šetřit na nic nechci, protože nevím, jestli mě to chytne tolik, že budu chtít utrácet 20 tis za teleskop
Pokud si nejseš jistý, tak si kup bazarového Dobsona. Když ho za rok prodáš, tak skoro neztratí cenu.

Pokud není problém váha, tak si kup 200/1200 za cenu okolo 6 tisíc:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 490860/3#3
Peťa

Příspěvek od Peťa »

A ještě jedna alternativa, něco seriózního z bazaru, modelový zcela abstraktní příklad: nová cena sestavy třeba 15 000,-, použitá třeba 10 000,-, po roce nepoužívání prodej třeba za 8 000,- , odepsány dva tisíce, a přitom reálná šance, že tě to mohlo chytit.

Koupě nesmyslu za 5 000, prodej po roce za 2 000 kdovíjestli, odepsány tři tisíce, pravděpodobnost úspěchu minimální.

Samozřejmě to chce základní kapitál a čas na shánění, ale jde to.
weszter
Věk: 49

Příspěvek od weszter »

Přesně.
A úplně nejlíp - před nákupem zajet s někým ochotným na společné pozorování.
Zjistíš tím, zda Tě to zajímá (ne každého to osloví - přeci jen, na kabelovce je mnohem víc mnohem hezčích obrázků, než člověk v reálu uvidí)
jak se Ti to obsluhuje, co Ti vadí, co Ti vyhovuje...
Zkus se domluvit s někým z okolí...
Bazarový dobson je opravdu skvělá věc... (já jsem začátečník. Taky jsem si myslel, že nákupem něčeho, o čem se tu skoro nepíše, určitě "vydělám"... a skončil jsem u bazarovýho dobsona)...
Dobson je levnej, je v tom strašně moc vidět za strašně málo peněz, a když Tě to nechytne, sá se to (bez větší ztráty) dobře a rychle prodat...
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
Petros

Příspěvek od Petros »

Pokud si nejseš jistý, tak si kup bazarového Dobsona. Když ho za rok prodáš, tak skoro neztratí cenu.

Děkuji Bille za reakci a radu. Pokud by to neměl být Dobson, co by to mohlo byt za teleskop reflektor ve stejné kategorii? Mám pocit, že z těch všech rad asi žádná alternativa není, ale pokud by tě něco napadlo, nápadům jsem otevřený.
Díky P
Petros

Příspěvek od Petros »

A ještě jedna alternativa, něco seriózního z bazaru, modelový zcela abstraktní příklad: nová cena sestavy třeba 15 000,-, použitá třeba 10 000,-, po roce nepoužívání prodej třeba za 8 000,- , odepsány dva tisíce, a přitom reálná šance, že tě to mohlo chytit.

Koupě nesmyslu za 5 000, prodej po roce za 2 000 kdovíjestli, odepsány tři tisíce, pravděpodobnost úspěchu minimální.

Samozřejmě to chce základní kapitál a čas na shánění, ale jde to.
Určitě neříkám, že to nedává smysl a určitě nejsem proti nákupu v bazaru, ale bohužel jsem se stále nedozvěděl, na co se mám soustředit při hledání, pokud by to neměl být ten Dobson :)
Pokud tedy víš, co bych měl hledat, budu vděčný za radu.
P
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Petros : pochop, že ten box u Dobsona je v celkové ceně otázka několi set korun. Pokud budeš pod stejného Newtona chtít paralaktickou montáž, dáš o cca 8.000 Kč víc. To je alternativa.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Petros

Příspěvek od Petros »

Přesně.
A úplně nejlíp - před nákupem zajet s někým ochotným na společné pozorování.
Zjistíš tím, zda Tě to zajímá (ne každého to osloví - přeci jen, na kabelovce je mnohem víc mnohem hezčích obrázků, než člověk v reálu uvidí)
jak se Ti to obsluhuje, co Ti vadí, co Ti vyhovuje...
Zkus se domluvit s někým z okolí...
Bazarový dobson je opravdu skvělá věc... (já jsem začátečník. Taky jsem si myslel, že nákupem něčeho, o čem se tu skoro nepíše, určitě "vydělám"... a skončil jsem u bazarovýho dobsona)...
Dobson je levnej, je v tom strašně moc vidět za strašně málo peněz, a když Tě to nechytne, sá se to (bez větší ztráty) dobře a rychle prodat...
Také mě to napadlo a určitě to je jeden z logických kroků :)
Petros

Příspěvek od Petros »

Newtona chtít  paralaktickou montáž, dáš o cca 8.000 Kč víc.  To je alternativa.
Jasně chápu a jsem si vědom zvýšení ceny, pokud je jiná montáž pod Newtonem. Ale vůbec by mě nenapadlo, že ostatní přístroje nepřesahující cenu Dobsona jsou absolutně k ničemu :(
Ale z těchto všech vašich reakcí to zdá se tak bude....
Bill

Příspěvek od Bill »

Jasně chápu a jsem si vědom zvýšení ceny, pokud je jiná montáž pod Newtonem.
Mrkni tady:
Dobson:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html
Jenom tubus:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3675.html
Newton na montáži
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -8059.html
(montáž nemá pohon)

Bazarový Dobson:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 490860/3#3

weszter
Věk: 49

Příspěvek od weszter »

ok, tak příklad:
1.koupil jsem za 12000 MAKa 127mm/1500mm na směšné azimutální GOTO montáži... (nepoužitelná - nedá se zaostřit, klepe se to jak ratlík)
2. koupil jsem dobsona 254/1200, z druhé ruky, v perfektním stavu, za 7500.
3. koupil jsem HEQ5 PRO, bazarovou, za super cenu ve skvělým stavu, za 12000. Používám na ní 300ku objektiv na Canonu. (ten MAK z 1. se dá, ale nic moc)
Pozoruji dobsonem... a kochám se...

Jsem fakt začátečník a mám to jako okrajového koníčka, ale nedovedu si představit (prosím zkušené o případnou opravu), co bych za DVOJNÁSOBEK toho dobsona pořídil na použitelné paralaktice, abych viděl stejné věci...
...možná něco na AZ montáži, ale to je stejný mechanismus jak Dobson...

Já se mu taky bránil, ale za ty prachy jsem si říkal, že to zkusím a uvidím... Bylo to dobré rozhodnutí. Je to fakt strašně jednoduché na obsluhu, přepravu, údržbu. Jediné mínus je "ruční pohon", ale to je jen otázkou cviku. Stačí pár vytištěných mapek, případně aplikace v mobilu zdarma... a ten pocit, že "to" vidím, a že jsem si "to" i sám našel, je ÚŽASNÝ...

Nejhorší pocit jsem měl, když jsem na svém úžasném skvělém drahém GoTo MAKu zadával objekty (naprosto neznalý a zblblý obrázky z netu) různé objekty a v reálu je vůbec neviděl...
Dobson mi je ukázal. Ano, musel jsem to hledat, mnohdy i dlouho (fakt jsem zelenáč a na obloze se nevyznám), ale když už jsem to našel, byla to fakt rozkoš, protože je to fakt vidět...

A kdybych tenkrát fakt dal na rady místních a koupil Dobsona rovnou, ušetřil jsem 12000... za toho MAKa...
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
Petros

Příspěvek od Petros »

Dobrá, tak chápu, že je tedy Dobson "best one".
Můžete mi prosím tedy poradit, jaká značka výrobce stojí za to koukat po bazarech?
Např. co jsem se tu dozvěděl, tak Seben je špatný.... ale co další výrobci, jestli máte konkrétní zkušenosti (ne s Dobsonem), tak budu rád, když se dozvím více :)
Děkuji P
Bill

Příspěvek od Bill »

statní přístroje nepřesahující cenu Dobsona jsou absolutně k ničemu Sad
No oni nejsou - ale poměr cena/výkon je někde jinde. Na slabší objekty to chce refraktor od 150mm nebo Newton od 200mm. Ale i ten 150mm je určitě dobrý. Na planety zase potřebuješ něco, co dokáže mít zvětšení aspoň nějakých 200x a to ty levné refraktory prostě neumí. Talže utratíš peníze, pravděpodobně to nebude úplně ono a:
1) se nasereš pozitivně, prodáš to se ztrátou a koupíš si něco lepšího
2) nasereš negativně a na astro se vykašleš.

Petros

Příspěvek od Petros »

ok, tak příklad:
1.koupil jsem za 12000 MAKa 127mm/1500mm na směšné azimutální GOTO montáži... (nepoužitelná - nedá se zaostřit, klepe se to jak ratlík)
2. koupil jsem dobsona 254/1200, z druhé ruky, v perfektním stavu, za 7500.
3. koupil jsem HEQ5 PRO, bazarovou, za super cenu ve skvělým stavu, za 12000. Používám na ní 300ku objektiv na Canonu. (ten MAK z 1. se dá, ale nic moc)
Pozoruji dobsonem... a kochám se...

Jsem fakt začátečník a mám to jako okrajového koníčka, ale nedovedu si představit (prosím zkušené o případnou opravu), co bych za DVOJNÁSOBEK toho dobsona pořídil na použitelné paralaktice, abych viděl stejné věci...
...možná něco na AZ montáži, ale to je stejný mechanismus jak Dobson...

Já se mu taky bránil, ale za ty prachy jsem si říkal, že to zkusím a uvidím... Bylo to dobré rozhodnutí. Je to fakt strašně jednoduché na obsluhu, přepravu, údržbu. Jediné mínus je "ruční pohon", ale to je jen otázkou cviku. Stačí pár vytištěných mapek, případně aplikace v mobilu zdarma... a ten pocit, že "to" vidím, a že jsem si "to" i sám našel, je ÚŽASNÝ...

Nejhorší pocit jsem měl, když jsem na svém úžasném skvělém drahém GoTo MAKu zadával objekty (naprosto neznalý a zblblý obrázky z netu) různé objekty a v reálu je vůbec neviděl...
Dobson mi je ukázal. Ano, musel jsem to hledat, mnohdy i dlouho (fakt jsem zelenáč a na obloze se nevyznám), ale když už jsem to našel, byla to fakt rozkoš, protože je to fakt vidět...

A kdybych tenkrát fakt dal na rady místních a koupil Dobsona rovnou, ušetřil jsem 12000... za toho MAKa...

Díky za příklady a asi budu muset najít někoho z okolí a dobson vyzkoušet.
Odpovědět