Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Petros: Já nějak nechápu, kde se bere ta averze vůči Dobsonově montáži. Logické opodstatnění to nemá. Naopak - je vysoce funkční a levná, což potřebuješ. Solidní paralaktika je drahá a těžká. Určitě ne lehčí jak Dobson bedýnka pro stejný průměr dalekohledu.

Takže není žádný podobný přístroj v rámci porovnání cena / vykon ke kvalitám dobson 6?
Přesně tak, poměr cena/výkon je bezkonkurenční.

K přenášení- nějak jsem to nepochopil, ale jestli chceš dalekohled do batohu, tak to bude docela jiný a je tu (na AF v sekci pro začátečníky) přímo na to vlákno.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Petros

Příspěvek od Petros »

Co chceš pozorovat?
Určitě bych rád začal tím, co je nejblíže  :) takže měsíc, slunce a nejbližší objekty. Pokud bude možnost zahlédnout mlhovinu a další, budu také rád.
Přemýšlel jsem, jestli by se ten bájný dobson 6 nedal nahradit např. teleskopem Bresser Messier 130 / 1000mm. Nebo i toto je špatná alternativa?
P
Petros

Příspěvek od Petros »

Petros: Já nějak nechápu, kde se bere ta averze vůči Dobsonově montáži. Logické opodstatnění to nemá. Naopak - je vysoce funkční a levná, což potřebuješ. Solidní paralaktika je drahá a těžká. Určitě ne lehčí jak Dobson bedýnka pro stejný průměr dalekohledu.

Přesně tak, poměr cena/výkon je bezkonkurenční.

K přenášení- nějak jsem to nepochopil, ale jestli chceš dalekohled do batohu, tak to bude docela jiný a je tu (na AF v sekci pro začátečníky) přímo na to vlákno.
No mě se jedná o to, že představa teleskopu na kruhové podstavě, který se snažím stabilizovat na nerovném povrchu (viz na kopci za barákem) mě trochu děsí. To je vše, proto by mě zajímala alternativa na trojnožce k tomu dobsonu 6.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Ta kruhová základna má 3 špunty, na kterých stojí. Pokud by se ti zdály malá, jsou tam na 1 vrut přišroubované. Kam myslíš, že s těmi Dobsony chodí ostatní pozorovat, Ten dalekohled bude stát na terénu, který i tobě už bude nepříjemný. Na rozdíl od těch třasavých trojnožek, které tak obdivuješ, tak tohle je skutečný dalekohled
A pochop, že nám nejde vůbec o to ti vnutit nějakého Dobsona, ale jen tě ušetřit vyhození peněz a zklamání nad tím, co a jak uvidíš.
Já vím, nevypadá to jako dalekohled ( podle obecných představ )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Tak pokud nepozoruješ vysloveně na pooraném poli, tak není co řešit, nebo stabilizovat- Dobson postavíš na zem a můžeš pozorovat.

Alternativ je málo, buď šíleně klesá kvalita, nebo roste cena. Ten Messier 130/1000 na té montáži by už použitelný byl, ale 150/1200 na Dobsonu stojí polovic, má větší objektiv a i když neznám dobře EXOS 1, tak ve větru bych možná radši volil ten Dobson...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Petros

Příspěvek od Petros »

Děkuji všem za trpělivost a čas při reakci.   :)
Ze zvědavosti se zeptám, je tento teleskop aspoň přibližně dostatečný, či je tragický a má zásadní vady?
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3645.html

Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Slabá montáž a malej průměr objektivu. Bude to pořád dokola. Jístá možnost by mohla být sehnat dobson 150/750.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Opticky to bude pravděpodobně OK, ale ta montáž je třepátko (doslova). Měl jsem do začátků taky levnou montáž (tehdy asi za necelých 8000,-) o dost bytelnější (GS-280) a taky byla třepátko, ale tohle je robustností ještě tak poloviční  :'(  Pak mi ještě prošla rukama EQ3-2, která je tak o polovinu "masivnější" (pokud se tomu tak dá říkat) než EQ2, a to byla dost bída. Tak na maličký refratorek.  Trubku 114/900 bych nedal ani na to, natož na EQ2.  

Ale 150mm dobson shromáždí skoro 2x více světla, takže ukáže lépe slabší DSO, a hlavně ti dovolí větší zvětšení u planet, kdy se 114-kou už bude málo světla.

Ty fakt chceš nutně opakovat chyby, které udělali mnozí před tebou proto, že:

1) AF nenašli
2) AF našli, ale až po koupi
3) AF našli sice před koupí, ale nenechali si poradit

Zamysli se trochu nad tím, co jsme tady napsali.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jístá možnost by mohla být sehnat dobson 150/750.
To se asi nedělá, nebo jen jako stolní varianta, která se nehodí na louku kopec. U toho poleze po zemi
150/1200 je ideální výška. A rozumná světelnost s minimem optických vad, a rozumí si a výborně kreslí i s levnějšími okuláry.

Ale komu není rady...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Ve srovnání s 15cm dobsonem 1.7x méně světla. Není to tak zlé jako ty všechny Levenhuky a Sebeny, ten dalekohled bude asi ještě relativně slušný, ale ta montáž je nejslabší článek, poddimenzovaná, bude se klepat. Měl jsem jí kdysi, s kratším dalekohledem, a stejně byla slabá a šla z domu.
Petros

Příspěvek od Petros »

Samozřejmě tu nechci nějak zkoušet trpělivost všech v této diskuzi, jen mi nejde na rozum, že jediná cesta z toho ven je stále ten dobson 6 a nic víc. Představme si, že dobson 6 je více drahý či neexistuje, jaký by jste zvolili teleskop v této cenové kategorii?
Děkuji P
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Samozřejmě tu nechci nějak zkoušet trpělivost všech v této diskuzi, jen mi nejde na rozum, že jediná cesta z toho ven je stále ten dobson 6 a nic víc. Představme si, že dobson 6 je více drahý či neexistuje, jaký by jste zvolili teleskop v této cenové kategorii?
Děkuji P
1. Dobson 6"
2. Malokuk SW R80/400 na AZ3 - ten ale není na planety
3. radši nic a šetřit
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

. Představme si, že dobson 6 je více drahý či neexistuje, jaký by jste zvolili teleskop v této cenové kategorii?
Děkuji PRefraktor 80//400 na montáži AZ3.
Ale jinak ti mohu napsat, že než je začali vyrábět , tak jsme si stavěli ty Dobsony sami. Od 200 mm v průměru více. Dnes je lacinější si je koupit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Petros

Příspěvek od Petros »

[quote author=243120356560540 link=1348228546/971#971 date=1416259984]

1. Dobson 6"
2. Malokuk SW R80/400 na AZ3 - ten ale není na planety
3. radši nic a šetřit[/quote

Děkuji za alternativy :), ale právě šetřit na nic nechci, protože nevím, jestli mě to chytne tolik, že budu chtít utrácet 20 tis za teleskop. To je asi ten důvod, proč se všichni, co chceme poprvé koupit teleskop tady snažíme najít odpověď :)
Budu tedy doufat, že se mi dostane aspoň jedné možné alternativy, která nepatří po koupi hned do koše.
P
Petros

Příspěvek od Petros »

Refraktor 80//400 na  montáži AZ3.
Ale jinak ti mohu napsat, že než je začali vyrábět , tak  jsme si stavěli ty Dobsony sami. Od 200 mm  v průměru více.  Dnes je lacinější si je koupit.

Děkuji za odpověď Milane, myslíš např. toto: http://www.binox.cz/80mm-refraktory-coc ... sk804-ota/  ?
Jinak nějaký reflektor by Tě nenapadl?    :)
P
Odpovědět