Sluneční skvrna!
-
Luky
Sluneční skvrna!
Tak se zdá, že dneska se polární záře nedočkáme, alespoň to tak vypadá z obrázků NOAA. Ani erupce dneska nejsou nějak aktivní. Dneska je tam jen nějaké "céčko"... Škoda, už jsem skoro věřil, že dneska konečně polární záři uvidím... :-/
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Sluneční skvrna!
Solidní aktivita byla v pátek kolem 18:00 a pravděpodobně trochu i kolem deváté večer. Uvidíme, zda někde po světě tou dobou něco viděli. Zatím sem viděl jen hlášení z N. Zélandu že byla vidět slušná záře.
Teď ve 22:30 je klid.. řek bych že už mnoho v noci nebude.. asi zas zítra..
Teď ve 22:30 je klid.. řek bych že už mnoho v noci nebude.. asi zas zítra..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
-
Luky
Sluneční skvrna!
Slyšel jsem od člena fóra "jcz", že se polární záře předpovídá nadránem nebo ráno... Já jsem takové informace zatím nikde neviděl... Ale pořád doufám, že něco vidět bude... ;)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Sluneční skvrna!
Kolem 19:00 UT zaznamenána velmi nízká aktivita v oblasti sev. Německa a v Anglii do 10°, takže podle všeho bychom neměli šanci něco vidět z ČR.
Jdu spát, .. jestli jsem to viděl dobře, nyní by už nic mimořádného nastat nemělo. Muselo by opět něco "explodovat" v oblasti 486.
Jdu spát, .. jestli jsem to viděl dobře, nyní by už nic mimořádného nastat nemělo. Muselo by opět něco "explodovat" v oblasti 486.
-
Luky
Sluneční skvrna!
OK. Věřím tomu co říkáš a půjdu spát taky. Doufám, že o nic nepříjdu 
Dobrou noc :hi:
Dobrou noc :hi:
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Sluneční skvrna!
Tak to zatím vypadá tak, že nejlepší šance na polární záře byla v době nárazu vlny ve slunečním větru. To bylo právě kolem 18. našeho času.
Snad dneska uvidím pořádně aspoň ty skvrny. Beru na to triedr
(Jestli vám nevadí stažení 3 MB, pak určitě tohle video polární záře z Německa stojí za to!
http://www.biss-net.com/~wh/aurora20031 ... 1920UT.avi
Bernitt, Mecklenburg-Vorpommern, DE)
Snad dneska uvidím pořádně aspoň ty skvrny. Beru na to triedr
(Jestli vám nevadí stažení 3 MB, pak určitě tohle video polární záře z Německa stojí za to!
http://www.biss-net.com/~wh/aurora20031 ... 1920UT.avi
Bernitt, Mecklenburg-Vorpommern, DE)
-
Luky
Sluneční skvrna!
Jo, díky.
Možná ještě něco na Slunci "bouchne" a bude něco vidět dneska. Ikdyž tomu moc nevěřím. Já jsem byl vzhůru do 01:00. Potom jsem si dal ještě budíček ve 3 a v 5, ale nic se nedělo a obrázky z NOAA vypadaly hodně poklidně...
Za to video díky, už to stahuju. Když jsem to nemohl vidět "naživo", tak alespoň z videa
Možná ještě něco na Slunci "bouchne" a bude něco vidět dneska. Ikdyž tomu moc nevěřím. Já jsem byl vzhůru do 01:00. Potom jsem si dal ještě budíček ve 3 a v 5, ale nic se nedělo a obrázky z NOAA vypadaly hodně poklidně...
Za to video díky, už to stahuju. Když jsem to nemohl vidět "naživo", tak alespoň z videa
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Sluneční skvrna!
Tak skvrny sou úúúúžasné!
Viděl sem prostřední bez brejlí a obě s brejlema. Taky je viděla moje mamka. Na závěr sem se podíval triedrem s nasazeným filtrem ze svářečských skel a byl to boží pohled Skvrnky se rozpadly ve skupinky menších a byla to prostě paráda.
Díky Slunce, jen tak dál.
Viděl sem prostřední bez brejlí a obě s brejlema. Taky je viděla moje mamka. Na závěr sem se podíval triedrem s nasazeným filtrem ze svářečských skel a byl to boží pohled Skvrnky se rozpadly ve skupinky menších a byla to prostě paráda.
Díky Slunce, jen tak dál.
Sluneční skvrna!
ČAuec. Tak jsem dnes opět pozoroval skupinky. Zhotovil jsem opět kresbu. Viz na mém webu. Zatím čau.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
-
Luky
Sluneční skvrna!
Zdá se, že celý případ se Sluneční aktivitou ještě nekončí. Dneska zase jedno Xko. Škoda, že je zataženo. Ta skvrna 486 je opravdu velká. Navíc teď na Slunci vychází další skvrna. Třeba ještě taky poroste
:)...
Sluneční skvrna!
26.10.03 v 16:10 SEČ při chvilkovém vyjasnění jsem stačil nasadit filtr (Baader fólie) a ve zvětšení 40x mrknout na Slunce. Na východě i západě slunečního kotouče dvě obrovské skupiny velkých i malých skvrn. Obě skupiny jsou celé položené do jakoby popálené kůže. Něco takového jsem ještě neviděl. Přes Slunce se převalují chuchvalce rychle plujících černých mračen a zvětšení 155x nelze použít. Počasí mi dopřálo stěží 10 minut pozorování.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Sluneční skvrna!
Sluneční disk je dnes až neuvěřitelně krásný. Nemám skener ale rád připojím alespoň neumělou kresbu se svými dojmy.
Kresba je pomocí projekce triedrem 10x50.
Okem jsou vidět krom oblastí 484 a 486 i dosud nepojmenovaná podkova...
Je to fakt nádhera. :bounce:
Kresba je pomocí projekce triedrem 10x50.
Okem jsou vidět krom oblastí 484 a 486 i dosud nepojmenovaná podkova...
Je to fakt nádhera. :bounce:
Sluneční skvrna!
Dnes 28.10. je to nádhera, zhotovil jsem kresbu, kterou jsem umístil opět na mém webu. Tak se mrkněte.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Sluneční skvrna!
tak prvni dusledek erupce je zde, cele kratke vlny
jsou zahlceny jen sumem od slunce, slunce krasne
rozhodilo ionosferu krome nekolika nejsilnejsich
radiovych vysilacu neni na KV vubec nic slyset.
Ted bych rozhodne slunce nepozoroval.
Sledujte radeji SOHO a magnetometry.
jsou zahlceny jen sumem od slunce, slunce krasne
rozhodilo ionosferu krome nekolika nejsilnejsich
radiovych vysilacu neni na KV vubec nic slyset.
Ted bych rozhodne slunce nepozoroval.
Sledujte radeji SOHO a magnetometry.