Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Moc se omlouvám, zapomněl jsem dopsat dovětek o zkušenosti pozorovatele. :)

To jsem chtěl taky zmínit, někteří jedinci mají místo sítnice CCD a oči potažené antireflexní vrstvouGrin, takže realita pro začátečníka je pak horší, ale pořád je to daleko blíže pravdy než simulátor s fotkama apod...
To je naprosto přesné ;D
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
candat

Příspěvek od candat »

Dobry den, chystam se koupit nejaky dalekohled brouzdal jsem po foru a vetsinou zacatecnikum je doporucovan nejaky z dobsonu chtel bych se konkretne zeptat na tohodle je maly prenosny coz by me vyhovovalo ze ho lapnu a pujdu nekam na kopec myslite ze je to dobra koupe ? dekuji za nazor.

http://www.novedalekohledy.cz/catalog/t ... cope_sky_w...
Na začátek
Bill

Příspěvek od Bill »

Pokud myslíš Sky-Watcher N 130/650 Dobson

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html

Tak jsou na něj docela pozitivní reakce - ale nemám osobní zkušenost, takže spíše poradí někdo jiný. Jediná větší nevýhoda je, že pokud by jsi ho chtěl nosit, tak je třeba ho na něco položit - je nízký a u pozorování by jsi musel asi klečet/ležet.

Jinak vlastní příspěvky můžeš opravit, ať ostatní ví, o čem je řeč.

Bill
M:736 750 113
bohuslavj

Příspěvek od bohuslavj »

A jsem tady zase! Zdravím vás, dostal jsem tip na tenhle dalekohled: Omegon Nightstar 20x80, http://www.novedalekohledy.cz/catalog/b ... _no_12461/. Cena od známého by byla 3000 a ptám se tedy zdali brát nebo nebrat.
Díky za odpověď.
"The trouble is you think you have time"
KEPLER2013

Příspěvek od KEPLER2013 »

to:bohuslavj

nebudu radit,rozhodni se sám ale ze zkušenosti-

- v ruce to těžko udržíš, spíše ne, podíváš se max. na měsíc
- na fotostojanu se to bude také třepat jak ratlík, takže zase nic pořádně neuvidíš
- cena není nic moc, za ty peníze tady koupíš menšího Dobsona a je to o něčem jiném
- pokud máš jen trochu podmínky a možnosti jdi do Dob.200/1200 a uvidíš to o čem se ti zatím ani nezdá, za rok či dva budeš mít vlastní zkušenosti a rozhodneš se jak dál Dobsona vždy prodáš s menší ztrátou,
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

dostal jsem tip na tenhle dalekohled: Omegon Nightstar 20x80
Ten známý Ti to doporučil jako dalokohled vhodný pro začátečníka ? jako první dalekohled ?

Jaký Ti doporučil stativ ?

Bez stativu - k ničemu. Lze i fotostativem, ale nějakým bytelným (nejlpe nějaký, pod který se sám nasoukáš) a to jde cena hned nahoru o dalších 3-6k.

Je velké množství objektů k pozorování se zvětšením 20x, ale z tvého dotazu nevyplývá, co vlastně chceš pozorovat ..
Připadá mi jednodužší ujasnit si v prvé řadě, co vlastně chci a pak to hledat .. než na to jít z druhé strany .. tedy přemýšlet o každém tipu na nákup: nepotřebuji to náhodou ? .. Vzhledem k dnešnímu otevřenému trhu je těch tipů na nákup opravdu hodně.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

A jsem tady zase! Zdravím vás, dostal jsem tip na tenhle dalekohled: Omegon Nightstar 20x80,  
KEPLER2013 už to nakousl, jen dodám že použitelný stativ (tedy připustíme-li že je foto-stativ pro nezalomený dalekohled na astro pozorování vhodný) bude stát víc jak ten triedr. No a potom co chceš za tři tisíce? Kvalita bude úměrná ceně, tedy nízká. Osobně bych to nekoupil a šetřil na lepší, nebo zvážil jestli opravdu obří triedr tak moc chci. Poměr cena/výkon (výkonem rozumím množství nashromážděného světla, možnost použít velká zv. a rozlišovací schopnost) hovoří pro Newtonův dalekohled na Dobsonově bedně. Obří triedr je spíš pro fajnšmekry kteří přesně vědí na co a proč ho chtějí.

Rekmarik: Souhlas.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
pivocz

Příspěvek od pivocz »

Zdravim, rad by jsem se optal na moznost primotovani tohoto Newtona na jinou montaz s pohonem. Dekuji za radu. :)
pivocz

Příspěvek od pivocz »

Jeste dodam vice informaci k otazce je to muj prvni teleskop a v montazich mam trosku hokej jde mi hlavne o astro foto a nejsem si jisty jestly se da na tu eq-4 dat nejaky pohon.. Dekuji a pekny den:)))
Miroslav M.

Příspěvek od Miroslav M. »

Príjemný večer prajem. :)
Som tu úplne nový, takže ak dávam toto vlákno do zlej kategórie, ospravedlňujem sa.
Chcel by som si kúpiť teleskop. Ide o prvý, takže sa v tom moc nevyznám, ale už som si čo to naštudoval. Väčšina odporúča dobsony, no ja si takúto konštrukciu nemôžem dovoliť z dôvodu, že bývam v byte uprostred mesta. Tento teleskop by sa mal dosť prenášať, takže rozmýšľam o EQ. Našiel som tento: http://www.dalekohlady-puskohlady.sk/te ... etail.html Je na ňom niečo zlé? Podľa toho, čo som si prečítal aj tu na AF, tak rozdiel pri 150mm a 200mm je relatívne malý. Investovať môžem na prvý tak 300€ nazačiatok. Vopred ďakujem za vaše rady. :)
weszter
Věk: 49

Příspěvek od weszter »

Ahoj a vítej.
jak se budeš dostávat za tmou?
co tím chceš pozorovat?
250mm dobson se dá vcelku odnést z panelákového bytu na parkoviště do auta. něco to sice váží, ale dá se to. do batohu okuláry, baterku a atlas a nemusíš jít ani dvakrát.
na nošení za tmou (tedy bez auta) to ovšem není.
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
Miroslav M.

Příspěvek od Miroslav M. »

Ďakujem za privítanie. :)
Tak planéty, hmloviny, galaxie. Mám auto, takže tým by som ho prenášal. Hej, nad tým som už premýšľal, lenže s uskladnením to bude tiež problém. Aj keď osobne by som bol za dobson, vďaka očividne pevnejšej, resp. stabilnejšej konštrukcii. No taký EQ alebo alt-azimut sa dá zložiť. Dajú sa aj dobsony (predpokladám, že nie)?
Bill

Příspěvek od Bill »

Tento teleskop by sa mal dosť prenášať, takže rozmýšľam o EQ
No jenom nezapomeň, že EQ montáž má taky závaží. Ono na tom nebudeš s EQ nějak výrazně lépe. Supra udává s obalovým materiálem 30kg:

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3646.html
M:736 750 113
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

No jenom nezapomeň, že EQ montáž má taky závaží. Ono na tom nebudeš s EQ nějak výrazně lépe. Supra udává s obalovým materiálem 30kg:
Tak tak. Newt. 150/1200 na Dobson montáži 25kg :)

Miroslav M. : A ani rozměrově nebude Dobsonova montáž o moc větší něž ta EQ, třebas složená. Pro Newton 150/750 výška tak 400mm, průměr točny cca 250 ? (To je odhad od oka, ale moc víc to nebude).
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
KEPLER2013

Příspěvek od KEPLER2013 »

Miroslave vítej na AF, při rozhodování o dalekohedu je důležité si uvědomit, že dobsona dopravím na místo pozorování, a pokud pominu vyrovnání teplot dalekohledu, tak mohu pozorovat, budeš-li mít EQ montáž, musíš ji ustavit a to není až tak jednoduché zvláště pro nováčka, samozřejmě záleží kam a na jak dlouho budeš dalekohled přepravovat a co s ním zamýšlíš pozorovat. Sám mám Dobsona 200/1200 a myslím, že pro začátek je to optimální řešení. Dobsona rozdělíš na tubus a stojan, a rozdíl průměru 150 či 200 je přece jen znatelný.
Odpovědět