Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Uživatelský avatar
josef01
Příspěvky: 225
Registrován: 15. 05. 2005, 02:02

Dalekohled pro začátečníka

#376

Příspěvek od josef01 »

Samozřejmě,dobrá rada nad zlato,přesto si myslím.že v popisu zamýšlené koupě je skoro vše na sto procent napsáno.Proto radím,dejte na popis prodávajicího,je to rada odborníka.
Rekmarik
Příspěvky: 1179
Registrován: 31. 10. 2012, 12:11

Dalekohled pro začátečníka

#377

Příspěvek od Rekmarik »

Ahoj já to docela chápu, i když jsem si při prvním hledání svého dalekohledu pročetl většinu vláken, stejně jsem taky potřeboval utvrdit v tom jestli je má volba správná.

Určitě nic nezkazíš tím, když začneš pozorováním .. a pokud budete chtít se synem třeba i fotit to pak ale bude třeba se dát trochu jinou cestou ..

Na můj vkus je tvoje volba dalekohledu teda zbytečně drahá - za 20 000,- mít doma dobsona o průměru 200mm se mi zdá jako škoda .. systém tě sice bude navádět ale otázkou je co uvidíš že .. za tu cenu bys mohl mít 300ku celotubus bez navádění ..
Hledat si objekty sám podle mapy má taky svoje kouzlo .. ale je to patrně individuální takže nechci od GoTo nijak odrazovat - já osobně ho nemám ani mi nechybí.

Dobson na pozorování není špatná volba - pokud tě neomezuje prostor, přenositelnost, rozměrnost dalekohledu tak se tady hraje na průměr zrcadla. Čím víc tím líp .. A samozřejmě všechno má svá pro a proti, takže neuškodí si trochu pročíst vlákna ohledně pozorování v této sekci, je jich tady fakt dost ..


edit: jen tak pro zajímavost dobsona, se kterým uvidíš to stejné jako ve tvém tipu teď někdo nabízí v astrobazaru a prodává ho za 240éček
SW Dobson 200/1200 + Zákl. Plossy (240€)

Na dobsonech je zajímavé to, že se dá pořídit docela výkonný dalekohled za málo peněz :)
Jaroslav Vlček
Příspěvky: 11
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03

Dalekohled pro začátečníka

#378

Příspěvek od Jaroslav Vlček »

Díky! Bydlíme na jihočeském venkově, máme relativně plochou střechu a v ní střešní okno - tedy zatím přemýšlím o tom že bych zřídil hvězdárnu na půdě... Ta goto je samosebou berlička - ve snaze kout železo dokud je žhavé.


j.
Rekmarik
Příspěvky: 1179
Registrován: 31. 10. 2012, 12:11

Dalekohled pro začátečníka

#379

Příspěvek od Rekmarik »

máme relativně plochou střechu a v ní střešní okno
Nevím jestli jsem to dobře pochopil, ale chystáte se pozorovat hvězdičky tím střešním oknem ?
to není dobrý nápad - s dobsonem to nepůjde vůbec a s jiným dalekohledem na stativu .. asi jen v extrémní nouzi .. chce to mít prostor kolem sebe, samozřejmě co největší kus oblohy na co nejtmavším pozorovacím místě. Proudění teplého vzduchu kolem okna taky uplně obraz zrovna dvakrát nevylepší ..
A nebo jsi to myslel tak, že tam prostě chceš udělat hvězdárnu .. Proč ne, ale určitě se dá pozorovat pro začátek i bez vlastní hvězdárny .. začal bych nejdříve sháněním informací o dalekohledech a pozorování s nimi a potom až to stavění 8-)
Jaroslav Vlček
Příspěvky: 11
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03

Dalekohled pro začátečníka

#380

Příspěvek od Jaroslav Vlček »

Nene, samosebou - počítal jsem s tím že to okno bude vyklopené a dalekokuk na nějaké konstrukci bude čnít nad střechou - soudě podle vlastní hlavy vystrčené z vikýře je rozhled a výhled slušný, alespoň v porovnání s přesvětlenou ČB hvězdárnou: žádné stavění se nechystá. A o teplém vzduchu taky nemůže být řeč - zkrátka půda, no... :)

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5422
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Dalekohled pro začátečníka

#381

Příspěvek od vla »

Úvaha o takovémto způsobu pozorování je zcela zcestná, potřebuješ okolo dalekohledu plochu minimálně 2,5x2,5 metru ( pro newton 200/1200), po které se budeš okolo dalekohledu pohybovat. Prakticky musíš dalekohled i v téměř vodorovné poloze obejít bez problémů ze všech stran.  Takže pokud zvolíš větší rozměry dalekohledu, bude i potřebný prostor větší. Rovněž "nějaká konstrukce" by musela být značně masivní, aby nebyla příčinou neustálého chvění dalekohledu při pozorování. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Jaroslav Vlček
Příspěvky: 11
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03

Dalekohled pro začátečníka

#382

Příspěvek od Jaroslav Vlček »

Moc díky, já těch romantických a nepraktických představ budu mít určitě povícero... ::) Každopádně kdyby ještě někdo mohl dát tip na dalekohled, budu rád.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5422
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Dalekohled pro začátečníka

#383

Příspěvek od vla »

Jenže to se budeš muset rozhodnout sám, samozřejmě čím větší tím lepší, ale vše má své meze.Za sebe radím pokud znáš a nebo chceš poznat oblohu a věnovat tomu nějaký čas učením je ideální dobson bez GO-TO, díky skvělému poměru cena/výkon. Pokud si chceš objekty nechat najít systémem GO-TO stačí ti naučit se pár hvězd pro ustavení a pak nachází dalekohled většinu objektu sám. Mě třeba tohle nebaví. Ideální by bylo sehnat někoho z okolí, vyjet na pozorování a nechat si nalít během třeba i jednoho večera úplné základy do hlavy, to pak při rozhodování hodně pomůže. Velikost je závislá i od možnosti pozorování, rozhoduje doba chladnutí, pokud neskladuješ v zimě, celková hmotnost, rozměry kam přenášet atd Tohle vše zahrň do rozhodování a mělo by to vyjít.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
Stanislavxyz
Příspěvky: 900
Registrován: 24. 10. 2012, 19:10

Dalekohled pro začátečníka

#384

Příspěvek od Stanislavxyz »

Moc díky, já těch romantických a nepraktických představ budu mít určitě povícero...  ::) Každopádně kdyby ještě někdo mohl dát tip na dalekohled, budu rád.
Z vlastní zkušenosti doporučuji nejdříve pochopit alespoň základy optiky a fungování různých dalekohledů. Pak teprve kupovat. Ze začátku se každý hrne nejdříve koupit dalekohled a pak teprve zjišťuje co a jak chce pozorovat a často nový dalekohled rychle prodává a kupuje jiný. Jak napsal vla- ideální je podívat se po dalších astro-amatérech v okolí a mrknout se čím a co pozorují, zeptat se na praktické věci a tak. Taky tu na AF je v hodně informací- chce to jen číst a číst. Většina otázek výběru prvních dalekohledů je tady mnohokrát zodpovězena. No a než si člověk ujasní pojmy, může pozorovat třeba triedrem, tím se nic nepokazí...

Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Uživatelský avatar
Vranitko
Příspěvky: 27
Registrován: 02. 12. 2013, 13:39
Bydliště: Chomutov

Dalekohled pro začátečníka

#385

Příspěvek od Vranitko »

k čemu mi je, že už dlouho pročítám fórum, když si připadám pořád stejně blbej...

pochopil jsem, že nejlepší volbou, kterou by mi tu poradil skoro každý, by byl nějaký newton na dobsonově montáži (pominu to, že se mi nelíbí - radši ať se mi nelíbí vzhled dalekohledu, než aby se mi nelíbily pozorované objekty) jenže.

Oblohu jsem zvyklý pozorovat pouhým okem, většinou však v městem přesvícených podmínkách (takže když uvidím Mars, slintávám blahem). Pochopil jsem, že dobsony jsou dobré pro krátké přesuny na zahradu, nebo do auta. Ale co když bydlím v paneláku na kraji města a mám možnost dojít si na, řekněme 0,5 km vzdálené pole a mířit aspoň mimo město? Navíc bych si rád s sebou bral dalekohled na tábory, kde se naskýtá úžasná obloha - což znamená většinou přeprava vlakem, neboť do dodávky s kufry bych se asi bál ho dát.

Jsem příležitostný "šmejdil" po obloze - a tedy po dalekohledu se mi zasteskne obvykle, "když na obloze něco je" - tedy mít možnost podívat se na kometu, která je na hranici viditelnosti pouhým okem,  Podívat se po mlhovinách ale semtam i planetách. Měsíc mě láká spíš okrajově.
Z toho mého příležitostného šmejdění však vyplývá i to, že si myslím, že ať už si koupím jakýkoliv, vytáhnu ho párkrát do roka (třeba se to změní k lepšímu).

Ptám se v době před Vánocemi, kdy se mi může třeba zbytek rodiny složit a něco i přispět... ptám se v době, kdy mi byl ukázán leták s Lidlskopem, který jsem - doufám, že správně, odmítl.

Nakonec to asi úplně zazdím - co kdybych mohl sehnat tenhle http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3694.html za nějakých 1300,- z druhé ruky - je to hodně velké zlo, které mě od dalších pozorování spíš odradí? Mám počítat s tím, že se to bude klepat a skákat, jakmile se toho dotknu?

ještě na závěr úplně mimo - když jsem tak koukal po všech koutech, co u rovníkových montáží znamená to EQ 2 nebo 2-3 nebo 5 - co znamenají ta čísla?

dík
Maksutov Cassegrain 127/1500 na NEQ5
Uživatelský avatar
Stanislavxyz
Příspěvky: 900
Registrován: 24. 10. 2012, 19:10

Dalekohled pro začátečníka

#386

Příspěvek od Stanislavxyz »

Vranitko: Jak dlouho už pročítáš AF? Já už pár roků a pořád nacházím další informace.

Dobson montáž je mnohem lepší než ta paralaktika na té 114-ce. Ta se klepat bude určitě.

Jestli máš na dalekohled cca. 1300,- tak bych koupil triedr- je skvěle přenosný, na jasnější komety super, DSO pod dobrou oblohou taky a užiješ ho i na terestr. Pouze na planety to není...

Čísla myslím znamenají jednotlivé řady, tzn. kvalitu provedení.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1692
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 35
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled pro začátečníka

#387

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

kvalitu provedeníKvalitu provedení bych do toho nemotal, spíš bych to upřesnil takto: vyšší číslo značí vyšší nosnost, tuhost, vybavenost a samozřejmě hmotnost a cenu.

Na mé bývalé EQ-2 se Newton 130/650 klepal docela dost, takže při ještě delším tubusu to bude o malinko horší, i když to má menší průměr primárního zrcadla.

Trieder je skvělý nápad. Občas ho taky vytáhnu, ovšem primárně s ním koukám na Slunce za pomoci Baader Solar fólie.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200, Bresser MS 127/1900
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Uživatelský avatar
Ulkesh
Příspěvky: 108
Registrován: 25. 11. 2013, 16:12

Dalekohled pro začátečníka

#388

Příspěvek od Ulkesh »

Vranitko.

Ak človek musí ďalekohľad ťahať vlastnými silami ďalej ako len z verandy na dvor, tak dobson na to asi nebude najideálnejší.
Mnoho ľudí chodí na pozorovacie stanovište autom práve s dobsonom, pretože keď už idú tým autom, tak si berú to najväčšie, čo sa im do auta zmestí.

Ak však nie je iná možnosť ako nosiť ďalekohľad len vlastnými silami niekoľko sto metrov od domu, tak by som uvažoval o niečom ako krátky refraktor SW 80/400 malokuk na nejakom lepšom fotostatíve (AZ-3 nie je kto vie čo).
Avšak nevidno mím toho až tak veľa:
Na planétach ukáže len úplné minimum (Na jupiteri dva pásy, Prstenec saturna, fázy venuše - ale to je úplne všetko, žiadna sláva. A u Marsu sotva kotúčik) a DSO len tie jasnejšie objekty - zvyčajne otvorené hviezdokopy (desiatky), zopár guľových hviezdokôp, pár planetárnych a iných hmlovín a na zlej oblohe veľmi málo galaxií na lepšej oblohe trochu viac. Všetky tieto objekty sú však v ňom len hmlisté škvrnky a nejaké detaily sú len výnimkou (azda len M42 v Orióne - tam ide rozoznať typický tvar). Je to proste o škvrnkách ktoré sú rôzne veľké, rôzne jasné a sem tam sploštené.

Jedinou výhodou tohoto ďalekohľadu je len malý rozmer a váha.
Na prvopočiatočné zoznámenie sa s oblohou by mohol vystačiť, ale len v tom zmysle, že človek vyhľadá tých rádovo 100 najjasnejších objektov oblohy a môže si odfajknúť, že objekt videl - nič moc na ňom neuvidí.
Čo vidno dobsonom nech opíše niekto iný, s tým nemám skúsenosť, ale malo by ním byť možné vidieť rádovo viac ako malým refraktorom.


Potom by človek ešte mohol uvažovať o trochu väčších svetelných refraktoroch či malých maksutovoch, ale cenovo sú na tom horšie ako SW80/400 a aj ich váha je omnoho väčšia - väčšie nároky aj na montáž čo pridá ďalšiu váhu a od 20cm objektívu to bude stále asi ďaleko. Osobne by som touto cestou nešiel, ale uváž si sám.

Dlhý refraktor tiež nie je kto vie čo na prenášanie, lebo sa nezmestí do batohu ale tých pár sto metrov sa dá tubus preniesť aj v ruke. Ono v princípe ide prenášať aj väčšie veci, ale tá námaha... ja by som nebol ochotný, ale niekto iný možno áno.

Na zváženie je ešte triéder, kde sa dá vybrať opäť aj väčší kus, ale to je vďaka absencii zalomenia lomikrk, ale niekomu to nemusí vadiť. Ten je tiež lepšie dať na statív, ale ja osobne si nedokážem predstaviť pozorovanie triédrom na statíve blízko zenitu. U menších sa dá aj voľno z ruky, to nie je problém.


Ten newton 114/900 nebude kto vie čo :-/
osobne sa mi nerobí dobre, keď pri ďalekohľade vidím číselný údaj 114, ale to nie je kvôli priemeru objektívu ale skôr kvôli všetkému ostatnému čo je pre tieto ďalekohľady typické - montáž a mechanické prevedenie.
triéder 8x60 z lidlu
SW 80/400 na AZ-3
SW heritage 130/650
setové okuláre 25 a 10 mm + 6 mm okulár s nápisom 4 mm (asi Huygens)
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5422
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Dalekohled pro začátečníka

#389

Příspěvek od vla »

Asi mě hodně zkritizujou ( paralaktiky začátečníkům nikdo nedoporučuje, ale..), ale mám pocit, že potřebuješ krátký relativně dobře přenosný dalekohled. Reálné mi přijde průměr 150/750 newton a buď pokud jsi schopný si něco vyrobit sám dobsonovu montáž vlastní výroby z vodovzdorné překližky či lehkých kovových jeklů, která bude oproti originálu výrazně lehčí. Nebo paralaktiku řady EQ5, která by takového newtona unesla. Navíc, pokud jezdíš na tábory bys po připojení motorku měl objekt stále v zorném poli, což je dobré při více pozorovatelích a nakonec by to mohlo vést i k prvním pokusům o astrofoto.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
Ulkesh
Příspěvky: 108
Registrován: 25. 11. 2013, 16:12

Dalekohled pro začátečníka

#390

Příspěvek od Ulkesh »

Ešte k tej mojej poznámke ku AZ3, že to nie je ktoviečo:

Na SW80/400 stačí, ale ničo ťažšie by som naň nedával. Trochu nepríjemné je, že na objekt treba nemieriť vždy z dola na hor, lebo pri opačnom chode zhora na dol sa vždy o kúsok preklopí dozadu a posunie os ďalekohľadu späť o kúsok nahor. Našťastie má jemné pohyby, žiaľ nie nekonečné.
Vzhľadom na to, že táto montáž ako tak stačí na malokuka je príliš ťažká veľká. zložená má vyše 80cm a váži 3-4 kg.

Tú istú prácu čo odvedie táto montáž, by mal odviesť aj nejaký dobrý fotostatív (avšak asi nie za 25€), ak človek nepotrebuje jemné pohyby, ktoré ale pri malých zväčšeniach, ktoré poskytuje malokuk hádam netreba. Taký fotostatív je najmä menší a trochu ľahší (ultraľahký fotostatív zase tiež nie). Fotostatív som ešte neskúsil, tak môj príspevok berte tak.


A aby to Vranitko nemal také ľahké, tak je možnosť kúpiť aj stolný dobson 114/500 či vysúvací 130/650. Ten druhý poskytuje asi najväčší priemer objektívu, ktorý sa komplet zmestí do normálneho ruksaku. Lenže je stolový, s tým treba rátať.
triéder 8x60 z lidlu
SW 80/400 na AZ-3
SW heritage 130/650
setové okuláre 25 a 10 mm + 6 mm okulár s nápisom 4 mm (asi Huygens)
Odpovědět