Dalekohled pro začátečníka
Podle mě, pokud někomu vadí to strkání a posunování ručně, pak mu to bude vadit při většině zvětšení a jedno jestli na planety nebo DSO ..
Když porovnám 150/750 na EQ5 co mám k dispozici a 250/1200 tak se mi líbí víc ten obraz z 250 a tak oželím pohon .. mě to prostě nevadí.. možná časem budu řešit pohon na Dobsonu .. i to je možné a to se tady taky řeší viz jiné příspěvky .. např:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1168516632
Když porovnám 150/750 na EQ5 co mám k dispozici a 250/1200 tak se mi líbí víc ten obraz z 250 a tak oželím pohon .. mě to prostě nevadí.. možná časem budu řešit pohon na Dobsonu .. i to je možné a to se tady taky řeší viz jiné příspěvky .. např:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1168516632
Původně jsem zamýšlel nad tímto http://www.trekshop.cz/hvezdarske-dalek ... 30x900-eq/
No já teda nevím ale už se mi stalo že mi u 200ky vysadily baterky a strkat jsem do toho musel docela často
Ale ty jsi strkal do paralaktiky !!!!!
Tak to nepleť do Dobsona . Nebo si to alespoň pořádně vyzkoušej a porovnej. Ale nejdřív s tím Dobsonem alespoň hodinu pozoruj !
Ale ty jsi strkal do paralaktiky !!!!!
Tak to nepleť do Dobsona . Nebo si to alespoň pořádně vyzkoušej a porovnej. Ale nejdřív s tím Dobsonem alespoň hodinu pozoruj !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tak točil a strkání je ještě o něco horší
Kolik chceš investovat?
Kolik chceš investovat?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Zkus psát o něčem, co znáš a ne o tom, co se domníváš. To co píšeš je nesmysl a jen s tím strašíš ty, co si myslí, že tvoje rady vychází z nějakých zkušeností.
Opravdu, postrčit Dobsona 1x / minutu je skutečně nadlidský výkon - tedy alespoň pro teoretiky.
Opravdu, postrčit Dobsona 1x / minutu je skutečně nadlidský výkon - tedy alespoň pro teoretiky.
lepší rada žádná než špatná
no ale tento teleskop nemá přeci pohon .. a na té montáži se bude asi dost třepat .. to mi připadá asi ještě otravnější než to posunování .. bát se toho teleskopu dotknout aby se neroztřepal ..
Obrovská výhoda právě dobsonovy montáže je v té stabilitě... mimojiné ..
Obrovská výhoda právě dobsonovy montáže je v té stabilitě... mimojiné ..
O astronomii se zajímám už mnoho let, vím o vesmíru celkem dost, ale doposud jsem pozoroval jen okem, a krátce i za pomocí google sky. Zde na fórum jsem nový, a jsem docela zaskočen těmi odbornými termíny. Já totiž myslel, že si vyberu teleskop podle zvětšení a tradá na hory, ale asi to není tak jednoduchý si vybrat ten správný. Každopádně jsem rád, že takovýto fórum existuje...
Tak točil a strkání je ještě o něco horší
Kolik chceš investovat?
10.000,-
Ale když to bude stát zato, tak klidně i 15.000,-
Kolik chceš investovat?
10.000,-
Ale když to bude stát zato, tak klidně i 15.000,-
A co chceš pozorovat? Máš v plánu i focení planet nebo dso?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Především pozorovat galaxie a mlhoviny. Ale rád bych se podíval i na měsíc a nějakou tu planetu. Fotit nemám v plánu.
V tom případě co největší průměr takže dobson 10"
Kdybych tedy volil tento http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3655.html
Byli by k němu zapotřebí dokoupit i nějaké okuláry? Nebo stačí ty co k němu dodávaj? Nevím jestli zvětšení 120x je dostatečný...
A co filtry?
Byli by k němu zapotřebí dokoupit i nějaké okuláry? Nebo stačí ty co k němu dodávaj? Nevím jestli zvětšení 120x je dostatečný...
A co filtry?
Minimálně časem nějaké okuláry potřebovat budeš. Takže s tím počítej. Bez filtrů se obejdeš delší dobu.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Díky za rady. Budu se těšit na chladné noci a čisté nebe 

O astronomii se zajímám už mnoho let, vím o vesmíru celkem dost, ale doposud jsem pozoroval jen okem, a krátce i za pomocí google sky. Zde na fórum jsem nový, a jsem docela zaskočen těmi odbornými termíny. Já totiž myslel, že si vyberu teleskop podle zvětšení a tradá na hory, ale asi to není tak jednoduchý si vybrat ten správný. Každopádně jsem rád, že takovýto fórum existuje...
Ještě mi to nedá .. ta věta "tradá na hory" .. doporučuju v tomto případě udělat si nějakou prostorovou představu kolik dalekohled váží kolik zabere místa a jak se dá přenášet .. k tomu jistě poslouží youtube, kde je spousta videí kde mimojiné taky různí uživatele prezentují své dalekohledy jak na paralaktické montáži tak dobsonově .. a můžeš vidět v "reálu jak velký to celý je, jak se s tím manipuluje a tak .. Na nošení na zádech ta 250/1200 zrovna není ..
Do auta se to ale vejde naprosto v pohodě .. (viz další jiná vlákna na astroforu, kde se to rozebírá)
Hodně zdaru !
Ještě mi to nedá .. ta věta "tradá na hory" .. doporučuju v tomto případě udělat si nějakou prostorovou představu kolik dalekohled váží kolik zabere místa a jak se dá přenášet .. k tomu jistě poslouží youtube, kde je spousta videí kde mimojiné taky různí uživatele prezentují své dalekohledy jak na paralaktické montáži tak dobsonově .. a můžeš vidět v "reálu jak velký to celý je, jak se s tím manipuluje a tak .. Na nošení na zádech ta 250/1200 zrovna není ..
Do auta se to ale vejde naprosto v pohodě .. (viz další jiná vlákna na astroforu, kde se to rozebírá)
Hodně zdaru !