CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
Já tedy nevím, ale kolega chce pozorovat teď, tak mu napiš to, co lze pozorovat, ne přepisovat nějaké seznamy, kde jsou objekty letní oblohy a pod. Takových rádoby seznamů najdeš na netu stovky....
Stačí tedy odkaz, ale k čemu teď letní obloha ?
Stačí tedy odkaz, ale k čemu teď letní obloha ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
CG-5 Advanced - problém
Takových rádoby seznamů najdeš na netu stovky....
Ano.
preto pisem "Podla suhvezdi na oblohe vybrat z katalogu najasnejsie objekty" asi som mal dopisat - v case, mieste a smere pozorovania.
podstata prispeku nie je v katalogu, ale v navrhu zacat pozorovanie
-otvorene hviezdokopy,
-asterizmy,
-gulove hviezokopy,
-dvojhviezdy
a az potom galaxie a hmloviny.
Mesiac a planety som preskocil /to je snad ako prve/.
a este upozornujem, ze z katalogov hladat urban astronomy.
Ano.
preto pisem "Podla suhvezdi na oblohe vybrat z katalogu najasnejsie objekty" asi som mal dopisat - v case, mieste a smere pozorovania.
podstata prispeku nie je v katalogu, ale v navrhu zacat pozorovanie
-otvorene hviezdokopy,
-asterizmy,
-gulove hviezokopy,
-dvojhviezdy
a az potom galaxie a hmloviny.
Mesiac a planety som preskocil /to je snad ako prve/.
a este upozornujem, ze z katalogov hladat urban astronomy.
CG-5 Advanced - problém
NumNGC#M-#RADecDimmagmag* N-* age/MyrNotes
no já teda nevím, ale kdyby mi někdo poslal takovouhle tabulku změti čísel jakože radu co můžu pozorovat, když se mi nepodařilo najít galaxii v Andromedě, tak bych asi zahodil dalekohled a dal se na PC hry
Jinými slovy, pokud bych se už vyznal v takových věcech tak bych asi nepotřeboval přiliš rady co pozorovat ..
Ale třeba jsem vyjímka, takže přeji ať tabulka a vůbec seznamy a tabulky dobře slouží všem kterým se v nich chce číst.
A abych jen nekritizoval a pro Ty co stejně jako já nemají rádi tabulky - další cesta pro seznamování se s oblohou může tedy být program - např. Stelarium - je to zdarma, dá se tam virtuálně brouzdat oblohou a hledat zajímavé objekty - včetně podrobných popisků velikostí, jasnosti, polohy, místa na obloze v konkrétní čas atd.
no já teda nevím, ale kdyby mi někdo poslal takovouhle tabulku změti čísel jakože radu co můžu pozorovat, když se mi nepodařilo najít galaxii v Andromedě, tak bych asi zahodil dalekohled a dal se na PC hry

Jinými slovy, pokud bych se už vyznal v takových věcech tak bych asi nepotřeboval přiliš rady co pozorovat ..
Ale třeba jsem vyjímka, takže přeji ať tabulka a vůbec seznamy a tabulky dobře slouží všem kterým se v nich chce číst.
A abych jen nekritizoval a pro Ty co stejně jako já nemají rádi tabulky - další cesta pro seznamování se s oblohou může tedy být program - např. Stelarium - je to zdarma, dá se tam virtuálně brouzdat oblohou a hledat zajímavé objekty - včetně podrobných popisků velikostí, jasnosti, polohy, místa na obloze v konkrétní čas atd.
CG-5 Advanced - problém
Opravdu stačí jen jména zajímavých objektů, polohu si dohledám.
nepodcenoval by som ho. Ked som zacinal, tiez som M31 nevedel najst. Nevedel som, ze to je az taka "mlzinka". Pozorujem z mesta.
Otvorene hviezdokopy M45, Hyady, M44, Mel 20, NGC 869 a 884,
M38,36,37,35 ...
Asterizmy raminko, smajlik, lodicka, Kemblova kaskada, ...
Dvojhviezdy Albireo, Almach, ...
gulove hviezdokopy M3,M13,M92,..
Este raz opakujem, je to navrh, cim zacat. Rady nechavam na skusenejsich.
Stellarium, priadne ine planetarium je uzasny pomocnik.
nepodcenoval by som ho. Ked som zacinal, tiez som M31 nevedel najst. Nevedel som, ze to je az taka "mlzinka". Pozorujem z mesta.
Otvorene hviezdokopy M45, Hyady, M44, Mel 20, NGC 869 a 884,
M38,36,37,35 ...
Asterizmy raminko, smajlik, lodicka, Kemblova kaskada, ...
Dvojhviezdy Albireo, Almach, ...
gulove hviezdokopy M3,M13,M92,..
Este raz opakujem, je to navrh, cim zacat. Rady nechavam na skusenejsich.
Stellarium, priadne ine planetarium je uzasny pomocnik.
CG-5 Advanced - problém
Dekuji za rady, hned jak bude pocasi to zkusim M42 a Jupiter. Pouzivam TheskyX coz predpokladam je neco hodne podobneho jako Stellarium, takze mi staci jen nazvy objektu a ja si je najdu
jen bych se chtel jeste zeptat zda pro M42 nebo M31 je vhodny okular 20mm dekuji
jen bych se chtel jeste zeptat zda pro M42 nebo M31 je vhodny okular 20mm dekuji
CG-5 Advanced - problém
jen bych se chtel jeste zeptat zda pro M42 nebo M31 je vhodny okular 20mm dekuji Podľa mňa skoro akýkoľvek okulár. Pri malom zväčšení sa môžeš kochať celkovou kompozíciou objektov a pri väčších zväčšeniach môžeš skúmať jemnejšie detaily. Na jednom objekte sa oplatí poskúšať vždy viacero okulárov - pri vyhľadávaní samozrejme použiť ten s najmenším zväčšením, aby sa ľahšie hľadalo, ale M42 a M31 uvidíš už v hľadáčiku, takže tam to nie je až také dôležité.
No hej a ešte, že M31 je dosť veľká asi 3-4° takže sa často ani celá nezmestí do zorného poľa, takže je lepšie začať s čo najmenším zväčšením a aj tak bude treba zametať po okolí pri hľadaní jej satelitov.
Tie väčšie zväčšenia sa skôr zídu pri M42 na rozlíšenie trapézu a lepšie vyzdvihnutie jednotlivých titerností v hmlovine.
No hej a ešte, že M31 je dosť veľká asi 3-4° takže sa často ani celá nezmestí do zorného poľa, takže je lepšie začať s čo najmenším zväčšením a aj tak bude treba zametať po okolí pri hľadaní jej satelitov.
Tie väčšie zväčšenia sa skôr zídu pri M42 na rozlíšenie trapézu a lepšie vyzdvihnutie jednotlivých titerností v hmlovine.
triéder 8x60 z lidlu
SW 80/400 na AZ-3
SW heritage 130/650
setové okuláre 25 a 10 mm + 6 mm okulár s nápisom 4 mm (asi Huygens)
SW 80/400 na AZ-3
SW heritage 130/650
setové okuláre 25 a 10 mm + 6 mm okulár s nápisom 4 mm (asi Huygens)
- Stanislavxyz
CG-5 Advanced - problém
No mohl by být i delší, 20mm dá zv. 50x (ten astromaster by měl mít ohnisko 1000 mm, jestli se nepletu) a na tyhle rozsáhlejší objekty se užije i míň. Pro začátek ale pozoruj s tím co máš, něco uvidíš určitě a až se rozkoukáš, sám budeš tušit jaký okulár případně dokoupit.
No mohl by být i delší, 20mm dá zv. 50x (ten astromaster by měl mít ohnisko 1000 mm, jestli se nepletu) a na tyhle rozsáhlejší objekty se užije i míň. Pro začátek ale pozoruj s tím co máš, něco uvidíš určitě a až se rozkoukáš, sám budeš tušit jaký okulár případně dokoupit.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Vladimir Bahyl
Re: CG-5 Advanced - problém
Aj ja mám problém s CG-5. Prestala mi fungovať mainboard NXW411. Mám dve možnosti. Ak mi niekto ponúkne túto elektroniku (alebo novšiu), tak ju kúpim ak nie, potom za zbytkovú cenu predám túto montáž a budem musieť si kúpiť novú. Najde sa záujemca o pomoc pre mňa alebo o kúpu? Ďakujem. basoft@zv.psg.sk
Ahoj.
Náhradní díly by měly jít normálně objednat: http://www.celestron.com/astronomy/part ... mount.html
Zkus se obrátit na oficiálního prodejce - třeba Supra Praha, ať ti zjistí cenu. Ale asi to bude "pořádná kláda".
Bill
Náhradní díly by měly jít normálně objednat: http://www.celestron.com/astronomy/part ... mount.html
Zkus se obrátit na oficiálního prodejce - třeba Supra Praha, ať ti zjistí cenu. Ale asi to bude "pořádná kláda".
Bill
M:736 750 113
Ahoj,
a vieš konkrétne čo sa z doskou stalo ? , (má nejaké viditelné poškodenie), možno by sa dala opraviť. Možes prípadne nalinkovať fotky čo ja na nej poškodené ..
Martin
a vieš konkrétne čo sa z doskou stalo ? , (má nejaké viditelné poškodenie), možno by sa dala opraviť. Možes prípadne nalinkovať fotky čo ja na nej poškodené ..
Martin
CG-5 Advanced - problém
Kde su asterizmy smajlik a lodicka? Maju nejaky unikatnejsi nazov?
CG-5 Advanced - problém
Zo servera 8mag :
http://8mag.net/sk/atlas/asterismy/start
Smajlik
Polozka 11, po odkliknuti na strane suhvezdia Auriga uplne dole je popis:
"Poměrně velký, na první pohled však těžko rozpoznatelný asterismus půl stupně na JJZ od otevřené hvězdokupy M38. Dvě oči a kolem šesti hvězd do oblouku jako pusa. Součástí je i hvězdokupa Stock 8.
Vic: Připomíná mi široký úsměv žáby. Takový veselý usměváček Dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, které hvězdy spojit, aby to dávalo smysl. A co vy?"
Polozka 59 LMi
Lodička
"Jeden z nejhezčích asterismů na obloze! Kvůli němu se vyplatí zamířit dalekohled do jinak nevýrazného souhvězdí Malého lva. Nalézt lze podle hvězdy 22 LMi, která tvoří lodní záď. Ve větším triedu objevíme celkem devět hvězd. Šest hvězd tvoří palubu a kýl, zbylé tři pak mírně šikmo nakloněný stěžeň.
Vic: Překrásný, ale málo jasný asterismus, který je ideální pro obří binokuláry. Hvězdy stěžně a kýlu jsou deváté magnitudy, paluba je o něco jasnější. Škoda jen, že lodička je v nepřevracejících dalekohledech vzhůru nohama."
http://8mag.net/sk/atlas/asterismy/start
Smajlik
Polozka 11, po odkliknuti na strane suhvezdia Auriga uplne dole je popis:
"Poměrně velký, na první pohled však těžko rozpoznatelný asterismus půl stupně na JJZ od otevřené hvězdokupy M38. Dvě oči a kolem šesti hvězd do oblouku jako pusa. Součástí je i hvězdokupa Stock 8.
Vic: Připomíná mi široký úsměv žáby. Takový veselý usměváček Dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, které hvězdy spojit, aby to dávalo smysl. A co vy?"
Polozka 59 LMi
Lodička
"Jeden z nejhezčích asterismů na obloze! Kvůli němu se vyplatí zamířit dalekohled do jinak nevýrazného souhvězdí Malého lva. Nalézt lze podle hvězdy 22 LMi, která tvoří lodní záď. Ve větším triedu objevíme celkem devět hvězd. Šest hvězd tvoří palubu a kýl, zbylé tři pak mírně šikmo nakloněný stěžeň.
Vic: Překrásný, ale málo jasný asterismus, který je ideální pro obří binokuláry. Hvězdy stěžně a kýlu jsou deváté magnitudy, paluba je o něco jasnější. Škoda jen, že lodička je v nepřevracejících dalekohledech vzhůru nohama."
- Vladimir Dubecký
CG-5 Advanced - problém
Dobrý den. Mám dalekohled Sky-Watcher 130/650 na EQ2. Mám ho asi měsíc. Už jsem s ním pozoroval a nemůžu si ho vynachválit. Na stránkách www.astro.cz jsem našel že má být vidět kometa Lovejoy, tak bych se chtěl zeptat, jestli to má cenu si ráno přivstat a jít se na ní podívat, jestli bych vůbec něco s mým průměrem zrcadla viděl. Děkuji za odpověď =)
CG-5 Advanced - problém
Vítej na AF: Určitě to má cenu. Dej co nejmenší zvětšení. Pěkná bude i v triedru. http://www.kommet.cz/page.php?al=lovejo ... nni_obloze
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
- Vladimir Dubecký
CG-5 Advanced - problém
Aha takže to samozdřejmě vyzkouším. Děkuji