CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
No, tak to je jasne proc nic nevidis (resp. proc vidis rozmazanou tresouci se oranzovou kulicku) ;D Astronomie (ta prakticka, vizualni) je proste outdoorovy sport.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
CG-5 Advanced - problém
Děkuji za rady. Ještě mě napadlo, co může a asi má vliv na moje pozorování. Zatím pozoruji tak, že otevřu balkonové dveře a dalekohled je v místnosti a jen kouká ven. Sice ho tak nechám asi hodinu, ale určitě to má taky nějaký vliv. Dnes zkusím dát ven a pozorovat z venku..Ahoj, já jsem takto pozoroval nějaký čas. Musím však říci, že je to v porovnání s tím, jak se mi teď pozoruje na balkonu hrůza. Sice na něj nedám židličku, ale seeing a celkově pozorování je doopravdy někde jinde, než pozorování s otevřeným oknem ...
Ovšem v létě, kdy je teplota cca stejná, tak se to docela dá.
Když už tedy člověk nemůže vyjet ven, tak aspoň z balkonu (pokud to samozřejmě jde).
Takže tak ...
Ovšem v létě, kdy je teplota cca stejná, tak se to docela dá.
Když už tedy člověk nemůže vyjet ven, tak aspoň z balkonu (pokud to samozřejmě jde).
Takže tak ...
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
CG-5 Advanced - problém
Tak jsem na to snad konečně přišel. Byl jsem 2hodiny venku a zkoušel a zkoušel ostřit. Měl jsem stále představu, že Mars musí být hodně velký, ale při mém zvětšení 133x a přesnom zaostření je Mars jak "špendlíková hlavička". Je to tak nebo se zas pletu ?
CG-5 Advanced - problém
Nepleteš,máš zaostřeno. 

- Adamusator
CG-5 Advanced - problém
děkuji za rady - snažím se pozorovat zatím jen tři dny - ale stále tápu - co jsem myslel, že je Mars (nejvíce svítící hvězda) tak mi při okuláru 9mm jako Mars nepřišla ( co jsem viděl fotky nebo kresby, tak to nevypadalo, spíš jen jako zvětšená hvězda, ale asi něco dělám špatně). Budu tedy tápat, asi jako každý začátečník, než se do toho trochu dostanu. Prvotní nadšení trošku vyprchalo, ale nevzdávám to.
Má cenu si kupovat buzolu na přesné určení směru ?
Hej ani bych tak neřek že je Mars ta nejsvítívější hvězda. Nejsvítívější hvězda je Venuše na SeveroZápadě. A hned pod ní je JUpiter ale nesvítí tolik jak ta Venuše...
Má cenu si kupovat buzolu na přesné určení směru ?
Hej ani bych tak neřek že je Mars ta nejsvítívější hvězda. Nejsvítívější hvězda je Venuše na SeveroZápadě. A hned pod ní je JUpiter ale nesvítí tolik jak ta Venuše...
CG-5 Advanced - problém
Nejsvítívější hvězda je Venuše na SeveroZápadě. A hned pod ní je JUpiter ale nesvítí tolik jak ta Venuše...Spíš na jihozápadě!

CG-5 Advanced - problém
Pánové. Jsme na astronomickém fóru !
Takže by snad mělo zaznít, že ta Venuše tedy není hvězda.
A dále : psát o tom, jestli je na jihozápadě nebo severozápadě snad nemá smysl, pokud k tomu není uveden časový údaj.
Jinak, na jihozápadě by byla v 16:45 SEČ, tedy více jak 1 1/2 hodiny před západem Slunce, na severozápadě bbude až po svém západu a to pod obzorem. V době, kdy ji asi dotyčný bude pozorovat = v okamžiku nautického soumraku= bude zhruba přesně na západě
----------
Žádná odpověď je vždycky lepší než špatná
Takže by snad mělo zaznít, že ta Venuše tedy není hvězda.
A dále : psát o tom, jestli je na jihozápadě nebo severozápadě snad nemá smysl, pokud k tomu není uveden časový údaj.
Jinak, na jihozápadě by byla v 16:45 SEČ, tedy více jak 1 1/2 hodiny před západem Slunce, na severozápadě bbude až po svém západu a to pod obzorem. V době, kdy ji asi dotyčný bude pozorovat = v okamžiku nautického soumraku= bude zhruba přesně na západě
----------
Žádná odpověď je vždycky lepší než špatná
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Adamusator
CG-5 Advanced - problém
Tak určitě se nebude ptát kde na nebi je ve dne... a sory no jo je to jihozápad. Jo a asi mu nebudu psát nejzářivější planeta na nebi, kdo ví co by si představil když je začátečník...
- Alien_MasterMynd
CG-5 Advanced - problém
Ze zrovna ty muzes kritizovat zacatecniky OT, ale rypnout jsem si musel 

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
CG-5 Advanced - problém
na nebi, kdo ví co by si představil když je začátečník...
NENÍ na žádném jihozápadě !
Je na ZÁPADĚ
NENÍ na žádném jihozápadě !
Je na ZÁPADĚ
lepší rada žádná než špatná
- Adamusator
CG-5 Advanced - problém
OK sory západě... Jen se chci zeptat co je pro vás osobně lepší? Jestli M 42 nebo M 31 ??? diky
- Andrej
- Věk: 39
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Nejak nerozumiem otázke, že čo je pre mňa lepšie, M42 alebo M31 :D Oba objekty sú relatívne jasné a pozorovateľné aj malým ďalekohľadom. A oba sú už večer pomerne nízko (M42 trochu vyššie). Keď chcem vidieť jasnú galaxiu, pozriem M31, keď chcem vidieť jasnú hmlovinu, pozriem M42.
Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
https://www.astroandy.sk
CG-5 Advanced - problém
Dnes mi prisiel dobson 8 a kedze som uplny amater, tak by som sa chcel spytat, ako si mam priblizit vzdialeny objekt? Mam ho nasmerovany na Mars a so vsetkymi okularmi (10, 25) ho vidim ako malu bodku, pripadne rozmazane. Zaostrit to viem, ale uz som v koncoch pri priblizovani. Za rychlu odpoved, vopred dakujem
- Honza Ebr (honza42)
CG-5 Advanced - problém
Dnes mi prisiel dobson 8 a kedze som uplny amater, tak by som sa chcel spytat, ako si mam priblizit vzdialeny objekt? Mam ho nasmerovany na Mars a so vsetkymi okularmi (10, 25) ho vidim ako malu bodku, pripadne rozmazane. Zaostrit to viem, ale uz som v koncoch pri priblizovani. Za rychlu odpoved, vopred dakujem
To bude možná proto, že "přibližování" nic neni. Věci uvidíš v dalekohledu tak velké, jako je jeho zvětšení, a to je dané poměrem ohniska dalekohledu a ohniska okuláru. Z toho jasně plyne, že v 10mm okuláru ho uvidíš 2,5x větší, než ve 25mm okuláru. Kdybys měl kratší okulár, uvidíš ho ještě větší, ale nečekaj zázraky - reálný limit, kdy zvětšení k něčemu bude, je tak u 6mm.
Pokud nemáš problém to zaostřit, tak nemáš žádný problém - pozoruješ to co máš, tak jak máš. Vidíš okraje toho malnikého kotoučku Marsu ostře? Jsi si jistý, že se koukáš na Mars? Nepozoruješ náhodou z okna nebo něco podobného? Pokud vyloučíme všechny takovéto zřejmé chyby , tak bys měl (s 10mm okulárem) v klidu vykoukat polární čepičku a nějaké ty skvrny na kotoučku Marsu. Ano, bude to malé, ale taková už je fyzikální realita. Nic se s tím dělat nedá (kromě stavby kosmické lodi).
To bude možná proto, že "přibližování" nic neni. Věci uvidíš v dalekohledu tak velké, jako je jeho zvětšení, a to je dané poměrem ohniska dalekohledu a ohniska okuláru. Z toho jasně plyne, že v 10mm okuláru ho uvidíš 2,5x větší, než ve 25mm okuláru. Kdybys měl kratší okulár, uvidíš ho ještě větší, ale nečekaj zázraky - reálný limit, kdy zvětšení k něčemu bude, je tak u 6mm.
Pokud nemáš problém to zaostřit, tak nemáš žádný problém - pozoruješ to co máš, tak jak máš. Vidíš okraje toho malnikého kotoučku Marsu ostře? Jsi si jistý, že se koukáš na Mars? Nepozoruješ náhodou z okna nebo něco podobného? Pokud vyloučíme všechny takovéto zřejmé chyby , tak bys měl (s 10mm okulárem) v klidu vykoukat polární čepičku a nějaké ty skvrny na kotoučku Marsu. Ano, bude to malé, ale taková už je fyzikální realita. Nic se s tím dělat nedá (kromě stavby kosmické lodi).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
CG-5 Advanced - problém
, ale taková už je fyzikální realita. Nic se s tím dělat nedá (kromě stavby kosmické lodi).
Prosim, povedz, ze si robis srandu. Vyhodil som 350€ za to, aby som videl rovnaku bodku ako na oblohe? Tu som sa pytal, ci je mozne tym pozorovat planety a jasne mi bolo povedane, ze ako bodky ich rozhodne neuvidim a takisto hmloviny. To znamena, ze aj hmloviny uvidim ako trapne bodky.
Cakal som nieco taketo
http://www.youtube.com/watch?v=Z3R0bFpSwcE
ps: inak sedim vonku s notebookom
Prosim, povedz, ze si robis srandu. Vyhodil som 350€ za to, aby som videl rovnaku bodku ako na oblohe? Tu som sa pytal, ci je mozne tym pozorovat planety a jasne mi bolo povedane, ze ako bodky ich rozhodne neuvidim a takisto hmloviny. To znamena, ze aj hmloviny uvidim ako trapne bodky.
Cakal som nieco taketo
http://www.youtube.com/watch?v=Z3R0bFpSwcE
ps: inak sedim vonku s notebookom