CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
Pokud se pozorují slabé objekty vzdáleného vesmíru tak vadí vlastně naprosto cokoliv co svítí Chce-li pozorovatel vydolovat maxim z přístroje, musí se snažit pozorovat z co nejtmavší lokality. Určitě je lepší jí aspoň tam,kde přímo nesvítí do očí nebo na okolní terén žádná lampa. Pokud svítí tak trošku si jde pomoct tím že se přes hlavu při pozorování přehodí nějaká tmavá látka. Při pozorování Planet, Měsíce a jasných dvojhvězd světlo nevadí ve smyslu rušení adaptace na tmu, ale může v okuláru zase způsobovat nepříjemné odlesky...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
CG-5 Advanced - problém
Existuje nějaký rychlý návod, jak na obloze nejít Mars. Mám programy Noční obloha a Stellarium ve kterých se celkem orientuju, ale pohled na oblohu je něco jinýho. Zatím se mi moc nedaří. Mám Dobson 200/1200 a výhled na V a J.
CG-5 Advanced - problém
Sniperj: najdes ten Mars ocima a jen jej nemuzes zamerit v dobsonu? Nebo jej nepoznas ani pouhym okem?
Pavel Vabrousek
CG-5 Advanced - problém
zatím ani pouhým okem
CG-5 Advanced - problém
Tak potom je to už jen otázka orientace na obloze a pokud ještě nedokážeš na obloze najít ani ta nejvýraznější souhvězdí, nikdo Ti moc nepomůže. Ve Stellariu si nasimuluj vzhled oblohy právě v ten okamžik, kdy pozoruješ a pokus se pomocí něj vyhledat souhvězdí Lva na skutečné obloze. Zjisti si ve stellariu azimut a elevaci tohoto souhvězdí. Třeba na mapách.cz si v "měření" zjistíš, kterým směrem je ten hledaný azimut a od toho bodu u obzoru zvedej hlavu, dokud nenajdeš souhvězdí Lva. Mars je ta nejjasnější hvězda, nejen v souhvězdí Lva, ale i v celém okolí.
CG-5 Advanced - problém
Nízko nad východním obzorem ještě za světla. Po setmění pomalu stoupá výš a přesouvá se na jihovýchod. Je do oranžova a svítí trochu víc, než ostatní hvězdy. Taky nebliká jako jiné hvězdy. Je ve spodní části Lva. Po 23. hod je už směrem na jih.
Dej klidně menší zvětšení a zaostři na nějakou hvězdu. Pak projdi hvězdy, které
to můžou být. Uvidíš malej kotouček, který pak zvětšíš silnějším okulárem.
Dej klidně menší zvětšení a zaostři na nějakou hvězdu. Pak projdi hvězdy, které
to můžou být. Uvidíš malej kotouček, který pak zvětšíš silnějším okulárem.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
CG-5 Advanced - problém
děkuji za rady - snažím se pozorovat zatím jen tři dny - ale stále tápu - co jsem myslel, že je Mars (nejvíce svítící hvězda) tak mi při okuláru 9mm jako Mars nepřišla ( co jsem viděl fotky nebo kresby, tak to nevypadalo, spíš jen jako zvětšená hvězda, ale asi něco dělám špatně). Budu tedy tápat, asi jako každý začátečník, než se do toho trochu dostanu. Prvotní nadšení trošku vyprchalo, ale nevzdávám to.
Má cenu si kupovat buzolu na přesné určení směru ?
Má cenu si kupovat buzolu na přesné určení směru ?
CG-5 Advanced - problém
Tak snad víš, kde vychází Slunce a že se posouvá k jihu a zapadá na západě.
Planety dělaj to samé.
Jaké máš ohnisko dalekohledu a ohniska těch okulárů?
Planety dělaj to samé.
Jaké máš ohnisko dalekohledu a ohniska těch okulárů?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
CG-5 Advanced - problém
O Slunci i planetách to vím - i ze simulací v programu
Mám :
Dobson 200/1200
okuláry 9mm, 30mm, 13mm
ještě prodloužení 35mm
Mám :
Dobson 200/1200
okuláry 9mm, 30mm, 13mm
ještě prodloužení 35mm
CG-5 Advanced - problém
tak mi při okuláru 9mm jako Mars nepřišla ( co jsem viděl fotky nebo kresby, tak to nevypadalo, spíš jen jako zvětšená hvězda, ale asi něco dělám špatně)
Je možný, že nebylo pořádně zaostřeno. Zvětšení bylo 133x, což už stačí na polární čepičku a velká albeda. Při takovém zvětšení Mars hodně svítí a při špatném zaostření je i možný, že začátečník nepozná planetu. Na Mars je lepší zvětšení asi 200x i trochu víc. Na kresby moc nekoukej. Taky vidíme Mars malej, ale při velkém zvětšení se detaily pozorovat daj.
Udělej zkoušku zaostření na Jupiteru. Večer je na zapadě blízko Venuše, která svítí trochu víc jak Jupiter. Dej do zorného pole Jupiter a při zvět. 133x, bys měl vidět jeden silnější pruh a jeden slabší. Víc asi neuvidíš, ale budeš mít zaostřeno.
Pak otoč na Mars. Bude ještě nízko a bude se asi třást, což je špatný seeing. Nicméně bys měl vidět malou kuličku. Asi trochu opatrně doostříš. Mars nebude velký, ale po pečlivém pozorování snad uvidíš aspoň to malou trochu bílou čepičku. Holt to chce větší zvětšení. Když Mars vystoupá víš, tak se obraz trochu uklidní.
Potřebuješ mapu, abys dokázal najít souhvězdí. Dopuručuju si na obloze najít Orion. Je z večera na jihu. Na mapě si najdi mlhovinu M42 a pak s tím 30mm okulárem zkus štěstí dalekohledem. Neboj, časem to půjde samo a nadšení se dostaví
Je možný, že nebylo pořádně zaostřeno. Zvětšení bylo 133x, což už stačí na polární čepičku a velká albeda. Při takovém zvětšení Mars hodně svítí a při špatném zaostření je i možný, že začátečník nepozná planetu. Na Mars je lepší zvětšení asi 200x i trochu víc. Na kresby moc nekoukej. Taky vidíme Mars malej, ale při velkém zvětšení se detaily pozorovat daj.
Udělej zkoušku zaostření na Jupiteru. Večer je na zapadě blízko Venuše, která svítí trochu víc jak Jupiter. Dej do zorného pole Jupiter a při zvět. 133x, bys měl vidět jeden silnější pruh a jeden slabší. Víc asi neuvidíš, ale budeš mít zaostřeno.
Pak otoč na Mars. Bude ještě nízko a bude se asi třást, což je špatný seeing. Nicméně bys měl vidět malou kuličku. Asi trochu opatrně doostříš. Mars nebude velký, ale po pečlivém pozorování snad uvidíš aspoň to malou trochu bílou čepičku. Holt to chce větší zvětšení. Když Mars vystoupá víš, tak se obraz trochu uklidní.
Potřebuješ mapu, abys dokázal najít souhvězdí. Dopuručuju si na obloze najít Orion. Je z večera na jihu. Na mapě si najdi mlhovinu M42 a pak s tím 30mm okulárem zkus štěstí dalekohledem. Neboj, časem to půjde samo a nadšení se dostaví

-
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Zdravím, na co v tomto období můžu mrknout triedrem 80x20? Kromě M45, M42, chí a h, měsíce Jupiteru, ještě něco jasnějšího a snadno nalezitelného a zajímavého nejen pro zapálence do flíčků?
Díky
Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
CG-5 Advanced - problém
Myslíš 20x80? můžeš kouknout do kopy galaxií v Panně, tam těch flíčků bude přes 20x80 docela dost jinak obecně všechny messierovy galaxie a pak v Jednorožci, Blížencích, Vozce a Lodní zádi je spousta otevřených hvězdokup. 

Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
CG-5 Advanced - problém
Tak jsem to dnes zase zkoušel. Už se v tom začínám trošku orientovat. Mars je jasnej, ale i když ho pozoruju i přes hodinu, a zkouším ostřit a ostřit, i když přejde všechno to teplotní vlnění, tak stále vidím jen světelný kruh s žádnými efekty ani čepičkou. Jak jinal ostřit než vusunutím a zasunutím okulárů ?
CG-5 Advanced - problém
Jak jinal ostřit než vusunutím a zasunutím okulárů ?
Jinak to nejde. To proč jsi skoro nic neviděl, může mít několik důvodů. Krom menšího zvětšení 133x, které je pro začítečníka asi malé, to může být.
Hodně špatnej seeing a já mám dnes třeba zatím přímo hroznej seeing.
Nedostatečná temperace, nebo špatná kolimace. Tyhle 3 věci, dokážou obraz totálně znehodnotit.
Jinak to nejde. To proč jsi skoro nic neviděl, může mít několik důvodů. Krom menšího zvětšení 133x, které je pro začítečníka asi malé, to může být.
Hodně špatnej seeing a já mám dnes třeba zatím přímo hroznej seeing.
Nedostatečná temperace, nebo špatná kolimace. Tyhle 3 věci, dokážou obraz totálně znehodnotit.
CG-5 Advanced - problém
Děkuji za rady. Ještě mě napadlo, co může a asi má vliv na moje pozorování. Zatím pozoruji tak, že otevřu balkonové dveře a dalekohled je v místnosti a jen kouká ven. Sice ho tak nechám asi hodinu, ale určitě to má taky nějaký vliv. Dnes zkusím dát ven a pozorovat z venku..