CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
Jinak optiku mám asi seřízenou dobře, co hledám, najduAhoj. Tady si pleteš 2 uplně odlišné věci: seřízení hledáčku a kolimaci dalekohledu.
Kolegové upozorňovali na kolimaci, čili vzájemné seřízení primárního a sekundárního zrcadla dalekohledu. Pokud nejsou ta dvě zrcadla dobře seřízena tak pak jde (nejen) rozlišovací schopnost do kytek.
Kolegové upozorňovali na kolimaci, čili vzájemné seřízení primárního a sekundárního zrcadla dalekohledu. Pokud nejsou ta dvě zrcadla dobře seřízena tak pak jde (nejen) rozlišovací schopnost do kytek.
CG-5 Advanced - problém
Jinak optiku mám asi seřízenou dobře, co hledám, najdu
Seřízená optika není o tom, že se s ní dobře hledá. Primární zrcadlo u dalekohledu Newton, musí být připevněno jen malou silou. Jinak by se velkým tlakem deformovalo a byl by špatný obraz. Přenášením a pod. se někdy zrcadlo ve svém uložení posune a světlo pak nedopadá na střed sekundáru a pak okuláru. To má za následek nekvalitní obraz, což se projeví hlavně při velkých zvětšeních na planetách. Detaily pak nejsou tak vidět.
Doporučuju si přečíst vlákno o kolimaci Newtona.
Seřízená optika není o tom, že se s ní dobře hledá. Primární zrcadlo u dalekohledu Newton, musí být připevněno jen malou silou. Jinak by se velkým tlakem deformovalo a byl by špatný obraz. Přenášením a pod. se někdy zrcadlo ve svém uložení posune a světlo pak nedopadá na střed sekundáru a pak okuláru. To má za následek nekvalitní obraz, což se projeví hlavně při velkých zvětšeních na planetách. Detaily pak nejsou tak vidět.
Doporučuju si přečíst vlákno o kolimaci Newtona.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
CG-5 Advanced - problém
Aha, tak beru zpět :-[ . Jak jsem psala, já těm technickým věcem nerozumím, takže prostě budu doufat, že to mám dobře seřízené.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
prostě zatím moc nevím, na co ten dalekohled vůbec máPokud pozoruješ pod skutečně tmavou oblohou (já jezdil cca 20 km), ukáže pěkně i DSO (M51 se supernovou byl opravdu nádherný pohled), já pátral tehdy primárně po objektech Messierova katalogu. Taky jsem si s ním ověřil, že Polárka je dvojhvězda!
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
CG-5 Advanced - problém
takže prostě budu doufat, že to mám dobře seřízené.
Přesnost kolimace se pozná jednoduše tak, že hvězdy ve středu zorného pole, nemají hvosty. Jsou bodové a třeba trochu třapaté. Platí to jen u středu zorného pole!!! Na kraji zor. pole, maj hvězdy hvosty normálně díky jiným chybám, které moc ovlivnit nejdou.
Přesnost kolimace se pozná jednoduše tak, že hvězdy ve středu zorného pole, nemají hvosty. Jsou bodové a třeba trochu třapaté. Platí to jen u středu zorného pole!!! Na kraji zor. pole, maj hvězdy hvosty normálně díky jiným chybám, které moc ovlivnit nejdou.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
CG-5 Advanced - problém
Díky, tak je to asi dobré.
Manžel už pročítá tu kolimaci, tak se na to pak mrkne.
Manžel už pročítá tu kolimaci, tak se na to pak mrkne.
CG-5 Advanced - problém
Ahoj když se dívám jen tak na noční nebe teleskopem a narazim na nějaký objek jak zjistim co to vlastně je předem díky čau
CG-5 Advanced - problém
Tezce...
zejmena pokud jsi naprosty zacatecnik na obloze se neorientujes pripadne objekty v okularu nepoznas...
Castecne pomuze hledacek nebo v nejhorsim pripade paprsek zeleneho laseru zkolimovany s osou dalekohledu. Tim zjistis kam ti dalekohled miri do hvezdneho pole a pak uz budes potrebovat jen nejaky kvalitnejsi hvezdny atlas nebo planetarium v pocitaci ci mobilnim telefonu.
Castecne mohou pomoci planetaria s gyroskopem (na iPadu, IPhonu, nektere Androidy, skyscout), ale i tam neni presnost moc velka.
Proste s klasikem nezbyva nez ucit se, ucit se a ucit se...
zejmena pokud jsi naprosty zacatecnik na obloze se neorientujes pripadne objekty v okularu nepoznas...
Castecne pomuze hledacek nebo v nejhorsim pripade paprsek zeleneho laseru zkolimovany s osou dalekohledu. Tim zjistis kam ti dalekohled miri do hvezdneho pole a pak uz budes potrebovat jen nejaky kvalitnejsi hvezdny atlas nebo planetarium v pocitaci ci mobilnim telefonu.
Castecne mohou pomoci planetaria s gyroskopem (na iPadu, IPhonu, nektere Androidy, skyscout), ale i tam neni presnost moc velka.
Proste s klasikem nezbyva nez ucit se, ucit se a ucit se...

Pavel Vabrousek
CG-5 Advanced - problém
diky ja mam program v pocitaci Stellarium a taky mapy souhvezdi ale na co se mam podivat na ty cisla u toho teleskopu a potom je zadat do to ho programu?
CG-5 Advanced - problém
Předpokládám, že máš paralaktickou montáž... Pokud jsi stupnice na osáh montáže nekalibroval podle hvězdy (čili nenastavil souřadnice objektu, který máš v zorném poli a který znáš) tak jsou ti ty stupnice k ničemu. To můžeš mířit na rovník a ukáže ti to, že míříš na pól. Jediný způsob jak to zjistit je vědět jaké je to souhvězdí, která a jakým směrem je nejbližší známá hvězda a jak je zhruba daleko. Taky hodně pomůže, když budeš vědět jak jasný ten objekt je a jak je úhlově zhruba velký. Našel jsi ho už v hledáčku a nebo jsi ho spatřil až při pohledu do okuláru?
- Bresser-maxi
CG-5 Advanced - problém
Zdravím
Mám problem najst Galaxiu Andromeda M31.
chodievam podla postupu zo Stellaria ... teda podla najblizsich hviezd ale ani za ten svet neviem najst M31 može mi niekto poradit?
Mám problem najst Galaxiu Andromeda M31.
chodievam podla postupu zo Stellaria ... teda podla najblizsich hviezd ale ani za ten svet neviem najst M31 može mi niekto poradit?
CG-5 Advanced - problém
A dokazes alespon (s jistotou) najit to misto kde by mela byt?
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- Bresser-maxi
CG-5 Advanced - problém
no aj hej skusal som asi 4 krat hladat je to asi tak no co ja vem ked sa volnim okom pozrem na tu hviezdu ... uz nevem jak sa vola... tak asi 1-2 cm od nej ( asi tak palec ) skusal som ci to rebori ako zrkadlovo ale ani na opacnej strane nic 

CG-5 Advanced - problém
A máš triedr? To pak není žádný problém objevit M31 

- Bresser-maxi
CG-5 Advanced - problém
a co si myslis ze s cim pozeram ?? volnym okom
s triedrom mam problem najst ...
tam mas tusim Mirach potom od nej su hore 2 ci 3 hviezdi as tam pri tej predposlednej by to malo bit
s triedrom mam problem najst ...
tam mas tusim Mirach potom od nej su hore 2 ci 3 hviezdi as tam pri tej predposlednej by to malo bit