CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Roman Vavrek

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Roman Vavrek »

Ja mám doma Celestron Astromaster 130 EQ a musím povedať, že ja som plne spokojný s výkonom tohto teleskopu. Napríklad taká M 42 z 10mm okulárom pod tmavou oblohou je proste neskutočne nádherná :)
Celestron Astromaster 130 EQ
capcar

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od capcar »

Ake nastavenie paracorru by ste volili pre panoptic 24? Je tam stupnica od 1 do 5 - vyrobca uvadza 5 ale mne tak nejak "pasuje" ta 4ka...Diky
sky-watcher 300 plnotubus, paracorr, uhc lumicon, panoptic 24, nagler 13, Explore Scientific 6,7 a 4,7 a kolimator...plossl hnusne setaky....
Lukemon
Věk: 45

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Lukemon »

Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
gunaroid

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od gunaroid »

Zdravím všechny.. je možné, aby kvůli seeingu vypadal Saturn při zvětšeních 48x i 150x v Dobsonu jako ošklivá chlupatá oranžová hvězda? Tak totiž vypadal, když jsem ho pozoroval dnes a taky minulou sobotu s mimaskou (obojí z Ústí nad Orlicí). Byl, pravda, nízko nad obzorem, ale když jsem ho pozoroval během týdne z Pardubic, z parapetu otevřeného okna Firstscopem, jasně jsem rozeznal prstenec při zvětšení 30x, 60x i 120x, žádná potíž se zaostřením..
Že bych se u nás trefil zrovna do nějakého extrémně blbého seeingu a v Pardubkách do dobrého? Nemůže to být třeba rozkolimováním mého Dobsona? Kolimaci na hvězdě ale asi moc nezkontroluju, protože při rozostření místo difrakčních kroužků mám dojem že nekoukám do Newtona, ale do kaleidoskopu..
Nebo to bude tím, že jsem si zrovna pořídil nový okulár (Omegon 6mm) a jsem natěšený na jeho otestování? :-[
Díky ;)
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
michal.b

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od michal.b »

Mas vychlazeny dalekohled? Jinak pokud si na nej koukal nizko nad obzorem a byl spatny seeing, tak to klidne mohlo vypadat jak popisujes.
gunaroid

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od gunaroid »

Ano, dalekohled mám uložený v nevytápěné garáži, je tam prakticky venkovní teplota..

Ale problém se saturnem se vyřešil poněkud nečekaným způsobem.. Po pořádném pohledu na google maps jsem zjistil, že zatímco v Pardubicích jsme koukali správně, v Ústí jsme místo saturnu koukali na Arkturus a Saturn byl chudák schovanej za barákama ;D To je tak, když se pozoruje s místa se silně omezeným rozhledem a nekouká se předtím pořádně do Stellaria..

Takže se omlouvám za zbytečný dotaz.

BTW minulý týden byl ten seeing ale opravdu šílený, Měsíc se v dalekohledu vlnil jak jsem ještě nikdy neviděl... přitom v triedru vypadal nadprůměrně pěkně...
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Lukemon
Věk: 45

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Lukemon »

minulý týden byl ten seeing ale opravdu šílený, Měsíc se v dalekohledu vlnil jak jsem ještě nikdy neviděl... přitom v triedru vypadal nadprůměrně pěkně...Jestli v dalekohledu bylo o hodně větší zvětšení, což předpokládám, než v triedru, je to tím větším zvětšením které je na kvalitu seeigu více citlivé.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
capcar

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od capcar »

cchel by som sa spytat na vase skusenosti z pozorovanim s dioptrickymi okuliarmi...mam dioptrie asi 2,75 a 3,00 - je to podla mna dost, ked ich mam na ociach do okularu sa mi cumi strasne blbo, ked ich nemam mam pocit ze s nimi by to bolo lepsie ale da sa to vydrzat, nie je to take zle ako som si zo zaciatku myslel ze to bude....a tak ich nepouzivam lebo je to otravne ich furt davat hore a dole...mate na to nejaku vychytavku? prve co ma napadlo su kontaktne sosovky - "myslim ze je to cesky cocky"...pouziva ich niekto??
sky-watcher 300 plnotubus, paracorr, uhc lumicon, panoptic 24, nagler 13, Explore Scientific 6,7 a 4,7 a kolimator...plossl hnusne setaky....
Buby
Věk: 37

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Buby »

cchel by som sa spytat na vase skusenosti z pozorovanim s dioptrickymi okuliarmi...mam dioptrie asi 2,75 a 3,00 - je to podla mna dost, ked ich mam na ociach do okularu sa mi cumi strasne blbo, ked ich nemam  mam pocit ze s nimi by to bolo lepsie ale da sa to vydrzat, nie je to take zle ako som si zo zaciatku myslel ze to bude....a tak ich nepouzivam lebo je to otravne ich  furt davat hore a dole...mate na to nejaku vychytavku? prve co ma napadlo su kontaktne sosovky - "myslim ze je to cesky cocky"...pouziva ich niekto??
Já s kontaktními čočkami pozoruju úspěšně asi 6 let a není s tím žádný problém - je to pohodlné, člověk má maximální zorné pole, akorát musí člověk malinko častěji mrkat, ale člověk si zvykne a považuje to za přirozenost a nepřemýšlí nad tím.  ;)

EDIT: já mám na jednom oku -3,5 a na druhém -4,0 a normálně mi stačí mít na obou očích čočky s -3,5. Půl dioptrie si mozek v pohodě složí do slušného obrazu, není třeba mít čočky o různých dioptriích pro každé oko zvlášť.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
capcar

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od capcar »

to lukemon...s tym paracorrom tam bol preklep z mojej strany...vyrobca uvadza 4 ale mne pasuje podla mojho biedneho oka 5ka....cim to moze byt??ja podla vas velky rozdiel medzi 4 a 5?? ak hej tak ako sa to prejavi?? dik
ladis
Věk: 46

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od ladis »

prve co ma napadlo su kontaktne sosovky - "myslim ze je to cesky cocky"...pouziva ich niekto??
Pouzivam a bez nejmensich problemu. Kdysi mi delaly problemy Soflensy 66 - nedokazal jsem dlouho bez mrknuti zachytavat fotony slabych objektu, ale s nynejsimi spickovymi Acuvue Oasys nemam nejmensi problem a co je pouzivam, nevim, co je pocit sucheho oka, na coz jsem predtim trpel.

Takze ano, s kvalitnimi cockami nemam nejmensi problem i dlouheho pohledu bez mrknuti, obraz ostry jak vino. Zorne pole, jak jiz bylo zmineno, zadne roseni ci zamlzeni, to vse je urcite jejich vyhoda pro astronomii. Integrovany UV filtr, chranici oci, beru jiz jako bonus. Uz jen by to chtelo samostmivaci pro astronomy i pro nas, piloty ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Kikan

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Kikan »

Sám mám na obě oči -5 dioptrií a s tím bylo používání brýlí velmi nepohodlné - bez nich jem neviděl vůbec nic a s nimi se zase nedalo pořádně dívat do okuláru, takže jsem je strkal do kapes a pokaždé si je strašně zapatlal.

Teď také používám kontaktní čočky (Soflens 59, ale kvůli rychle vysychajícím očím - extra strašné to ale není - budu zkoušet jiné) a je to oproti brýlím fakt nesrovnatelný luxus a pohoda.
"Please do not stare into laser with remaining eye."
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
MilAN
Věk: 76

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od MilAN »

Můžete mi naznačit, v čem je výhoda pozorování s čočkami oproti pozorování bez optiky ? Tedy pokud  neřešíte astigmatické oko,ale tam kontaktní čočky  také mnoho nevyřeší.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Karell
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Karell »

Já tomu rozumím tak, že potřebují čočky (brýle) na nahlížení do map a že s čočkami je možné i pozorovat bez těch komplikací  s obroučkami.
Edit: zajímá mě to, asi v blízké budoucnosti budu řešit podobný problém
capcar

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od capcar »

ono mne to az tak velmi nevadi to neustale prekladanie tych okuliarov, ale mam pocit ze ked ich dam dole a cumim do okularu bez nich tak je z 300ky dobsona 250ka. kedze mam dost silny dioptrie tak som ukrateny o nejake to svetlo..a to ma stve..
Odpovědět