CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
to je dobre dik za rady ...
SW Heritage 130/650mm + SW SWA Plossl 4mm + triedr 10x50
CG-5 Advanced - problém
Viem, ze dobson nie je na fotenie ale chcel by som si odfotit aspon mesiac. Mam tento fotak: http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/sto ... 1666027349
Myslite ze by to mohlo fotit? A ak ano tak neviem ci mam pouzit makro, blesk zaostrenie a pod....diky
Myslite ze by to mohlo fotit? A ak ano tak neviem ci mam pouzit makro, blesk zaostrenie a pod....diky
sky-watcher 300 plnotubus, paracorr, uhc lumicon, panoptic 24, nagler 13, Explore Scientific 6,7 a 4,7 a kolimator...plossl hnusne setaky....
CG-5 Advanced - problém
podobným foťákem jsem také zkoušel foto, takže by to jít mělo. Akorát přemýšlím, co by jsi chtěl osvětlovat tím bleskem
. Makro si také nedovedu představit. Jediné jsem použil zaostření, protože jinak nešel použít a optické zvětšení, abych získal větší Měsíc.
CG-5 Advanced - problém
da sa dalekohladom Celestron Astromaster 130EQ pozorovat aj niake hmloviny pls ? 
- Honza Ebr (honza42)
CG-5 Advanced - problém
da sa dalekohladom Celestron Astromaster 130EQ pozorovat aj niake hmloviny pls ? 
to je dost komplexní otázka, nejspíš by se o tom dala napsat kniha a tady na fóru je na tohle téma asi tak 10 000 příspěvků, tak si je přečti.
já bych ale odpověděl sturčně: ne, 130 mm je malý průměr, takovej dalekohled je, stručně řečeno, na houby.
to je dost komplexní otázka, nejspíš by se o tom dala napsat kniha a tady na fóru je na tohle téma asi tak 10 000 příspěvků, tak si je přečti.
já bych ale odpověděl sturčně: ne, 130 mm je malý průměr, takovej dalekohled je, stručně řečeno, na houby.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
CG-5 Advanced - problém
Tohle bys měl napsat všem binokuláristům - možná by ti to vysvěili proč utrácejí nemalé peníze za ty přístroje. Asi jen proto, že neznali Tvůj názor
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
CG-5 Advanced - problém
Ano,dají. Musíš mít ale dobrou oblohu, odjet co nejdál od rušivých světelných zdrojů a tam pozoroval. Teď v zimě můžeš vidět z těch jasnějších třeba M 42 + M43 a M78 v Orionu, v Blížencích můžeš vidět jasnou planetární mlhovinu Eskymák, v létě pak dvojici planetárek M57 v Lyře a M27 v Lištičce. Ve Střelci pak mlhoviny M8, M20 a M17. Za dobrých podmínek také M16 v Hadovi. Ve Velké medvědici najdeš M97 a v drakovi ngc 6543 (kočičí oko). Je toho dost, ale musíš vzít na vědomí, že to nebude bůhví jaká paráda, budou to prostě jen rozmázlé skvrnky.
P.S. Existuje samozřejmě mnohem víc mlhovin, které ve 130 mm můžeš zahlédnout, především planetárních, ale už nejsou tak jednoduché a proto se pro začátečníky, kteří nevědí co hledat, vůbec nehodí.
Ano,dají. Musíš mít ale dobrou oblohu, odjet co nejdál od rušivých světelných zdrojů a tam pozoroval. Teď v zimě můžeš vidět z těch jasnějších třeba M 42 + M43 a M78 v Orionu, v Blížencích můžeš vidět jasnou planetární mlhovinu Eskymák, v létě pak dvojici planetárek M57 v Lyře a M27 v Lištičce. Ve Střelci pak mlhoviny M8, M20 a M17. Za dobrých podmínek také M16 v Hadovi. Ve Velké medvědici najdeš M97 a v drakovi ngc 6543 (kočičí oko). Je toho dost, ale musíš vzít na vědomí, že to nebude bůhví jaká paráda, budou to prostě jen rozmázlé skvrnky.
P.S. Existuje samozřejmě mnohem víc mlhovin, které ve 130 mm můžeš zahlédnout, především planetárních, ale už nejsou tak jednoduché a proto se pro začátečníky, kteří nevědí co hledat, vůbec nehodí.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- Honza Ebr (honza42)
CG-5 Advanced - problém
Tohle bys měl napsat všem binokuláristům - možná by ti to vysvěili proč utrácejí nemalé peníze za ty přístroje. Asi jen proto, že neznali Tvůj názor
Já pořád nechápu, co si představuješ jako správnou odpověď na dotaz od začátečníka. Máme povinnost být politicky korektní a vyjemnovat všechny názory, který se tady objevujou? Nebo jsem prošvih nějakej "AF konsenzus" o tom, co je dobrej dalekohled?
Ať si na dotaz odpovídá každej podle svýho uvážení. Já bych si prostě 130mm dalekohled nekoupil nikdy. Jasně, třeba pohled Viktorovym binem je pěknej, ale kdybych měl ty peníze, tak si prostě koupim půlmetrovýho Dobsona a nebudu váhat ani vteřinu.
A srovnáváš hrušky s jabkama, někdo, kdo si chce koupit 130mm Powermaster asi hned podstoupí osvícení a koupí si 10x dražší binokulár...
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
CG-5 Advanced - problém
Píšeš to tak kategoricky, místo abys napsal, že pro tebe to není.
Pokud ale uvedeš, že 130 mm dalekohled je na houby, potom bys měl pokračovat v tom, na co jsou ty různé refraktory od 70 mm výše, které každý z nás většinou vlastní, s kterými i pozoruje a tohle by začátečník měl také slyšet.
Jsou to dalekohledy na houby, jak píšeš, potom k tomu dodej že pro Tebe jsou na houby. Protože od doby, co sis koupil větší Dobson, jsi dost povyrostl
............
PS : nikde jsem nepsal o binokuláru za 100.000, nevkládej na mě argumenty, které si vymýšlíš. Binokulárem je i 16x70, kterým se pozorují DSO a který má každý druhý na AF. Když napíšeš, že by sis ho nekoupil, je to OK, ale sdělení, že je na houby, není od Tebe zrovna korektní.
CG-5 Advanced - problém
Honzo,
brzdi, 130 newtonem je toho videt spousta. Na slusne obloze uvidi prakticky cely Messieruv katalog. Je otazka zda mel autor otazky na mysli ciste reflexni/emisni/planetarni/temne mlhoviny nebo nepohrdne take galaxiemi a hvezdokupami, kterych je v tomto prumeru videt samozrejme vice.
Ve vetsich prumerech uvidi samozrejme krome beztvare mlzinky u vetsiny mlhovin take nejakou tu strukturu. A to rikam ja vizualni slepoun...
Lidi s trochou zkusenosti a cvicenym okem uvidi ve 130mm vice nez ja v 250mm
brzdi, 130 newtonem je toho videt spousta. Na slusne obloze uvidi prakticky cely Messieruv katalog. Je otazka zda mel autor otazky na mysli ciste reflexni/emisni/planetarni/temne mlhoviny nebo nepohrdne take galaxiemi a hvezdokupami, kterych je v tomto prumeru videt samozrejme vice.
Ve vetsich prumerech uvidi samozrejme krome beztvare mlzinky u vetsiny mlhovin take nejakou tu strukturu. A to rikam ja vizualni slepoun...
Lidi s trochou zkusenosti a cvicenym okem uvidi ve 130mm vice nez ja v 250mm
Pavel Vabrousek
- Honza Ebr (honza42)
CG-5 Advanced - problém
Dobře, tak já už nebudu odpovídat na žádný dotazy začátečníků, protože můj názor je zřejmě nepřijatelný.
Představoval bych si to tak, že to, že názory jsou mezi náma různý, se vyřeší tím, že když se někdo zeptá, tak každý napíše svůj názor a ten dotyčný si z toho udělá přehled. Ale to zřejmě nejde.
Představoval bych si to tak, že to, že názory jsou mezi náma různý, se vyřeší tím, že když se někdo zeptá, tak každý napíše svůj názor a ten dotyčný si z toho udělá přehled. Ale to zřejmě nejde.
CG-5 Advanced - problém
Honzo, podívej se na to trochu střízlivě.
Každý z nás asi napíše - kup si větší průměr, uvidíš toho více.To bych bral jako názor.
Ale tvrzení, nekupuj, je to na houby, mi do kategorie rad pro začátečníky nesedí. Varovat bychom měli pře něčím, co skutečně nepatří do kategorie použitelnosti - a takové přístroje také existují.
Každý z nás asi napíše - kup si větší průměr, uvidíš toho více.To bych bral jako názor.
Ale tvrzení, nekupuj, je to na houby, mi do kategorie rad pro začátečníky nesedí. Varovat bychom měli pře něčím, co skutečně nepatří do kategorie použitelnosti - a takové přístroje také existují.
CG-5 Advanced - problém
V tomto případě bych se rovněž přikláněl k jisté střízlivosti - samozřejmě nikdo nerozporuje tvrzení, že čím větší průměr člověk má tím lépe, ale na druhou stranu tvrdit, že 130 mm dalekohled je k ničemu mi přijde také silně přehnané. Vem si třeba mě - 11 let jsem pozoroval 114 mm Newtonem, a i když to nebyl žádný zázrak, tak jsem s tím za tu dobu pozoroval skoro celý M-katalog a několik stovek NGC objektů. Takže něco s tím vidět je.
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
CG-5 Advanced - problém
No, upřímě řečeno musím souhlasit spíš s Honzou. Otázka se týkala viditelnosti mlhovin a argument, že vlastníme menší refráky je celkem mimo, protože ho stejně drtivá většina použije spíš na planety (vyjímky samozrejme budou NGC 7000 atd..) nebo na rychlou orientaci. A binokular je jina vesnice. Prostě velké zorné pole je dostatečný argument jako kompenzace malého průměru...
305/1500 Dobson autotrack "flexka" - dárek od ženy,SW 114/1000 na fakt zlý montáži + Yukon scout 30x50, TS 25x100, Astronomic UHC profi, Nagler 7,13,22, Omegon 5, Power Tank SW
CG-5 Advanced - problém
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 861593/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis