Dotazy na levné dalekohledy

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

No to záleží jaké detaily si představuješ. Čím větší průměr dalekohledu, tím víc detilů. Větší průměr je taky ale citlivější na seeing. Někdy může byt tedy pohled nas Měsíc velkým dalekohledem sklamání, jindy zase parádní záležitost.
Jinak průměr 127mm se počítá spíš k těm menším kukátkům.
A proč nemůžeš najít žádné DSO? Tak asi neumíš hledat :)
Ale vážně. Máš mapu? Většinu DSO objektů začátečník bez mapy nenajde.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
vla

Příspěvek od vla »

Zvětšení je závislé od ohniska použitého okuláru, pokud je na krabici napsáno 50x až 250x, ber to jako možné hodnoty. Obecně rozumné zvětšení je do 2x průměr objektivu( zrcadla). Takže pokud máš ohnisko 1000mm a okuláry 4mm a 20 mm máš volbu zvětšení 50x a 250x ( 1000/4= 250 a 1000/50=20). Těch 250x by snad na Měsíc mohlo jít, ale asi na nic jiného, navíc čím větší zvětšení tím menší zorné pole a tedy horší vyhledání objektu. První co bys měl udělat seřídit si hledáček, najít jasnou hvězdu v dalekohledu při menším zvětšení a hledáček seštelovat tak, aby ta samá hvězda byla ve středu kříže. Pak máš dalekohled připraven na hledání objektů. Pokud máš barlow používej ho pouze s okulárem 20mm a samozřejmě ho vkládej až po nalezení objektu. Měsíc je pro začátek ideální objekt. Pokud máš ve svém okolí nějakého astronoma, zkus se ho zeptat, jestli by tě někdy nevzal sebou na pozorování, mám pocit, že ani nevíš co máš očekávat :). Někteří mají v profilu označeno místo odkud jsou.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Matthew888

Příspěvek od Matthew888 »

viem, ze je to mensie kukatko ako pises,ale ja som to aj kvoli tomu kupoval, nechcel som vyhodit par stoviek za nieco, co ani neviem poriadne pouzivat  a povedal som si, ze na zaciatok by mohlo stacit. A aj na vebe vy rorobcu bolo pisane, ze je to na pozorovanie blizkych planet , Mesiaca atd, a to mi celkom staci. AK by som tomuto prepadol, neskor by som poriesil daco ine...  mam software, kde si viem najst kadeco, len potom na oblohe je to ovela tazsie  

vla, to som urobil, nastavil som to ako pises hned na zaciatku, vynimocne som daco skladal podla manualu. Zhruba viem, co by som chcel, nie som na zaciatok nijako narocny. To nie je zly napad, mozno by som dakoho nasiel, lebo mam asi milion otazok a verbalne a prakticky je to asi najlepsie na pochopenie.  Ale dakujem pani, za vasu ochotu.

A aby som sa priznal aj vdaka vasim prispevkom som vyriesil to zvacsenie, mna totizto nenapadlo vlozit 4 mm okular to barlowho... takze som sa hybal len v kategorii mensieho zvacenia. :D dnes pozriem mesiac a nepochybujem, ze bude vacsi :)
jason_stark

Příspěvek od jason_stark »

Ahoj, pročítal jsem dost témat a chci začít s astronomií. Už jako malý jsem dostal dalekohled za pár stovek (moc přes něj vidět nešlo, i oči snad byly lepší  ;D) a teď jsem student a občas koukám na oblohu. Problém je, že bydlím v bytovce s né moc ideálním výhledem na oblohu. Takže zatim bych asi mohl pozorovat z balkónu (ikdyž táta má klíče od střechy - nemuselo by tam být tolik světla?). K poli to mám asi 100 metrů, tak tam by to šlo snad taky trochu. Druhý problém je, že nosím brýle (3 dioptrie na obě oči - myslím že mám Astigmatismus - prostě nevidím do dálky :)). Vadí to nějak u dalekohledů? Myslim, že jsem tu někde četl, že se dá koukat bez brýlí?

Teď k výběru - prozatím nechci investovat moc, protože nevim jestli mě to chytne. A také bych chtěl něco trochu přenosného (viz důvody výše, navíc na střechu vede cesta přes žebřík  :-[ ) Vim, že by byl asi nejlepší ten dobson 8"/200 ale ten se mi zdá zatím prostě velký. Našel jsem toto: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html

popř. navhrnete něco jiného s ohledem na moje možnosti? Díky :)

jo a ještě co bych pozoroval - určitě planety a měsíc a jestli by to i šlo, tak DSO.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Nu což o to, pozorovat s tím půjde, ale je nutné počítat s tím, že je to dalekohled stolní, tak by to pod něj ještě chtělo nějakou stoličku nebo stolík nebo něco. Jestli pouze nevidíš dobře dodálky, problém to není, lepší je se dívat bez brýlí - dalekohledem se dá přeostit (jsem na tom stejně). Ze střechy by mohlo být oslňujících zdrojů míň a hlavně lepší výhled, nejlepší ale bude to pole :)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
jason_stark

Příspěvek od jason_stark »

Dík za info. S tím stolíkem máš pravdu, to jsem si neuvědomil. Ale asi bych vzal tenhle, a zkusim jak to s ním půjde a odkud bude nejlepší pozorovat. Podle toho bych se třeba rozhodl, co koupit dál. Přece jen mě zaskočila velikost Dobsona ;D - na střechu by se s ním dostat asi nešlo - hlavní problém ten žebřík. A ani na pole nevím jak bych ho dotáhl. Jak se vůbec přenáší dalekohledy (nebo spíš v čem ;D).
vla

Příspěvek od vla »

Do 150mm a pár set metrů klidně v ruce. Do jedné ruky tubus do druhé podstavec a jde se. Kratší tubusy, newton 150/750, nosí kluci v batohu a stativ s montáží zase v ruce. Není to problém, jen chtít. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Martinhastik

Příspěvek od Martinhastik »

Dobrý den všem hvězdářským nadšencům
Prosím o radu
Koupil jsem si jako naprostý začátečník Etx 90+nějaké okuláry, ale bohužel se mi zatím nepodařilo tento dalekohled nastavit tak abych mohl sledovat oblohu (např. Měsíc) a ten mi po chvíli nezmizel ze zorného pole.Shlédl jsem několik videí na JT,ale ani tak se mi nepodařilo počáteční nastavení-ano najde to sever atd,ale poté když dám najít pomocí GOTO tak objekty nejsou tam kde mají být takže špatně nastavená poloha pozorování :-(
Prosím o radu,popřípadě návod jak na to...zatím jsem zoufalý!
Jen první pohled na měsíc byl úžasný :-)
Předem Vám všem děkuji za pomoc
deneb

Příspěvek od deneb »

Na dveře ordinace někdo zaklepe, otevřou se dveře, lékař se podívá a vidí kostru. "Nooo to jdete brzo!"

A to je tvůj případ. Koupíš si něco, o kterém jsi v reklamě četl že je to extra kvalitní, neskutečné....... Ano kvalita zpracování je výborná, ale efekt minimální. Na měsíc a Jupiter který je teď krásně žádné GoTo nepotřebuješ, to najdeš i s tím nejjednodušším teleskopem sám napoprvé. Zbytek? 40 000 objektů GoTo najde, ale s 90 mm objektivem tam skoro až úplně nic neuvidíš. Je to prostě dětské štěrchátko. Pokud by jsi nemohl bez GoTo existovat, tak existují podstatně lepší za stejnou cenu http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3684.html s tím uvidíš podstatně více, samotná montáž je univerzální a lze použit i k prvním prokům při fotografování. Nebo http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17728.html
Zkus to vytáhnout za světla a pokus/omyl to nacvičuj. Kontrolu budeš mít on-line astro program Stellarium, Android-Sky map, iOS....Po tmě jsi se špatně začíná. Vem to krok za krokem. Měsíc vychází v 13:53
Kame

Příspěvek od Kame »

Je to pro mě jako pro úplného začátečníka dobrá volba? Abych se vůbec uměl orientovat a něco málo viděl?
Díky za odpověď.
Martin
Bill

Příspěvek od Bill »

Určitě je to dobrá volba, ale budeš potřebovat stativ. Ideální je něco takového: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1351624960

Ale pro začátek vyhoví i něco jednoduššího.

Bill
M:736 750 113
Kame

Příspěvek od Kame »

Díky, stativ bych měl, ale pořád jsem nevěděl jaký kukátko. Původně jsem chtěl něco velkýho, ale pro začátek, abych se naučil základ a orientaci si myslím, že by to zatím mohlo stačit.
Martin Ptáček
Bill

Příspěvek od Bill »

M:736 750 113
Kame

Příspěvek od Kame »

Jo, moc dík. Už to čtu.
Martin
dagg123

Příspěvek od dagg123 »

Zdravím všechny,

rád bych od Vás dostal nějaké rady ohledně výběru hvězdářského dalekohledu. Jsem úplný začátečník a uvažuji o nákupu nějakého dalekohledu kolem cca 3000,-Kč. Rád bych pozoroval hlavně hvězdy měsíc apod.
Každé rady si cením a předem za ní děkuji. Martin (Liberec)
Co jsem si pročítal forum, vybral jsem si nějaké dalekohledy - viz. odkazy:
http://www.binox.cz/80mm-refraktory-coc ... -sk804az3/
http://www.alza.cz/celestron-powerseeke ... 178245.htm
http://www.foto-eshop.cz/www-foto-eshop ... 114EQ3-114

Odpovědět