Lednice, kryokomora, jak fotit dark framy v teple?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ano, zkousel jsem to 50cm u zeme.

proste musim vyrobit nejaky bastl, takze nova otazka zni, kde sehnat hodne ucinny (je mi jedno kolik amper bude zrat) chladic??? ale zase aby nestal jeden 5 litru, planuji jich koupit vic a udelat nejaky maxi cool box (aby se tam treba vesla i 11" smitka).
mi.

Příspěvek od mi. »

Ahoj,

netusim, jak vyresit u autolednicky odvod tepla od zapnute kamery, coz psal tusim LKamarad.

http://uloz.to/xrxer3K/sestava-chlazeni-pdf

Ale moznost nastavit si teplotu v uzavřené nádobě pomocí Peltierova členu je dobrý způsob. Tady mam z jednoho projektu cast boxu
sedo-pruhledna: box v tom je medena desticka, na ktere jsou epoxidem prilepene male zebrovane chladice (černé= eloxované).

Samozdřejmě je dole od Peltieru (bezova barva) nutné odvádět teplo. Takže je vhodné zde mít připojen další chladič např. pouze s průtokem vody z vodovodu (pro efektivnost je uzavreny okruh jiste lepsi).

Jeste bych pridelal mensi aktivni vetrak primo do boxu, aby ta regulace teploty byla uvnitr co nejvice rovnomerna.

(ale uz jen ten Peltier je docela "drahej")  8-)
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Takhle přesně funguje autolednička. Peltiérův článek, vnitřní hliníkový chladič a vnější hliníkový chladič. Proto jsem psal o tom přepastování pro lepší výměnu teplot s okolím. Vyšší výkon ventilátorů vnějšího chladiče zajišťuje vyšší účinnost chlazení uvnitř. Vodní chlazení by mělo smysl pro mnohem výkonější Peltiérův článek, pro ten, který používám ( 60 W ) stačí výše zmíněné ventilátory. Na dotyk je potom ten vnjěší chladič slabě teplý až chladný.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

mi.: diky, no prave ten problem s odvodem bych resil spise tak, ze bych nedaval celou kameru do boxu, ale jen z te "lednicky" nasaval vzduch pro chlazeni kamery, tj. aby si kamera mohla "topit" sama hezky v mistnosti, ale "sani" by bylo z otevreneho boxu s pred-s-chlazenym vzduchem. Pripadne bych ji tam umistil pres viko tak, ze vlastni masivni dvojchladic/dvojvetrak by foukal hezky ven/mimo :)

Otazka prave zni, zda to ma smysl.

Otazka c.2. a zasadni je kde vzit poradnej chladi? Asi taky koupim autolednicku a vybrakuju ji, daj se sehnat solidni za litr...

Jinak ono by to asi bylo realne pouzit i kameru fakt celou uvnitr boxu (kdyby byl poradne veliky, obrovsky, tak metr krat metr a mel sileny vykon aby ho kamera nepreprala...). To je dle me taky moznost.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Teda chlapi, já nevím co tady blbnete  ;)

Konihlav: Ty nemáš doma mrazák ? Přeci když to strčíš do normálního mrazáku (ne chladničky), kde je tak -15 až -20, tak chlazení pro dochlazení na těch -25 nebude mít skoro žádnou práci, a mrazák ten tepelnej výkon kamery zcela spolehlivě přepere. Pravda, možná uvnitř teplota o něco stoupne, ale zcela určitě ho tím nerozmrazíš. Proti výkonu kompresorový mrazničky je ten peltier v kameře slabota, a zase tolik tepla nenadělá, kor když poběží na zlomek výkonu. Akorát nad kameru dej nějakej kryt, kdyby se náhodou vyhřál flek na stropě nad kamerou, a něco skáplo dolů.

Samozřejmě, kameru strč do mražáku, nech ji nejdřív vymrznout bez zapnutí chlazení, a teprve pak zapni chlazení.  
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Pavle, podle mě nechápeš jedno. Účinnost chlazení peltérovým článkem je závislá na účinnosti odvodu tepla na jeho teplé straně. Takže pokud budeš mít zajištěný účinný odvod tepla z vntřní, teplé strany článku, na vnější a ten dobře chlazený, kamera nikdy nemůže vyvíjet dosta tepla pro její "neuchlazení". A větší prostor je spíš nevýhodou, musíš teplo kamerou vyzářené "lovit" z většího prostoru. Uvádím to pro výkon peltiéra 60W který používám, obávám se, že ty lacinější autoledničky už používají slabší články, kde by ten výkon článku a účinnost jeho ochlazování už skutečně nemusely být dostačující.
Edit: ještě dodám, potom, co napsal MMys, že já nemám kameru, na které lze nastavit teplotu na čipu, chladí jen rozdílově k okolí, proto musím teplotu regulovat právě regulací teploty jejího okolí. A to v mrazáku možné není.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MMys: prave cekam, co zrovna ty mi reknes. Ja mam jen a jen obavy o kameru, protoze davat ji do vody (mrazaku) - resp. v lednicce/mrazaku je vzdy desna vlhkost, mi prijde trochu nebezpecny...

tak OK, reseni pouze na kameru bude sehnat si pripadne normalni kompresorovej mrazak, umistit ho do vhodne mistnosti a chodit tam obcas s kamerou :-)

Karell: s tim prostorem to je mi jasny, ze cim vetsi, tim mnohem vetsi problem to uchladit, ale slo mi jen o par stupnu pod ambient a ne o minusove teploty v boxu...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To Karell:
jenomže nepočítáš ješte s jedním efektem, s malou účinností většiny peltierů. Chladící výkon (tedy to co přečerpá ze studené strany na teplou) je jen zlomkem celkového příkonu peltierova článku. Většina tepla na teplé straně jsou joulovy ztráty na článku procházejícím proudem. Skutečná účinnost peltierů bývá tak kolem 30-50%. To znamená, že na teplé straně vyprodukuješ tak 2x-3x více tepla, než kolik jsi ho odčerpal z chlazeného prostoru.

Poznámka o odvodu tepla z teplé strany je samozřejmě pravdivá, ten odvod musí být co nejlepší, jinak se snižuje chladící výkon a účinnost.

Oproti tomu u kompresorové chladničky je ten poměr úplně obrácený. Menším množstvím elektrické energie přečerpáš několikanásobně více tepla, než kolik je příkon kompresoru.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Karell: s tim prostorem to je mi jasny, ze cim vetsi, tim mnohem vetsi problem to uchladit, ale slo mi jen o par stupnu pod ambient a ne o minusove teploty v boxu...
Pak to, v souvislosti s tím, co jsem dodal v příspěvku č. 20, dává smysl. Já, pokud fotím při -20°, musím mít DF ze stejných teplot okolí, protože jediné co mohu, je zapínat chlazení kamery na 100%, 50% nebo 0% výkonu. Kdežto ty potřebuješ jen snížit teplotu, elektronika kamery ti už potřebnou teplotu na čipu zařídí sama.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

MMys: prave cekam, co zrovna ty mi reknes. Ja mam jen a jen obavy o kameru, protoze davat ji do vody (mrazaku) - resp. v lednicce/mrazaku je vzdy desna vlhkost, mi prijde trochu nebezpecny...

Ale prosímtě, ničeho se neboj. Když venku fotíš, a padá rosa nebo se začíná dělat mlha, vlhkost se blíží 100%. A vadí to kameře ? V tom mrazáku je přitom daleko nižší vlhkost, protože je všechna vymrzlá na výparníku. Strč si tam vlhkoměr a uvidíš sám. (V ledničce to neplatí, tam je fakt vlhko, protože nic nevymrzne.)

Dovnitř na plošnej spoj vlhkost neproleze, natož námraza, protože všechny ty prvky trochu topí, takže vždycky bude kamera nejteplejší prvek v tom prostoru, takže zůstane suchá. Omrzla ti snad jinovatkou někdy kamera venku ? V zimě ?
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

To Karell:
jenomže nepočítáš ješte s jedním efektem, s malou účinností většiny peltierů. Chladící výkon (tedy to co přečerpá ze studené strany na teplou) je jen zlomkem celkového příkonu peltierova článku. Většina tepla na teplé straně jsou joulovy ztráty na článku procházejícím proudem. Skutečná účinnost peltierů bývá tak kolem 30-50%. To znamená, že na teplé straně vyprodukuješ tak 2x-3x více tepla, než kolik jsi ho odčerpal z chlazeného prostoru.

Poznámka o odvodu tepla z teplé strany je samozřejmě pravdivá, ten odvod musí být co nejlepší, jinak se snižuje chladící výkon a účinnost.

Oproti tomu u kompresorové chladničky je ten poměr úplně obrácený. Menším množstvím elektrické energie přečerpáš několikanásobně více tepla, než kolik je příkon kompresoru.

Martine nezapomínám, proto jsem celý ten systém předělal, abych co nejvíc využil dosažitelný výkon. Před změnou bylo problemtické se dostat na 10, možná 12° pod okolí, teď i se 100% výkonu chlazení kamery udržím stabilně 18°-20° pod okolí. S vynikající možností regulace, která je otázkou jednotek minut. Taky bych se tím tolik netrápil, kompresorová chladnička je mnohem účinější, ovšem pro mě bez potřebné možnosti regulace teploty.
mi.

Příspěvek od mi. »

Jo účinnost chlazení u peltieru je opravdu "špatná". Ale je velice vhodná na testování v celé škále teplot což je minimálně pro některé top-astro-fotiče určitě zajímavé. (++100 -50C)

Určitě je to větší bastl a investice než vobič mrazák. Záleží na v kusu a na požadovaných rozměrech (objemech) nádoby.

Samozdřejmě kvalitní Peltierovy články nejsou uplně levná záležitost. Ještě potom co si z toho jedna nejmenovaná USA firma udělala téměř monopol. ;)

Ač tak či onak se teším na výsledky a držím palce. 8-)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

diky vsem za postrehy, zda se ze reseni je primitivni - proste mrazak jen ten nas je pidi a plnej, takze

moznost A:
http://www.datart.cz/katalog/Mrazak-sup ... W-E-F.html

neni to tak drahy (da se to skousnout) na astromrazak... sice 3x vice jak autochladnicka, ale dulezitej pro me je ten vykon(ucinnost) aby to kamerku v klidu prepralo...

moznost B:
ze radeji domu poridim neco poradnyho, stejne uz to dlouho planujeme :)

MMys: ne, nezarosila kamerka z venku (jen zevnitr ;D) ale uz jsem zazil, ze vetraky delaly silenej zvuk, jako kdyz mas rezavy loziska (po par minutach se to uklidnilo). Kdyz kameru vypinam nechavam ji radeji jeste chvilku bezet bez chlazeni jen na vetraky...

mi.: no mam nafoceny 3-4 snimky a nemuzu je zpracovat a stve me to...
mi.

Příspěvek od mi. »

Rozhodně a ani se nedivím. Výhoda všech astro kamer je, že čip ti uchladeji do minusu kdykoliv, potom je mrazák opravdu asi opravdu nejvhodnější. :)

Ale pro canon-no cool box fotiče bych volil určitě ten Peltier box. .)
KDan

Příspěvek od KDan »

teda panove, to je mi frustrace jako krava. Dnes mam nejnizsi teplotu v baraku 18.3. Vcera 17.5 a to jsem to blbec alespon mohl zkusit (zda dosahnu -20 coz je jedna sada co nutne potrebuji).
Chápu, že strčit kameru do kryokomory či pouze do komerčního mrazáku je řešení, ale MII v technických parameterech poměrně suverénně píše:

"... Precisely regulated cooling achieves detector temperatures 50 °C below ambient temperature even if the G3 CCDs are bigger and thermal leakage is naturally higher."

Teplota okolí 17.5 st. C by tedy měla vyhovovat s rezervou, pokud může vzduch kolem kamery normálně proudit. Tohle mně nehrálo, proto jsem se do diskuze zapojil. Zajímá mě prakticky, od jaké venkovní teploty se senzor G3-11000 vychladí na oněch -25 st. C.
Odpovědět