Souřadnice na dalekohledu
Ahoj,
mam tento dalekohled http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... ob-6-quot/
Používám ho asi 2 měsíce. Jezdím s kamarádem který menší pozorovat hvězdy. Ale on na svém dalekohledu umí zjistit souřadnice. A mě by zajímalo jak je zjistím na tomhle dalekohledu.
mam tento dalekohled http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... ob-6-quot/
Používám ho asi 2 měsíce. Jezdím s kamarádem který menší pozorovat hvězdy. Ale on na svém dalekohledu umí zjistit souřadnice. A mě by zajímalo jak je zjistím na tomhle dalekohledu.
Nijak
Nebyl bych tak příkrý
Dobsona lze opatřit stupnicí pro azimut a elevaci. Z azimutu a elevace lze vypočítat rovníkové souřadnice I. druhu a z nich se znalostí místa a času pozorování souřadnice II. druhu. Kdysi jsem na to měl v mobilu aplikaci, ale s přechodem na GoTo montáž na ni sedá virtuální prach...
(takže souřadnice určit lze, oztázka je, jestli se to vyplatí řešit...)
Nebyl bych tak příkrý
Dobsona lze opatřit stupnicí pro azimut a elevaci. Z azimutu a elevace lze vypočítat rovníkové souřadnice I. druhu a z nich se znalostí místa a času pozorování souřadnice II. druhu. Kdysi jsem na to měl v mobilu aplikaci, ale s přechodem na GoTo montáž na ni sedá virtuální prach...
(takže souřadnice určit lze, oztázka je, jestli se to vyplatí řešit...)
Samozřejmě a mohl jsem i napsat, že stačí dokoupit DSC a budu je tam mít s přesností tak 0,1°. Což je za 20.000Kč celkem jinak snadné a dobré řešení. Ale na dalekohledu, který má k dispozici, to bez dalších jednoduchých úprav a velkého zjednodušení jde pouze s velmi nízkou přesností a k čemukoliv smysluplnému to nevede.
Zrovna tak, asi jako na těch paralaktických montážích typu EQ 1 až EQ6.
Zrovna tak, asi jako na těch paralaktických montážích typu EQ 1 až EQ6.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Vladimir Dubecky
Dobrý den. Mám montáž EQ-2 a tam mám souřadnice, ale chci se zeptat na jakém webu nebo programu zjistím např. na jakých souřadnicích bude ve 23:00 Jupiter nebo i jiné objekty. Děkuji za odpověď 
Vlastním dalekohled Sky Watcher 130/650 EQ-2 a k němu mám dva okuláry.
Súradnice sú ti asi naprd.
Zorientuješ sa podľa súhvezdí a tohoto programu :
http://www.stellarium.org/
Zorientuješ sa podľa súhvezdí a tohoto programu :
http://www.stellarium.org/
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
- Vladimir Dubecky
OK dik
Vlastním dalekohled Sky Watcher 130/650 EQ-2 a k němu mám dva okuláry.
Na tomto forum som čítal, že sú tam len preto, aby to vyzeralo astronomicky. Sú že vraj nepresné.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Na tomto forum som čítal, že sú tam len preto, aby to vyzeralo astronomicky. Sú že vraj nepresné.
Pro Vadimir Dubecky a Maidens
Pro malé dělné kruhy na přenosných montážích jako např. EQ 2 nemohu poslužit ze dvou důvodů.
1) Ustavení dalekohledu na malé paralaktické montáži je velmi hrubé a neumožňuje nastavení, alespoň na minuty (není nonius na dělných kruzích).
2) Pro orientaci na stálice (hvězdy) je potřebné, aby hodinová osa montáže se pohybovala dle hvězdného času rovnoměrně což je u danných montáží téměř nereálné. Ustavení na jinný stacionární objekt na obloze se provádí pomocí ustanovek a montáž je ustavená na pevném pozorovacím stanovišti.
Takže pro najití objektlů podle souřadnic nemohou posloužit
Habl
Pro Vadimir Dubecky a Maidens
Pro malé dělné kruhy na přenosných montážích jako např. EQ 2 nemohu poslužit ze dvou důvodů.
1) Ustavení dalekohledu na malé paralaktické montáži je velmi hrubé a neumožňuje nastavení, alespoň na minuty (není nonius na dělných kruzích).
2) Pro orientaci na stálice (hvězdy) je potřebné, aby hodinová osa montáže se pohybovala dle hvězdného času rovnoměrně což je u danných montáží téměř nereálné. Ustavení na jinný stacionární objekt na obloze se provádí pomocí ustanovek a montáž je ustavená na pevném pozorovacím stanovišti.
Takže pro najití objektlů podle souřadnic nemohou posloužit
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC