Dobrý deň,
chcel by som sa spítať či niekto nemá skúsenosti s týmito ccd kamerami.
Už dlhšiu dobu sa rozhliadam po kamere ktorá by bola vhodná na fotografovanie DSO v tejto kategórii. Kedže som študent môj rozpočet je veľmi limitovaný. Obyčajné stánky výrobcou a distibútorov mám prezreté skoro dokonale, takisto aj fóra. Nie som si však istý a preto žiadam o radu Vás, tých ktorí máte o ccd kamerách ovela viac znalostí ako ja. Používať ju budem cez OO 150/750
Vopred ďakujem za odpovede.
ATIK 320E, ATIK 420m
ATIK 320E, ATIK 420m
Snímače mají stejné, jen ta 420 má lepší chlazení ale válcové provedení zase na Newtona vlastně nepotřebuješ. A jaké objekty chceš fotit? Protože na ohnisku 750mm s takto relativně malým snímačem budeš mít dost omezený úhel záběru a třeba většinu mlhovin budeš muset fotit mozaikou, což je pro začátky poměrně složité a hlavně časově náročné. Nechceš zkusit pro začátek upravenou DSLR (hlavně je to levné řešení a kdyby se ti opravdu nelíbila vždycky jí bez velké ztráty tady v bazaru zase prodáš) Mimochodem kromě kamerky budeš potřebovat ještě filtry + filtrové kolo a ono se to nakonec poměrně prodraží)
- jakubmertus
ATIK 320E, ATIK 420m
Je mi jasné že sa na taký malý čip nebudú dať odfotit velké hmloviny, ale na oblohe je ešte kopa dalších objektov. Fotit chcem hlave dlho-expozične galaxie. Skúsenosti s DSLR už mám, aj preto som sa rozhodol pre chladenú ccd kamerku. S nákladmi na filtre a kolo som už počítal.
Ide mi hlave o ten rozdiel vo vyčítacom šume(320E ma napísané 3e pričom 420m 4e) a chladení(320E deltaT 25 a 420m deltaT 30 stupňov).
Rozdieli sú to malé ale predsa. Preto sa neviem rozdodnúť a potrebujem radu.
Ide mi hlave o ten rozdiel vo vyčítacom šume(320E ma napísané 3e pričom 420m 4e) a chladení(320E deltaT 25 a 420m deltaT 30 stupňov).
Rozdieli sú to malé ale predsa. Preto sa neviem rozdodnúť a potrebujem radu.
-
ATIK 320E, ATIK 420m
pokud budes fotit galaxie a nebudes pouzivat uzkopasmove filtry, tak je ten vycitaci sum u obou kamer naprosto nemeritelny a nepoznas zadny rozdil, chlazeni je take dostacujici, Sony cipy prakticky neni potreba mrazit pod -10 st,,,
ATIK 320E, ATIK 420m
podle mého názoru je v technických parametrech tak malý rozdíl, že chybu rozhodně neuděláš ani s jednou. Já bych si vybral tu 420 kvůli chlazení, rozíl v tom vyčítacím šumu je podle mě opravdu zanetbatený. Vždyť je to jen jeden e. U takové QHY8 je to oficiálně 6-10, takže ta šumí stejně 3x tolik. Sony snímač v kamerce od Atiku je určitě dobrá volba, ať už se rozhodneš pro jakoukoli 

- jakubmertus
ATIK 320E, ATIK 420m
Ďakujem pekne za radu. Potreboval som niekoho aby mi to schválil lebo sám som sa nevedel rozhodnúť.