vas OS + jake astroprogramy?

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
peta

Příspěvek od peta »

se vsemi lidmi co zde komunikuji uzce souvisi i pocitace a jejich vybaveni, zajimalo by mne tedy jake systemy pouzivate a hlavne ruzne astroprogramy, treba i uplne blbinky, o kterych tady rec jeste nebyla... dik :)

ja bych nadhodil program starrynight (http://www.starrynight.com/), hodne pekne provedene planetarium, asi spise pro zacatecniky, umoznujici poznat nazorne spoustu faktu, vztahu a treba vzdalenosti ve vesmiru... na strankach je stahnutelne demo, jak pro mac tak pc... doporucuju...
petr(zavinac)fajkos.com
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Jak mám sakra odpovědět, když mám dualboot Win/Linux
No tak sem zatipoval ten, co máme častěji puštěný (Windows). Linux je fajn, ale jednak v něm neumím nahrávat z TV karty a jednak manželka jej nepoužívá. :hi:

Jo ještě ty astroprogramy... nyní SkyMap a především Cartes du Ciel. Výjmečně Albiero, Iridflar....
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Fordon

Příspěvek od Fordon »

Já vlastně používám jen CdC a předtím jsem používal albiero...
Prda

Příspěvek od Prda »

peta napsal:
(http://www.starrynight.com/), hodne pekne provedene planetarium, asi spise pro zacatecniky, umoznujici poznat nazorne spoustu faktu, vztahu a treba vzdalenosti ve vesmiru... na strankach je stahnutelne demo, jak pro mac tak pc... doporucuju...
Ahoj, já používám StaryNight už skoro pátý rok. Kdysi dávno jsem dostal k vánocům StarryNight de Luxe (nebo tak nějak), tak už v profi rade pokračuju.. Dneska používám StarryNightPro a neměnil bych. Před nědávnem tu v konferenci byl doporučován cdc, tak jsem jej zkusil, ale Starry má jasně navrch (taky není zadarmo). Mohu doporučit.
Peta rika, ze je to spise pro zacatecniky, ale podle me zkousel jenom demo verzi SN Enthusiast, ktera je od SN Pro 4.5 velmi vzdalena.....

Prda
A.K.

Příspěvek od A.K. »

Před nedávnem jsem měl SN demo, bohužel jen na 14dní, pak má člověk smůlu. :-[ Určitě by se mi líbilo mít plnou verzi, ale 150 dolarů se mi dát nechce (nebo na kolik to vyjde).

Jinak můj best program je HNSKY, CdC občas.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
MP

Příspěvek od MP »

Primarne pouzivany OS ? Jak primarne ?
Nejvice mam pustene Windowsy, jenze kvuli samym blbostem ( psani ve Wordu, provoz cizich programu ). Ale pokud mam neco poradneho naprogramovat, delam to v Linuxu nebo HP-UXu ( mam tady pod stolem i "opravdovy" pocitac, nejen PC).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
johnik

Příspěvek od johnik »

Používám Starry night backyard, občas CDC, v PDFku mám nějaké mapy, dále mám program DALEKOHLED pro výpočet zvětšení a jiných parametrů.
Vlastním pocket pc a plánuji koupit sw pocket stars
http://www.nomadelectronics.com/
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Používam skoro stále Cdc, veľmi dobrý program. Nedávno mi prešiel hlavou nápad, vytvoriť si z neho atlas. Teda vytlačiť si mapy súhvezdí s hviezdami do 8-9 mag a deepsky do 10mag. Potom dať stránky do obalov a založiť do fascikla. Bol by to pekný materiál. :)
Občas si pustím Winstars, páči sa mi grafika, ale väčšinou ho používam len keď chcem vedieť ako momentále vyzerá dianie na oblohe. ::)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Fordon

Příspěvek od Fordon »

Já ještě používám, i když to nemá pro mě praktické vužití program Celestia je to takový simulátor Sluneční soustavy a Mléčné dráhy má moc pšknou grafiku a je neuvěřitelně zajímavé podívat se jak obloha vypadá z Titanu... Bohužel si nepamatuju odkaz, ale myslím, že nebude složité, když tak ten program najít.
osvold

Příspěvek od osvold »

Fordon

Příspěvek od Fordon »

osvold napsal: celestia je tady http://www.shatters.net/celestia/Jo díky :hi:
peta

Příspěvek od peta »

MP napsal: (mam tady pod stolem i "opravdovy" pocitac, nejen PC) hehe, moje rec ;D
ne vazne, slo mne o to zjistit, mozna trosku sobecky ;), jestli tady nekdo neni mekar a nema tipy na zajimavy astrosoft... sehnat je, narozdil od pc, je trosku problem... mam sice doma i starou pecku, tam me toho uz ale moc nejede, stary skymap napr...

prda: ohledne SN, je to ciste jen subjektivni pocit, CdC jsem videl jen letmo a pripadal mne vice "profi"... vyraz "pro zacatecniky" jsem ovsem asi prehnal, pouzivam verzi SN 4.0 pro, ktera na me koukani na oblohu bohate staci...
petr(zavinac)fajkos.com
vasek

Příspěvek od vasek »

V začátcích jsem používal shareware CyberSky(pro začátečníky). Teď používám Albiero na dvojhvězdy a Hnsky na to ostatní.
A ještě dosovský prográmek Tonite(byl součástí nějakého programu na dvojhvězdy). V něm si tisknu časy východů a západů Slunce a Měsíce na nějakou dobu dopředu pěkně uceleně. To abych věděl, kdy vstát a jít ven a tak...
koca

Příspěvek od koca »

U mě je to taky dvojaké. Doma mám Windowsy (kvůli manželce a matemat.softu Matlab), jinak v práci na notebooku mám linux. Na Win používám CdC a HNSKy, Virtual Moon, Planet's Visibility. Pod Linuxama mám KStars, Xephem a teď jsem začal testovat novou verzi CdC 3.x pro Linux - mimochodem, vypadá o dost lépe než dvojkové verze.
Celestia znám, je perfektní, pro linuxáře bych doporučil ještě program Stellarium, krásné realistické zobrazení oblohy, jako by jste koukali z okna někde v 8.000 metrech nad mořem :D, chce to trošku lepší stroj a 3D kartu. Jinak tento program je i pro Win, ale u mě byla tragická rychlost i na Pentiu III.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

A možeš dať link na to Stellarium? Ak je free, rád by som sa nato pozrel. :)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Odpovědět